Vaske klær om natten: Derfor bør du unngå det

Vaskemaskin som brukes på natten

Å vaske klær i vaskemaskin er jo både praktisk og tidsbesparende. Samtidig kan man jo spare noen kroner om man vasker klærne om natten. Men er det egentlig en god ide?

Det er ikke til å komme unna at de økte strømprisene merkes for folk flest. Da er det jo også helt naturlig at man vil spare der man spare kan. Eksempelvis ved å vaske klær på natta.

Men er det egentlig så veldig lurt å la vaskemaskinen og andre elektriske apparater stå på gjennom natta? Er det verdt risikoen?

Derfor bør du ikke vaske klær om natten

For ikke lenge siden kunne man lese på NRK sin nettside at stadig flere lar vaskemaskinen gå om natten. Faktisk oppga hele 2 av 10 at strømprisene har tvunget dem til å ta klesvasken på nattestid.

Tryg Forsikring var raskt på banen, og uttrykte at de fryktet et økt antall brannskader rundt om i norske hjem.

Det viser seg faktisk at vaskemaskiner er en av de vanligste årsakene til brann i hjemmet. Selv om det å vaske klær på natten kan redusere strømregningen med en del kroner, er det viktig å huske på at sikkerheten alltid bør komme i første rekke.

Den nye nettleiemodellen

strømnett

Joda, man sparer naturligvis noen kroner om klesvasken tas på nattestid. Med den nye nettleiemodellen er det enda mer som tilsier at man bør bruke vaskemaskinen på natten.

Om du ikke er kjent med den nye modellen innebærer det helt enkelt at man «straffes» om man har store topper i strømforbruket. Tanken bak modellen er å belønne kundene som har et jevnt forbruk gjennom hele døgnet.

Da kan man jo spørre seg hvordan det skal løses i praksis for en vanlig norsk husholdning. De fleste av oss har en jobb hvor vi kommer hjem rundt 16:00 – 17:00. Kanskje har du barn også, som plukkes opp på SFO når du er ferdig for dagen.

Når du kommer hjem skyter strømforbruket i været. Panelovner og lys skrus på, TV og andre apparater brukes, maten skal lages, klærne skal vaskes og tørkes – og så videre.

Derfor er det jo ikke spesielt vanskelig å forstå at noen velger å vaske klærne på natten. Spesielt enkelt blir det jo heller ikke når Elvia’s beste tips er å lade elbilen om natten. 

Langt i fra alle har elbil, og det er heller ikke slik at man automatisk vil unngå topper i strømforbruket om elbilen lades på natten.

Tips: Sjekk gjerne ut vår kåring av beste strømleverandør i Norge. Kåringen er basert på data fra kjente forbrukerportaler, EPSI Norway og Norsk Kundebarometer.

Bare tull, eller?

Neida. Den nye nettleiemodellen gir faktisk noen gode fordeler.

Formålet med modellen er at norske husholdninger skal bruke strøm på en smartere måte. På denne måten kan vi bruke strømnettet mer effektivt, og unngå store utvidelser av strømnettet på sikt.

Over en lengre tidshorisont skal dette faktisk være besparende for oss forbrukere. Om det blir behov for store utvidelser av strømnettet vil det kunne gi en høyere nettleie på sikt.

Derfor er det ønskelig at vi bruker strømmen mer fornuftig, slik at det ikke blir behov for disse utvidelsene.

Hva kan du gjøre selv?

Først og fremst bør du unngå å bruke vaskemaskin / tørketrommel og lignende på natta. Det er rett og slett ikke verdt risikoen.

Heldigvis er det heller ikke slik at det kun er billigere midt på natta. Et godt råd kan eksempelvis være å sette på vaskemaskinen litt sent på kvelden.

Om du pleier å legge deg rundt midnatt kan det være en god ide å sette på vaskemaskinen rundt 22:00. Det er tross alt mellom 22:00 og 06:00 at energileddet på nettleien er billigst.

Ellers bør du fokusere på at du ikke bruker veldig mange elektriske apparater samtidig.

Skal du lage middag, bør du drøye med å sette på oppvaskmaskinen til matlagingen er ferdig. Den samme tilnærmingen kan brukes på så godt som alle elektriske apparater i hjemmet.

Om du sliter litt økonomisk om dagen kan det også være en god ide å ta en ekstra gjennomgang av forbruket. Mange av oss sløser en god del med pengene, og ofte er det faktisk en del man kan gjøre for å redusere pengeforbruket!

Kilder

Avatar

Anders

Anders står stødig som en av hjemoghage.no's mest pålitelige testeksperter. Med mange års erfaring, vet Anders nøyaktig hva man skal se etter i produktene. Enten han baserer seg på erfaringer fra andre forbrukere eller dykker dypt inn i egne tester, danner han seg alltid et godt bilde av produktene.