Beste strømleverandør 2023: Dette er kundenes dom!

Beste strømleverandør

Inneholder annonsørlenker

Strømprisene er høyere enn de noen gang har vært i Norge. Det samme gjelder over stort sett hele Europa, og det ser ikke ut til at prisene skal gå tilbake til det normale helt med det første.

I løpet av den siste tiden har vår redaksjon gjennomgått flere av de største strømleverandørene på det norske markedet. Vi har sett på avtalene som tilbys av de ulike leverandørene, samtidig som vi har lagt mye vekt på kundenes tilbakemeldinger for hver av leverandørene.

Blant kildene vi har gjennomgått nevner vi blant annet Norske Kundebarometer, EPSI Norway, Bytt.no og andre lignende forbrukerportaler. Samtidig har vi gjort en egen vurdering av de ulike leverandørene. Hvilken strømleverandør har vi kåret til den beste i Norge?

Orker du ikke å lese hele artikkelen?

Vi har nylig vurdert tjenestene fra Vibb. Dette er en enkel og fleksibel strømleverandør, og du kan få strøm til spotpris helt uten påslag!

Vibb Logo

Vibb

Enkel og oversiktlig strømavtale!

Innholdsfortegnelse

De beste strømleverandørene: Best i Test

Her ser du en rangert liste over det vi mener er de beste strømleverandørene på det norske markedet. Vibb og Gudsbrandsdal Energi kommer svært godt ut i flere kundeundersøkelser, med LOS Strøm tett i ryggen!

1. Vibb

Vibb Logo

 

Noe av det vi liker best med Vibb er hvor enkel strømavtalen er. I motsetning til konkurrentene, hvor du må forholde deg til et hav av ulike prismodeller og avgifter, har Vibb kun èn eneste strømavtale.

Strømavtalen hos Vibb har 0 kroner i påslag, ingen månedlige gebyrer og heller ingen bindingstid. Her er det ikke vanskelig å holde oversikten!

Vibb Strøm er basisabonnementet, det vil si at dette er kun en strømavtale. Basisabonnementet gir ingen innsikt i strømforbruk eller strømpriser. Med Vibb Strøm vil du kun se kundeforhold og fakturaer i appen. Om du ønsker detaljert innsikt bør du oppgradere med en tilleggstjeneste.

Heldigvis tilbyr Vibb tilleggstjenester som Vibb+ og Oss-brikken for deg som ønsker mer enn bare en strømavtale. Ulempen er at du får liten ekstrakostnad for disse.

Fordelen? Tilleggstjenestene koster tross alt ganske lite, og de er helt valgfrie!

Vibb Logo

Vibb

Enkel og oversiktlig strømavtale!

2. Gudbrandsdal Energi

Gudbrandsdal energi logo

Selv om Gudbrandsdal Energi høres ut som en lokal leverandør, er de faktisk en strømleverandør som leverer kraft til hele Norge.

Gudbrandsdal Energi ble etablert i 1916, og eies per dags dato av Nord-Fron, Sør-Fron, Øyer og Ringebu kommune. Med over 100.000 kunder på landsbasis er selskapet blant de største kraftleverandørene i Norge.

Gjennom de siste årene har Gudbrandsdal Energi til stadighet mottatt svært gode tilbakemeldinger fra kundene. Via forbrukerportalen Bytt.no har Gudbrandsdal Energi fått hele 4,2 / 5,0 stjerner. Samtidig er de kåret til Norges beste strømleverandør via Norsk kundebarometer.

Undersøkelsene fra EPSI Norway viser også at Gudbrandsdal Energi virkelig er i toppsjiktet. Med en kundetilfredshet på 72,4 / 100 er de også her helt i toppen.

Blant strømavtalene finner man avtaler for både spotpris, pristak og fastpris. Gode løsninger i disse usikre tider!

Gudbrandsdal Energi Erfaringer – Resultater

  • Bytt.no: 4,2 / 5 (458 anmeldelser)
  • Norsk kundebarometer (Tilfredshet): 73,3 / 100
  • Norsk kundebarometer (Lojalitet): 78,5 / 100
  • Epsi (Kundetilfredshet): 72,4 / 100
  • Sammenlagt: 77,1 / 100
Tjenestetorget Logo

Tjenestetorget.no

Motta uforpliktende tilbud på strøm!

3. LOS Strøm

Los Strøm

LOS Strøm er et underselskap av Agder Energi som ble stiftet i 2001. Grunnen til å skille ut denne delen av tjenesten var at selskapet kunne fokusere på å levere gode strømpriser til privatmarkedet, et marked som i stadig større grad brukte mer strøm.

LOS Strøm er en av landets beste strømleverandører som har omstilt seg raskest til det grønne skiftet. Det innebærer blant annet energi fra utelukkende fornybare energikilder. Det i seg selv er ikke noe nytt, da vi i Norge har kunnet produsere vannkraft i over 100 år. Men LOS Strøm har tatt miljø-tanken et steg videre. Som sertifisert miljøfyrtårn følger LOS strømkundene inn i den nye tiden med tjenester som solcelle-energi og elbil-lading.

Her ser du noen grunner til at LOS Strøm har fått stor oppmerksomhet.

  • Energilosen med aktuelle bloggartikler.
  • LOS-fondet støtter idrett og kultur.
  • Rabatt på boligalarm ved å gå over til LOS.

LOS Strøm Erfaringer – Resultater

  • Bytt.no: 3,7 / 5 (222 anmeldelser)
  • Norsk kundebarometer (Tilfredshet): 68,3 / 100
  • Norsk kundebarometer (Lojalitet): 76,9 / 100
  • Epsi (Kundetilfredshet): 70,5 / 100
  • Sammenlagt: 72,4 / 100
Los Strøm

LOS Strøm

Se strømavtalene hos LOS Strøm!

4. Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE)

NTE Logo

NTE leverer strøm til kunder i hele Norge, og har et overordnet fokus på fornybare energikilder.

Leverandøren gjør det godt i undersøkelsene fra både Norsk Kundebarometer (BI) og EPSI Norway, og får derfor en 3. plass i vår test.

Blant strømavtalene finner du gode løsninger dersom du har behov for litt ekstra forutsigbarhet i hverdagen. Fastprisavtalene kan gjelde fra 1 – 3 år, hvor prisen per kWh vil være fast gjennom hele perioden.

I tillegg setter vi pris på Topp 5-garantien fra NTE. Her garanterer NTE at prisen man betaler er blant de 5 rimeligste alternativene sammenlignet med andre landsdekkende leverandører!

NTE Erfaringer – Resultater

  • Bytt.no: 3,3 / 5 (41 anmeldelser)
  • Norsk kundebarometer (Tilfredshet): 72,5 / 100
  • Norsk kundebarometer (Lojalitet): 79,9 / 100
  • Epsi (Kundetilfredshet): 68,9 / 100
  • Sammenlagt: 71,8 / 100
Tjenestetorget Logo

Tjenestetorget.no

Motta uforpliktende tilbud på strøm!

5. Talkmore Strøm

Talkmore Strøm Logo

Talkmore startet sin reise helt tilbake i 2004 med slagordet «Det Koster Så Lite». Det var den gangen telefoni kostet flere kroner per minutt, og konkurransen om mobilkundene skapte store overskrifter.

Siden den gang har Talkmore gått fra å være en liten konkurrent i lavprismarkedet, til å være en ledende leverandør for privatkunder og bedrifter. Talkmore sitt abonnement gir full Telenor-dekning med 4G og 5G.

I 2020 utvidet de tilbudet med sin velvalgte og ærlige strømavtale. Her får man energi som følger strømbørsens prisnivå, helt ut overraskende gebyrer.

Med både kraftrop og motkraft som uttrykk for folks frustrasjon for utgifter til energi og oppvarming, så kan Talkmore-gruppen tilby kundene sine en god løsning. Med billig mobilabonnement, familiepakker, mobilt bredbånd og ikke minst konkurransedyktig strøm er Talkmore en solid totalleverandør på markedet. I tillegg kommer 90% av strømmen fra våre fornybare energikilder!

Talkmore Strøm Erfaringer – Resultater

  • Bytt.no: 4,3 / 5 (121 anmeldelser)
  • Norsk kundebarometer (Tilfredshet):
  • Norsk kundebarometer (Lojalitet): Ikke listet
  • Epsi (Kundetilfredshet): 66,9 / 100 (Øvrige leverandører)
  • Lavt antall vurderinger: Ja
  • Sammenlagt: 71,5 / 100
Talkmore Strøm Logo

Talkmore Strøm

Se strømavtalene hos Talkmore Strøm!

6. Lyse Energi

Lyse logo

Lyse AS ble stiftet i 1998, og er nå et moderselskap for en lang rekke underenheter. Vi nevner blant annet Lyse Fiber, Lyse Elnett, Lyse Smart – og ikke minst, Lyse Energisalg AS.

Via forbrukerportalene har Lyse mottatt middels gode tilbakemeldinger, og gjennom Norsk Kundebarometer scorer de spesielt høyt på lojalitet hos sine kunder.

På hjemmesidene til Lyse kan du velge mellom mange ulike strømavtaler. Det tilbys blant annet egne fastprisavtaler, og vi setter også pris på Lyse Ung – som er en spotprisavtale spesielt utformet for de mellom 18 og 34 år.

Tjenestetorget Logo

Tjenestetorget.no

Motta uforpliktende tilbud på strøm!

Lyse Erfaringer – Resultater

  • Bytt.no: 3,3 / 5 (46 anmeldelser)
  • Norsk kundebarometer (Tilfredshet): 66,0 / 100
  • Norsk kundebarometer (Lojalitet): 79,6 / 100
  • Epsi (Kundetilfredshet): 69,0 / 100
  • Sammenlagt: 70,1 / 100

7. NorgesEnergi

NorgesEnergi Logo

NorgesEnergi er en strømleverandør med hovedkontor i Kristiansand. Selskapet ble opprettet i 1999, og er i dag en del av Fortum, som er et finsk kraftselskap. NorgesEnergi leverer billig strøm til både private og bedrifter, og med sine over 100 ansatte har NorgesEnergi blitt synonymt med strøm til hele landet.

NorgesEnergi ser det som en kamp å kutte strømprisene, og her er det tydelig 2 strømavtaler som gjelder. En av dem er også anbefalt og best i test fra Energibarometeret. Her snakker vi om spotprisavtalen uten påslag i pris.

NorgesEnergi tar ansvar for levelige strømpriser for folk flest, spesielt i en tid med økende strømpriser. Med 2 unike strømavtaler så kan kundene velge mellom spotpris med prisgaranti for 12 måneder, samt en sesongpris-avtale.

NorgesEnergi har også en enkel kalkulator som viser hva strømprisen er for gitte områder eller postnummer, og ut fra størrelse på bolig kan man beregne hva den neste strømregningen vil ligge på.

I tillegg oppfordrer NorgesEnergi oss til å tenke på et fornuftig strømforbruk og opplyser oss om flere måter å spare strøm på. Dessuten har selskapet noen interessante løsninger for å sikre kundene en forutsigbar og enkel strømregning.

NorgesEnergi Erfaringer – Resultater

  • Bytt.no: 3,4 / 5 (1398 anmeldelser)
  • Norsk kundebarometer (Tilfredshet): 63,4 / 100
  • Norsk kundebarometer (Lojalitet): 66,3 / 100
  • Epsi (Kundetilfredshet): 61,3 / 100
  • Sammenlagt: 64,8 / 100
NorgesEnergi Logo

NorgesEnergi

Se strømavtalene hos NorgesEnergi!

8. Kraftriket

Kraftriket logo

Kraftriket har et overordnet fokus på å ta vare på det lokale, både når det kommer til arbeidsplasser og engasjement. Stadig flere strømleverandører blir mer og mer sentraliserte, og det er nettopp dette Kraftriket ønsker å takle. Her står lokalsamfunnene i sentrum!

Som en av de større aktørene i Norge, består Kraftriket av det som tidligere var mange mindre strømsalgsvirksomheter.

Per dags dato har Kraftriket omtrentlig 170.000 kunder på landsbasis. Dette gjør at Kraftriket er en av de største strømselskapene i Norge. Mye av årsaken til den store kundebasen er sammenslåingen fra 2021, hvor Kraftrikets strømsalgsvirksomhet slo seg sammen nordnorske Polar Kraft.

Sammenslåingen av Kraftriket og Polar Kraft la grunnlaget for et felles eierskap gjennom konsernet Yve AS. Til tross for at selskapene nå eies av en større aktør, består fortsatt både Kraftriket og Polar Kraft som selvstendige merkevarer. For kundene sin del betyr dette at de fortsatt vil ha kundeforholdet via sin lokale strømleverandør. Dette liker vi!

Kraftriket Erfaringer – Resultater

  • Bytt.no: 3,6 / 5 (111 anmeldelser)
  • Norsk kundebarometer (Tilfredshet): Ikke listet
  • Norsk kundebarometer (Lojalitet): Ikke listet
  • Epsi (Kundetilfredshet): 66,9 / 100 (Øvrige leverandører)
  • Lavt antall vurderinger: Ja
  • Sammenlagt: 64,5 / 100
Kraftriket logo

Kraftriket

Se gode avtaler hos Kraftriket!

9. Fjordkraft

fjordkraft Logo Transparent

Fjordkraft Strøm ble etablert i 2001, etter en fusjon mellom BKK Kraftslag og Skagerak Energi. Selskapet hadde opprinnelig hele vestlandet som base, men etter hvert ble de et landsdekkende strømselskap for både privat -og bedriftsmarkedet. Offentlig sektor var også en stor kunde av strømleverandøren.

I dag regnes de som et større konsern, hvor man blant annet ser TrøndelagKraft som et datterselskap.

Fjordkraft Strøm er et børsnotert selskap med over 4000 aksjonærer, og i 2017 utvidet de tjenesteutvalget også til å gjelde mobiltelefoni. Med over 50.000 kunder på kort tid, bemerket Fjordkraft Mobil seg som landets største mobilaktør uten eget nett.

Fjordkraft er et framtidsrettet strømselskap som gir kundene fordeler med blant annet solstrøm, trippelgaranti og mye mer.

Fjordkraft Erfaringer – Resultater

  • Bytt.no: 2,7 / 5 (879 anmeldelser)
  • Norsk kundebarometer (Tilfredshet): 60,2 / 100
  • Norsk kundebarometer (Lojalitet): 67,4 / 100
  • Epsi (Kundetilfredshet): 58,9 / 100
  • Sammenlagt: 60,1 / 100
fjordkraft Logo Transparent

Fjordkraft

Se strømavtalene hos Fjordkraft!

10. Glitre Energi

Glitre Energi Logo

Glitre Energi er et kommunalt drevet strømselskap i Viken fylke. De har hovedkontor i Drammen, og drives av totalt 19 kommuner. Selskapet har over 120 års lang historie som går tilbake til Gravfoss Kraft, et lite kraftverk med oppstart rundt 1903. Kraftselskapet er et lokalt strømselskap som støtter lokale klubber og foreninger.

Over 100 år etter er fortsatt målet bærekraftig og billig strøm. 100% basert på vannkraft, kan kunder som i dag vil være med på det grønne skiftet bli en del av den nye satsningen. Selv om vannkraft i seg selv ikke er noe nytt, så er det viktigere enn noen sinne. Med 3 ulike strømavtaler til privatkunder, slik som webspot og forutsigbar pris, tilrettelegger Glitre Energi for at kundene skal få mer igjen for strømpengene. Det er blant annet gjennom samarbeid med Huseierne og Oss Norge.

Først og fremst er det likevel elementer som bidrar direkte til å hel-elektrifisere de norske hjem som Glitre Energi leverer på. Rimeligere varmepumpe, elbil-lader og ordninger for solcellepanel gjør at dette er en strømleverandør for framtiden.

Glitre Energi Erfaringer – Resultater

  • Bytt.no: 3,1 / 5 (30 anmeldelser)
  • Norsk kundebarometer (Tilfredshet): Ikke listet
  • Norsk kundebarometer (Lojalitet): Ikke listet
  • Epsi (Kundetilfredshet): 66,9 / 100 (Øvrige leverandører)
  • Lavt antall vurderinger: Ja
  • Sammenlagt: 59,5 / 100
Glitre Energi Logo

Glitre Energi

Se strømavtalene hos Glitre Energi!

11. Hafslund

Hafslund Strøm Logo

Hafslund Strøm ble stiftet i år 2000, og har siden den gang vokst til å bli en av landets største strømleverandører for privatmarkedet. De er deleid av Fortum, og går dermed inn i et stort internasjonalt konsern.

Om du velger Hafslund Strøm, er dette noen av fordelen du kan regne med:

  • Strømavtale uten bindingstid.
  • Skreddersydd strømavtale for din bolig.
  • Samme vilkår ved flytting.
  • 100% fornybar strømkilde.
  • Prisfrys mot uforutsette høye kostnader.

Hafslund Erfaringer – Resultater

  • Bytt.no: 2,6 / 5 (334 anmeldelser)
  • Norsk kundebarometer (Tilfredshet): 57,0 / 100
  • Norsk kundebarometer (Lojalitet): 65,8 / 100
  • Epsi (Kundetilfredshet): 56,2 / 100
  • Sammenlagt: 57,8 / 100
Tjenestetorget Logo

Tjenestetorget.no

Motta uforpliktende tilbud på strøm!

Ulike typer strømavtaler

Strømavtaler

Vi går nå gjennom noen av de vanligste strømavtalene man ser på markedet, og gir deg en forklaring dersom du skulle være usikker på hva avtalene innebærer.

Hva er spotpris?

Helt enkelt forklart innebærer en spotprisavtale at man betaler markedsprisen på kraftbørsen. Det finnes for øvrig flere ulike typer av spotpris, og det er ofte her mange merker at forvirringen kommer.

Generelt sett skiller man mellom 3 ulike typer av spotpris.

Vektet spotpris

Den vektede spotprisen følger markedsprisen på den store kraftbørsen Nord Pool. Det at spotprisen er vektet innebærer at strømprisen varierer gjennom dagen. Typisk er prisen høyest på morgenen og på ettermiddagen, når man kommer hjem fra jobb.

Med en vektet spotpris kan selskapene selv velge om de ønsker å følge forbruksprofilen fra nettselskapet, eller om de ønsker å benytte seg av en egen forbruksprofil.

Uvektet spotpris

En uvektet spotpris følger også markedsprisen på Nord Pool, men det opereres ikke med ulike priser gjennom døgnet. Uavhengig av når du bruker strømmen vil prisen med andre ord være den samme.

I praksis beregnes det et gjennomsnitt gjennom hele dagen, og dette gjennomsnittet legger føringen for hvor høy strømprisen din vil være.

Timesbasert spotpris

Timesbasert spotpris minner på mange måter om vektet spotpris. Med timesbasert spotpris vil du måtte betale strømforbruket ditt time for time. Med en slik avtale er det spesielt viktig å unngå store topper i forbruket når prisen er høyest.

Hva er fastpris?

En fastprisavtale går helt enkelt ut på at man betaler en fast pris per kWh. Med en slik avtale vil du være beskyttet mot store svingninger i markedsprisen, siden du hele tiden betaler et fast beløp for strømforbruket ditt.

Mange tror likevel at en fastprisavtale innebærer at man betaler en fast sum per måned. Slik er det ikke. Det er prisen per kWh som er fast, og dersom forbruket ditt er høyt vil også fakturaen bli høyere.

Fastprisavtale har typisk en bindingstid på 6 mnd – 3 år.

Hva er variabel kraftpris?

Variabel kraftpris var tidligere den mest vanlige strømavtalen. Her opereres det med en fast pris over en kortere tidsperiode, og leverandørene er pliktige til å gi beskjed om prisendringer minst 14 dager før endringene skjer.

Generelt sett kan man si at den variable kraftprisen er avhengig av det kortsiktige markedet. Det er strømleverandørene som selv setter prisene, og i gjennomsnitt er variabel kraftpris blant de dyreste avtalene på markedet. Årsaken til dette er at leverandørene ofte tar unødvendig høye påslag.

Hvorfor varierer prisene i ulike landsdeler?

Mange sliter med å forstå hvorfor strømprisene varierer mellom de ulike delene i landet. Spesielt den siste tiden har Sør-Norge kommet spesielt dårlig ut. Strømprisene har rett og slett vært mye lavere i Nord-Norge. For å forstå hvorfor prisene kan bli så ulike, må man først forstå hvordan kraftsystemet i Norge er bygd opp.

Det norske kraftsystemet er delt opp i ulike områder, og det er ingenting som tilsier at prisene vil være like mellom områdene. Helt forenklet kan man se på områdene som helt egne markeder, hvor prisene settes basert på hvor mye kraft som produseres og forbrukes. I Norge har man valgt å dele kraftsystemet inn i 5 områder.

  • Øst-Norge (NO1).
  • Sør-Vest-Norge (NO2).
  • Midt-Norge (NO3).
  • Nord-Norge (NO4).
  • Vest-Norge (NO5).

Strømprisen for hver av områdene fastsettes via kraftbørsen Nord Pool.

Som vi nettopp har nevnt kan man se på områdene som helt egne markeder. For mange vil dette gjøre det enklere å forstå hvorfor prisen kan være ulik. I praksis er det likevel ikke slik at hver av områdene ligger isolert fra hverandre. I perioder med kraftoverskudd i et område og underskudd i et annet, kan produksjonen transporteres mellom områdene.

Det er nettopp denne faktoren med kraftoverskudd og -underskudd som gjør at prisene blir ulike. Slik som vi har gjennom store deler av 2021 har prisene sør for Trondheim vært langt høyere enn lenger nord i landet. Mye av årsaken er at man har hatt kraftoverskudd i Nord-Norge, mens det har vært et underskudd i Sør-Norge. Samtidig er det begrenset kapasitet for å frakte produksjonsoverskuddet sørover.

På toppen av det hele er kraftsystemet i Sør-Norge tettere tilknyttet det europeiske markedet, som vil kunne bidra til høyere priser.

Kilder