Beste strømleverandør 2023: Dette er kundenes dom

Beste strømleverandør

Strømprisene er høyere enn de noen gang har vært i Norge. Det samme gjelder over stort sett hele Europa, og det ser ikke ut til at prisene skal gå tilbake til det normale helt med det første.

I løpet av den siste tiden har vår redaksjon gjennomgått flere av de største strømleverandørene på det norske markedet. Vi har sett på avtalene som tilbys av de ulike leverandørene, samtidig som vi har lagt mye vekt på kundenes tilbakemeldinger for hver av leverandørene.

Blant kildene vi har gjennomgått nevner vi blant annet Norske Kundebarometer, EPSI Norway, Bytt.no og andre lignende forbrukerportaler. Samtidig har vi gjort en egen vurdering av de ulike leverandørene. Hvilke strømleverandører har vi valgt å anbefale?

Orker du ikke å lese hele artikkelen?

Tibber har i tidligere år toppet listene blant strømleverandører i Norge, men fikk en nedgang etter at de startet med forhåndsfakturering. Dette problemet er nå løst, og Tibber har gått tilbake til fakturering på etterskudd. Her hos Hjem og Hage sverger vi dermed fortsatt til Tibber, som er vår favorittleverandør for 2023.

Tibber tilbyr en strømavtale med lavt påslag på maksimalt 2 øre / kWh. Med Tibber-appen, kombinert med strømbesparende Power-ups i Tibber Store, er det lagt til rette for at du enkelt kan redusere strømforbruket!

tibber logo

Smart strømavtale

Spar strøm med Tibber!

De beste strømleverandørene: Best i Test

Under ser du en liste over flere av de beste strømleverandørene på det norske markedet. Vi har vurdert leverandørene basert på kundeanmeldelser og landsdekkene kundeundersøkelser, slik som bransjeresultater fra EPSI og Norsk Kundebarometer.

1. Vår favoritt – Tibber

tibber logo

Tibber kommer fortsatt relativt godt ut i vår sammenligning av strømleverandører i Norge. Via Norsk Kundebarometer scorer Tibber greit for både lojalitet og tilfredshet blant kundene. BI, som står bak undersøkelsen, har valgt å tildele Tibber 2 / 5 stjerner.

Tidligere har Tibber toppet listene, men fikk en nedgang etter at de gikk over til forskuddsfakturering. Dette har de nå endret på, og Tibber er tilbake på standard fakturering på etterskudd. Vi forventer dermed å se Tibber på toppen av listen igjen neste år.

Om man ser på tjenestene som tilbys er det utvilsomt Tibber som skiller seg mest ut blant strømleverandørene i Norge. Tibber opererer med et påslag på maksimalt 2 øre per kWh, og fastprisen på strømavtalen er kun 39 kroner per måned.

Via Tibber-appen får du til enhver tid oversikt over eget strømforbruk, og du kan styre både oppvarming, belysning og lading av elbilen fra appen. Fordelen er at du enkelt kan velge å bruke strøm når den er billigst, og redusere forbruket i perioder hvor strømprisen er høyere.

Faktisk tjener ikke Tibber en eneste krone på strømmen du bruker. Tibber livnærer seg kun av fastprisen (39 kroner per måned), og i snitt er de derfor langt rimeligere enn mange av konkurrentene.

Resultatet er en strømleverandør som ikke har interesse av at du skal bruke mer strøm – snarere tvert i mot. Med Tibber får du tilgang til en rekke smarte løsninger og produkter som kan hjelpe deg med å redusere strømforbruket i hjemmet!

Tibber Erfaringer – Resultater

 • Bytt.no: 2,7 / 5 (1300 anmeldelser)
 • Trustpilot: 4,2 / 5 (1236 anmeldelser)
 • Norsk kundebarometer (Tilfredshet): 69,9 / 100
 • Norsk kundebarometer (Lojalitet): 75,5 / 100
 • Epsi (Kundetilfredshet): 72,4 / 100
 • Vektet gjennomsnitt: 71,6 / 100
tibber logo

Smart strømavtale

Spar strøm med Tibber!

2. Gudbrandsdal Energi

Gudbrandsdal energi logo

Selv om Gudbrandsdal Energi høres ut som en lokal leverandør, er de faktisk en strømleverandør som leverer kraft til hele Norge.

Gudbrandsdal Energi ble etablert i 1916, og eies per dags dato av Nord-Fron, Sør-Fron, Øyer og Ringebu kommune. Med over 100.000 kunder på landsbasis er selskapet blant de største kraftleverandørene i Norge.

Gjennom de siste årene har Gudbrandsdal Energi til stadighet mottatt svært gode tilbakemeldinger fra kundene. Via forbrukerportalen Bytt.no har Gudbrandsdal Energi fått 3,8 / 5,0 stjerner. Samtidig er de kåret til Norges beste strømleverandør via Norsk kundebarometer.

Undersøkelsene fra EPSI Norway viser også at Gudbrandsdal Energi virkelig er i toppsjiktet. Med en kundetilfredshet på 75,0 / 100 er de også her helt i toppen.

Blant strømavtalene finner man avtaler for både spotpris, pristak og fastpris. Gode løsninger i disse usikre tider!

Gudbrandsdal Energi Erfaringer – Resultater

 • Bytt.no: 3,8 / 5 (600 anmeldelser)
 • Trustpilot: 2,0 / 5 (25 anmeldelser)
 • Norsk kundebarometer (Tilfredshet): 74,8 / 100
 • Norsk kundebarometer (Lojalitet): 78,7 / 100
 • Epsi (Kundetilfredshet): 75,0 / 100
 • Vektet gjennomsnitt: 75,7 / 100
Tjenestetorget Logo

Tjenestetorget.no

Motta uforpliktende tilbud på strøm!

3. Lyse Energi

Lyse logo

Lyse AS ble stiftet i 1998, og er nå et moderselskap for en lang rekke underenheter. Vi nevner blant annet Lyse Fiber, Lyse Elnett, Lyse Smart – og ikke minst, Lyse Energisalg AS.

Via forbrukerportalene har Lyse mottatt middels gode tilbakemeldinger, og gjennom Norsk Kundebarometer scorer de spesielt høyt på lojalitet hos sine kunder.

På hjemmesidene til Lyse kan du velge mellom mange ulike strømavtaler. Det tilbys blant annet egne fastprisavtaler, og vi setter også pris på Lyse Ung – som er en spotprisavtale spesielt utformet for de mellom 18 og 34 år.

Lyse Erfaringer – Resultater

 • Bytt.no: 3,4 / 5 (57 anmeldelser)
 • Norsk kundebarometer (Tilfredshet): 74,4 / 100
 • Norsk kundebarometer (Lojalitet): 84,1 / 100
 • Epsi (Kundetilfredshet): 69,8 / 100
 • Vektet gjennomsnitt: 74,1 / 100
Tjenestetorget Logo

Tjenestetorget.no

Motta uforpliktende tilbud på strøm!

4. Vibb

Vibb Logo

 

Noe av det vi liker best med Vibb er hvor enkel strømavtalen er. I motsetning til konkurrentene, hvor du må forholde deg til et hav av ulike prismodeller og avgifter, har Vibb kun èn eneste strømavtale.

Strømavtalen hos Vibb har 0 kroner i påslag, ingen månedlige gebyrer og heller ingen bindingstid. Her er det ikke vanskelig å holde oversikten!

Vibb Strøm er basisabonnementet, det vil si at dette er kun en strømavtale. Basisabonnementet gir ingen innsikt i strømforbruk eller strømpriser. Med Vibb Strøm vil du kun se kundeforhold og fakturaer i appen. Om du ønsker detaljert innsikt bør du oppgradere med en tilleggstjeneste.

Heldigvis tilbyr Vibb tilleggstjenester som Vibb+ og Oss-brikken for deg som ønsker mer enn bare en strømavtale. Ulempen er at du får liten ekstrakostnad for disse.

Fordelen? Tilleggstjenestene koster tross alt ganske lite, og de er helt valgfrie!

Vibb Erfaringer – Resultater

 • Bytt.no: 3,9 / 5 (220 anmeldelser)
 • Trustpilot: 3,0 / 5 (5 anmeldelser)
 • Norsk kundebarometer (Tilfredshet): Ikke listet
 • Norsk kundebarometer (Lojalitet): Ikke listet
 • Epsi (Kundetilfredshet): 68,1 / 100 (Øvrige leverandører)
 • Lavt antall vurderinger: Ja
 • Vektet gjennomsnitt: 72,9 / 100
Vibb Logo

Vibb

Enkel og oversiktlig strømavtale!

Tips: Du kan lese hele vår omtale av Vibb her!

5. Talkmore Strøm

Talkmore Strøm Logo

Talkmore startet sin reise helt tilbake i 2004 med slagordet «Det Koster Så Lite». Det var den gangen telefoni kostet flere kroner per minutt, og konkurransen om mobilkundene skapte store overskrifter.

Siden den gang har Talkmore gått fra å være en liten konkurrent i lavprismarkedet, til å være en ledende leverandør for privatkunder og bedrifter. Talkmore sitt abonnement gir full Telenor-dekning med 4G og 5G.

I 2020 utvidet de tilbudet med sin velvalgte og ærlige strømavtale. Her får man energi som følger strømbørsens prisnivå, helt ut overraskende gebyrer.

Med både kraftrop og motkraft som uttrykk for folks frustrasjon for utgifter til energi og oppvarming, så kan Talkmore-gruppen tilby kundene sine en god løsning. Med billig mobilabonnement, familiepakker, mobilt bredbånd og ikke minst konkurransedyktig strøm er Talkmore en solid totalleverandør på markedet. I tillegg kommer 90% av strømmen fra våre fornybare energikilder!

Talkmore Strøm Erfaringer – Resultater

 • Bytt.no: 4,7 / 5 (373 anmeldelser)
 • Trustpilot: 1,7 / 5 (156 anmeldelser)
 • Norsk kundebarometer (Tilfredshet): Ikke listet
 • Norsk kundebarometer (Lojalitet): Ikke listet
 • Epsi (Kundetilfredshet): 68,1 / 100 (Øvrige leverandører)
 • Lavt antall vurderinger: Ja
 • Vektet gjennomsnitt: 72,2 / 100
Talkmore Strøm Logo

Talkmore Strøm

Se strømavtalene hos Talkmore Strøm!

6. Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE)

NTE Logo

NTE leverer strøm til kunder i hele Norge, og har et overordnet fokus på fornybare energikilder.

Leverandøren gjør det godt i undersøkelsene fra både Norsk Kundebarometer (BI) og EPSI Norway, og får derfor en 4. plass i vår test.

Blant strømavtalene finner du gode løsninger dersom du har behov for litt ekstra forutsigbarhet i hverdagen. Fastprisavtalene kan gjelde fra 1 – 3 år, hvor prisen per kWh vil være fast gjennom hele perioden.

I tillegg setter vi pris på Topp 5-garantien fra NTE. Her garanterer NTE at prisen man betaler er blant de 5 rimeligste alternativene sammenlignet med andre landsdekkende leverandører!

NTE Erfaringer – Resultater

 • Bytt.no: 3,5 / 5 (61 anmeldelser)
 • Norsk kundebarometer (Tilfredshet): 71,3 / 100
 • Norsk kundebarometer (Lojalitet): 78,2 / 100
 • Epsi (Kundetilfredshet): 66,8 / 100
 • Vektet gjennomsnitt: 71,6 / 100
Tjenestetorget Logo

Tjenestetorget.no

Motta uforpliktende tilbud på strøm!

7. Kraftriket

Kraftriket logo

Kraftriket har et overordnet fokus på å ta vare på det lokale, både når det kommer til arbeidsplasser og engasjement. Stadig flere strømleverandører blir mer og mer sentraliserte, og det er nettopp dette Kraftriket ønsker å takle. Her står lokalsamfunnene i sentrum!

Som en av de større aktørene i Norge, består Kraftriket av det som tidligere var mange mindre strømsalgsvirksomheter.

Per dags dato har Kraftriket omtrentlig 170.000 kunder på landsbasis. Dette gjør at Kraftriket er en av de største strømselskapene i Norge. Mye av årsaken til den store kundebasen er sammenslåingen fra 2021, hvor Kraftrikets strømsalgsvirksomhet slo seg sammen nordnorske Polar Kraft.

Sammenslåingen av Kraftriket og Polar Kraft la grunnlaget for et felles eierskap gjennom konsernet Yve AS. Til tross for at selskapene nå eies av en større aktør, består fortsatt både Kraftriket og Polar Kraft som selvstendige merkevarer. For kundene sin del betyr dette at de fortsatt vil ha kundeforholdet via sin lokale strømleverandør. Dette liker vi!

Kraftriket Erfaringer – Resultater

 • Bytt.no: 3,6 / 5 (169 anmeldelser)
 • Norsk kundebarometer (Tilfredshet): Ikke listet
 • Norsk kundebarometer (Lojalitet): Ikke listet
 • Epsi (Kundetilfredshet): 68,1 / 100 (Øvrige leverandører)
 • Lavt antall vurderinger: Ja
 • Vektet gjennomsnitt: 70,1 / 100
Kraftriket logo

Kraftriket

Se gode avtaler hos Kraftriket!

8. Å Strøm

Å strøm logo

Å Strøm er en ny strømleverandør på det norske markedet. Det vil for øvrig ikke si at kompetansen og erfaringen ikke er til stede.

Grunnleggerne bak Å Strøm er strømleverandørene Glitre Energi og LOS, som vår redaksjonen tidligere har undersøkt. Begge leverandørene kom godt ut i vår sammenligning, og Å Strøm utgjør nå et av de største strømselskapene i Norge.

Som kunde hos Å Strøm kan du velge mellom flere ulike strømavtaler. Blant avtalene finner du en helt standard spotpris-avtale. Avtalen har en fastpris på 49 kroner per måned, og et påslag på 6,90 øre / kWh. Ellers justeres spotprisen time for time.

Vi i redaksjonen setter også pris på Digitalspot-avtalen, hvor det ikke er noe fast månedlig beløp – samtidig som påslaget er noe lavere (4,95 øre / kWh). Ellers nevner vi også at Å Strøm har mange gode avtaler for kunder som er medlem i både Coop, Huseierne, KBBL og ulike boligbyggelag.

Å Strøm Erfaringer – Resultater

 • Bytt.no: 3,2 / 5 (314 anmeldelser)
 • Norsk kundebarometer (Tilfredshet): 69,5 / 100 (fra tidligere LOS Strøm)
 • Norsk kundebarometer (Lojalitet): 77,8 / 100 (fra tidligere LOS Strøm)
 • Epsi (Kundetilfredshet): 68,5 / 100 (fra tidligere LOS Strøm)
 • Vektet gjennomsnitt: 70,0 / 100
Å strøm logo

Å Strøm

Se strømavtalene hos Å Strøm!

9. NorgesEnergi

NorgesEnergi Logo

NorgesEnergi er en strømleverandør med hovedkontor i Kristiansand. Selskapet ble opprettet i 1999, og er i dag en del av Fortum, som er et finsk kraftselskap. NorgesEnergi leverer billig strøm til både private og bedrifter, og med sine over 100 ansatte har NorgesEnergi blitt synonymt med strøm til hele landet.

NorgesEnergi ser det som en kamp å kutte strømprisene, og her er det tydelig 2 strømavtaler som gjelder. En av dem er også anbefalt og best i test fra Energibarometeret. Her snakker vi om spotprisavtalen uten påslag i pris.

NorgesEnergi tar ansvar for levelige strømpriser for folk flest, spesielt i en tid med økende strømpriser. Med 2 unike strømavtaler så kan kundene velge mellom spotpris med prisgaranti for 12 måneder, samt en sesongpris-avtale.

NorgesEnergi har også en enkel kalkulator som viser hva strømprisen er for gitte områder eller postnummer, og ut fra størrelse på bolig kan man beregne hva den neste strømregningen vil ligge på.

I tillegg oppfordrer NorgesEnergi oss til å tenke på et fornuftig strømforbruk og opplyser oss om flere måter å spare strøm på. Dessuten har selskapet noen interessante løsninger for å sikre kundene en forutsigbar og enkel strømregning.

NorgesEnergi Erfaringer – Resultater

 • Bytt.no: 3,0 / 5 (1928 anmeldelser)
 • Trustpilot: 1,3 / 5,0 (148 anmeldelser)
 • Norsk kundebarometer (Tilfredshet): 67,8 / 100
 • Norsk kundebarometer (Lojalitet): 73,0 / 100
 • Epsi (Kundetilfredshet): 62,6 / 100
 • Vektet gjennomsnitt: 65,2 / 100
NorgesEnergi Logo

NorgesEnergi

Se strømavtalene hos NorgesEnergi!

10. Fjordkraft

fjordkraft Logo Transparent

Fjordkraft Strøm ble etablert i 2001, etter en fusjon mellom BKK Kraftslag og Skagerak Energi. Selskapet hadde opprinnelig hele vestlandet som base, men etter hvert ble de et landsdekkende strømselskap for både privat -og bedriftsmarkedet. Offentlig sektor var også en stor kunde av strømleverandøren.

I dag regnes de som et større konsern, hvor man blant annet ser TrøndelagKraft som et datterselskap.

Fjordkraft Strøm er et børsnotert selskap med over 4000 aksjonærer, og i 2017 utvidet de tjenesteutvalget også til å gjelde mobiltelefoni. Med over 50.000 kunder på kort tid, bemerket Fjordkraft Mobil seg som landets største mobilaktør uten eget nett.

Fjordkraft er et framtidsrettet strømselskap som gir kundene fordeler med blant annet solstrøm, trippelgaranti og mye mer.

Fjordkraft Erfaringer – Resultater

 • Bytt.no: 2,1 / 5 (1198 anmeldelser)
 • Trustpilot: 1,4 / 5 (201 anmeldelser)
 • Norsk kundebarometer (Tilfredshet): 65,2 / 100
 • Norsk kundebarometer (Lojalitet): 73,2 / 100
 • Epsi (Kundetilfredshet): 65,8 / 100
 • Vektet gjennomsnitt: 61,0 / 100
Tjenestetorget Logo

Tjenestetorget.no

Motta uforpliktende tilbud på strøm!

11. Fortum

Fortum logo

Fortum er blant Norges største energiselskaper, og har blant annet som mål å være klimanøytrale innen 2050. I tillegg til egne strømavtaler, eier Fortum også NorgesEnergi, som er en kjent strømleverandør her til lands. Du har kanskje også hørt om Hafslund Strøm? Hafslund har nylig blitt en del av Fortum, og hele kundebasen er dermed flyttet over til Fortum.

Den mest populære strømavtalen hos Fortum er Fortum Marked. Med denne avtalen betaler du en fastpris på 49 kroner per måned, med et påslag på 3,90 øre / kWh. Avtalen baserer seg på spotpris, hvor prisen justeres time for time.

Til tross for at Fortum er en anerkjent strømleverandør, kommer ikke selskapet spesielt godt ut i ulike undersøkelser. Via EPSI ender de opp med en kundetilfredshet på 62,4 av 100, og via forbrukerportaler som Bytt.no og Trustpilot er vurderingen lite imponerende.

Fortum Erfaringer – Resultater

 • Bytt.no: 1,7 / 5 (409 anmeldelser)
 • Trustpilot: 1,2 / 5 (140 anmeldelser)
 • Norsk kundebarometer (Tilfredshet): 65,2 / 100
 • Norsk kundebarometer (Lojalitet): 72,2 / 100
 • Epsi (Kundetilfredshet): 62,4 / 100
 • Vektet gjennomsnitt: 57,8 / 100
Tjenestetorget Logo

Tjenestetorget.no

Motta uforpliktende tilbud på strøm!

Ulike typer strømavtaler

Strømavtaler

Vi går nå gjennom noen av de vanligste strømavtalene man ser på markedet, og gir deg en forklaring dersom du skulle være usikker på hva avtalene innebærer.

Hva er spotpris?

Helt enkelt forklart innebærer en spotprisavtale at man betaler markedsprisen på kraftbørsen. Det finnes for øvrig flere ulike typer av spotpris, og det er ofte her mange merker at forvirringen kommer.

Generelt sett skiller man mellom 3 ulike typer av spotpris.

Vektet spotpris

Den vektede spotprisen følger markedsprisen på den store kraftbørsen Nord Pool. Det at spotprisen er vektet innebærer at strømprisen varierer gjennom dagen. Typisk er prisen høyest på morgenen og på ettermiddagen, når man kommer hjem fra jobb.

Med en vektet spotpris kan selskapene selv velge om de ønsker å følge forbruksprofilen fra nettselskapet, eller om de ønsker å benytte seg av en egen forbruksprofil.

Uvektet spotpris

En uvektet spotpris følger også markedsprisen på Nord Pool, men det opereres ikke med ulike priser gjennom døgnet. Uavhengig av når du bruker strømmen vil prisen med andre ord være den samme.

I praksis beregnes det et gjennomsnitt gjennom hele dagen, og dette gjennomsnittet legger føringen for hvor høy strømprisen din vil være.

Timesbasert spotpris

Timesbasert spotpris minner på mange måter om vektet spotpris. Med timesbasert spotpris vil du måtte betale strømforbruket ditt time for time. Med en slik avtale er det spesielt viktig å unngå store topper i forbruket når prisen er høyest.

Hva er fastpris?

En fastprisavtale går helt enkelt ut på at man betaler en fast pris per kWh. Med en slik avtale vil du være beskyttet mot store svingninger i markedsprisen, siden du hele tiden betaler et fast beløp for strømforbruket ditt.

Mange tror likevel at en fastprisavtale innebærer at man betaler en fast sum per måned. Slik er det ikke. Det er prisen per kWh som er fast, og dersom forbruket ditt er høyt vil også fakturaen bli høyere.

Fastprisavtale har typisk en bindingstid på 6 mnd – 3 år.

Hva er variabel kraftpris?

Variabel kraftpris var tidligere den mest vanlige strømavtalen. Her opereres det med en fast pris over en kortere tidsperiode, og leverandørene er pliktige til å gi beskjed om prisendringer minst 14 dager før endringene skjer.

Generelt sett kan man si at den variable kraftprisen er avhengig av det kortsiktige markedet. Det er strømleverandørene som selv setter prisene, og i gjennomsnitt er variabel kraftpris blant de dyreste avtalene på markedet. Årsaken til dette er at leverandørene ofte tar unødvendig høye påslag.

Hvorfor varierer prisene i ulike landsdeler?

Mange sliter med å forstå hvorfor strømprisene varierer mellom de ulike delene i landet. Spesielt den siste tiden har Sør-Norge kommet spesielt dårlig ut. Strømprisene har rett og slett vært mye lavere i Nord-Norge. For å forstå hvorfor prisene kan bli så ulike, må man først forstå hvordan kraftsystemet i Norge er bygd opp.

Det norske kraftsystemet er delt opp i ulike områder, og det er ingenting som tilsier at prisene vil være like mellom områdene. Helt forenklet kan man se på områdene som helt egne markeder, hvor prisene settes basert på hvor mye kraft som produseres og forbrukes. I Norge har man valgt å dele kraftsystemet inn i 5 områder.

 • Øst-Norge (NO1).
 • Sør-Vest-Norge (NO2).
 • Midt-Norge (NO3).
 • Nord-Norge (NO4).
 • Vest-Norge (NO5).

Strømprisen for hver av områdene fastsettes via kraftbørsen Nord Pool.

Som vi nettopp har nevnt kan man se på områdene som helt egne markeder. For mange vil dette gjøre det enklere å forstå hvorfor prisen kan være ulik. I praksis er det likevel ikke slik at hver av områdene ligger isolert fra hverandre. I perioder med kraftoverskudd i et område og underskudd i et annet, kan produksjonen transporteres mellom områdene.

Det er nettopp denne faktoren med kraftoverskudd og -underskudd som gjør at prisene blir ulike. Slik som vi har gjennom store deler av 2021 har prisene sør for Trondheim vært langt høyere enn lenger nord i landet. Mye av årsaken er at man har hatt kraftoverskudd i Nord-Norge, mens det har vært et underskudd i Sør-Norge. Samtidig er det begrenset kapasitet for å frakte produksjonsoverskuddet sørover.

På toppen av det hele er kraftsystemet i Sør-Norge tettere tilknyttet det europeiske markedet, som vil kunne bidra til høyere priser.

Kilder

Avatar

Anders

Anders står stødig som en av hjemoghage.no's mest pålitelige testeksperter. Med mange års erfaring, vet Anders nøyaktig hva man skal se etter i produktene. Enten han baserer seg på erfaringer fra andre forbrukere eller dykker dypt inn i egne tester, danner han seg alltid et godt bilde av produktene.