Kokkekniv Test: Dette ble testvinneren

Kokkekniver

Inneholder annonsørlenker

Kniven – kokkens beste venn! Men det er vel ikke kun kokken som kan ha den beste kokkekniven? En god kniv gjør nemlig matlagingen både enklere og morsommere! I vår test får du oversikt over noen av de beste kokkeknivene på markedet. 

Enkelte hevder at det ikke er noen forskjell på en billig og dyr kokkekniv. Felles for disse er at de nok aldri har prøvd en virkelig god kniv. Vi tør faktisk å påstå at matlagingen blir langt mer lystbetont med skikkelig verktøy.

De aller fleste lager middag daglig. Da er det godt å ha ordentlig utstyr og en god og skarp kokkekniv er alfa omega.

Men hvilken kokkekniv bør du velge? I vår test av kokkekniver har vi samlet det vi mener er de beste kokkeknivene på markedet.

De beste kokkeknivene: Disse ble best i test

Lenkene i denne oppsummeringen fører til den av våre samarbeidspartnere med produktet på lager til best pris.

 1. BEST I TEST - KAI Shun Classic
 2. BESTE BUDSJETTVALG - Victorinox Knivsett (3 deler)
 3. Global G-2
 4. Yaxell Zen Kokkekniv

arrow-downSlik vurderer vi produktene

Når vi vurderer produkter etterstreber vi å teste dem i virkeligheten. I tilfeller hvor det ikke er praktisk eller økonomisk mulig for oss å teste produktene i virkeligheten, vil vi sette en vurdering basert på flere ulike kriterier.

Eksempler på slike kriterier er pris, spesifikasjoner, kundeanmeldelser, omtaler av nettbutikken, garantitid på produktet, generell kvalitet og eksterne tester. Vi presiserer at flere av produktene i våre omtaler ikke er testet av oss i virkeligheten. Produktene som er inkludert i våre omtaler er utvalgt fra nettbutikker med affiliate-program, hvor det utbetales en viss provisjon per kjøp.

Rangeringen i våre tester gir uttrykk for redaksjonens og skribentens personlige oppfatning av de ulike produktene.

1. KAI Shun Classic

BEST I TEST - KAI Shun Classic

star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
star-circle star-circle star-circle star-circle star-circle
badge
KAI Shun Classic DM-0706
Materiale: Rustfritt stål Materiale, skaft: PakkaWood Tåler maskinvask: Nei Lengde, knivblad: 20,5 cm Vekt: 325 gram

Japanerne er ekstremt gode på mye, også hva gjelder produksjon av kniver. KAI Shun Classic DM-0706 er én av de beste kokkeknivene på markedet, men er også blant de mer kostbare knivene.

Her får du en håndlaget kniv som passer både for høyre- og venstrehendte!

Suveren allsidighet

KAI Shun Classic er av den allsidige typen og kan brukes både til grønnsaker, fisk og kjøtt. Knivbladet består av 65 lag med damaskusstål og en indre kjerne av V10-Goldstål. Dette gjør KAI Shun Classic DM-0706 til en suveren kniv som både er ekstremt skarp og svært solid.

Skaftet er laget av PakkaWood og har D-formet design, som vi ofte ser på japanske kniver. Kniven ligger derfor godt i hånden og gir deg et godt grep.

Med KAI Shun Classic DM-0706 får du en kokkekniv som har alle de egenskapene du kan forvente av en kniv i denne prisklassen. Knivens praktiske størrelse gir deg endeløse muligheter på kjøkkenet!

Kvalitet av ypperste klasse

KAI er en knivprodusent med lang historie. Helt siden 1908 har de produsert kvalitetskniver, der dagens kniver er en god kombinasjon av gammel og ny tradisjon. Med KAI-kniver på kjøkkenet, er du sikret kvalitet helt ut til knivspissene.

Svært mange kokker har trykket KAI til sine hjerter, og du vil finne dem på kjøkkenet hos både Michelin-restauranter og Sushirestauranter over hele verden. Her er det ingen grunn til at du ikke skal bli fornøyd, med andre ord.

Konklusjon

KAI Shun Classic DM-0706 gir deg mye for pengene, til tross for den litt høye prisen. Med denne kniven får du ekstremt godt grep, og kokkeleringen vil gå som en lek!

Fordeler

 • Stilig design.
 • Holdbar.
 • Godt grep.
 • Solid damaskstål.
 • Rustfritt stål.
 • Passer både høyre- og venstrehendte.

2. Victorinox Knivsett

BESTE BUDSJETTVALG - Victorinox Knivsett (3 deler)

star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
star-circle star-circle star-circle star-circle star-circle
badge
Victorinox Knivsett
Materiale: Rustfritt stål Materiale, skaft: Lønnetre Tåler maskinvask: Ja Lengde, knivblad: 12 / 19 / 22 cm

Ulikt fra mange andre kokkekniver er faktisk ikke knivene fra Victorinox produsert i Japan.

Victorinox er selskapet bak den kjente og kjære «Swiss Army Knife», som også mange nordmenn har liggende i skuffen.

Produktet vi omtaler her er et helt knivsett, til en pris som er svært overkommelig.

Dekker de fleste behov

Her får du et knivsett med 3 kokkekniver med rustfrie blader. Knivene er henholdsvis 22 cm, 19 cm og 12 cm lange.

Med disse 3 knivene har du dekket inn behovet for det meste på kjøkkenet. Den minste kniven passer til å kutte opp mindre frukt og grønnsaker. De større knivene er ideelle til både kjøtt og grønnsaker.

Ergonomisk håndtak

Håndtaket på knivene er ergonomisk utført i polert, høyglans lønnetre. Dette er et håndtak som tåler fukt og knivene kan vaskes i oppvaskmaskinen. Vi anbefaler derimot at du vasker knivene for hånd for lengst holdbarhet.

Knivene kommer i en stilig gaveeske og er derfor også perfekt som gave til noen du setter pris på. Kanskje du har en ung håpefull som skal flytte hjemmefra?

Med dette settet vil han eller hun ha kniver til det meste, og som holder i mange år fremover. I likhet med Swiss Army Knife har nemlig også disse knivene livstidsgaranti mot material- og produksjonsfeil.

Konklusjon

Alt i alt er dette et godt knivsett for deg som vil ha gode kniver, og samtidig holde budsjettet.

Med dette settet får du kniver som passer til all slags bruk, og som dekker alle de grunnleggende behovene. Prisen er svært overkommelig!

Fordeler

 • Rimelig pris.
 • 3 kniver i settet.
 • Dekker alle behov.
 • Håndtak av lønnetre.
 • Livstidsgaranti.
 • Rustfritt stål.

3. Global G-2

Global G-2

star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
star-circle star-circle star-circle star-circle star-circle
Global G-2 Kokkekniv
Materiale: Herdet stållegering Materiale, skaft: Rustfritt stål Tåler maskinvask: Ja Lengde, knivblad: 20 cm Vekt: 172 gram

G-2 er den mest populære kniven til Global og er av japansk opphav. Kniven kan håndtere alt mulig, både kjøtt, fisk, frukt og grønt.

Er du god på filetering, kan du også bruke kniven til det. Kniven har en bladlengde på 20 cm og veier kun 172 gram.

En solid kniv

Kniven er produsert i rustfritt CROMOVA 18-stål. Dette er et ekstra slitesterkt og hardt materiale, som gir deg en kniv som holder seg skarp i lang tid.

Skaftet består også av rustfritt stål. Normalt kan slike skaft bli ganske glatte. Dette har Global løst ved å lage små hulrom fylt med sand, som skal gi kniven god balanse og et godt grep.

Håndtaket er i tillegg plassert høyt, slik at du slipper å treffe underlaget mens du jobber.

Global G-2 kan vaskes i oppvaskmaskin, men vi anbefaler at du håndvasker kniven med varmt vann og vanlig oppvaskmiddel.

Kvalitet fra Global

Knivene fra Global er kjent for å være av høy kvalitet. De er både slitesterke og holder seg skarpe lenge. Også gjør det jo ingenting at de også er stilige å se på.

Knivene er delt inn i ulike serier som starter på G, GS, GF eller GSF. G er de største knivene. GS står for Global Small og består av de mindre knivene som også har litt mindre håndtak.

GSF står for Global Small Forged og er smidde kniver i mindre størrelser.

Konklusjon

Global G-2 er en god allroundkniv som kan håndtere det meste av mat. Utførelsen i rustfritt CROMOVA 18-stål sikrer lang holdbarhet!

Fordeler

 • Lav pris.
 • Rustfritt CROMOVA-stål.
 • Håndtak i stål.
 • Antiskli-materiale.
 • Kan vaskes i oppvaskmaskin.

4. Yaxell Zen Kokkekniv

Yaxell Zen Kokkekniv

star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
star-circle star-circle star-circle star-circle star-circle
Yaxell Zen Kokkekniv
Materiale: Rustfritt stål Materiale, skaft: Mikarta Tåler maskinvask: Ja Lengde, knivblad: 25,5 cm

Yaxell Zen er nok en japanskprodusert kokkekniv, og det er ikke hvilken som helst kniv. Yaxell Zen Kokkekniv 25,5 cm har nemlig vunnet knivtesten i svenske Aftonbladet 3 år på rad.

100 prosent bakterieavvisende

Kniven kan takle alle oppgaver på kjøkkenet. Yaxell sine kniver er alle av beste kvalitet og gir brukeren de beste forholdene. Håndtaket er av micarta, et svært holdbart materiale som også brukes av proffene.

Materialet har en stilig trelook og gir deg samtidig et håndtak som er 100 % bakterieavvisende.

Damaskusmønster på knivbladet

Knivbladet består av 37 lag stål med en kjerne av VG-10 toppstål. Bladet har et stilig hamret design med damaskusmønster i stålbasen. Den nedre delen er polert, så stållagene kommer til syne på en stilig måte. Knivbladet har en tyngde som gjør at det blir ekstra enkelt å skjære i større kjøttstykker og rotgrønnsaker.

Kniven kan være litt vanskelig å slipe skarp igjen. Det anbefales å bruke diamant- eller keramisk slipestål, og ha en slipevinkel på 12-15°. Dette vil gi deg det aller beste resultatet.

Yaxell er kjent for sine gode kniver og har vært en favoritt siden oppstarten i 1947. Bedriften har hovedsete i Seki i Japan. Byen blir omtalt som hovedstaden for tradisjonelle japanske kniver og sverd.

Knivene fra Yaxell passer spesielt godt for deg som ønsker litt tyngde. Foretrekker du litt lettere kniver, bør du nok se etter en annen modell fra en annen produsent.

Konklusjon

Du kan ikke trå feil med en Yexell  Zen Kokkekniv. Med riktig vedlikehold vil denne kokkekniven holde i mange år fremover!

Fordeler

 • Ligger godt i hånden.
 • Velbalansert.
 • Allsidig.
 • Slitesterk.
 • Rustfritt stål.

Kjøp av kokkekniv: Nyttig å vite

materialer kokkekniv

Materialer: Ulike kokkekniver er produsert med ulike materialer. Ikke alle materialene er av like høy kvalitet.

Noen av materialene man ofte ser på en kokkekniv er rustfritt stål, keramikk, karbonstål og damaskstål.

Det mest vanlige materialet er rustfritt stål, da det er holdbart og krever lite vedlikehold.

Keramiske kniver har ofte en veldig lav vekt og er ekstremt skarpe, men er til gjengjeld mer skjøre.

Damaskstål kombinerer ofte egenskapene til rustfritt stål og karbonstål. Resultatet er en skarp kniv som kan holde i lang tid fremover.

skarphet

Skarphet: Hvor skarp kniven er har naturligvis en god del å si. Skarpheten har en direkte innvirkning på ytelsen og brukeropplevelsen.

En skarp kniv gir bedre kontroll under matlagingen, samtidig som matlagingen kan gå langt mer effektivt for seg.

En skarp kniv krever mindre trykk for å skjære gjennom maten. Resultatet er bedre presisjon og enklere håndtering.

Ved å holde kniven skarp reduserer du også risikoen for skader. Det er faktisk tryggere å bruke en skarp kniv enn det er å bruke en sløv kniv.

Årsaken er at en sløv kniv vil trenge mer kraft for at den skal presses gjennom maten. Sjansen for at kniven sklir til siden er da større, og risikoen for skader øker.

bladlengde

Bladlengde og form: Kokkekniver kommer i ulike lengder og former.

De vanligste lengdene er mellom 15 og 25 centimeter, men det finnes også kortere og lengre kniver.

En lengre kniv gir mer skjærekraft, mens en kortere kniv gir bedre kontroll og presisjon.

Formen på bladet kan variere, fra rette blad til mer buede blad. Velg en bladform som passer dine behov og den type skjæring du utfører oftest.

Vekt

Vekt og balanse: Vekten og balansen på en kokkekniv påvirker hvor behagelig og enkel den er å bruke.

En lettere kniv kan være enklere å håndtere og gi bedre presisjon, mens en tyngre kniv kan gi mer kraft ved skjæring.

God balanse mellom blad og håndtak er viktig for å redusere belastningen på håndleddet og få bedre kontroll under matlagingen.

Prøv deg gjerne frem med noen kniver du allerede har hjemme for å finne ut av hvilken vekt som passer best for deg.

grep kokkekniv

Grep: Håndtaket på en kokkekniv kan være laget av tre, plast, komposittmaterialer eller metall.

Tre gir et varmt og behagelig grep, men kan kreve mer vedlikehold.

Plast og komposittmaterialer er holdbare og krever lite vedlikehold, men kan på den negative siden bli litt glatte når de er våte.

Metallhåndtak er svært holdbare, men har også den ulempen at de kan bli glatte.

Mindre erfarne kokker bør bruke et trehåndtak. Om håndtaket ikke er av tre bør det som et minimum ha en ruglete overflate for å sikre best mulig grep.

hardhet

Hardhet: Hardhet er en annen viktig faktor å vurdere når man kjøper en kokkekniv, da den påvirker knivens holdbarhet, ytelse og vedlikeholdsbehov.

Hardheten måles vanligvis på Rockwell-skalaen (HRC), og ulike materialer og varmebehandlinger vil resultere i ulike hardhetsgrader.

Hardheten til en kniv sier noe om knivens holdbarhet og evne til å beholde skarpheten. En hard kniv vil kunne holde seg skarp mye lengre enn en myk kniv.

Om kniven derimot blir for hard øker risikoen for at den sprekker opp, eller at det flaker av små biter. Derfor er det viktig å finne en god balanse mellom hardhet og slitestyrke.

Vedlikehold

Vedlikehold: Før du kjøper en kokkekniv bør du vurdere behovet for vedlikehold.

Alle kniver må jo slipes fra tid til annen, men det er litt forskjell på hvor mye de ulike knivene må vedlikeholdes.

Uavhengig av hvilken kniv du går for vil godt vedlikehold sørge for at kniven holder bedre på ytelsen. En godt vedlikeholdt kokkekniv er langt mer effektiv enn en sliten og skjem kniv.

Vedlikehold omfatter ikke bare å slipe kniven. Du bør også følge anvisningene når det kommer til bruk i oppvaskmaskin, og du bør alltid tørke godt av kniven etter bruk for å unngå rust.

Generelt sett er kniver av rustfritt stål de enkleste å vedlikeholde.

pris

Pris: Sammenlignet med mange andre kjøkkenredskaper er ikke prisnivået spesielt høyt for kokkekniver.

Om du skal ha den mest avanserte og holdbare kokkekniven må du regne med å betale noen tusen kroner.

Det finnes for øvrig mange gode budsjettvalg på markedet. Her kommer det enkelt og greit an på hva du skal bruke kniven til.

Trives du veldig godt på kjøkkenet, og har lyst til å lage eksklusive gourmet-middager? Da kan du velge en litt dyrere kniv.

Om du derimot kun skal skjære noen grønnsaker til hverdagsmiddagen holder det lenge med et av budsjettalternativene.

Kokkekniv: Ofte stilte spørsmål

down-arrow Hvilken kokkekniv ble best i test?

I vår test har vi valgt å kåre KAI Shun Classic DM-0706 til best i test. Prislappen er litt høy, men til gjengjeld får du en god allroundkniv som selv proffene liker!

down-arrow Hva er best av japanske og europeiske kniver?

Dette kommer helt an på hva du liker. Europeiske kniver har gjerne mykere stål enn japanske kniver.

De europeiske knivene er gjerne mer robuste, mens de japanske tillater mer presisjon.

down-arrow Kan jeg vaske en kokkekniv i oppvaskmaskin?

De fleste produsenter fraråder vask av kniver i oppvaskmaskin. Grunnen til det er at bladet kan bli skadet og med tiden vil håndtaket ødelegges.

Vi anbefaler at du vasker alle kokkekniver for hånd, også de som kan vaskes i oppvaskmaskin. Dette vil gi lengre levetid for knivene dine.

down-arrow Lønner det seg å kjøpe et knivsett eller separate kniver?

Det kommer an på hvor avansert matlaging du driver med. Det kan være dyrt å kjøpe separate kniver.

Du kan få mye for pengene ved å velge et knivsett, og du får samtidig kniver til enhver bruk.

Her må du rett og slett vurdere hvor mange kniver du har behov for, og hvor avansert matlaging du skal drive med.

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra både reiselivsbransjen og helsesektoren. Bak hver tekst Kristin skriver ligger det nøye research, slik at du som leser kan føle deg trygg på at du får god og riktig informasjon. Ellers har Kristin en egen evne til å finne smarte og kreative løsninger som forenkler hverdagen i hjemmet.
facebook-social instagram-social xplace-social