Anbefalte fotobøker: En av dem skiller seg ut

Fotobok best i test

Inneholder annonsørlenker

Gode minner samlet i en fotobok kan gi deg mange timer med glede og mimring. Lurer du på hvilken fotobok som er best i test? Vi har tatt en titt på de ulike tilbyderne og funnet vår favoritt.

Før i tiden måtte vi fremkalle bildene og vente spent på resultatet, før vi satte dem pent inn i et fotoalbum. Noe av det jeg elsket som liten var nettopp det å bla i fotoalbumene vi hadde. Ja, selv de fra mine foreldres barndom og ungdom ble jeg aldri lei av, for ikke å snakke om det fra bryllupet deres. Jeg kunne sitte og bla i dem om og om igjen, og mamma og pappa kunne fortelle de samme gode historiene.

I dag har de aller fleste bildene sine lagret på telefonen. Men – helt ærlig – hvor ofte sitter du og blar i bildene og henter frem gode minner? I tillegg er det mye koseligere å se i et album, enn å henge over en liten mobilskjerm.

Et godt tips er å lage en fotobok med de fineste minnene, enten det er av oppveksten til barnet ditt eller en fantastisk ferietur. Denne kan du designe og få akkurat som du ønsker den.

Skal vi først lage en fotobok, må den også være av god kvalitet. Klare bilder er et minimum, men vi synes også at vi kundene bør ha muligheter til å designe og sette den opp som vi vil, i tillegg til å ha et valg når det kommer til størrelse. I tillegg bør tjenesten være brukervennlig, så vi slipper å rive av oss håret i frustrasjon.

Med dette i tankene tok vi en titt på ulike tilbydere av fotobøker. Kvaliteten er gjennomgående god, og vi liker spesielt godt fotobøkene fra Fotoknudsen.

Anbefalt fotobok: Vår kåring av de beste

I vår test har vi gjennomgått 4 tilbydere av fotobøker – nemlig Fotoknudsen, Cewe, Smartphoto og Elite Foto.

Fotoknudsen: Egen smartassisten

Fotoknudsen fotobok
Hos Fotoknudsen kan du lage fotobok ved hjelp av en egen «Smart Assistent». Praktisk!

Fotoknudsen er godt etablert på det norske markedet når det kommer til ulike bildeprodukter. Vi ble derfor ikke overrasket da vi så hvor enkelt det var å lage seg en fotobok.

Her kan du velge mellom en rekke ulike formater, størrelser, layouter og temaer. Og du kan velge om du vil la Fotoknudsen hjelpe deg med designet, eller om du vil stå for den delen helt selv.

Mange valgmuligheter

Det første som slo oss da vi skulle teste tjenesten til Fotoknudsen, var det rike utvalget vi kunne velge mellom. Ja, det ble det nesten for mye av det gode, for hvilken skulle vi gå for? Selvfølgelig er dette et luksusproblem, og bare et tegn på at det skal godt gjøres om du ikke finner noe du liker.

Når du har funnet ut hvilket alternativ du vil gå for, må du først logge inn eller opprette en ny bruker om du ikke har det.

I det neste steget får du tre valgmuligheter.

 • Lag selv: Med dette valget lager du fotoboken helt selv, fra bunnen av.
 • Smart Assistent: Her vil Fotoknudsen’s egne Smart Assisten hjelpe deg med å bygge opp fotoboken.
 • Forhåndsdesignede temabøker: Dette valget gir deg muligheten til å velge blant forhåndsdesignede fotobøker.

Vi anbefaler én av de to siste, hvis det er første gang du lager en fotobok, eller du ønsker å gjøre det enkelt for deg selv.

Enkelt og innholdsrikt redigeringsverktøy

Fotoknudsen redigeringsverktøy

Når du har kommet deg gjennom de første stegene, vil du komme inn på selve redigeringssiden, der du skal laste opp bildene dine.

Før du går i gang, må du laste opp bildene du ønsker å bruke. Du kan velge om du vil laste opp bilder fra mobilen, fra PC-en eller minnebanken til Fotoknudsen, hvis du allerede har bilder der.

Så kan du forsåvidt bare slå deg løs, og leke deg frem til et resultat du er fornøyd med. Til venstre på redigeringssiden finner du ulike effekter du kan sette inn, og her kan du også endre bildeoppsettet for hver av sidene. I nedre del av skjermen ser du de ulike sidene i miniatyr, og hvilket oppsett som er valgt for hver enkelt av de. Disse oppsettene kan du enkelt endre underveis.

Hvis du ikke rekker å lage hele fotoboken med én gang, kan du fint lagre den og gå tilbake når du er klar til å fortsette – naturligvis!

En brukervennlig tjeneste

Vi forstår nå hvorfor Fotoknudsen får så gode tilbakemeldinger og flere ganger har blitt kåret til best i test når det kommer til fotobøker.

De scorer virkelig høyt på brukervennlighet. Har du litt erfaring med bruk av digitale verktøy, vil du enkelt få til dette. Skulle du likevel stå fast, kan du klikke på «Kundeservice» øverst i det høyre hjørnet, så vil det åpne seg en ny fane der du kan få informasjonen du trenger. Helt uten at mesterverket ditt blir ødelagt.

Fordelene med Fotoknudsen

Fordelene med fotobøkene fra Fotoknudsen er mange. Etter vår test er det spesielt noen faktorer som stikker seg frem som ekstra positive.

 • Enkel og brukervennlig tjeneste.
 • Godt utvalg,
 • Enkel tilgang til hjelp.
 • Egen Smart Assistent.
 • Lav terskel for å komme i gang.

Ulempene med Fotoknudsen

Vi finner ikke du helt store ulempene hos Fotoknudsen. Om vi absolutt må nevne noe, må det bli at man må logge inn for å se redigeringssiden. Du kan altså ikke få en enkel forhåndsvisning uten å lage en brukerprofil først.

Fotobøker fra Fotoknudsen: Kort oppsummert

Vi er enige med mange andre. Fotoknudsen er nummer én når det kommer til fotobøker. Oppsettet er brukervennlig og du kan velge og vrake mellom ulike oppsett, farger, layouter og mye annet. Dette er en tjeneste som både gammel og ung kan få til, såfremt man har litt grunnleggende datakunnskaper.

fotoknudsen logo

Fotoknudsen

De beste fotobøkene i vår test

CEWE: Godt utvalg også her

CEWE Fotobok utvalg

CEWE er nok ikke like godt kjent som Fotoknudsen, men det er likevel en stor sjanse for at du har hørt om dem. De har fått et fast grep på det norske markedet og kan blant annet skilte med lavere priser enn Fotoknudsen og Elite Foto.

Du kan lage fotobok rett fra nettleseren, men CEWE anbefaler at du laster ned deres eget fotoprogram, som støttes av både Windows, iOS og Linux. Der vil også utvalget være bedre. Har du derimot, som oss, en Chromebook, må du nøye deg med nettløsningen eller laste ned appen, som også kan fås til mobil.

Vi valgte likevel å kun benytte oss av nettjenesten, da vi mener at det ikke skal være nødvendig å laste ned programvare for å lage en fotobok.

Enkelt å komme igang

CEWE har riktig nok ikke like stort utvalg som Fotoknudsen, men du skal nok fint klare å finne en passende fotobok blant de ni du kan velge mellom.

Når du har funnet ut og klikket på den fotoboken du ønsker, vil du på den neste siden kunne velge om du ønsker å designe fotoboken på nett eller om du vil gjøre det i fotoprogrammet. Har du Chromebook har du altså ikke noe valg, og må gå for online design (eller eventuelt appen).

På den neste siden finner du valg for format, omslag, papirkvalitet og effektlag, og kan også velge om du ønsker gaveeske. Her vil naturligvis prisen endre seg om du velger å oppgradere kvaliteten. Videre kan du velge om du ønsker en av CEWE sine egne maler, eller om du vil designe fotoboken din helt selv.

Et godt og variert utvalg

CEWE fotobok design

Så var tiden inne for å starte på det morsomste – nemlig å sette inn bilder. Før du går i gang bør du passe på å opprette en bruker eller logge inn, om du allerede er kunde hos CEWE. Da kan du lagre arbeidet ditt underveis, og komme tilbake når du er klar til å fortsette. Da risikerer du nemlig ikke å miste mesterverket ditt!

Først må du laste opp bildene du ønsker å ha i fotoboka di. Som hos Fotoknudsen kan du også her velge ulikt oppsett for de forskjellige sidene. Vi synes kanskje at utvalget hos Fotoknudsen var hakket bedre når det gjelder bildeoppsett, men det var mye å velge mellom også her. Antagelig ville vi sagt noe annet om vi hadde prøvd programmet deres.

Design kan enkelt endres

Hvis du ser at du heller skulle godt for et annet design, kan du enkelt gå tilbake og endre dette under designfanen til venstree. Til venstre finner du også flere valg som gir deg muligheten til å designe fotoboken akkurat slik du ønsker.

Noe vi for øvrig savnet var en enkel måte å få instrukser. Her er det ingen steder å klikke om man skulle lure på noe underveis. Det kan derfor være lurt å ha hjelpesidene oppe i en annen fane, så du har de lett tilgjengelig. De aller fleste vil nok likevel klare det uten den store hjelpen, da oppsettet er veldig enkelt.

En rask og god tjeneste

Tjenesten til CEWE gjorde oss riktig nok ikke like entusiastiske som tjenesten til Fotoknudsen. Likevel er dette også et godt valg når du skal lage en fotobok. Vi opplevde ingen problemer underveis, mye takket være en brukervennlig tjeneste. Et billigere alternativ enn testvinneren vår, med litt mindre utvalg – men likevel en fullgod fotoboktjeneste!

Fordelene med Cewe

 • Enkel redigering.
 • Rask levering.
 • Gode priser.
 • Enkelt å komme i gang.
 • Kan brukes i nettleseren.
 • Har eget program.

Ulempene med Cewe

 • Må laste ned eget fotoprogram for å få alle funksjoner.
 • Ingen enkel tilgang på hjelp.

God leveringstid

CEWE er faktisk den nettbutikken som, sammen med Fotoknutsen, har raskest leveringstid i testen vår, hvis vi ser bort fra ekspressleveringstjenester. Bestiller du en fotobok hos CEWE, vil du ha den i hus innen 6-9 dager, alt etter hvor du bor i landet. Dette er omtrent samme tid som Elite Foto bruker bare på produksjonen.

cewe logo

Cewe

Godt utvalg av fotobøker!

Smartphoto Fotobok

Smartphoto fotobok

Kanskje har du aldri hørt om Smartphoto. Eller kanskje du har sett reklame for de i diverse sosiale medier. De er nok ikke like kjente som de andre vi har inkludert i testen vår, men fortjener likevel en gjennomgang.

Foruten fotobøker tilbyr Smartphoto en rekke andre bildeprodukter. Du kan blant annet bestille både kopper, telefondeksler og kjøleskapsmagneter med dine egne bilder.

Når du skal lage fotobok krever ikke Smartphoto at du laster ned en programvare for å få alle funksjoner, slik CEWE gjør. Her kan alt enkelt gjøres på nettsiden!

Et godt utvalg

CEWE tilbyr et godt utvalg av fotobøker, og du kan også både lage kokebok og årsbok. Prisen du får oppgitt er for 20 sider. Skal du ha ekstra sider må du betale 4 kroner per side. Fotoboken kan maksimalt være på 100 sider – som betyr at du får plass til massevis av gode minner.

Du kan velge mellom 3 størrelser, om du vil ha liggende eller stående format og hvilket omslag du ønsker og hvordan det skal se ut. Du kan hele tiden følge med på hvilken pris du ligger på. Spiralhefte vil naturlig nok være rimeligere enn om du for eksempel velger hardt omslag med eget bilde.

Du kan selvfølgelig også her velge om du ønsker design tilpasset visse anledninger, som bursdag, ferie, dåp og lignende.

Morsomme effekter

Smartphoto fotobok effekter

Da vi kom inn på selve designdelen, så vi at Smartphoto er bygget opp rundt prinsipp som både Fotoknudsen og CEWE. Du starter med å laste opp bildene du ønsker å bruke, også er det bare å sette igang.

Det som skiller Smartphoto fra de andre, er at de har litt mer livlige effekter for bildeoppsett. Hvis du ønsker litt mer variasjon og fine bakgrunner, er nok Smartphoto siden du bør sjekke ut. Dette gir hvertfall et stort pluss hos oss, og vi lekte oss med dette en god stund.

På venstre side finner du ulike redigeringsvalg, der du kan endre forskjellige elementer. Vi nevner for eksempel ramme, effekter, bakgrunn og symboler. Her finner du også valget for innsetting av tekst.

Hvis du lurer på leveringstiden til SmartPhoto, er denne per september 2023 på 7-10 dager, noe som gir en plassering i midten blant våre 4 kandidater.

Fotobok til en god pris

Prisene hos Smartphoto er absolutt akseptable. Vi tok også en titt på prisene på diverse andre produkter, og så at vi her kan få flotte produkter til gode priser.

Opplevelsen vår med Smartphoto var veldig positiv, og vi hadde det moro mens vi lagde fotoboken vår, mye takket være de mange valgene vi hadde i designmodusen. Vi likte også at det var en «hjelp»-knapp inne i redigeringsmodusen, så vi enkelt kunne få hjelp om vi lurte på noe.

Fordelene med Smartphoto

 • Godt og variert utvalg.
 • Gode priser.
 • Brukervennlig tjeneste.

Ulempene med Smartphoto

 • Lengre leveringstid enn et par andre i testen.

Smartphoto: Kort oppsummert

Smartphoto er absolutt en god kandidat når du skal lage fotobok. Hele prosessen gikk sømløst og vi likte spesielt godt at vi kan være ekstra kreative, grunnet de mange valgene med tanke på sidedesign.

smartphoto logo

Smartphoto

Brukervennlige løsninger hos Smartphoto!

Elite Foto: Anerkjent leverandør

 

Elite foto fotobok

Elite Foto er én av de mer kjente aktørene på fotobokmarkedet. Firmaet har eksistert i snart 40 år, og har vært kjent for å levere produkter av høy kvalitet. I tillegg til fotobøker, tilbyr de blant annet også andre tradisjonelle bildeprodukter, rammer og bildekalendere, bordkort.

Nettsidene til Elite Foto er stilrene og oversiktlige. Det er enkelt å navigere seg frem og finne det man er på jakt etter!

Et variert utvalg

 

Elite foto størrelser

Det første vi måtte gjøre når vi skulle komme igang med en fotobok hos Elite Foto, var å velge hvilken type vi ønsket. Valgene du har er ekspress, hefte, klassisk eller elegant. Heller ikke Elite Foto har et eget program som må lastes ned for å få alle funksjonene, sånn som vi opplevde hos CEWE. Alt gjøres direkte i nettleseren, og vi mener at det er sånn det skal være.

Når du har valgt hvilken kvalitet du ønsker, må du finne ut hvilken form og størrelse fotoboka di skal ha.

I det neste bildet får du valget mellom å logge inn eller fortsette uten innlogging. Vi anbefaler å opprette en bruker, da du i innlogget modus kan lagre og gå tilbake til prosjektet ditt senere. Logger du ikke inn kan du risikere å miste det du har laget.

Enkel redigering og mange muligheter

Elite foto redigering

 

Du begynner naturligvis også her med å laste opp bildene dine først. Det gikk helt sømløst for vår del, og straks var vi klare til å putte dem inn i albumet.

I nedre del av skjermen har du en miniatyroversikt over de ulike sidene i fotoboka di. På venstre side finner du ulike redigeringsvalg, som bakgrunn, sideoppsett, utklipp, rammer og maske.

Vi merker oss at alle de ulike nettbutikkene vi har med i testen vår har veldig likt oppsett, så vi begynte å bli ganske kjent med verktøyet da vi kom til sistemann. Akkurat her er det derfor nesten hipp som happ hvem av disse du velger.

Den store forskjellen er at du her må dra rammer og oppsett ut til fotoboka. Det holder altså ikke å klikke. Dette syntes vi kanskje var litt tungvint, og noen ganger ble et miniatyrbilde av rammen eller bakgrunnen hengende igjen, og var nærmest umulig å fjerne. Akkurat dette ble et lite irritasjonsmoment underveis.

Vi fant heller ingen enkel tilgang til hjelp, sånn som både Fotoknudsen og Smartphoto har vært flinke til.

Tilbyr ekspresslevering

Hvis du, som oss, ofte er ute i seneste laget med gaver, kan vi trøste deg med at Elite Foto tilbyr ekspresslevering, også på fotobok. Det vil si at du kan få fotoboken ferdig til levering på kun 30 minutter.

Dette gjelder kun for fysiske Elite Foto-butikker som tilbyr denne tjenesten, og forutsetter naturligvis at du bor i nærheten av denne. Hvis din lokale butikk ikke tilbyr tjenesten, kan de få fotoboken tilsendt fra en butikk som utfører ekspressproduksjon, og da vil leveringstiden være på 1-5 dager.

En ekspresslevering medfører riktig nok litt begrensninger. Blant annet gjelder det kun fotobøker i A4-størrelse (stående og liggende), og omslaget vil være enten perlehvitt eller sort. For vanlige bestillinger vil leveringstiden være på 10-14 dager, noe som er desidert lengst av de vi har testet ut.

Fordelene med Elite Foto

 • Tilbyr ekspresslevering.
 • Godt brukergrensesnitt.
 • Tilbyr hjelp direkte fra redigeringsmodulen.

Ulempene med Elite Foto

 • Høy pris.
 • Rammer og bakgrunner har en tendens til å henge igjen.
 • Man må dra rammer og bakgrunner til fotoboka.

Elite Foto: Kort oppsummert

Elite Foto er nok ikke den billigste tjenesten, men de er kjent for god kvalitet i alle ledd. Det var enkelt å komme i gang med fotoboka, og redigeringsverktøyet var enkelt og brukervennlig. Pluss for muligheten til ekspresslevering i butikk!

Elite foto logo

Elite Foto

Lang erfaring med fotobøker!

De beste fotobøkene: Oppsummert

Alt i alt er vi fornøyde med fotobøkene vi har testet. Fotoknudsen er leverandøren som stikker av med seieren i vår test, mye på bakgrunn av brukervennligheten og den praktiske smart-assistenten.

Vi håper du har fått god informasjon om ulike fotobøker i denne artikkelen. Lykke til med fotoprosjektet!

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra både reiselivsbransjen og helsesektoren. Bak hver tekst Kristin skriver ligger det nøye research, slik at du som leser kan føle deg trygg på at du får god og riktig informasjon. Ellers har Kristin en egen evne til å finne smarte og kreative løsninger som forenkler hverdagen i hjemmet.
facebook-social instagram-social xplace-social