Minihus på hjul: Tips og inspirasjon til minihuset

MIkrohus på hjul

Har du planer om å skaffe deg et minihus på hjul? Eller er du bare nysgjerrig på hvordan et mikrohus på hjul fungerer? Ta en titt på denne artikkelen, der vi gir deg inspirasjon og tips. 

Stadig flere hiver seg på trenden med å skaffe seg minihus på hjul. Noen vil også bygge det selv. Med riktig og effektiv innredning kan du faktisk få plass til ganske mye i dette lille mikrohuset. Og velger du deg et hus av mindre størrelse, kan du faktisk trekke det rundt med bilen din.

Vi sier ofte at «everything is big in America». Likevel er det her at trenden med mikrohus startet, i form av THOW-trenden (Tiny House on Wheel).

En rimelig boform

Minihus på hjul: Tips og inspirasjon

Et minihus er naturlig nok langt billigere enn et tradisjonelt hus. Alt etter hvor stort du vil ha det, kan du generelt få dem for mellom 500.000 og 1.000.000 kroner. Det er selvfølgelig mulig å både få minihusene både rimeligere og langt dyrere. Her kommer det an på hvilken leverandør du velger, om du bygger det selv og hva du ønsker av materialer, innredning og utstyr.

  • Tips: Du finner faktisk mange ferdige minihus til salg på Finn.no. Om du ikke planlegger å kjøpe et ferdighus, kan du i det minste få god inspirasjon. Sjekk utvalget her!

Minihus på hjul: Lover og regler

Før du setter i gang med et minihus er det viktig at du er kjent med lover og regler. Vi gir deg her en liten innføring slik at du er bedre forberedt.

Nye regler fra 1. juli 2023

Myndighetene har fått øynene opp for fordelene med minihus. De krever mindre plass og kan dermed huse flere mennesker på et mindre areal. Fra 1. juli kom det derfor nye regler for bygging av mikrohus, som skal gjøre det enklere for folk å velge denne boformen.

Endringen medfører at det stilles færre byggtekniske krav til et minihus, kontra en vanlig enebolig. De nye reglene gjelder for frittliggende boliger som har en størrelse inntil 30 m². Boligen kan kun ha én etasje, og altså ingen kjeller. I tillegg må bygget være maksimum 4,5 meter høyt, målt fra bakkenivå.

  • Boligen skal brukes til boligformål. Minihuset må derfor også inneholde alle funksjoner som er nødvendig, altså stue, bad/toalett, kjøkken og soveplass.
  • Minihuset må bygges etter kravene i plan- og bygningsloven. Dette gjelder for eksempel faktorer som plassering, ventilasjon, renovasjon, tilgang til vann og avløp, parkering og adkomst.
  • Innvendig må takhøyden være på minimum 2,2 meter.
  • For å plassere et minihus, må du søke kommunen om tillatelse. Sjekk med din kommune for å finne ut av hvilke regler som gjelder der.
  • Et mikrohus unntas fra kravene til tilgjengelighet. Det betyr blant annet at det ikke trenger å være tilpasset rullestolbrukere.
  • Skal huset plasseres et sted i inntil to måneder, trenger du normalt ikke å søke. Ha likevel i bakhodet at du bør sjekke reglene hos kommunen du befinner deg i.

Ønsker du mer utfyllende informasjon, anbefaler vi at du tar en titt på nettsidene til Direktoratet for byggkvalitet (DIBK).

Tips: Om du planlegger å gå i gang med andre prosjekter også, må du gjerne sjekke ut vår oversikt over hva du kan bygge uten å søke.

Frakt av minihus

Hvis du ønsker deg et minihus som du kan frakte med personbilen din, må huset ha en maksvekt på 3500 kilo og ikke være bredere enn 2,55 meter. Du kan da søke om å få skilter til mikrohuset ditt. I følge veitrafikkloven vil huset da være en campingvogn, som du kan frakte med deg hvor enn du vil.

For å ha lov til å kjøre rundt med huset, må du ha førerkort klasse BE (førerkort for henger). Er huset større enn nevnte mål, må du benytte traktor, trailer eller lignende, og da er det andre regler som gjelder.

Dette var en helt kortfattet oppsummering av regelverket. Det er viktig at du setter deg nøye inn i reglene før du går i gang med minihus-drømmen din.

Hvor mye koster et minihus på hjul?

Når du først har begynt å leke med tanken om å skaffe deg et minihus, og har en plan på bruk og plassering, er det viktig at du gjør en grundig research. I tillegg må du finne ut av hvor mye penger du har til rådighet.

Et minihus kan nemlig fås i mange prisklasser. Her er det flere ting som spiller en rolle, som størrelse, interiør og hvor luksuriøst du ønsker å ha det. Før du går i gang med byggingen, eller kontakter et byggefirma, bør du tenke gjennom følgende faktorer.

1. Størrelse

Hvor stort du ønsker at minihuset ditt skal være, har selvfølgelig innvirkning på prisen. I følge Byggstart.no, ligger gjennomsnittsprisen på cirka 36.000 per m². For de mer eksklusive husene bør man regne en kvadratmeterpris på opptil 50.000 kroner.

2. Innredning

Her kan det være mye å spare på å velge standardløsninger, fremfor spesialbygde garderober og skap. Innredning er en av punktene hvor du faktisk prisen faktisk i stor grad bestemmes av deg.

3. Materialer

Hvis du skal bygge minihuset ditt selv, bør du ha en god plan på hvilke materialer du ønsker å gå for. Jo tidligere du vet dette, jo større er sannsynligheten for at du kan finne gode tilbud på akkurat disse materialene. Dette kan være alt fra fliser og parkett til oppvarming og ventilasjon. Også ting som baderoms- og kjøkkeninnredning kan man finne på tilbud.

4. Husets funksjonalitet

Hvor smart skal mikrohuset ditt være? Hva er du villig til å bruke penger på?

Trenger du for eksempel en stor varmtvannsbereder? Ønsker du å være mest mulig selvforsynt hva gjelder strøm, og dermed vil ha et solcellepanel på taket? Dette er naturlig nok ting som koster penger, men som i det lange løp kan være en god investering.

Kjøpe ferdig montert eller bygge selv?

Her er det viktig å tenke at huset må bygges etter gjeldende forskrifter. Du bør derfor ikke begi deg ut på bygging av minihus om du ikke er over snittet nevenyttig. Det kan raskt ende med mye frustrasjon og større utgifter enn du hadde påregnet.

Det er også mulig å kjøpe ferdige moduler til mikrohus, som du kan sette opp, noe som naturlig nok er langt enklere. Langt de fleste vil nok velge å kjøpe minihuset sitt ferdig montert, selv om det vil være den mest kostbare løsningen.

Morsom inspirasjon til ditt drømmeminihus

Mange tenker begrensninger når de hører om minihus på hjul. Da kan vi glede deg med at mulighetene er mange!

Hva med en takterrasse?

Når du skal ha et minihus, er det viktig å utnytte arealet så godt som mulig. Du kan jo ikke bygge en stor platting, så da må man tenke nytt.

Det er her taket kommer inn. For det ligger jo der, med en størrelse på hele minihusets grunnflate. Her kan du lage din egen oase, med blomster, paviljong, koselige lys og flotte møbler. Vennene dine vil elske å komme på terrasseparty hos deg. Kanskje får du til og med plass til en liten bod eller et sammenleggbart badekar?

Denne ideen må du begynne å planlegge helt fra start. Grunnen er helt enkelt at en takterrasse krever en ekstra forsterkning, så ikke du faller rett gjennom.

Kombinert trapp og skap

De fleste som har et minihus velger å bygge en hems til soveplass. I stedet for en stige, kan du tenke kreativt å bygge en kombinert trapp og oppbevaring. Kjøp et ferdig klesskap eller bygg et selv, og bruk det som utgangspunkt for toppen av trappen din. Bygg deretter trappen ned fra klesskapet. Her må du naturligvis ha et klesskap som tåler vekten av et menneske.

Under de lavere trinnene kan du lage hyller med små kurver til å oppbevare småting. Sjekk gjerne ut Pinterest-posten under for litt inspirasjon til hvordan det kan gjøres!

Oppbevaring under kjøkkenet

Et tips vi synes var utrolig stilig, var å lage klesoppbevaring under kjøkkenet. Hvis du bygger kjøkkengulvet litt høyere, kan du få plass til et par digre skuffer under, der du kan oppbevare både klær og sko. Her kommer det naturligvis an på plassen og hvordan resten av mikrohuset ditt er innredet.

Det er faktisk ikke plassen, men fantasien som setter de største grensene når det kommer til smarte løsninger!

Minihus på hjul: Fordeler og ulemper

Som med alt annet, finnes det både fordeler og ulemper med å skaffe et minihus. Vi ser nå raskt på noen av fordelene og ulempene med minihus.

Fordeler med minihus

  • Lavere bokostnader.
  • Rimeligere enn å kjøpe vanlig hus eller leilighet.
  • Mulighet til å bygge på hjul, så du kan frakte det med deg.

Ulemper med minihus

  • Liten plass og derfor begrenset plass til møbler og personlige eiendeler.
  • Vanskelig å få plass til mange gjester.
  • Du må ofte selv finne en tomt å sette minihuset på.

Kort oppsummert

Vi håper du har fått god informasjon om minihus i denne artikkelen. I artikkelen har vi gitt deg en innføring i lover og regler, og samtidig litt nyttig inspirasjon til ditt neste prosjekt. Lykke til!

Kilder

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra både reiselivsbransjen og helsesektoren. Bak hver tekst Kristin skriver ligger det nøye research, slik at du som leser kan føle deg trygg på at du får god og riktig informasjon. Ellers har Kristin en egen evne til å finne smarte og kreative løsninger som forenkler hverdagen i hjemmet.
facebook-social instagram-social xplace-social