Enkel guide: Hvordan måke snø av taket?

Hvordan måke snø av tak

Du kjenner sikkert følelsen. Snøen laver ned, men det skjer ikke uten at du føler en todelt glede. For uansett hvor vakkert det blir ute, så må snøen måkes.

Samtidig var det jo det taket da. For hvordan kan man best måke snø av taket? Vi håper du blir litt klokere etter at du har lest artikkelen vår.

Risikoene med å ha mye snø på taket

For mye snø på taket kan føre til skader og kan få fatale konsekvenser. Ikke bare kan det bli skader på bygningen. Du kan også risikere at noen går under taket og får en stor haug med snø og is i hodet.

Som hus- og hytteeier er det du som er ansvarlig for å gjøre alt i din makt for at det ikke skal bli skade på bygningen. Skulle noe skje, kan forsikringsselskapet nekte å gi deg full erstatning hvis de ser at det er noe du har sviktet med.

Om du har hatt god tid på deg til å fjerne snøen på taket, kan du stå igjen med svarte-Per.

Hvor mye snø tåler taket?

Det er ikke noe fast svar på det spørsmålet. Her avhenger det av alder på huset og hvilken vinkel taket har. Hvis vi tar utgangspunkt i tall fra Direktoratet for byggkvalitet, skal taket tåle minst 150 kilo per kvadratmeter, uansett alder.

Jo våtere snøen er, jo tyngre er den. Er snøen veldig våt, vil kun 40 cm med snø være nok. Er den eldre, vil 50 cm være grensen.

Hvis du vet hvor gammelt huset ditt er, kan du også få mer korrekt informasjon som forteller deg når du bør måke taket for å unngå skader.

Er huset ditt oppført mellom 1950 og 1979, skal konstruksjonen tåle inntil 50 cm tørr snø eller inntil 40 cm våt snø.

Bygninger som er oppført etter 1980 tåler vesentlig større mengder. Informasjonen finner du i beregningsgrunnlaget fra da huset ble bygget. Eventuelt kan du sjekke med kommunen din.

Når bør jeg måke snø av tak?

Måke snø av tak

Hvis du er usikker på hvor mye snø taket ditt tåler, så er du ikke alene. Det er alltid lurt å fjerne snøen før den blir for tung og våt.

Opplever du endringer i bygningen, er det på høy tid å sette i gang. Endringer kan for eksempel være at vinduer og dører blir trege. Selve konstruksjonen kan gi fra seg smell og knirk.

Hvordan måke snø av tak?

  1. Tenk egen sikkerhet. Vi anbefaler deg å bruke sikkerhetsseler, så du unngår å falle ned om du for eksempel skulle skli.
  2. Vær nøye med å se hvor snøen vil falle når du måker den av taket. Husk at tilstøtende tak- og veggkonstruksjoner kanskje ikke tåler denne belastningen. Ha en som står på bakken og følger med at det ikke kommer mennesker under der du holder på.
  3. Hvis det er mye snø, må du passe på at du ikke legger snøen så den dekker til vinduer eller dører.
  4. Husk å måke jevnt! Ikke gjør deg ferdig med én side av taket før du fortsetter på neste. Dette vil gi skjevbelastning og kan føre til store skader.
  5. La det være igjen 10-20 cm snø. På den måten unngår du å ødelegge taket med spaden.
  6. Vurder om du kan investere i en taksnømåke. Dette er et uvurderlig redskap som lar deg stå på bakken og trygt fjerne snøen fra taket. Dette fungerer på helt vanlige hus som ikke er altfor høye.

Vær nøye med is og istapper

Hvis du opplever større mengder med is og istapper, kan det være et tegn på at taket ikke fungerer som det skal. Både taktekning, nedløp og takrenner kan ta skade av mye is. Foruten det, kan det være svært farlig for mennesker om de får isen i hodet. Det er ditt ansvar som huseier, at det ikke henger farlige istapper fra huset ditt.

Du kan fjerne de selv ved hjelp av en stige. Bruk en hakke eller øks, men vær oppmerksom på at det ikke står noen mennesker under istappene når du gjør det.

Til slutt vil vi tipse deg om å ta en tur opp på taket når våren kommer og snøen er borte. Sjekk alle takrenner og gå over over taket for å se om det er noen skader.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra både reiselivsbransjen og helsesektoren. Bak hver tekst Kristin skriver ligger det nøye research, slik at du som leser kan føle deg trygg på at du får god og riktig informasjon. Ellers har Kristin en egen evne til å finne smarte og kreative løsninger som forenkler hverdagen i hjemmet.
facebook-social instagram-social xplace-social