10 gode tips før salg av boligen

Tips ved salg av bolig

Skal du selge boligen? Det er faktisk en hel del du kan gjøre selv for å få igjen mest mulig på boligsalget!

Å selge boligen kan oppleves som både stressende og tidkrevende. Samtidig som boligen selges skal man jo også finne et nytt sted å bo. For ikke å nevne alle budrundene man må være med på før man finner drømmehuset.

I denne artikkelen skal vi fokusere på hva du bør gjøre for å øke verdien så mye som mulig før du selger boligen. Hva lønner seg når du skal selge bolig, og hvilke typiske fallgruver bør du unngå?

1. Rent og ryddig

Rengjøring av hus

Vi starter med det enkleste først.

På visningsdagen bør du selvfølgelig sørge for at det er rent og ryddig i boligen. Fjern all rotete og unødvendig pynt, og sørg for at hele huset fremstår som rent og godt vedlikeholdt.

I utgangspunktet skulle man jo tro at dette var åpenbart. Etter å ha vært på en god del visninger opp gjennom årene kan vi i redaksjonen likevel konkludere med at mange faktisk feiler på dette enkle punktet.

Husk at de potensielle kjøperne kommer til å kikke gjennom alle rommene i huset. Ja, det gjelder også de rommene du normalt ikke oppholder deg i. Rengjøring av vaskerommet og den ubrukte kjellerstua er minst like viktig som de andre rommene.

Glem heller ikke utearealet. Om det er sommer bør du klippe plenen, trimme hekkene og la uteområdet se velholdt og pent ut. På vinterstid bør du som et minimum sørge for at oppkjørselen er brøytet godt. Om du har en veranda bør du også måke vekk snøen her.

I mange tilfeller er uteområdet noe av det første de potensielle kjøperne ser når de kommer til boligen, og som vi alle vet. Førsteinntrykket har en god del å si!

2. Styr unna kostbar oppussing

Fuktskader på bad

Kanskje har du lenge gått og irritert deg over at badet trenger en oppussing. Eller kanskje kjøkkenet ikke er like fint som det kunne ha vært. Man får vel garantert mer igjen for boligen med nyoppusset kjøkken og bad?

Her finnes det naturligvis ingen fasit, men eiendomsmeglerne er likevel ganske så samstemte. Rådet er heldigvis enkelt. Før salg av bolig bør man styre unna dyre oppussingsjobber!

Årsaken er enkel. Etter din mening kan jo det nyoppussede badet se helt perfekt ut. Men hva med de som skal kjøpe boligen? Det er jo langt i fra sikkert at kjøperne har eksakt samme smak som deg. I praksis kan det raskt ende med at kjøperen ser for seg en helt annen løsning. Resultatet for din del blir at du ikke får dekt inn igjen de høye oppussingskostnadene.

Vi påstår naturligvis ikke at du skal styre unna enhver investering i boligen din. Før du skal selge boligen kan det likevel være greit at du tenker deg om 2 ganger før du legger mye penger i diverse utbedringer.

3. Utbedring av feil og mangler

Greit nok. Store oppussingsjobber bør man styre unna. Men hva med utbedring av småfeil og mangler i boligen?

Dette er naturligvis noe bør du fikse før visning. Enten det er slitte bord på verandaen, løse håndtak eller umalte lister, så vil det i de fleste tilfeller lønne seg å utbedre slike feil. Dette kan du raskt gjøre selv, og i praksis er det så godt som ingen kostnad for å fikse det.

Om takstmannen har konkludert med større feil kan det også vurderes om disse bør utbedres. Vannskader og råte er noe de fleste av oss styrer raskt unna. Om du i det hele tatt skal få noen interessenter på visning kan det være greit å utbedre dette i forkant.

4. Boligstyling

Boligstyling før visning er et hett tema om dagen. Her finnes det mange ulike meninger om hva man bør og hva man ikke bør gjøre.

De aller fleste enes likevel om at boligen bør styles til en viss grad. Det er ikke til å komme unna at et innbydende og lekkert design i boligen vil kunne justere opp prisen.

Stylingen på boligen vil også komme frem på bildene, som i det store og hele vil kunne trekke flere interessenter på visning.

Heldigvis er det mye av stylingen du kan gjøre selv, og om du skulle trenge litt ekstra hjelp finnes det mange gode boligstylister på markedet!

5. Finn en god eiendomsmegler

Selge hus og finne beste eiendomsmegler

Å velge en god eiendomsmegler vil utvilsomt kunne påvirke hvor mye du får igjen for boligen.

Ikke bare er det store prisforskjeller mellom meglerne, men salgssummen du sitter igjen med kan naturligvis også variere fra megler til megler.

Det er mange faktorer som bør tas hensyn til når man skal finne en eiendomsmegler for sin bolig. Kanskje ønsker du å gå for et lokalt firma med god kjennskap til boligmarkedet i området? Eller kanskje du vil velge et av de store og godt etablerte meglerhusene, som er godt kjent for å få presset opp prisen i budrunden?

6. Gode bilder

I tillegg til at boligen bør vises fra sin beste side på visningsdagen, er det også viktig med gode bilder. Det første de potensielle kjøperne møtes med er jo tross alt selve boligannonsen.

I første omgang bør du se til at du har fulgt rådene om rengjøring og styling før bildene skal tas. Det hjelper lite om boligen ser flott ut på visning om ingen dukker opp!

Enkelte funderer også på om de bør bruke en fotograf eller ikke. Hvorfor betale for at noen bare skal knipse noen bilder, tenker du kanskje?

Å ta gode bilder er ikke like enkelt som mange skal ha det til. Det er faktisk en grunn til at de aller fleste bruker profesjonelle fotografer når de skal selge boligen. Med mindre du har erfaring med å ta bilder fra tidligere av bør du altså la de profesjonelle ta seg av den jobben!

7. Fjern personlige eiendeler

Pyntegjenstander i bolig

Gjør det noe at tannbørsten og kammen ligger fremme på badet, da? Er det ikke bare koselig om man ser at noen faktisk bor her?

Rådet fra meglerne og boligstylistene er enkelt. Personlige eiendeler og pyntegjenstander bør i stor grad fjernes før visning.

Husk at de potensielle kjøperne ikke er interesserte i å se hvordan du bor. De vil se for seg hvordan de kan ha det i boligen når de eventuelt flytter inn. Uten forstyrrende gjenstander er det mye enklere for kjøperne å drømme seg bort!

8. Ha papirene i orden

Papirarbeid boligsalg

Med salg av bolig følger også en god del papirarbeid. Egenerklæring skal fylles ut, og det bør foreligge dokumentasjon for at det er fagfolk som har gjort diverse arbeid i boligen.

Du kan spare deg mye tid ved å ha orden i papirene. Ta gjerne vare på kvitteringer fra eksempelvis elektriker og rørlegger, og se til at alt arbeid er utført av fagfolk der hvor det er nødvendig.

Ved selve salget av boligen vil det også dukke opp en god del papirarbeid. Om du bruker en megler får du heldigvis god hjelp gjennom hele prosessen!

9. Timing av markedet

Mange forsøker å finne det perfekte tidspunktet for å selge boligen. Men finnes det egentlig et slikt tidspunkt?

Som kjent er boligmarkedet basert på tilbud og etterspørsel. I enkelte perioder er etterspørselen høyere enn tilbudet, og man får i praksis igjen mer for boligen.

I teorien er det altså enkelt. Det å finne det riktige tidspunktet er ikke like enkelt i praksis. Det finnes enkelt og greit ingen fasit for når det er mest lønnsomt å selge en bolig.

Generelt sett kan det jo være greit å styre unna typiske perioder hvor folk er for opptatt med andre ting. Tradisjonelt sett er boligmarkedet relativt rolig midt på sommeren og rundt juletider.

Til gjengjeld er det jo likevel ofte slik at man kjøper og selger i samme marked. Ved å selge boligen når prisene er høyest vil du jo som regel også måtte kjøpe bolig når prisene er høyest. Greit å ha i bakhodet!

10. Ikke vær for engasjert

Til sist vil vi komme med et veldig enkelt, men viktig tips. Du bør ikke være for engasjert!

Selvfølgelig skal du jo gjøre en god del for at boligen skal fremstå på sitt beste, og det er helt naturlig at du vil få igjen så mye som mulig når salget er gjennomført. Enkelte blir likevel så engasjerte at de faktisk hindrer megleren fra å gjøre jobben sin.

Den klassiske feilen er selgeren som ønsker å være med på visningen. Det er jo tross alt du som har bodd der, så da vet vel du også best hvordan boligen bør fremstilles?

Generelt sett bør du la megleren gjøre jobben sin i fred på visningsdagen. Det er nok ikke mange som foretrekker å ha en slitsom selger hengende over nakken når de prøver å få tatt en titt på det nye drømmehuset!

Lykke til med boligsalget!

Kilder

Avatar

Hege

Hege brenner for å gi leserne god informasjon, enten det er gjennom detaljerte produktvurderinger eller ved å gi gode interiørtips. På fritiden vier Hege mye tid til plantene sine, og man kan trygt si at hun har "grønne fingre". Hege trives godt med å oppgradere hjemmet, og har fått nyttig erfaring gjennom mange spennende DYI-prosjekter. Hege er samtidig en av våre ivrige researchere for ulike produkter tilknyttet hjem og hage.