Slik kan du holde liv i tulipanene lengre

Holde liv i tulipaner

Å pynte stue og oppholdsrom med tulipaner er noe de fleste har et forhold til. De fargerike blomstene lyser opp i den mørke tiden, mens vi venter på lysere tider og lengter etter sommer og sol.

Ventetiden kan dryge og vare, noe som sliter på de stakkars tulipanene som stråler så godt de kan. Men hvordan kan man holde liv i tulipaner lengre, uten å måtte skifte dem ut ved hver anledning?

Vi har sett på noen metoder som vil holde liv i tulipanene lenger, samt noen eksempler på hva du ikke bør gjøre om du vil holde liv i dem lengst mulig. Følg med, her kommer nyttige tips dersom du har vakre tulipaner du vil holde liv i lengst mulig!

1. Forberedelser

Når du får tulipanene i hus, så bør du sørge for å ha ordnet noen ting først.

Ha en vase du vil ha dem i klar, og den bør ha blitt vasket grundig (gjerne med klor) for å fjerne skitt og bakterier fra tidligere blomster.

Grunnen til at du skal ta dette punktet på alvor er at tulipanene trekker vann opp gjennom tynne porer i stilken, og dersom vannet er urent, så vil levetiden til tulipanene forringes fordi porene tettes.

Bakterieveksten øker dersom det ligger gamle rester i vasen, og det påvirker også trivselen til tulipanene. Kjøper du tulipaner i butikken som ikke har sprunget ut, anbefaler vi at du dekker til stilken med fuktig papir.

Ha klar en snittekniv og riktig mengde temperert vann!

2. Når du har fått tulipanene i hus

Det er 2 ting du skal gjøre når du har kommet hjem med tulipanene. Dette er viktig og kan øke levetiden til tulipanene ytterligere. Tulipaner er snittblomster, men snittet skal være rett og ikke på skrått. Dette er fordi tulipaner vil vokse og vokse dersom de får for mye vann.

Med et rett snitt kan man sørge for å gi dem lite vann. Ved å heller øke hyppigheten av etterfylling av vann, vil tulipanene ta seg best ut og leve lenger.

Temperert vann skal gis dersom man i tillegg bruker et holdbarhetsmiddel i pulverform, da dette vil løse opp middelet fortere. Ellers kan man bruke rent kaldt vann.

3. Vedlikehold og omsorg

Det er ingen tvil om at tulipaner også trenger omsorg og kjærlighet. Det å utsette blomstene for sterkt sollys eller vindfulle trekk kan vise seg å senke levetiden til tulipanene. Derfor bør man sørge for å sette dem der de ikke er direkte eksponert for sollys eller et klimaanlegg.

Dersom de også kan stå kjølig, f.eks på natten, så vil du holde liv i tulipanene lenger. Tulipaner trives nemlig i temperaturer ned mot 0 °C. Stell med dem, plukk av visne blader og etterfyll vann.

Alle elsker omsorg, selv planter!

4. Ettersnitte stilken

Det kan faktisk være lurt å snitte tulipanene etter en stund. Snittet øker opptaket av både vann og næring, og holder tulipanen i live lenger.

Ettersnitting må sees i sammenheng med det forrige snittet, men vanligvis trenger tulipaner et nytt snitt etter en liten uke. I mellomtiden er det viktig å etterfylle vann, litt og litt av gangen.

Oppsummert

Tulipaner er vakre blomster å pynte med når våren nærmer seg med små skritt.

Vi har sett på hvordan du kan holde liv i tulipaner lenger med noen enkle, men veldig viktige tiltak.

Gjør man dette i riktig rekkefølge, kan man forvente å ha dem i hvert fall ett par uker. Om ikke lenger!

Avatar

Bård Fjeldavli

Bård Fjeldavli har solid teknisk innsikt omkring temaene bolig og oppussing. Han er dedikert til å veilede leserne mot de beste valgene, spesielt når det gjelder ulike tjenester som leveres til hjemmet. Her nevner vi både strømleverandører, boligalarmer og ulike eiendomsmeglere. Bård har bakgrunn fra logistikk, og skilter med en bachelorgrad fra 2013 hvor han dykket dypt inn i emner som lager, transport og salg.
facebook-social twitter-social webpage-social