Inneholder annonsørlenker
En poleringsmaskin er et fantastisk verktøy når bilen skal klargjøres for sommeren, men det kan være vanskelig å vite hvilken man bør kjøpe. Vi har gjennomgått 5 poleringsmaskiner for å gjøre jobben enda enklere for deg!
Å opprettholde en skinnende og feilfri finish på bilens karosseri kan være en tidkrevende oppgave. Imidlertid kan en poleringsmaskin være en uvurderlig hjelper for å oppnå profesjonelle resultater på kort tid.
En poleringsmaskin gir en betydelig tidsbesparelse sammenlignet med manuell polering. Ikke minst vil du få et bedre resultat. Poleringsmaskiner er designet for å fjerne små riper, swirls og oksidasjon fra bilens overflate. Dette gir en jevnere finish som gjør resultatet enda mer imponerende.
Ved å investere i en poleringsmaskin kan du potensielt også spare penger på lang sikt. Du trenger ikke lenger å hyre inn profesjonelle for å hjelpe deg med bilpleie. Du kan enkelt polere bilen selv, med et tilnærmet feilfritt resultat.
I vår test har vi undersøkt 5 ulike poleringsmaskiner som er spesialdesignet for å lette bilpleieprosessen. Hvilken poleringsmaskin ble vår favoritt?
Poleringsmaskin Test: Dette er våre favoritter
Oppsummert er dette poleringsmaskinene som inngår i vår test. Du kan lese mer detaljert om hvert av produktene lenger ned i artikkelen.
Lenkene i denne oppsummeringen fører til den av våre samarbeidspartnere med produktet på lager til best pris.
- BEST I TEST - Flex XFE 15-150
- Milwaukee M18 FAP180-502X
- BESTE MELLOMVALG - Makita DPO600Z
- Dewalt 18V DCM848N
- BESTE KOMPAKTVALG - Flex PE 8-4-80
Slik vurderer vi produktene
Når vi vurderer produkter etterstreber vi å teste dem i virkeligheten. I tilfeller hvor det ikke er praktisk eller økonomisk mulig for oss å teste produktene i virkeligheten, vil vi sette en vurdering basert på flere ulike kriterier.
Eksempler på slike kriterier er pris, spesifikasjoner, kundeanmeldelser, omtaler av nettbutikken, garantitid på produktet, generell kvalitet og eksterne tester. Vi presiserer at flere av produktene i våre omtaler ikke er testet av oss i virkeligheten. Produktene som er inkludert i våre omtaler er utvalgt fra nettbutikker med affiliate-program, hvor det utbetales en viss provisjon per kjøp.
Rangeringen i våre tester gir uttrykk for redaksjonens og skribentens personlige oppfatning av de ulike produktene.
1. Flex XFE 15-150
BEST I TEST - Flex XFE 15-150
Flex XFE 15-150 er en oscillerende poleringsmaskin som er mer enn kraftig nok til å gjøre jobben til en lek. Hva skiller den fra de andre i testen?
Høyest hastighet
Det første vi bemerker oss med Flex XFE 15-150 er hastigheten. I motsetning til konkurrentene, har poleringsmaskinen mulighet til å gi hele 7600 omdreininger per minutt. Her blekner konkurrentene i forhold!
Her kan du jobbe raskt og samtidig få et godt resultat. Poleringsmaskinen er ideell for temperaturfølsom lakk, da den har en motvekt for rolig gange og har lav varmeutvikling.
Flex XFE 15-150 har et utkast på 15 millimeter. Dette gjør at du kan dekke et større område når du polerer. Takket være ekstra ventilasjonsåpninger, vil ikke poleringsmaskinen bli overopphetet.
Den kraftige motoren drives av et 5Ah batteri som gir en brukstid på ca 40 minutter. Om du ikke blir ferdig på tiden, vil batteriet kunne lades raskt opp igjen. Laderen bruker ikke mer enn 30 minutter på å gi et fulladet batteri!
Stor utstyrspakke
I likhet med Milwuakee FAP180-502X kommer denne poleringsmaskinen med ekstra tilbehør – men ikke like mye.
Batteri og lader følger med som standard, slik at du slipper å tenke på dette.
Samtidig får du også med en bakplate Ø125 millimeter og en praktisk koffert med innsats. Kofferten er kjempepraktisk, da det forenkler oppbevaring når poleringsmaskinen ikke er i bruk. Det er tross alt ganske irriterende når utstyr ligger å flyter i uteboden!
Vi legger også merke til at enkelte leverandører selger poleringsmaskinen med en bakplate Ø150 millimeter. Dette er verdt å undersøke når du kjøper, om du ønsker å ha med dette i tillegg. Du kan selvfølgelig også kjøpe denne utenom om du heller ønsker det.
Ergonomisk design
Designet på denne poleringsmaskinen er relativt lik forgjengeren Flex XC 3401, men i motsetning er denne slankere og enklere å håndtere. Flex XFE 15-150 har et rundt hode, noe som gjør at du med enkelthet kan endre gripetak underveis.
Samtidig er Flex XFE 15-150 utstyrt med et gripedeksel med Softgrip, slik at det er behagelig å holde et fast grep på maskinen.
Det er også veldig enkelt å endre hastighet underveis, da den manuelle hastighetsregulatoren er praktisk plassert for enkel tilgang. Hastighetsregulatoren passer for både høyre- og venstrehendte.
Flex har også sikret en god vektfordeling når batteriet er tilkoblet, og ligger stødig i hånden mens du polerer.
Oppsummering
Flex XFE 15-150 er en poleringsmaskin av topp kvalitet, og vil være et nyttig verktøy i mange år fremover.
Poleringsmaskinen ligger relativt høyt når det gjelder pris, men hvis man tenker på utstyret som medfølger vil ikke prisforskjellen bli så stor.
Om du er ute etter kvalitet og en perfekt finish, kan Flex XFE 15-150 virkelig anbefales!
Fordeler
- Høy hastighet.
- Stor utstyrspakke.
- Profesjonell poleringsmaskin.
- Kort ladetid.
- God skivediameter.
Ulemper
- Litt kort brukstid.
2. Milwaukee M18 FAP180-502X
Milwaukee M18 FAP180-502X
M18 FAP180-502X fra Milwaukee er en poleringsmaskin som får jobben gjort – men til en relativt høy pris.
8-trinns variabel hastighet
Noe av det første vi bemerker oss med denne poleringsmaskinen fra Milwaukee er at turtallet enkelt kan justeres mellom 8 ulike hastigheter. For å justere på hastigheten bruker du simpelthen dreiehjulet som er plassert i praktisk posisjon på håndtaket.
Totalt kan turtallet på skiven justeres mellom 350 til 2200 omdreininger per minutt (RPM). Sammenlignet med mange andre poleringsmaskiner i denne testen, sparker ikke M18 FAP180-502X like godt fra seg som konkurrentene.
Når du stiller inn poleringsmaskinen på hastighetsnivå 8, vil den altså kunne gi fra seg 2200 omdreininger i minuttet. Om vi heller ser i retning Makita DPO600Z, gir denne faktisk fra seg svimlende 6800 omdreininger. Sagt med andre ord – her kommer Milwaukee til litt kort.
På den positive siden er det likevel praktisk at man kan stille inn denne poleringsmaskinen med en nokså lav hastighet. På laveste effektnivå gir M18 FAP180-502X fra seg kun 350 omdreininger i minuttet.
Det høres kanskje unødvendig ut, men i enkelte tilfeller kan det være nyttig. På lavt turtall er det nemlig mye enklere å fordele voksen utover, uten at man griser til hele bilen!
Meget god skivediameter
Til tross for at den maksimale hastigheten ligger i det lavere sjiktet, kan vi glede oss over en skivediameter på hele 180 millimeter. Dette er den desidert høyeste blant konkurrentene i denne testen!
Med en skivediameter på 180 millimeter, vil denne poleringsmaskinen dekke en mye større overflate. Igjen vil dette medføre at jobben også går vesentlig raskere.
Praktisk håndtak
Milwuakee FAP180-502X kommer i tillegg med et praktisk 3-posisjons bøylehåndtak. Dette skiller poleringsmaskinen fra konkurrentene, og gir en langt bedre kontroll. Du kan med enkelthet endre grep og posisjon, slik at du kommer til på de aller fleste steder.
Samtidig vil du få langt mindre belastning på hender og armer underveis, slik at du kan jobbe lenge uten å bli utmattet.
Vi i redaksjonen mener dette håndtaket er enda bedre enn Dewalt DCM848N sitt sidehåndtak, da det gir langt flere gripemuligheter!
Komplett pakke
Ulikt fra de andre i denne testen kommer Milwuakee FAP180-502X med en imponerende tilbehørspakke. Ikke bare får du med batteri og hurtiglader, men du får også få med en solid tilbehørspakke.
Foruten batteri og lader, får du også med en poleringssåle, en hvit poleringssvamp, lammeullshette, støvskjerm og AVS sidehåndtak. Det praktiske bøylehåndtaket er inkludert i dette settet.
Til tross for at Milwuakee FAP180-502X har en litt høy pris, mener vi at de kan rettferdiggjøre dette når de legger ved så mye utstyr. Tar man prisen av dette tilbehøret i betraktning, vil ikke prisforskjellen på selve poleringsmaskinen være så ulik de andre.
Samtidig vil batteri og lader passe til en rekke annet utstyr fra Milwuakee. Dette liker vi!
Oppsummert
Milwuakee FAP180-502X er en poleringsmaskin som vil gi deg mye glede i lang tid. Den er svært allsidig, har lang driftstid og er overlegen konkurrentene når det gjelder medfølgende tilbehør.
I tillegg har Milwuakee FAP180-502X størst skivediameter. Det eneste negative er at den kun gir inntil 2200 omdreininger per minutt.
Totalt sett kommer poleringsmaskinen fra Milwuakee best ut i vår test, og er derfor vårt premiumvalg!
Fordeler
- Stor skivediameter.
- Stor tilbehørspakke.
- 3-posisjons bøylehåndtak.
- Mulighet for lavt turtall.
- 8-trinns variabel hastighet.
Ulemper
- Relativt høy pris.
- Lav maksimal hastighet.
3. Makita DPO600Z
BESTE MELLOMVALG - Makita DPO600Z
Makita DPO600Z er en vedlikeholdsfri poleringsmaskin med lang levetid. Makita er en leverandør av kvalitetsverktøy, og denne poleringsmaskinen er intet unntak!
Kraftig poleringsmaskin
Makita DPO600Z er en oscillerende poleringsmaskin laget for profesjonelt bruk, men er så enkel at de aller fleste kan bruke den. Den kan brukes til de fleste kjøretøy, blant annet bil og båt.
Den batteridrevne maskinen drives av et kraftig 18V batteri, og har en effekt på 900 Watt. Den børsteløse motoren gir like mye kraft som en poleringsmaskin med ledning.
Makita DPO600Z har et lydtrykksnivå på 83 dB. I forhold til at det er en kraftig maskin, er dette innenfor hva man kan forvente.
Flere funksjoner
Makita DPO600Z har flere funksjoner som gjør den enkel å håndtere, blant annet en anti-restart funksjon som gjør den sikker under bytte av poleringsputer.
Softstart-funksjonen gjør det enkelt å sette i gang poleringen, da den gradvis øker hastigheten. Dette gir bedre kontroll for deg, og reduserer søl og uhell.
Du kan også velge om du vil sette på tvungen eller tilfeldig rotasjon. Med tvangsrotasjon får du 5,5 mm eksentrisk bevegelse, noe som vesentlig forenkler håndteringen og effekten av poleringen.
Poleringsmaskinen har dessuten en egen innstilling for å få en fin finish på poleringen. Dette liker vi!
Ergonomisk design
Poleringsmaskinen har et ergonomisk design som gjør den enklere å håndtere under bruk. Med grep både foran og på selve skaftet, kan du selv justere hvilken vinkel du holder poleringsmaskinen i. Dette gjør at du kan minimere belastning på armer og hender underveis.
Komponentene du holder i er dessuten gummibelagt, slik at den skal være komfortabel å bruke i lengre perioder.
Vi hadde likevel foretrukket at den kom med flere gripemuligheter, da flere ulike grep reduserer belastningen betraktelig.
Imponerende hastighet
Makita DPO600Z har en imponerende hastighet sammenlignet med de andre i testen. Under bruk vil du kunne få opp til 6800 omdreininger per minutt, så det er ingen tvil om at den er effektiv.
Her er jobben gjort på rekordtid!
Oppsummering
Makita DPO600Z er en kraftig poleringsmaskin som får jobben gjort. Den kraftige motoren krever lite vedlikehold, og vil være en god investering.
Poleringsmaskinen gir et skinnende resultat, og er samtidig enkel å bruke!
Fordeler
- Høy hastighet.
- Softstart funksjon.
- Fornuftig pris.
- Gummibelagte komponenter.
Ulemper
- Uten batteri og lader.
- Litt høyt støynivå.
4. Dewalt 18V DCM848N
Dewalt 18V DCM848N
Dewalt DCM848N er en profesjonell poleringsmaskin som godt tåler langvarig bruk. Maskinen har flere gode egenskaper som letter arbeidet for deg, uten at det går på bekostning av resultatet.
Kraftig motor
Poleringsmaskinen fra Dewalt har en kraftig børsteløs motor og en fritt roterende drivenhet. Dette gjør at puten stopper når du legger for hardt trykk mot den.
Det praktiske med dette er at du slipper å justere trykket selv når du polerer. Dermed får du et bedre resultat uten å risikere riper i lakken.
Dewalt DCM848N drives at et 18 V XR-batteri. Dette batteriet kan roteres 90 grader for å unngå at det kommer i kontakt med overflaten. Dette forenkler håndteringen, da du slipper å måtte endre grep for å unngå nettopp dette.
Enkle hastighetsendringer
Dewalt DCM848N har en variabel hastighet som gjør at du enkelt kan endre hastighet etter behov. Dette gjør maskinen ideell ved de fleste anledninger. Du kan enkelt justere hastigheten både ved hjelp av avtrekkeren, og hjulet som er på siden. Enklere blir det ikke!
Under bruk vil poleringsmaskinen ligge på mellom 2000 og 5500 omdreininger per minutt. Det er ikke like høyt som enkelte av de andre poleringsmaskinene – men til denne prisen er vi likevel fornøyd.
Dewalt DCM848N har også et veldig lavt lydnivå på 77 dB. Det er faktisk det laveste i denne testen!
Praktisk sidehåndtak
Dewalt DCM848N kommer med et veldig praktisk sidehåndtak. Med dette skiller Dewalt seg ut fra de andre i testen, da det gir flere muligheter for ulike grep. Det at du kan variere grepet, gjør det ikke bare jobben lettere, men det reduserer også belastning på hender og armer.
Det ergonomiske girhuset er i tillegg gummibelagt, slik at du også kan holde holde tak her.
Brukervennlig
Dewalt DCM848N har en praktisk låseknapp som gjør det enklere å bruke den over tid. Selve poleringsmaskinen veier kun 2,5 kg, noe som gjør den enkel å manøvrere.
Poleringsputene har borrelåsfeste, og kan enkelt skiftes dersom du bytter mellom flere puter.
Den maksimale skivediameteren er 125 millimeter. Dette er litt beskjedent i forhold til konkurrentene, som gjerne har fra 150 millimeter og oppover.
Uten lader og batteri
Dessverre får du ikke med verken batteri eller lader når du kjøper Dewalt DCM484N. Dette er likevel ikke unikt, da de fleste merkevarene har fleksible produkter som går på samme lader og batteri.
Dersom du ikke har lader eller batteri fra før, må du kjøpe det i tillegg. Tilbehøret får du som regel til en fornuftig pris, og er ikke utslagsgivende på totalsummen. Og dersom du skulle trenge et annet type produkt fra Dewalt senere, kan du gjenbruke både batteri og lader!
Oppsummering
Dewalt DCM848N er en god poleringsmaskin enten du driver profesjonelt, eller bare ønsker profesjonelt utstyr.
Den har flere egenskaper som trekker den foran de andre konkurrentene, og har samtidig en veldig fornuftig pris.
På den negative siden har Dewalt DCM848N en av de laveste skivediameterne, og vi savner lader og batteri.
Fordeler
- Fornuftig pris.
- Profesjonelt utstyr.
- Kraftig motor.
- Med sidehåndtak.
- Lavt støynivå.
Ulemper
- Uten batteri og lader.
- Litt liten skivediameter.
Leverandør | Pris | Kjøp |
---|---|---|
3035 kr På lager | Annonsørlenke |
5. Flex PE 8-4-80
BESTE KOMPAKTVALG - Flex PE 8-4-80
Flex PE 8-4-80 er en kraftig liten råtass som er perfekt på mindre flater og detaljer. Til tross for at den er mindre enn konkurrentene, er bruksområdene mange!
Liten, men kraftig
Selv om Flex PE 8-4-80 er liten i størrelse, skyter den likevel godt fra seg. Ved bruk har den en effekt på 800 W, og gir inntil 3900 omdreininger per minutt. Det betyr faktisk at den slår premiumvalget Milwuakee FAP180-502X på hastighet!
Samtidig har Flex PE 8-4-80 VR elektronisk styring. I tillegg til at du selv kan velge hastighet, har den også overbelastningsbeskyttelse og tachogenerator med konstant hastighetskontroll.
Ulikt konkurrentene kommer Flex PE 8-4-80 med kabel. Vi synes ikke dette er en stor ulempe, da poleringsmaskinen er ment på mindre flater og man trenger ikke nødvendigvis å flytte seg så mye.
I tillegg er ledningen hele 4 meter lang, så du kan enkelt dra med ledningen dit du trenger!
Perfekt på detaljer
Flex PE 8-4-80 veier kun 1,8 kilo, noe som gjør den ekstremt enkel å håndtere. Den ligger godt i hånden, og du kan med enkelthet manøvrere denne i de aller fleste posisjoner.
Med en skivediameter på 75 millimeter, er denne perfekt å bruke på små overflater og detaljer. Flex PE 8-4-80 kommer enkelt til der de større poleringsmaskinene ikke dekker. Dette sikrer at du får en feilfri finish i alle kriker og kroker.
Om du eksempelvis har planer om å polere motorsykkelen, mener vi at Flex PE 8-4-80 er et bedre alternativ enn konkurrentene.
Praktisk design
Flex PE 8-4-80 er som sagt mindre enn konkurrentene. Vi er derfor positive over at det ikke skotter på funksjonene.
Poleringsmaskinen har en enkel hastighetsregulator nederst på håndtaket, noe som gjør det enkelt for deg å justere hastighet underveis.
Det følger også med et praktisk sidehåndtak. Dermed kan du enkelt skifte grep slik at du enklere kommer til der du skal. Dette sikrer også at både armer og hender ikke blir overanstrengt.
Samtidig kommer Flex PE 8-4-80 med Softstart funksjon. Dette betyr at den gradvis øker i hastighet, og man reduserer risikoen for søl og uhell.
Oppsummering
Flex PE 8-4-80 er en liten råtass som passer perfekt til detaljer eller mindre flater. Den gir fra seg hele 3900 omdreininger per minutt, slik at du med enkelthet får fart på jobben som skal gjøres.
På den negative siden kommer ikke Flex PE 8-4-80 med batteri, slik som de andre – og skivediameteren er liten.
Fordeler
- Kompakt design.
- Perfekt for detaljer.
- Fornuftig pris.
- Med sidehåndtak.
Ulemper
- Med ledning.
- Ikke egnet for store prosjekter.
- Ikke oscillerende.
Poleringsmaskiner: Nyttig å vite
Type: Noe av det første du bør vurdere er hvilken type poleringsmaskin du skal kjøpe.
Det finnes hovedsakelig 2 typer poleringsmaskiner – nemlig roterende og oscillerende.
En oscillerende poleringsmaskin vil rotere med ujevne sirkelbevegelser. I praksis skjer det ved at skiven beveges litt fra side til side, samtidig som den roterer.
En roterende poleringsmaskin vil kun rotere i en fast sirkel hele tiden.
Motorkraft og hastighet: Generelt sett vil en kraftig poleringsmaskin kunne håndtere dype riper på en bedre måte enn andre poleringsmaskiner.
Hastigheten på poleringsmaskinen, som måles i omdreininger per minutt (RPM), er også viktig å ta hensyn til. Stort sett er den maksimale hastigheten fra 3000 – 7500 RPM.
De aller fleste poleringsmaskiner lar deg justere dreiehastigheten på skiven ved behov.
Vekt og utforming: Når du arbeider med en poleringsmaskin må du holde den i hånden over lengre tid. Derfor er det viktig at poleringsmaskinen har relativt lav vekt.
Samtidig bør den ergonomiske utformingen være god. Det bør være enkelt å håndter poleringsmaskinen, og det er et stort pluss om maskinen har et ekstra håndtak for enklere håndtering.
Tilbehør: Før du kjøper en poleringsmaskin bør du sjekke hva slags tilbehør som følger med.
Noen av poleringsmaskinene selges uten ekstra tilbehør, hvor du til og med på kjøpe lader og batteri separat.
Andre maskiner leveres derimot som en komplett pakke, med alt du måtte trenge av avansert tilbehør.
Skivediameter: Størrelsen på skiven sier noe om hvor stort område du kan polere på en gang.
Med en stor skivediameter vil poleringsarbeidet kunne gå raskere for seg, da du simpelthen får polert større områder av gangen.
Om du har en liten bil kan du komme unna med en relativt liten skive, mens det på større biler kan lønne seg med en større skivediameter.
Sikkerhetsfunksjoner: Det er ikke spesielt farlig å bruke en poleringsmaskin, men for bilen sin del kan det være greit med noen sikkerhetsfunksjoner.
Eksempelvis kan poleringsmaskinen være utstyrt med en låsbar bryter for kontinuerlig bruk, eller eventuelt en soft start-funksjon som gjør det enklere å sette i gang maskinen.
Enkelte av poleringsmaskinene er også utstyrt med automatisk avstengning ved overoppheting.
Støynivå: Støynivået på en poleringsmaskin bør være så lavt som overhodet mulig. Så enkelt er det.
De aller fleste bruker poleringsmaskinen i oppkjørselen på egen tomt, og da kan det jo være greit om man ikke forstyrrer hele nabolaget mens man arbeider.
Batteritid: Det finnes både batteri- og strømdrevne poleringsmaskiner. Mange av poleringsmaskinene i denne testen er batteridrevne.
Fordelen med en batteridrevet poleringsmaskin er at du fritt kan bevege deg rundt, uten å tenke på ledningslengde og lignende.
Om du kjøper en batteridrevet poleringsmaskin bør du tilse at batteritiden er lang nok, slik at du rekker å polere hele bilen.
Pris: Selvfølgelig spiller prisen også en rolle. Prisene varierer sterkt avhengig av merke, kvalitet og funksjoner.
Det er viktig å huske at billigere ikke alltid betyr bedre.
Noen ganger kan det være verdt å investere litt mer for å få en poleringsmaskin som vil vare lenger og gi bedre resultater.
Tips: Man kan jo ikke polere bilen hver gang den skal rengjøres. Sjekk gjerne ut vår test av høytrykkspylere, som er geniale til rengjøring av både huset og bilen.