Klippe plenen: Slik får du det beste resultatet

Gressklipper

Det er ikke alle som synes det er like gøy å klippe plenen. Resultatet blir ikke alltid like bra, heller. Vi ser nærmere på hvordan du bør klippe plenen for best mulig resultat.

Sommeren står for tur, og gresset må selvfølgelig klippes. Mens flere og flere tyr til robotklipperen, er det fortsatt mange som gjør det på «gamlemåten» med en helt vanlig gressklipper.

Men har du egentlig tenkt på hvordan du bør klippe gresset for å få best mulig resultat? For å få en så jevn og fin plen som mulig, er det faktisk en del ting du bør tenke på før du går i gang med klippingen.

Kortversjonen

  • Klipp plenen ofte nok: Klipp gresset regelmessig, helst en gang i uken i høysesongen. Vokser gresset raskt, kan du klippe 2 ganger i uken.
  • Lengde på gresset: Gjennom våren og sommeren bør gresset være omtrentlig 3 – 5 centimeter langt. Utover høsten kan du la gresset vokse litt lengre.
  • Klipp tørt gress: Vått gress kan føre til ujevn klipping og problemer med gressklipperen. Klipp gresset når det er tørt.
  • Unngå å klippe i tørkeperioder: Vokser gresset sakte, som i en tørkeperiode, bør du begrense gressklippingen.
  • Klipp med skarp kniv: En skarp klippekniv gir et mye bedre og jevnere resultat. Skift ut kniven ved behov, eller slip til selv.
  • Varier klipperetningen: Endre klipperetningen regelmessig for å unngå at gresset legger seg i en retning.
  • Unngå å klippe i solsteiken: Klipp plenen når det er overskyet for å unngå brune eller gule brennmerker.

Klipp plenen ofte nok

Det er mange som klipper gresset for sjeldent. Dette er nok en av de vanligste feilene som blir gjort. Det er jo ikke alltid like gøy å klippe plenen, og kanskje har du andre ting du skulle gjort også. Uansett årsak bør du altså passe på at plenen klippes ofte nok.

Det er faktisk slik at gresset vokser mye bedre hvis du klipper ofte. Samtidig er det enklere å klippe gresset når det er kort.

Nøyaktig hvor ofte du bør klippe avhenger av både sesong, og hvor raskt gresset vokser. I høysesongen bør du generelt sett klippe plenen omtrent en gang per uke. Er det veldig gode vekstforhold hos deg, kan det faktisk være at du bør klippe to ganger i uken.  Om gresset vokser mer enn 2 – 3 centimeter per uke, bør du klippe to ganger i uka.

Juster klippehøyde etter sesong

Det er ikke bare hvor ofte du klipper gresset som er viktig. Klippehøyden bør også justeres etter tid på året. Både for langt og for kort gress kan faktisk skade plenen på sikt.

På våren og sommeren bør du ikke klippe gresset noe særlig kortere enn 3 centimeter. Vår generelle anbefaling er at gresset bør være omtrentlig 3 – 5 centimeter i høysesongen. Lar du gresset bli noe særlig lengre, blir det mye bedre vekstforhold for ugress. Samtidig vil kortere gress kunne gjøre at plenen tørker ut, og du får klassiske brune brennmerker i gresset.

Utover høsten kan du la gresset vokse litt mer. Plenen vil da bli bedre rustet mot frost gjennom vinteren.

Klipp gresset tørt

Det er riktig nok ikke skadelig for plenen om du klipper gresset når det er vått. Likevel er det en god idé å vente til gresset blir tørt igjen etter den siste regnskuren.

For det første er det mye enklere å klippe tørt gress. Sjansen for at du må stoppe opp hvert andre minutt for å fjerne gress som har satt seg fast i gressklipperen reduseres også betydelig.

Resultatet blir samtidig bedre når gresset klippes tørt. Det våte gresset vil presses ned når du klipper, og sjansen er stor for at du vil ende opp med en ujevn plen – som du uansett må rette opp igjen i når gresset tørker.

Klipp med skarp kniv

Lagt merke til at den 5 – 10 år gamle gressklipperen begynner å klippe litt dårlig? Da bør du ta en sjekk av det roterende bladet / kniven på undersiden av gressklipperen. Den vil nemlig bli skjem over tid, som gjør at gresset presses ned – i stedet for at det faktisk klippes.

Her kan du gjøre det på den enkleste måten. Nemlig å skifte ut hele kniven. Eventuelt kan du slipe den til på egen hånd, ved å bruke en fil eller lignende.

Varier klipperetningen

Det er mange som klipper gresset i samme retning hver gang. Om du klipper i samme retning hver eneste gang, vil gresset kunne lene seg i retningen du klipper. Resultat blir en ujevn gressplen over tid.

Løsningen er enkel. Varier klipperetningen litt når du klipper, og du er sikret.

Unngå å klippe når sola steiker

Det er en god ide å klippe plenen når det er litt overskyet ute. Klipper du når sola står på som verst, kan du få klassiske brune eller gule brennmerker. Dette skjer fordi gresset ikke klarer å ta opp nok vann, og rett og slett tørker ut.

Avatar

Anders

Anders står stødig som en av hjemoghage.no's mest pålitelige testeksperter. Med mange års erfaring, vet Anders nøyaktig hva man skal se etter i produktene. Enten han baserer seg på erfaringer fra andre forbrukere eller dykker dypt inn i egne tester, danner han seg alltid et godt bilde av produktene.