Bålpanne Test: De beste bålpannene til uteplassen

Bålpanne

Hva er vel mer hyggelig enn å samle familien rundt bålpanna?

I løpet av de siste årene har bålpanner blitt stadig mer populære. Når man tenker på det er det jo ikke spesielt rart, heller.

En bålpanne kan fungere som et hyggelig samlingspunkt for hele familien. Her kan man nyte synet av levende flammer, samtidig som man holder varmen utover kjølige høstkvelder.

Nøyaktig hvilken bålpanne man bør kjøpe er det naturligvis mange som lurer på. I vår bålpanne test har vi derfor kåret det vi mener er de beste produktene på markedet. Hvilken bålpanne ble best i test?

Test av bålpanner: Best i Test

Oppsummert er dette rangeringen i vår test av bålpanner. Du kan lese mer om hver bålpanne lenger ned i testen!

Lenkene i denne oppsummeringen fører til den av våre samarbeidspartnere med produktet på lager til best pris.

 1. BEST I TEST - Solo Stove Bonfire Kit
 2. Espegard Bålpanne 70
 3. BESTE PREMIUMVALG - Solo Stove Yukon
 4. BESTE BUDSJETTVALG - Höfats Cube

arrow-downSlik vurderer vi produktene

Når vi vurderer produkter etterstreber vi å teste dem i virkeligheten. I tilfeller hvor det ikke er praktisk eller økonomisk mulig for oss å teste produktene i virkeligheten, vil vi sette en vurdering basert på flere ulike kriterier.

Eksempler på slike kriterier er pris, spesifikasjoner, kundeanmeldelser, omtaler av nettbutikken, garantitid på produktet, generell kvalitet og eksterne tester. Vi presiserer at flere av produktene i våre omtaler ikke er testet av oss i virkeligheten. Produktene som er inkludert i våre omtaler er utvalgt fra nettbutikker med affiliate-program, hvor det utbetales en viss provisjon per kjøp.

Rangeringen i våre tester gir uttrykk for redaksjonens og skribentens personlige oppfatning av de ulike produktene.

1. Solo Stove Bonfire

BEST I TEST - Solo Stove Bonfire Kit

star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
star-circle star-circle star-circle star-circle star-circle
badge
Solo Stove Bonfire
Rentbrennende: Ja Egnet til terrassen: Ja Materiale: Rustfritt stål Høyde: 35,5 centimeter Diameter: 49,5 centimeter Vekt: 9 kg

I løpet av de siste årene har rentbrennende bålpanner blitt mer og mer populære. Ikke bare er selve forbrenningsprosessen langt mer effektiv. Man slipper også unna mye røyk og aske!

Effektiv forbrenningsprosess

Solo Stove Bonfire er en rentbrennende bålpanne som har blitt meget populær blant forbrukerne. Bålpanna omtales som enkel i bruk, og selve forbrenningsprosessen er svært effektiv.

De doble veggene av rustfritt stål gjør dette til en sikker vinner på terrassen. Nederst på bålpanna finner man nemlig en egen bunnring. Denne bunnringen gir god avstand til underlaget, slik at du trygt kan bruke bålpanna på terrassen.

Over bunnringen finner man mange ventilasjonshull, som er plassert langs den nedre kanten av bålpanna. På innsiden av bålpanna finner man også rikelig med ventilasjonshull. Kombinert med de doble veggene får man altså bra med oksygen inne i selve forbrenningsovnen. Med Solo Stove Bonfire kan du med andre ord føle deg trygg på at flammen og varmen holder over lengre tid.

Kombinerer man dette med det faktum at Solo Stove Bonfire er rentbrennende, sitter man igjen med en svært god og allsidig bålpanne. Her oppstår det minimalt med røyk og aske, og rengjøringen går på et blunk!

Komplett pakke

Vi i redaksjonen setter stor pris på at Solo Stove Bonfire leveres som en komplett pakke. I første omgang får du naturligvis med alt som trengs til selve forbrenningen.

Til forbrenningen trengs det 2 ulike deler. Den medfølgende flammeringen samler flammene på toppen av bålpanna. I tillegg har man selve forbrenningskammeret, som gjør en god jobb med å holde liv i flammene.

I pakken følger det også med en Bonfire Stand (bunnring). Denne sikrer som nevnt god avstand mot underlaget.

Samtidig er det jo fint at man får med en egen bæreveske til bålpanna. Vesken er svart, og er svært praktisk når du skal ha med deg Solo Stove Bonfire ut på tur!

Stilig design

Til tross for at Solo Stove Bonfire er produsert av rustfritt stål, veier den kun 9 kg. Høyden er 35,5 centimeter, mens diameteren på hele bålpanna er 49,5 centimeter.

Noe av det aller beste med Solo Stove Bonfire er nok likevel selve designet. Det sølvfargede stålet gir en stilig og tidløs finish. Denne bålpanna tar seg rett og slett godt ut i de aller fleste omgivelser!

Fordeler

 • Rentbrennende.
 • Kan brukes på terrassen.
 • Komplett pakke.
 • Egen bæreveske.
 • Effektiv forbrenning.
 • Stilig design.

Ulemper

 • Litt høy pris – men verdt det!

2. Espegard Bålpanne 70

Espegard Bålpanne 70

star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
star-circle star-circle star-circle star-circle star-circle
Espegard Bålpanne 70
Rentbrennende: Nei Egnet til terrassen: Nei Materiale: Emaljert stål Høyde: 190 cm (stativ kan justeres) Diameter: 70 cm Vekt: 28 kg

Man skal lete lenge før man finner mer tradisjonelle bålpanner enn de man får fra Espegard. Perfekt for deg som liker den gode, gamle stilen!

Funksjonell og klassisk

Espegard 70 er den største bålpannen fra Espegard, men prisnivået er likevel fornuftig nok. Her får man en real birkebeinerbålpanne med et klassisk design.

Gryten er produsert av emaljert stål, og tåler derfor mye bruk over lengre tid. Det sorte stativet er også produsert av stål, og står derfor stødig på underlaget.

Vi i redaksjonen setter også pris på at Espegard 70 leveres med et praktisk oppheng, som er festet i toppen av stativet. Her kan du eksempelvis henge opp kaffekjelen eller suppegryta mens gjengen koser seg rundt bålpanna. Dette liker vi!

Espegard 70 kan naturligvis brukes året rundt, og det blir bra fyr i bålpanna, selv på vinteren!

Tilpasningsmuligheter og tilbehør

Til tross for at Espegard 70 er en tradisjonell «old school» bålpanne, leveres den faktisk med gode tilpasningsmuligheter.

Selve stativet kan justeres i høyden. Samtidig kan beina reguleres for å sikre at bålpanna står stødig på bakken.

I utgangspunktet skulle man jo kanskje tro at det kreves mye vedlikehold for en slik bålpanne. Tvert i mot. Espegard 70 er tilnærmet vedlikeholdsfri, og det eneste du må passe på er at emaljen på bålpanna ikke skades. For å beskytte mot rust anbefales det for øvrig at bålpanna lagres innendørs når den ikke er i bruk.

I pakken får du også med en egen grillrist, eget oppheng for kjeler og lignende, samt et praktisk oppsamlingskar. Dette liker vi!

Konklusjon

Espegard 70 er en klassisk bålpanne med en stor grillflate. Stativet kan enkelt justeres, og bålpanna er tilnærmet vedlikeholdsfri.

Grillrist følger med i pakken!

Fordeler

 • Stor grillflate.
 • Tradisjonelt design.
 • Stativ kan justeres.
 • Emaljert stål.
 • Oppsamlingskar.
 • Oppheng for kjeler og lignende.

Ulemper

 • Ikke rentbrennende.
 • Bør ikke brukes på verandaen.

3. Solo Stove Yukon

BESTE PREMIUMVALG - Solo Stove Yukon

star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
star-circle star-circle star-circle star-circle star-circle
badge
Solo Stove Yukon
Rentbrennende: Ja Egnet til terrassen: Ja Materiale: Rustfritt stål Høyde: 40,6 cm Diameter: 68,6 cm Vekt: 17,3 kg

Solo Stove Yukon er et solid premiumvalg for deg som vil ha det beste av det beste.

Kan brukes på terrassen

En av de største fordelene med Solo Stove Yukon er at bålpanna trygt kan brukes på terrassen. Årsaken til dette er den medfølgende Bonfire Stand-en.

Bonfire Stand er i praksis det som kalles for en bunnring. Bunnringen settes under bålpanna for å sikre at det holdes god avstand mot underlaget. På denne måten kommer det ikke varme ned fra bålpanna til underlaget.

Bunnringen gjør en så god jobb at bålpanna kan brukes rett på terrassen!

Rentbrennende og effektiv

Man kan strengt talt ikke snakke om Solo Stove Yukon uten å nevne at den er rentbrennende. Det patenterte designet bidrar til at man får minimalt med røyk og aske, og rengjøringen i etterkant er lekende lett.

Den gode forbrenningseffekten oppnås ved hjelp av ventilasjonshullene. Disse finner man både på utsiden, innsiden og i bunnen av bålpanna. Kombinert med at bålpanna har doble vegger av rustfritt stål, får man en svært effektiv forbrenningsprosess.

Fordelen for din del blir selvfølgelig at du slipper både røyk og aske. Dette kan vi like!

Stor grillflate

Sammenlignet med andre bålpanner har Solo Stove Yukon en ganske så stor grillflate. Diameteren på bålpanna er hele 68,6 centimeter. Til sammenligning har lillebroren, Solo Stove Bonfire, en diameter på 49,5 centimeter.

I det store og hele er det også dette som gjør at Solo Stove Yukon koster en del mer enn Stove Bonfire. Etter vår mening er prisen litt stiv, men til gjengjeld får du en stor og robust bålpanne som holder i mange år fremover!

Fordeler

 • Stor grillflate.
 • Rentbrennende.
 • Elegant design.
 • Kan brukes på terrassen.
 • Enkel rengjøring.

Ulemper

 • Litt høy pris.
 • Bæreveske følger ikke med.

4. Höfats Cube

BESTE BUDSJETTVALG - Höfats Cube

star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
star-circle star-circle star-circle star-circle star-circle
badge
Höfats Cube
Rentbrennende: Nei Egnet til terrassen: Ja Materiale: Rustfritt stål Høyde: 44 cm Bredde: 43 cm Dybde: 44 cm Vekt: 17 kg

Höfats Cube er en litt annerledes bålpanne som passer godt på budsjett.

Unikt design

Det første man tenker på når man ser Höfats Cube er nok ikke bålpanner. Det unike kubeformede designet gjør at dette i praksis ser ut som noe helt annet enn en vanlig bålpanne.

Dette er også en av de store fordelene med Höfats Cube. Det stilige og smarte designet gjør at Cube kan brukes som både bålpanne, minigrill og hagemøbel.

Om det ikke brenner i kurven kan den brukes både som krakk, benk og sidebord. Mer allsidig utemøbel skal man lete lenge etter!

Kan brukes på terrassen

Det smarte designet gir samtidig god margin mellom flammene og underlaget. Når det er fyr i Höfats Cube kan den derfor trygt brukes på terrassen.

For øvrig kan det være greit å være litt ekstra obs når Cube brukes på terrassen. Dette er ikke en rentbrennende bålpanne, og det kan komme ut noen gnister gjennom rillene på siden av bålpanna.

Enkel slukking

Om du har brukt en bålpanne før, så vet du sannsynligvis at det kan være litt klønete å slukke ilden. Dette er ikke tilfellet med Höfats Cube.

Det eneste du trenger å gjøre er å snu hele bålpanna opp ned. Ja, du leste riktig. Beholderen på innsiden av bålpanna er nemlig alltid i balanse, og flammene vil helt enkelt kveles når den snus på hodet.

Slukke Höfats Cube

Konklusjon

Höfats Cube er et godt budsjettvalg for deg som vil ha en enkel bålpanne.

Det unike designet gjør at Höfats Cube kan brukes som både bålpanne, minigrill, krakk, benk og sidebord. Praktisk!

Fordeler

 • Unikt design.
 • Enkel slukking.
 • Kan brukes som utemøbel.
 • Egnet til terrassen.
 • Rustfritt stål.

Ulemper

 • Litt liten sammenlignet med andre bålpanner.
 • Ikke spesielt enkel rengjøring.

Bålpanner: Nyttig å vite

Før du går til innkjøp av en bålpanne er det greit å ha litt kunnskap om hva man bør se etter. Vi lister her ut flere viktige faktorer du bør ta hensyn til.

Størrelse

Størrelse: Det første du bør vurdere er hvor stor bålpanne du har behov for.

Vil du ha en liten bærbar bålpanne som du kan ta med på tur? Eller vil du ha en stor bålpanne som står på en fast plass ute i hagen eller på hytta?

Store bålpanner gir fra seg mer varme og er ofte mer stabile, men til gjengjeld er de ofte mye mindre portable.

Vekt

Vekt: Likt som med størrelsen bør du også vurdere vekten på bålpanna.

Skal du ha med deg en portabel bålpanne på tur bør du naturligvis velge en bålpanne som veier lite.

Store bålpanner med høy vekt vil være vanskelige å flytte rundt, og egner seg dårlig for deg som vil ta med bålpanna ut på tur.

type bålpanne

Type: Hovedsakelig skiller man mellom to ulike typer bålpanner – nemlig rentbrennende og ikke-rentbrennende bålpanner.

Rentbrennende bålpanner gir fra seg langt mindre røyk. Disse bålpannene har ofte et mer effektivt forbrenningssytem, og det vil være langt mer behagelig å sitte rundt en rentbrennende bålpanne.

Ikke-rentbrennende bålpanner er den tradisjonelle typen. Her får du ingen spesialdesignede systemer for å håndtere forbrenningen, og røyken er som den ellers ville vært ved et vanlig bål.

Bruksområde bålpanne

Bruksområde: Før du kjøper en bålpanne bør du tenke gjennom hvor du har tenkt til å bruke den.

Det viktigste du bør tenke på her er bruk på terrassen. Enkelte bålpanner egner seg godt til bruk på terrassen, mens andre rett og slett ikke bør brukes i nærheten av bebyggelse.

Ofte er de rentbrennende bålpannene bedre egnet for bruk på terrassen.

materiale

Materiale: Bålpanner leveres i ulike materialer, slik som stål, støpejern og rustfritt stål.

Støpejern er ofte tyngre og holder på varmen lenger, men kan være mer utsatt for rust. Rustfritt stål er lettere og mer motstandsdyktig mot rust, men holder ikke på varmen like lenge som støpejern.

Tenk på hva som er viktigst for deg, og husk at en god bålpanne skal tåle høy varme over tid.

Vedlikehold

Vedlikehold: Vurder om du ønsker en bålpanne med eller uten stativ, og hvilken høyde som passer best for deg.

Sjekk også om bålpannen har tilbehør som grillrist, gnistfanger eller lokk.

Dette kan være praktisk om du vil grille eller lage mat på bålet, eller beskytte omgivelsene mot gnister.

Sikkerhet

Sikkerhet: Sørg for at bålpannen du velger er sikker i bruk.

En stabil bålpanne med bein som ikke velter lett og en gnistfanger er å anbefale.

Pass også på at bålpannen er plassert på et ikke-brennbart underlag, og hold alltid et øye med bålet når det er tent.

pris

Pris: Pris er som alltid en viktig faktor.

Når du skal lete etter en bålpanne bør du hovedsakelig fokusere på kvaliteten og bruksområdet, men prisen må naturligvis også tas hensyn til.

Generelt sett vil større bålpanner ha en høyere prislapp. Ofte kan også de rentbrennende bålpannene koste litt mer enn de vanlige utgavene.

Kan bålpanner brukes på terrassen?

Å fyre opp bålpanna på terrassen kan utvilsomt være koselig. Det skaper en hyggelig atmosfære, og setter virkelig stemningen når det begynner å bli kjøligere utover kvelden.

Likevel er det viktig at du tar sikkerheten på alvor. Det første du må gjøre er å lese bruksanvisningen fra produsenten av bålpanna. Dersom produsenten fraråder bruk på terrasse eller annet underlag av tre må du naturligvis forholde deg til det. Generelt sett er det rentbrennende bålpanner som er best egnet til bruk på terrassen.

Om bålpanna er produsert slik at den kan brukes på terrassen, er det flere forholdsregler du bør ta for at sikkerheten skal være ivaretatt.

Obs: På grunn av den høye varmen kan det oppstå brennmerker under enkelte bålpanner. Les bruksanvisningen og sikkerhetsinstruksjonene nøye!

Bålpanner: Ofte Stilte Spørsmål

down-arrow Hvilken bålpanne ble best i test?

I vår test av bålpanner har vi valgt å kåre Solo Stove Bonfire til best i test.

Solo Stove Bonfire er rentbrennende, og er spesielt godt egnet for bruk på terrassen!

down-arrow Hvor mye koster en bålpanne?

En bålpanne kan koste alt fra 1.000 til over 10.000 kroner.

De beste premiumvalgene er oftere av høyere kvalitet, og man får gjerne større varmeflate med disse modellene. Samtidig er holdbarheten ofte langt bedre på premiumvalgene.

down-arrow Kan man ha bålpanne på terrassen?

I enkelte tilfeller kan du bruke bålpanne på terrassen. De rentbrennende bålpannene er best egnet for bruk på terrasse.

Pass alltid på at det er god avstand til annen bebyggelse når du bruker bålpanna.

down-arrow Hvordan får man fyr i en bålpanne?

For å fyre opp i en bålpanne trengs det stort sett kun tørr ved. I tillegg kan du alltids spe på med en opptenningsbrikett.

Om du velger å bruke tennvæske bør du være ekstra forsiktig. Mye tennvæske kan gi høye flammer ved opptenning. Samtidig kan tennvæsken renne gjennom bålpanna, og antenne underlaget.

Generelt sett frarådes det å bruke tennvæske når man skal fyre opp i en bålpanne.

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra både reiselivsbransjen og helsesektoren. Bak hver tekst Kristin skriver ligger det nøye research, slik at du som leser kan føle deg trygg på at du får god og riktig informasjon. Ellers har Kristin en egen evne til å finne smarte og kreative løsninger som forenkler hverdagen i hjemmet.
facebook-social instagram-social xplace-social