Beskjæring av epletre: Hvordan gjøres det?

Beskjæring av epletre

Er du usikker på hvordan beskjæring av epletre skal gjøres? Dette er gjerne en oppgave mange utsetter. Både fordi det er tidkrevende og fordi man er redd for å gjøre feil. 

Det er derimot ikke noe du trenger å være redd for. Er det noe som er sikkert, så er det at du ikke klarer å drepe epletreet. Så selv om det kanskje ser litt rart ut etterpå, er ikke skaden uopprettelig!

Man må ikke beskjære et epletre, men det er ikke så dumt å gjøre det. Trærne setter pris på å bli stelt med og vil belønne deg med mer frukt.

Hvis du har frukttrær som ikke lenger gir så mye frukt, og som kanskje ikke ser så pene ut, kan det være nettopp en beskjæring det lengter etter.

Når bør epletreet beskjæres?

Frukttrær deles inn i to typer, nemlig steinfrukt og kjernefrukt. Steinfrukt består av plomme, kirsebær og moreller, mens kjernefrukt er pære og eple.

Tidligere sa man at steinfrukt skulle beskjæres om høsten, men det har man gått bort fra. Grunnen er at det forekommer en risiko for sykdom ved høstbeskjæring.

Nå anbefales det at alle frukttrær beskjæres tidlig på våren, mens trærne enda er uten løv. Du bør derimot vente til temperaturen er over 0 grader og du klarer å utføre jobben uten hansker. På den måten unngår du frostsprengning i trevevet.

Det anbefales altså at beskjæringen blir utført før løvet spretter, men etter at vinterkulden har gitt seg!

Hvorfor bør man beskjære epletrær?

Det er flere grunner til at du bør beskjære epletreet ditt. Først og fremst ønsker vi å stimulere fruktutviklingen, men det finnes også andre grunner.

  • Fornye treet, så det setter nye skudd.
  • La treet få lys og luft. Noe som vil bidra til bedre fruktmodning og reduksjon av soppangrep.
  • Fjerne syke og skadde greiner fjernes.
  • Forme treet etter omgivelsene

Beskjæring av epletre: Slik gjør du det

Beskjæring av epletre: Hvordan gjøres det?

Hovedgrunnen til at vi ønsker å beskjære epletrær er altså for å få mer frukt. I tillegg vil vi jo at det skal ta seg fint ut i hagen vår. Det kan være lurt å beskjære treet sånn at man kan komme innunder det med gressklipperen, uten at man skall inn i greinene

De fleste hageeiere velger paraplyform på frukttrærne sine. Da er det enkelt å få tak i eplene, samtidig som treet får mye lys. Dessuten ser paraplytrær pene ut.

Hvis treet ikke har blitt beskåret før, eller det er lenge siden sist, vil du måtte regne med å bruke litt tid. Du kan med fordel ha en motorsag for hånden, for å enklere kunne ta de store greinene.

1. Få oversikt over treet

Det første du kan gjøre er å stå på avstand og betrakte treet. Da kan du enklere se døde greiner og slitte greiner du bør fjerne. Du vil se at greinene peker i forskjellige retninger. De som peker nedover eller bortover bærer frukt, mens greiner som peker oppover bærer lite eller ingen frukt.

Begynn med å fjerne de døde greinene med symptomer på sykdom. Deretter kan du fjerne tettsittende eller kryssende greiner, for å få mer luftighet. Det bør ikke være for tett mellom greinene, så ta bort de som er tynnest og kortest.

Fjern alle greiner som peker rett oppover, i tillegg til de som vokser innover eller ikke passer inn med formen du vil ha på treet. Du skal naturligvis også fjerne alle døde, skadde eller syke greiner.

Når du kutter av en grein, skal det gjøres helt inne ved greinkragen. Det er ringen du ser helt inne ved stammen. Pass på at du ikke kutter bort ringen. Ringen gjør nemlig at såret du lager etter greinen heles raskere, og du reduserer samtidig risikoen for infeksjon og sopp i treet.

Bruk et skarpt og rent beskjæringsverktøy, så du får rette, fine snitt!

2. Fjern vanris med en gang

Når du kutter en grein, vil det komme nye skudd. Disse kalles vanris og skal fjernes med det samme. Ta dem mens de er små, for da kan du bare trekke dem ut. Har de rukket å vokse seg store, må du skjære dem av helt inntil stammen.

3. Trær med gjennomgående stamme

Hvis treet ditt har en gjennomgående stamme, bør du sørge for at det kun er én topp. Behold den som har den beste retningen og som gir treet riktig balanse. De andre kan du fjerne. Hvis treet har flere topper vil de vokse om kapp med hverandre. Det ender opp med at treet blir uhensiktsmessig strukket med lange toppskudd.

4. Ha riktig utstyr

Når du skal beskjære et epletre, er det viktig med godt utstyr. Du bør minst ha en greinsag (helst med lange armer) og en beskjæringssaks. Saksen bør være skarp, så du får et jevnt kutt. Dette for at sykdommer ikke skal kunne trenge inn i treet.

Er treet relativt høyt, er det også lurt å ha en stige eller en gardintrapp. Da slipper du å strekke deg, og du får bedre oversikt når du kommer i høyde med greinene.

Hvis du skal i gang med beskjæring av et epletre som ikke har blitt beskåret på en stund, kan oppgave raskt virke litt uoverkommelig. Bare husk på at det ikke vil bli like ille neste gang!

Kilder

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra både reiselivsbransjen og helsesektoren. Bak hver tekst Kristin skriver ligger det nøye research, slik at du som leser kan føle deg trygg på at du får god og riktig informasjon. Ellers har Kristin en egen evne til å finne smarte og kreative løsninger som forenkler hverdagen i hjemmet.
facebook-social instagram-social xplace-social