Minidrivhus på balkongen: Slik lykkes du!

Drivhus på balkongen

Visste du at det er fullt mulig å ha et drivhus på balkongen? Mange tenker at de må la drømmen om egendyrkede grønnsaker forbli en drøm, fordi de kun har en liten balkong. Det er helt feil!

Det går fint an å sette opp et minidrivhus på balkongen og trylle frem de lekreste grønnsakene. Bare les videre, så forteller vi deg hvordan.

Minidrivhus på balkongen: Ulike muligheter

Hvilken type drivhus du skal ha på balkongen kommer an på størrelsen på balkongen og dine preferanser. Det finnes både frittstående og vegghengte minidrivhus. Har du plass til det, kan du også sette opp en pallekarm med drivhus over.

Fordelen med en pallekarm er at du da får en større jordflate enn det du får med mindre, enkeltstående potter. Dette gir bedre vekstvilkår for røttene, i tillegg til at du ikke vil trenge å vanne så ofte.

Uansett om du går for minidrivhus eller pallekarm, må du sørge for at luftemulighetene er gode. Alt som skal vokse og gro trenger luft, i tillegg til lys og vann.

Grønt fokus logo

Grønt Fokus

Se gode tilbud på minidrivhus!

Hva kan jeg plante på balkongen?

Det er klart – man kan ikke plante hva som helst på en liten balkong. Størrelsen må være overkommelig. Likevel er det gode muligheter for å trylle frem gode smaker til sommerens salater. Noe av det du kan forsøke deg på er:

  • Tomater (vår favoritt!).
  • Agurk.
  • Gressløk.
  • Krydderurter.
  • Sukkererter.

I tillegg er det faktisk mulig å dyrke frem godsaker som druer, gulrøtter, jordbær og squash. Men dette krever litt mer plass!

Hvordan kommer jeg i gang?

Drivhus på balkongen: Sånn lykkes du

Som regel anbefales det at man starter såingen med at plantene står innendørs frem til iallfall midten av mai, når det ikke lenger er risiko for frost. Har du en liten balkong, har du antagelig ikke så stor plass innendørs heller.

Med et minidrivhus, kan du derimot starte utedyrkingen mye tidligere. Selv om kvikksølvet kryper litt under 0, vil plantene dine likevel overleve. Det er derimot viktig at det ikke blir veldig mange minusgrader!

På varme dager blir det veldig varmt inne i et drivhus. Da er det viktig at du lufter godt og vanner oftere, da fukten fordamper raskere i varmen.

Plante i pallekarm

I en pallekarm kan du for eksempel plante tomater, frukt, bær, kål og salat. Det er derimot viktig å tenke på plasseringen. Noen planter, som for eksempel tomater, trives best i masse sollys, og egner seg ikke like godt på nordvendte balkonger. Kål og bladgrønnsaker tåler derimot mer skygge. Er balkongen din vendt mot øst eller vest, har du fine forhold for alle typer vekster.

Det kan være lurt å samle inn litt løv og småkvister som du kan bruke når du skal så i pallekarm. I tillegg anbefaler vi at du har kjøpt inn både kompostjord og vanlig plantejord. Ved å legge disse tre elementene lagvis, får du de beste forholdene for grønnsakene dine.

Det er selvfølgelig fullt mulig å bare bruke plantejord også, men det bør være plantejord med naturgjødsel, kalk og mineraler. Vi anbefaler ikke jord tilsatt kunstgjødsel, da dette ikke vil gi like gode vekstforhold!

Skal du sette poteter eller andre ting med dype røtter, bør du sette flere karmer oppå hverandre, gjerne to-tre stykker, så du får mer jord de kan vokse i. Hvis du også skal ha planter med mindre rotsystem i dyp jord, må du passe på å vanne godt!

Grønt fokus logo

Grønt Fokus

Se gode tilbud på minidrivhus!

Drivhus på pallekarm

Det er fint mulig å lage drivhus på en pallekarm. Du kan kjøpe et byggesett, men hvis du får tak i noen gamle vinduer, kan du fint lage et selv. Det ligger mange tips til hvordan du gjør dette på det store internettet!

Plante i minidrivhus og veggdrivhus

Disse drivhusene kan du få i mange ulike størrelser. Drivhusene som er laget for enten å henge på veggen eller stå inntil den, kan i tillegg være veldig dekorative. Her kan du for eksempel plante agurker, tomater og urteplanter. Du kan også bruke disse drivhusene til blomster.

Minidrivhus kan også brukes til forkultivering av blomster, før du skal plante de ut i potter på balkongen. Da får blomstene en god start og vil blomstre tidligere.

I denne typen drivhus planter du i små potter og krukker. Velg jord av høy kvalitet som har langtidsvirkende næring og god drenering. Du kan også blande inn kompostjord, om du har dette.

Det er viktig at det er hull i bunnen av pottene, så vannet kan renne unna og plantene ikke drukner!

Plasser helst minidrivhusene sånn at de har skygge i løpet av dagen. Hvis det ikke er mulig, må du altså sørge for å lufte godt så det ikke blir altfor varmt.

Som du ser er det mange muligheter til å dyrke egen frukt og grønnsaker, selv når du bare har en balkong til rådighet. Det er bare å finne ut hva som passer best til din balkong!

Grønt fokus logo

Grønt Fokus

Se gode tilbud på minidrivhus!

Kilder:

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra både reiselivsbransjen og helsesektoren. Bak hver tekst Kristin skriver ligger det nøye research, slik at du som leser kan føle deg trygg på at du får god og riktig informasjon. Ellers har Kristin en egen evne til å finne smarte og kreative løsninger som forenkler hverdagen i hjemmet.
facebook-social instagram-social xplace-social