Orkidé i vann uten jord: Slik gjør du det

orkidé i vann uten jord

Ønsker du å hive deg på trenden med å dyrke orkidé i vann uten jord? Det blir faktisk veldig stilig, og er noe vi anbefaler å teste. Vi gir deg oppskriften som gjør at du lykkes!

Det er vel de færreste som ikke liker orkideer. Denne flotte, langstrakte blomsten, som kommer i alle mulige flotte farger. Men visste du at man kan dyrke orkidé i vann uten jord?

Ja, det er faktisk mulig. Og setter du dem i en gjennomsiktig glassvase, vil røttene vises og gi deg en utrolig kul plante.

Orkidé i vann uten jord: Sånn gjør du

Orkidé er en tropisk plante og tilhører familien Orchidaceae. Dette vil kanskje overraske deg, men det finnes faktisk over 28.000 ulike typer orkideer og rundt 100.000 kultiverte hybrider.

Det fine med orkideer er at de er svært dekorative og passer inn i alle husets rom, enten det er på stua, badet, soverommet eller i gangen. Det kjedelige er at de kun blomstrer i en begrenset periode, og når den er avblomstret kan det føles som evigheter før nye knopper dannes. Da sitter man der med noen grønne blader og et par stilker, uten noe mer. Det er da tålmodighet er en dyd, for med riktig pleie vil den blomstre på nytt om noen måneder.

Trives best i fuktig inneklima

Du har sikkert hørt at orkideen er en tropisk plante som ikke trives når den blir stående i vann. Når vi vanner barken den står i, skal den kun skylles gjennom og renne av før vi setter den tilbake i potta. Dette skal imitere en kraftig regnskyll, som jo er vanlig i tropiske klima. I tillegg blir den glad hvis du sprayer bladene med litt vann i ny og ne.

Har du hatt en orkidé på badet, har du kanskje sett at den har blomstret lenger enn den på stua. Og det er ikke uten grunn. Én av hovedgrunnene til at orkideen slutter å blomstre tidlig, er hvis den står i et rom med altfor tørr luft.

Ideelt sett bør du ha en luftfukter i stua, om orkideen din virkelig skal trives. Av samme grunn, bør du ikke sette orkideen rett over varmeovnen.

Hva bør jeg tenke på når jeg kjøper en orkidé?

Når vi kjøper en orkidé, ønsker vi gjerne at den skal vare så lenge som mulig. Her skal du få noen tips til hvordan du og orkideen din skal få en best mulig start på forholdet deres.

  1. Velg en orkidé som både har åpne blomster og grønne knopper. Aller helst bør 1/3 av knoppene ha sprunget ut. Dette er nemlig et utmerket tegn på at orkideen er frisk. Hvis den kun har knopper, kan det tyde på at den ikke trives så godt.
  2. Pass på at du ikke tar med deg orkideen rett fra varmt inneklima og ut i kulden. En orkidé er svært sårbar når det kommer til store temperaturforandringer.
  3. Plasser orkideen på et sted der den får masse lys. Det er en tropisk plante som trives aller best der det er mye sollys. Temperaturen bør ligge mellom 18 og 24 °C.
  4. Ikke plasser orkideen rett over en varmeovn, da den tørre, varme lufta vil føre til at planten dør.

Den siste tiden har det dukket opp en ny trend når det kommer til orkideer. Nemlig å putte dem i en klar vase, uten jord. Da ser man kunstverket som røttene lager nede i vasen, og det hele blir riktig så dekorativt.

Hvordan gjør du det? Jo, det skal vi fortelle deg her!

Orkidé i vann uten jord: Hydroponisk dyrking

Når vi snakker om hydroponisk dyrking, betyr det helt enkelt dyrking uten jord. Man tar rett og slett kun i bruk vann og gjødsling. Denne metoden fungerer helt utmerket for våre elskede orkideer.

1. Finn en egnet vase

Vi anbefaler en gjennomsiktig glassvase eller glassbolle. Pass på at den er stor nok og dyp nok til å romme røttene.

2. Fjern barken

Nå skal orkideen ut av den opprinnelige potten. Deretter vasker du røttene grundig og kutter bort eventuelle misfargede og råtne røtter. Strekk forsiktig i røttene, så endene peker nedover.

3. Plasser planten i vasen

Nå skal planten plasseres i vasen. Gjør dette med forsiktighet, så du ikke ødelegger røttene. Pass på at endene på røttene peker ned mot bunnen.

4. Fyll på vann

Nå kan du fylle litt vann i bunnen av vasen. Det er viktig at det kun er endene på røttene som er under vann. Orkideen vil dø om den blir liggende i vann. Vannet kan du bytte ut én gang i uken.

Noen sverger også til å la røttene stå i vann i to dager, før de lar de tørke ut i fem dager. Her er det bare å finne den metoden som passer deg best. Det viktigste er at du følger med på planten og ser at den fortsatt trives!

5. Spray planten

Som med orkideer i vann, ønsker også hydroponisk dyrkede orkideer en dusj med vann i ny og ne. Da kan du med fordel spraye både plante og røtter. Vi håper du lykkes med den nye, flotte dekorasjonen din!

Kilder

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra både reiselivsbransjen og helsesektoren. Bak hver tekst Kristin skriver ligger det nøye research, slik at du som leser kan føle deg trygg på at du får god og riktig informasjon. Ellers har Kristin en egen evne til å finne smarte og kreative løsninger som forenkler hverdagen i hjemmet.
facebook-social instagram-social xplace-social