Hvordan bli kvitt bananfluer? 4 enkle råd

Bananfluer som spiser råtten frukt

Bananfluer. Finnes det noe mer irriterende? Heldigvis er det mulig å bli kvitt bananfluene når de har slått seg ned på kjøkkenet.

De små og irriterende rakkerne. Bananfluene er det siste du har lyst til å finne inne på kjøkkenet. De har en tendens til å dukke opp på de minst passende tidspunktene. Lage middag? Spise frokost? Jada, da kryper de frem!

Ikke bare er de ekstremt irriterende. De kan også være ganske så vanskelige å bli kvitt. Bananfluene formerer seg i en fei, og slår seg ofte ned rundt fruktfatet eller i søppelkassen.

Heldigvis finnes det likevel noen gode strategier som kan hjelpe deg med å bli kvitt bananfluene.

Men først. Hva er det som gjør at bananfluene dukker opp i utgangspunktet?

Derfor kommer bananfluene

Om du nå sitter med 10 bananfluer summende rundt deg, har de allerede slått leir hjemme hos deg. Til neste gang kan det likevel være greit å vite hvorfor bananfluene egentlig kommer.

Bananfluene tiltrekkes av moden eller råtnende frukt. Samtidig er de også glad i gjærede produkter, slik som øl og vin.
Et perfekt oppholdssted for fluene er naturligvis i søppelkassa. Her det mye råtten snadder å finne!

De kvinnelige fruktfluene kan faktisk legge så mye som 500 egg av gangen. Eggene klekkes gjerne i løpet av kun ett døgn.

Har du noensinne åpnet skapdøra inn til søppelkassa og sett at en stim av bananfluer flyr ut fra skapet? Da har du nok hatt besøk av en bananflue som har formert seg og lagt egg inne i søppelkassa.

Bananfluene dukker altså opp når de får fri tilgang til moden eller råtten mat, eller eventuelt andre gjærede produkter!

Slik blir du kvitt bananfluene

OK. Bananfluene formerer seg altså ekstremt raskt, og det beste er selvfølgelig å unngå at de dukker opp i utgangspunktet. Om uhellet først skulle være ute er det heldigvis flere ting du kan gjøre for å bli kvitt de slitsomme bananfluene.

1. Bygg en felle med eplecidereddik og plastfolie

Felle for bananfluer med eddik og plastfolie
Kilde: GoodHouseKeeping.com

Det første du kan prøve er å bygge en aldri så liten felle. Du trenger kun litt eplecideredikk, plastfolie og et vanlig melkeglass.

Først heller du litt eddik oppi glasset. Deretter dekker du glasset med plastfolie. Fest gjerne en liten strikk rundt glasset, slik at plastfolien sitter godt. Lag deretter noen små hull i plastfolien.

Dette fungerer siden bananfluene vil bli tiltrekt av edikken. De kommer til å kravle ned i glasset gjennom hullene i plastfolien. Bananfluene er nok heller ikke av de mest intelligente skapningene, og de vil derfor ikke klare å finne veien ut igjen!

For å få enda bedre resultater kan du plassere ut flere slike feller rundt om i hjemmet.

2. Papir, eddik og gammel frukt

Felle for bananfluer med papir, eddik og råtten frukt
Kilde: GoodHouseKeeping.com

Den forrige fellen fungerer stort sett greit. Vi har likevel personlig opplevd at bananfluene ikke biter på.

De neste våpnene dine i arsenalet blir da et papir, eddiket glass og litt gammel frukt.

Hell først litt eddik oppi glasset. Deretter kutter du opp den gamle frukten, og legger den i glasset sammen med eddiken. Brett så sammen papiret slik at det minner om en kjegle. Sett så papiret ned i glasset.

Tanken er at bananfluene skal kjenne den gode lukten av råtten frukt. De flyr så ned i kjeglen, men klarer ikke å finne veien ut igjen!

3. Eddik og Zalo

Eddik og Zalo mot bananfluer
Kilde: GoodHouseKeeping.com

Ingen suksess med noen av fellene? Da er det på tide å prøve andre metoder.

Finn først en liten skål. Deretter heller du litt eddik og Zalo oppi skålen. Eddiken vil tiltrekke seg bananfluene, mens Zaloen vil sikre at de synker ned i miksturen.

4. Sett frem en åpen flaske med vin

En flaske med vin mot bananfluer

Akkurat som med eddik så elsker bananfluene også lukten av vin. Det kan vi jo forsåvidt relatere til.

Vi har likevel plassert dette tipset helt til slutt. Man må jo faktisk ofre en hel flaske med vin. Ikke optimalt, med andre ord!

Om du likevel skulle være helt desperat er det så absolutt verdt forsøket. Det eneste du trenger å gjøre er å åpne vinflasken, og la den bli stående i nærheten av der bananfluene oppholder seg.

Den gode lukten fra vinen vil få bananfluene til å dykke ned i vinflasken. Den tynne halsen gjør at de potensielt ikke kommer seg ut igjen. Når det begynner å bli mindre av fluene kan du enkelt og greit helle ut vinen.

Ja, vi vet. Å helle ut vin er aldri gøy. Men du blir til gjengjeld kvitt bananfluene!

Kilder

Avatar

Hege

Hege brenner for å gi leserne god informasjon, enten det er gjennom detaljerte produktvurderinger eller ved å gi gode interiørtips. På fritiden vier Hege mye tid til plantene sine, og man kan trygt si at hun har "grønne fingre". Hege trives godt med å oppgradere hjemmet, og har fått nyttig erfaring gjennom mange spennende DYI-prosjekter. Hege er samtidig en av våre ivrige researchere for ulike produkter tilknyttet hjem og hage.