Dampvasker Test: Disse kåres til best i test

Dampvasker

Inneholder annonsørlenker

De fleste av oss synes at rengjøring er utrolig kjedelig, men vi er vel alle enige om at det likefullt må gjøres. En dampvasker kan lette arbeidet, og det kun ved hjelp av varm damp!

I løpet av de siste årene har dampvaskere fattet oppmerksomheten til forbrukerne. Dampvaskerne bidrar nemlig med en dyp og kjemikaliefri rengjøring av både gulv, møbler, fliser, fuger, dusjkabinett og mye mer.

Det fine med dampvaskerne er at de kun bruker oppvarmet vann til å produsere damp. Denne dampen vil trenge inn i overflatene, og på denne måten løsne smuss og drepe bakterier. På markedet finner man mange typer dampvaskere. Hvilken bør du velge?

I denne testen ser vi nærmere på flere av de mest populære dampvaskerne på markedet. Vi har tatt hensyn til egne erfaringer, og samtidig tatt en nærmere titt på hva kundene har å melde om hver av dampvaskerne. Ikke overraskende er det bautaen Kärcher som topper listene.

Lurer du på hvilken dampvasker som kommer best ut i vår test? Les videre, og se hvilken dampvasker vi har valgt å kåre til best i test!

Test av dampvaskere: Disse er best i test

Oppsummert er dette dampvaskerne som inngår i vår test. Kärcher leverer som forventet dampvaskere av høy kvalitet, mens Black & Decker og Luxorparts også er representert i testen.

Lenkene i denne oppsummeringen fører til den av våre samarbeidspartnere med produktet på lager til best pris.

 1. BEST I TEST - Kärcher SC 4 EasyFix
 2. BESTE PREMIUMVALG - Kärcher SC 5 Iron Plug EasyFix
 3. BESTE BUDSJETTVALG - Kärcher SC 3 EasyFix
 4. Black & Decker 7-1 Steam Mop
 5. Luxorparts Dampvasker

arrow-downSlik vurderer vi produktene

Når vi vurderer produkter etterstreber vi å teste dem i virkeligheten. I tilfeller hvor det ikke er praktisk eller økonomisk mulig for oss å teste produktene i virkeligheten, vil vi sette en vurdering basert på flere ulike kriterier.

Eksempler på slike kriterier er pris, spesifikasjoner, kundeanmeldelser, omtaler av nettbutikken, garantitid på produktet, generell kvalitet og eksterne tester. Vi presiserer at flere av produktene i våre omtaler ikke er testet av oss i virkeligheten. Produktene som er inkludert i våre omtaler er utvalgt fra nettbutikker med affiliate-program, hvor det utbetales en viss provisjon per kjøp.

Rangeringen i våre tester gir uttrykk for redaksjonens og skribentens personlige oppfatning av de ulike produktene.

1. Kärcher SC 4 EasyFix

BEST I TEST - Kärcher SC 4 EasyFix

star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
star-circle star-circle star-circle star-circle star-circle
badge
Kärcher SC 4 EasyFix
Vanntank: 0,5 l / 0,8 l (avtagbar tank) Kapasitet per tank: 100 m² Oppvarmingstid: 4 minutter Maksimalt damptrykk: 3,5 bar Effekt: 2000 W Vekt: 4,1 kg Ledningslengde: 4 meter Størrelse: 38 x 25 x 27 cm

Tyske Kärcher har gledet oss forbrukere i en årrekke, med sine ulike rengjøringsapparater av svært høy kvalitet. Produkter som har gjort rengjøringen enklere for folk over hele verden.

Kärcher SC 4 EasyFix er selvfølgelig intet unntak. Denne kraftige og brukervennlige dampvaskeren har i lang tid vært en forbrukerfavoritt.

Effektivt to-tankssystem

Likt som Kärcher SC 5 Iron Plug EasyFix, kommer også denne modellen med et praktisk to-tankssystem. Den lille tanken har en kapasitet på 0,5 liter, mens den store og avtakbare tanken rommer 0,8 liter. Du fyller den store tanken med vann, og når du starter opp Kärcher SC 4 EasyFix vil vannet overføres til den lille tanken, der det varmes opp.

Fra du trykker på startknappen til maskinen har varmet opp vannet og er klar, tar det beskjedne 4 minutter. En full tank kan rekke til å vaske opptil 100 m². Skulle du begynne å gå tom for vann, kan du ta av og fylle den store tanken, uten at du må skru av dampvaskeren. Praktisk og brukervennlig!

En kraftig dampvasker

Kärcher SC 4 EasyFix har en maksimal styrke på 2000 watt, og et damptrykk på opptil 3,5 bar. Det høye trykket, kombinert med den varme dampen, gjør at du kan bli kvitt opptil 99,99 % av husholdningsbakteriene. SC 4 EasyFix er ikke like kraftig som toppmodellen SC 5, men vi er likevel tilfredse med damptrykket.

Det er naturligvis ikke alle overflater som tåler å bli rengjort med fullt damptrykk. Derfor er det en bryter som lar deg innstille trykket slik at det tilpasses området som skal til pers. Vanskelige flekker, som for eksempel kalk og såperester, vil ikke ha en sjanse når du kjører i gang med denne kraftkaren.

Det fine med denne typen dampvaskere, er at de er så allsidige. Du kan vaske så og si alle overflater i hjemmet. Selv vinduene dine vil bli skinnende rene. Du må for øvrig huske å kjøpe en vindusnal i tillegg, da denne dessverre ikke følger med i pakken.

Tilfredsstillende rekkevidde

Med Kärcher SC 4 EasyFix trenger du ikke å være redd for at en kort slange skal hindre deg i å få jobben utført. Dampvaskeren er nemlig utstyrt med en dampslange på hele to meter. I tillegg får du med to forlengelsesrør på 0,5 meter, så du skal være godt dekket for de aller fleste oppgaver.

Ledningslengden for SC 4 EasyFix er 4 meter. Dette er OK nok, men man ser altså at toppmodellen SC 5 EasyFix har lengre ledningslengde – på hele 6 meter.

Inkludert ekstrautstyr

Når du kjøper Kärcher SC 4 EasyFix får du med én mikrofiberklut til gulv og ett mikrofibertrekk til håndmunnstykket. Utover det får du også med en svart rundbørste og ett detaljmunnstykke.

Det er svært enkelt å feste klutene. Gulvmunnstykket er av typen EasyFix. Det betyr at du fester gulvkluten med borrelås. Når du skal fjerne kluten, har den en egen liten «flik» som du kan tråkke på. På den måten slipper du å måtte ta på den skitne delen av kluten.

Dampvaskeren har samtidig oppbevaringsplass for tilbehøret. Her slipper du å endevende hele huset for å finne utstyret du trenger. Perfekt for deg som alltid glemmer hvor du har lagt fra deg gjenstander.

På den negative siden skulle vi ønske at man fikk med teppeglider på kjøpet, som vil forenkle rengjøringen av tepper i huset.

Oppsummert

Du er nesten garantert å bli fornøyd med en Kärcher. Denne dampvaskeren lar deg rengjøre huset på rekordfart. Den får pluss for rask oppvarmingstid, og for at du trenger ikke stoppe maskinen for å fylle på vann.

Fordeler

 • Rask oppvarming, kun 4 minutter.
 • To-tankssystem for kontinuerlig rengjøring.
 • Styrken på dampen kan innstilles etter overflaten.
 • Dekker 100 m².
 • Greit damptrykk.

Ulemper

 • Teppeglider og vindusnal må kjøpes separat.
 • Ledning kunne vært enda litt lengre.

2. Kärcher SC 5 Iron Plug EasyFix

BESTE PREMIUMVALG - Kärcher SC 5 Iron Plug EasyFix

star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
star-circle star-circle star-circle star-circle star-circle
badge
Kärcher SC 5 Iron Plug EasyFix
Vanntank: 0,5 l / 1,5 l (avtagbar tank) Kapasitet per tank: 150 m² Oppvarmingstid: 3 minutter Maksimalt damptrykk: 4,2 bar Effekt: 2200 W Vekt: 6 kg Ledningslengde: 6 meter Størrelse: 43 x 30 x 30 cm

Er du ute etter en virkelig god og kraftig dampvasker, er Kärcher SC 5 Iron Plug EasyFix valget for deg. Her får du en dampvasker som kan ta knekken på 99,99 % av alle husholdningsbakterier!

Ikke bare en dampvasker

Kärcher SC 5 Iron Plug EasyFix er ikke kun en dampvasker. Denne modellen har nemlig også mulighet for tilkobling av dampstrykejern.

Gruer du deg alltid til at bunadsskjorta skal strykes? Med et dampstrykejern vil jobben gå langt lettere. Dampstrykejernet må for øvrig kjøpes separat om du har kjøpt standard-settet til Kärcher SC 5 Iron Plug EasyFix. Kjøper du derimot Premium-settet, får du dampstrykejernet med på kjøpet!

To-tankssystem

Av egenskapene som er verdt å trekke frem, må vi nevne to-tankssystemet som Kärcher SC 5 Iron Plug EasyFix er utstyrt med. Du får altså med to tanker på henholdsvis 1,5 liter og 0,5 liter. Den største tanken er avtagbar, og fylles med vann direkte fra kranen.

Når du starter dampvaskeren, vil vann fra den store tanken kontinuerlig overføres til den lille. Det tar cirka 3 minutter fra du starter maskinen til vannet er oppvarmet. Et lite lys på toppen av dampvaskeren indikerer når den er klar til bruk. Særlig mye enklere blir det vel ikke.

Vi liker også at påfylling av vann kan gjøres uten at du trenger å stanse maskinen. Én tankfylling holder til cirka 150 m², så her kan du bare vaske i vei!

Du kan selvfølgelige justere dampmengden, noe som gjøres enkelt ved hjelp av en regulator på håndtaket eller med avtrekkeren på selve dampvaskeren. På full styrke er damptrykket på hele 4,2 bar. Sammenlignet med de andre dampvaskerne i denne testen er dette helt i toppsjiktet.

Stiller du inn styrken et hakk etter maks styrke, vil maskinen gå over på Kärcheræs egne VapoHydro-teknologi. I denne modusen vil maskinen blande varmt vann med damp, slik at du får enda mer effektivitet for vanskelige områder.

Rekkevidden er god

Vi liker at ting er enkelt, og det er det så absolutt med Kärcher SC 5 Iron Plug EasyFix. Den fleksible slangen er nemlig 2 meter lang, så du slipper å hele tiden måtte flytte på dampvaskeren mens du rengjører. Det er også verdt å nevne at selve ledningen er 6 meter lang. Faktisk er det ingen dampvaskere i denne testen som har lengre ledning enn 6 meter.

Med 2 forlengelsesrør på 0,5 meter hver, er det null problem å nå opp til et normalt høyt tak. Ikke mer kink i nakken ved rengjøring av taket, med andre ord!

Dampvaskeren er enkel i bruk

Én av tingene vi fokuserer på når vi skriver produkttester, er brukervennlighet. Gulvmoppen festes med borrelås og kan byttes og tas av med foten, uten at du trenger å berøre den skitne gulvmoppen. Gulvmunnstykket har samtidig en god størrelse, slik at du enkelt kan effektivisere rengjøringen.

Forbrukernettstedet Trustedreviews.com har testet Kärcher SC 5 Iron Plug EasyFix, og de kan opplyse at til og med fugene ble rene da de bruke maskinen på baderomsflisene. Rengjøringshodet glir sømløst over gulvet, uten at du trenger å bruke krefter. Dette gjør denne dampvaskeren egnet for alle, uansett alder og styrke.

Bra med tilbehør i pakken

Foruten gulvmoppen får du også med én dyse, én rund børste og én firkantet børste. I tillegg får du med to mikrofiberkluter i ulike størrelser. Vi skulle riktig nok ønske at man også fikk med vindusnal og teppeglider, men dette må du kjøpe i tillegg. Eller du kan gå for premium-pakken, der du får alt utstyret du trenger.

Kärcher SC 5 Iron Plug EasyFix har egen oppbevaring for tilbehøret, samt feste for gulvmunnstykket. Her er det altså enkelt å holde styr på alt ekstrautstyret!

Oppsummert

Du kan ikke trå feil med Kärcher SC 5 Iron Plug Easy Fix. Prisen er relativt høy, men til gjengjeld får du den gode kvaliteten som Kärcher er kjent for.

Med stor vanntank og et trykk på inntil 4,2 bar, vil selv de vanskeligste flekkene slite i møte med deg og din Kärcher!

Fordeler

 • Kraftig dampvasker med trykk på 4,2 bar.
 • Mulighet for tilkobling av dampstrykejern.
 • Mulighet for påfyll av vann mens motoren går.
 • God kapasitet.
 • Svært fornøyde kunder.
 • 6 meter lang ledning.

Ulemper

 • Mangler noe ekstrautstyr.
 • Noe høy pris.

3. Kärcher SC 3 EasyFix

BESTE BUDSJETTVALG - Kärcher SC 3 EasyFix

star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
star-circle star-circle star-circle star-circle star-circle
badge
Kärcher SC 3 EasyFix
Vanntank: 1 liter Kapasitet per tank: 75 m² Oppvarmingstid: 30 sekunder Maksimalt damptrykk: 3,5 bar Effekt: 1900 W Vekt: 3,1 kg Ledningslengde: 4 meter Størrelse: 36 x 24 x 25 cm

De fleste blir neppe overrasket over at Kärcher har kapret 3 av plassene i testen vår. Det er rett og slett fordi denne tyske produsenten er overlegen når det kommer til rengjøringsmaskiner.

Hvis du ønsker deg en litt billigere utgave, enn for eksempel toppmodellen Kärcher SC 5 Iron Plug EasyFix, er Kärcher SC 3 EasyFix et godt valg. Selv om denne modellen er ganske mye rimeligere, vil den likevel gi deg mange av de samme funksjonene.

For dette er langt fra en svekling. Med et damptrykk på opptil 3,5 bar og en effekt på 1900 watt, får du en kraftig dampvasker, som er like solid og holdbar som de dyrere modellene.

Kan fylles under bruk

I likhet med både SC 5 Iron Plug EasyFix og SC 4 EasyFix kan også Kärcher SC 3 EasyFix fylles med vann under bruk. Den store forskjellen fra de to førstnevnte, er at SC 3 kun har én vanntank, og denne er ikke avtakbar. Du må altså fylle beholderen mens den står i maskinen ved hjelp av en vannkanne, flaske eller lignende.

Vanntanken rommer én liter, så det er nok til en flate på opptil 75 m², men med muligheten til å fylle vann uten å måtte skru av maskinen, kan du vaske nesten uavbrutt – helt til du er ferdig.

Vannet kan fylles rett fra kranen, og avkalkes ved hjelp av en egen avkalkningspatron som følger med. Denne må skiftes med jevne mellomrom. Før du tar i bruk SC 3 EasyFix må du passe på å stille inn riktig vannhardhetsnivå.

På den positive siden bruker Kärcher SC 3 EasyFix langt mindre tid på oppvarmingen, sammenlignet med de to andre modellene fra Kärcher. Fra du trykker på startknappen tar det beskjedne 30 sekunder før du er klar til å gyve løs på de skitne overflatene.

Håndfritt EasyFix-system

Noe av det vi setter pris på med dampvaskerne fra Kärcher, er at gulvmunnstykket har håndfritt EasyFix-system. Det betyr at du slipper å ta direkte på gulvmoppene når du skal feste og fjerne dem.

Moppen festes med borrelås, og når den skal fjernes gjøres det ved å tråkke på en liten tekstilflik som henger på moppen. Her slipper du å få all skitten rett på hendene!

Tilbehør til SC 3 EasyFix

Når du kjøper en Kärcher SC 3 EasyFix får du med en del tilbehør. Dette inkluderer gulvmopp av mikrofiber, mikrofibertrekk til håndmunnstykket og selve håndmunnstykket. Ønsker du en vindusnal, må du kjøpe denne separat. Vi skulle også helst sett at Kärcher inkluderte en teppeglider, for enklere rengjøring av tepper, men også denne har de valgt å selge som ekstrautstyr.

Når tilbehøret ikke er i bruk, kan det oppbevares på selve maskinen. Veldig praktisk om du har en tendens til å legge ting på et lurt sted, som du senere ikke husker hvor er. Eller kanskje det er flere i husstanden som bruker maskinenn og alle har sin egen plass de mener er best egnet for oppbevaring?

Fortsatt god rekkevidde

Når du først er i gang med å vaske, er det fint å kunne rekke frem til både tak og kroker. Kärcher SC 3 EasyFix kommer med to forlengelsesrør som hver er 0,5 meter lange. I tillegg er dampslangen hele 2 meter lang, så du skal fint komme til de aller fleste steder.

Ledningen, på 4 meter, kunne med fordel vært litt lenger, så man kunne fraktet med seg dampvaskeren over et lite område, uten å måtte slå den av.

Oppsummert

Kärcher SC 3 EasyFix er en liten maskin med mye kraft. Du skal klare å ta knekken på det meste av skitt med denne.

Kärcher SC 3 EasyFix kan fylles med vann kontinuerlig, uten at du trenger å skru av maskinen. Dampvaskeren bruker bare 30 sekunder før den er klar til bruk, og er et godt alternativ for deg som vil ha en litt rimeligere dampvasker.

Fordeler

 • Kontinuerlig påfylling, uten at maskinen må skrus av.
 • Tilbehørsoppbevaring på enheten.
 • Medfølgende avkalkingspatron.
 • Svært kort oppvarmingstid.

Ulemper

 • Mangler tilbehør som nal og teppeglider.
 • Ledning kunne vært enda litt lengre.

4. Black & Decker 7-1 Steam Mop

Black & Decker 7-1 Steam Mop

star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
star-circle star-circle star-circle star-circle star-circle
Black & Decker 7-1 Steam Mop
Vanntank: 0,5 liter Driftstid: 20 minutter Oppvarmingstid: 15 sekunder Maksimalt damptrykk: 2,5 bar Effekt: 1300 W Vekt: 3 kg Ledningslengde: 6 meter Størrelse: 18,2 x 65 x 32,8 cm

Amerikanske Black & Decker er spesielt kjent for verktøy av høy kvalitet, og produserer også ulike apparater til bruk i husholdningen.

Black & Decker 7-1 Steam Mop er en liten, hendig dampvasker som får svært gode tilbakemeldinger fra forbrukerne. Modellen har avtakbar håndholdt dampenhet og masse fint tilbehør.

Svært rask oppvarming

Vi var skuffet over oppvarmingstiden til dampvaskeren fra Luxorparts, som også er omtalt i denne testen. Den var på hele 3-4 minutter for en vanntank som kun rommer 350 ml vann. Derfor er gleden stor når vi ser at Black & Decker 7-1 Steam Mop bruker kun 15 sekunder på å varme opp en halvliter vann, som er det vanntanken rommer.

Nå er riktignok Black & Decker sin modell drøye tusenlappen dyrere, men vi tror du vil tilgi deg selv for det når du begynner å vaske. Spesielt om det er litt større overflater som skal vaskes. For mens modellen til Luxorparts må avkjøles før den fylles, trenger du kun dra ut støpselet på Black & Decker 7-1 Steam Mop og deretter fylle umiddelbart.

Godt med tilbehør

Black & Decker 7-1 Steam Mop er blant annet beregnet til vask av gulv, kjøkkenflater, dusjvegger og fugemasse mellom flisene. Dette er altså en allsidig maskin som kan brukes til en rekke rengjøringsoppgaver.

Når du kjøper dampvaskeren fra Black & Decker vil du få med rikelig med tilbehør. Dette inkluderer:

 • 1 fleksibel slange
 • 1 vindusnal
 • 1 liten børste
 • 1 flis- og fugebørste
 • 2 standard kluter
 • 1 mikrofibertrekk til vindusnal

Her får du altså noe for stort sett alle rengjøringsformål. Ingen av modellene fra anerkjente Kärcher har vindusnal inkludert, så dette er noe vi setter pris på at Black & Decker har tatt med.

Brukervennlig dampvasker

Black & Decker 7-1 Steam Mop kan både brukes som gulvenhet og håndenhet. Når du skal bruke håndenheten, fjernes denne enkelt fra gulvenheten. Det oppgis ikke nøyaktig hvor mye håndenheten veier, men totalt veier maskinen 3 kilo.

Du kan selv justere dampmpengden som ønskelig, eller du kan velge AutoSelect®. Med denne funksjonen vil dampvaskeren justere dampmengden etter overflaten du rengjør. Dette liker vi!

Med en ledningslengde på hele 6 meter, kan du dekke over relativt store overflater, uten å måtte bytte stikkontakt. Og når du først må gjøre det, er dampvaskeren klar til bruk igjen i løpet av få sekunder.

Står av seg selv

Hvis du ønsker å ta deg en pause i rengjøringen, trenger du ikke å legge ned dampvaskeren eller sette den inntil en vegg. Den står nemlig helt fint av seg selv.

Ellers må vi også nevne damptrykket til Black & Decker 7-1 Steam Mop. Trykket kunne med fordel vært betraktelig høyere. Det maksimale damptrykket er 2,5 bar. Sammenlignet med modellene fra Kärcher kommer altså Black & Decker til litt kort her.

Oppsummert

Black & Decker 7-1 Steam Mop er en lettanvendelig dampvasker, som både kan brukes som gulvvasker og som håndholdt enhet. Dampvaskeren leveres med en rekke tilbehør, slik at du er klar for nær sagt alle rengjøringsoppgaver. Ekstra stort pluss for rask oppvarming på bare 15 sekunder!

Fordeler

 • Rask oppvarming.
 • God pris.
 • Godt med tilbehør.
 • Lang ledning.
 • Står av seg selv.

Ulemper

 • Litt lavt damptrykk.
 • Kun én vanntank.

5. Luxorparts Dampvasker

Luxorparts Dampvasker

star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
star-circle star-circle star-circle star-circle star-circle
Luxorparts Dampvasker
Vanntank: 350 ml Brukstid: 7 - 10 minutter Oppvarmingstid: 3 - 4 minutter Maksimalt damptrykk: 3 bar Effekt: 900 - 1050 W Ledningslengde: 4 meter

Dampvaskeren fra Luxorparts kan passe for deg som ønsker en liten, håndholdt dampvasker til en lav pris.

Er du avhengig av en dampvasker som skal vaske store flater og gulv, er ikke dette maskinen du skal gå for. Men om du hovedsakelig ønsker å vaske mindre overflater, som dusjkabinett eller felgene på bilen, kan det absolutt hende denne holder til ditt formål.

Liten, men effektiv

Du kan naturligvis ikke forvente å få alle mulige funksjoner på en dampvasker til denne prisen. Det er for eksempel ingen støvsugereffekt på dampvaskeren.

Likevel er maskinen nyttig til rengjøring, enten du skal vaske inne i hjemmet ditt eller om bilen din trenger en overhaling. Har du hytte, campingvogn eller bil, kan det være nyttig å ha denne liggende på lur, da den ikke tar opp store plassen.

Nyttig tilbehør følger med

Det følger naturlig nok ikke med en hel haug med tilbehør til denne lille dampvaskeren. Du får likevel med ett rett og ett vinklet munnstykke.

Det vinklede munnstykket gjør det enklere å komme til i kriker og kroker. I tillegg vil du finne børstehode, vindusmunnstykke med klut, forlengelsesslange og tilbehør til å fylle vanntanken.

Enkel påfylling av vann

Det er viktig å huske at dampvaskeren fra Luxorparts må være avkjølt før du fyller den med vann. Du kan altså ikke fylle den underveis, slik tilfellet er med modellene fra Kärcher, men så er jo også dette to vidt forskjellige modeller.

Dampvaskeren må være avslått når du skal fylle vann. Deretter skrur du bare av lokket på vanntanken og fyller vann ved hjelp av medfølgende målebeger og trakt. Som du kanskje allerede har sett, rommer vanntanken 350 ml. Produsenten skriver selv at de likevel anbefaler å ikke fylle mer enn 250 ml, grunnet sikkerhet.

Dette er jo en relativt liten vanntank, men så må du også huske at denne dampvaskeren er bærbar. Vi synes for øvrig det er litt skuffende at det tar hele fire minutter før vannet er varmt, gitt at vanntanken er relativt liten.

Enkel og brukervennlig

Dampvaskeren fra Luxorparts er svært enkel i bruk, og den medfølgende bruksanvisningen er kortfattet, men god. En indikatorlampe vil fortelle deg når den er ferdig oppvarmet og klar for bruk.

Denne modellen fra Luxorparts er nok ikke noe vi vil anbefale eldre og andre som sliter med svakhet i muskulaturen, rett og slett fordi du må bære med deg dampvaskeren hele tiden.

Vi tok en titt på brukeranmeldelsene på Kjell & Company, som selger denne modellen. De fleste oppgir at dampvaskeren får jobben gjort, men at den fint kunne vært kraftigere. Motorkraften er på beskjedne 900-1050 watt, som er mellom 500 og 1000 watt mindre enn de fleste andre modeller.

I tillegg trekker det ned at man må vente ganske lenge mellom hver påfylling, siden dampvaskeren må kjøles ned før den kan fylles. Da kan det fort ta litt tid om du skal vaske større områder.

Oppsummert

Dampvaskeren fra Luxorparts er en liten og rimelig håndholdt dampvasker. Den er ideell for mindre overflater, men skal du vaske større områder vil vi anbefale at du går for en større og kraftigere modell.

Fordeler

 • Liten og enkel å bruke.
 • Fin til vask av felger på bilen.
 • En rimelig dampvasker.

Ulemper

 • Må kjøles ned mellom påfyllinger.
 • Litt svak motoreffekt på kun 900-1050 W.
 • Relaitvt liten vanntank.
 • Litt lang oppvarmingstid.

Dampvaskere: Vilkår i vår test

Før du går til innkjøp av en dampvasker er det noen faktorer du bør være spesielt oppmerksom på. Her har vi selvfølgelig gjort jobben for deg, og tatt høyde for det vi mener er de viktigste faktorene ved kjøp av en dampvasker.

formål dampvasker

Formål

Noe av det første du bør vurdere er hva du skal bruke dampvaskeren til.

Skal du bruke den til rengjøring av gulv og fliser, eller trenger du den kanskje bare for å rengjøre felgene på bilen din?

Uavhengig av hva du skal bruke den til, bør du velge en dampvasker som passer til ditt formål.

I vår test har vi tatt høyde for hvor allsidige dampvaskerne er, og hvor enkelt det er å tilpasse dampvaskeren til ulike rengjøringsoppgaver.

Vekt

Størrelse og vekt

Både størrelsen og vekten til dampvaskeren er noe som bør tas hensyn til. Også her er faktisk formålet ganske så relevant.

Om du planlegger å bruke dampvaskeren til bilen, bør du kjøpe en relativt liten og letthåndterlig dampvasker. En portabel dampvasker bør ha en lav vekt, og tilsvarende liten størrelse.

Skal du derimot bruke dampvaskeren til større rengjøringsoppgaver, kommer du rett og slett ikke unna at den må ha en viss størrelse. Generelt sett er de største dampvaskerne også de mest kraftige.

I testen har vi vurdert både vekt og størrelse på dampvaskerne, og sammenstilt dette med bruksområdet.

Vannbeholder

Vanntank

Når vi snakker om vanntanken til en dampvasker er det i all hovedsak kapasiteten vi tenker på. Desto større vanntanken er, desto lengre kan du rengjøre uten å måtte fylle på vann.

Enkelte av dampvaskerne i vår test leveres faktisk med 2 vanntanker. Fordelen med dette er at den største vanntanken kan fylles med vann fra kranen, før den kontinuerlig vil fylle vann i den mindre vanntanken mens du bruker dampvaskeren.

I vår test har vi også gitt pluss til dampvaskerne som lar deg fylle på vann mens enheten er skrudd på.

rengjøringskapasitet

Rengjøringskapasitet

Med rengjøringskapasitet mener vi hvor stort område du kan dekke uten å måtte fylle på nytt vann.

Noen produsenter oppgir rengjøringskapasiteten i m², mens andre oppgir en omtrentlig driftstid.

Desto bedre rengjøringskapasitet, desto lengre kan du rengjøre uavbrutt. Premiumvalget hos oss, Kärcher SC 5 Iron Plug EasyFix, lar deg rengjøre hele 150 m² før du må fylle på med nytt vann.

Om du kan planlegger å rengjøre mindre områder kan du for øvrig velge en dampvasker med noe lavere rengjøringskapasitet.

Temperatur

Oppvarmingstid

Oppvarmingstiden sier enkelt og greit noe om hvor lenge du må vente før du kan ta i bruk dampvaskeren etter å ha fylt på vann.

Her sier det seg selv; desto kortere oppvarmingstid, desto bedre er det. Det er jo tross alt kjedelig om man må stå og vente lenge før man kan begynne med rengjøringen.

Dampvaskere med stor vanntank har gjerne litt lengre oppvarmingstid enn de med mindre vanntank. Årsaken er rett og slett at det er mer vann som må varmes opp.

Med en stor vanntank kan du forvente en oppvarmingstid på omtrentlig 3 – 4 minutter.

Trykk og vannmengde:

Damptrykk

Damptrykket er noe av det viktigste på en dampvasker. Det er jo tross alt damp som brukes til selve rengjøringen.

Damptrykket måles som regel i bar, og sier noe om hvor dypt rengjøringen kan utføres.

Desto høyere damptrykket er, desto kraftigere vil dampen skytes ut fra dampvaskeren. Med et høyt damptrykk vil du kunne trenge dypere inn i materialene som skal rengjøres.

En dampvasker med høyt trykk vil komme bedre til i trange områder, sprekker og porer som ellers er vanskelige å rengjøre.

I vår test har vi gitt pluss til dampvaskerne med høyt trykk.

ledningslengde

Ledningslengde

Mange glemmer at det er viktig å vurdere lengden på ledningen til dampvaskeren.

Dette blir akkurat som med støvsugere. Det er mildt sagt frustrerende om man må bytte stikkontakt hvert 5. minutt fordi ledningen ikke er lang nok.

Toppmodellene i vår test av dampvaskere har en ledningslengde på 6 meter. I mellomsjiktet finner man dampvaskere med en ledning på 4 meter.

Her må du rett og slett vurdere hva du skal bruke dampvaskeren til. Etter vår mening er det mye bedre om ledningen er litt for lang, enn at den er litt for kort.

tilbehør vindusvasker

Tilbehør

Tilbehør vil man jo alltid ha. Heldigvis leveres mange av dampvaskerne med mye nyttig tilbehør.

Eksempler på tilbehør som kan medfølge er ekstra munnstykker, vindusnal, børster, mikrofiberkluter og lignende.

I vår test har vi gitt pluss til dampvaskerne som leveres med mye tilbehør. Stort sett har toppmodellene bra med tilbehør, men det er alltids noe som kun er tilgjengelig separat.

kundeanmeldelser

Kundeanmeldelser

Tradisjon tro har vi selvfølgelig tatt en titt på hva kundene har å si om dampvaskerne.

Her er det en leverandør som skiller seg spesielt godt ut i forhold til de andre. Ja, vi snakker om Kärcher.

Når det kommer til rengjøringsprodukter, og da spesielt dampvaskere, er Kärcher en soleklar favoritt blant forbrukerne.

Premiumvalget Kärcher SC 5 Iron Plug EasyFix har faktisk en vurdering på hele 4,5 av 5 stjerner, basert på over 1600 anmeldelser.

pris

Pris

Vi nevner det alltid. Pris er en faktor. Hvertfall for de aller fleste av oss. Når det kommer til dampvaskere finner du produkter i flere ulike prisklasser.

Generelt sett er det ikke spesielt dyrt for dampvaskere, men de beste modellene kan ha en prislapp opp mot 5.000 kroner. Til gjengjeld er disse dampvaskerne svært kraftige, og ikke minst – holdbare!

Om du vil holde budsjettet anbefaler vi at du kjøper en dampvasker i prissjiktet 2.000 – 3.000 kroner. Disse gir som regel god valuta for pengene.

Ofte stilte spørsmål

down-arrow Hvilken dampvasker er best i test?

I vår test har vi valgt å kåre Kärcher SC 4 EasyFix til best i test.

Dette er en kraftig dampvasker, som har mottatt særdeles gode tilbakemeldinger fra kundene!

down-arrow Hva kan jeg rengjøre med en dampvasker?

Dampvaskere er allsidige rengjøringsverktøy. De kan brukes til å rengjøre en rekke overflater og tekstiler.

Vi nevner blant annet fliser, fugemasse, ovner, tepper, sofaer, gardiner, vinduer og mye mer!

down-arrow Hvor mye koster en dampvasker?

Dampvaskere finnes i flere ulike prisklasser. De rimeligste modellene koster typisk mindre enn 1.000 kroner, mens de beste premium-valgene gjerne har en prislapp på omtrentlig 4.000 – 5.000 kroner.

down-arrow Hvordan fungerer en dampvasker?

Helt enkelt forklart fungerer en dampvasker ved at den bruker vanndamp under trykk for å rengjøre og desinfisere overflater og tekstiler.

Inne i vanntanken dannes det trykk, og dette trykket slippes ut når du trykker på en knapp på dampvaskeren. På denne måten kommer du dypere inn i materialene som skal rengjøres.

Dampvasker Test: Kort oppsummert

Vi håper du har fått god innsikt i ulike dampvaskere, og at vår test har hjulpet deg med å finne en dampvasker som passer til deg og ditt formål.

Da gjenstår det bare en ting å si. Lykke til med rengjøringen!

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra både reiselivsbransjen og helsesektoren. Bak hver tekst Kristin skriver ligger det nøye research, slik at du som leser kan føle deg trygg på at du får god og riktig informasjon. Ellers har Kristin en egen evne til å finne smarte og kreative løsninger som forenkler hverdagen i hjemmet.
facebook-social instagram-social xplace-social