Hvordan fjerne svettelukt fra klær?

Fjerne svettelukt fra klær

Har du opplevd at klærne dine lukter svette, uansett hvor mye du vasker dem? Spesielt syntetisk treningstøy får med tiden denne uheldige «bismaken». Du trenger derimot ikke å kaste klærne. Det finnes metoder for å fjerne svettelukt fra klær! 

Det er utrolig kjedelig å ta frem det nyvaskede treningstøyet og bli møtt av en grusom og sur svettelukt. For hvem vil vel dukke opp på treningssenteret og stinke av svette? Man kan fort tenke at det bare er å kaste klærne, selv om de på langt nær har utspilt sin rolle.

Syntetiske klær, enten det er treningstøy eller hverdagsklær, kan dessverre begynne å lukte etter hvert. Med riktig vedlikehold kan du unngå problemet og skulle skaden først ha skjedd, er det også mulig å rette den opp!

Riktig vedlikehold av syntetiske klær

Hvordan fjerne svettelukt fra klær

I følge en rapport fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) kaster nordmenn i snitt 23 kilo tekstiler i året, noe som tilsvarer nesten to kilo i måneden. I denne haugen finner vi nok en god andel tekniske og andre syntetiske klesplagg, mye på grunn av svettelukt, men også fordi plagget har mistet formen som følge av feil vedlikehold.

Det er flere feil du kan gjøre når du skal vedlikeholde syntetiske klesplagg:

1. Plagget blir liggende fuktig i skittentøyskurven

Du bør aldri legge et fuktig plagg i skittentøyskurven. Hvis du ikke har tid til å vaske treningstøyet rett etter trening, bør du passe på å lufte det så det blir tørt før du legger det sammen med resten av skittentøyet. Blir plagget liggende fuktig over tid, vil det føre til bakterievekst og dermed også sur lukt som ikke går bort ved vask.

Husk også å tømme treningsbagen når du kommer hjem, så ikke treningstøyet blir liggende fuktig i den!

2. Plagget vaskes på for høy temperatur

Undertøy og andre tettsittende plagg bør vaskes på minimum 60 °C. Dessverre er det sjelden at teknisk tøy tåler denne temperaturen, så selv om det er fristende å vaske klærne på 60 °C, bør du unngå dette. Gjør du det risikerer du nemlig at klesplagget mister formen og elastisiteten. Det meste av syntetisk tøy skal ikke vaskes på mer enn 30 °C.

Det er verdt å merke seg at syntetiske klær ikke tiltrekker seg like mye skitt som for eksempel bomull. Derfor er det også enklere å få klærne rene på lavere temperatur. Når klærne vaskes, er det viktig at enzymene i vaskemiddelet aktiveres, og nåtidens vaskemidler klarer det på lavere temperaturer.

3. Du bruker skyllemiddel

Skyllemiddel er en stor synder når det kommer til ødelagte, syntetiske klær. Når plagget kommer i kontakt med skyllemiddelet, blir fibrene i stoffet klistret sammen.

Dette fører til at plagget mister de pustende egenskapene og dermed luftes ikke svetten ut. I tillegg vil bruk av skyllemiddel gjøre at plagget mister stretchen.

4. Vaskemaskinen er for full

Det er svært viktig å ikke fylle vaskemaskinen helt full. Du bør aldri fylle den mer enn 80 % av maks kapasitet. Da blir det nok plass til at klærne blir kastet rundt og dermed blir de enklere rene.

5. Plagget vaskes for sjelden

Treningstøy bør vaskes etter hver treningsøkt for å unngå den konstante lukten av svette. Spesielt hvis du har svettet mye.

Det mest optimale er å slenge treningstøyet i vaskemaskinen umiddelbart etter treningen, men dette blir jo fort uøkonomisk. Skal du bruke plagget flere ganger, må du iallfall sørge for at det er godt utluftet og at det ikke blir liggende fuktig.

Mange vaskemaskiner er utstyrt med eget program for sportsklær. Dette er mer skånsomt enn vanlig program, og anbefales absolutt for tekniske klesplagg.

Hvordan bli kvitt svettelukt i syntetiske klær

Det finnes ulike tips til hvordan man kan bli kvitt sur lukt fra syntetiske klær. Vår erfaring er at følgende tips fungerer aller best.

Gjør følgende:

  1. Bland tre deler vann og én del eddik i en balje. Det er viktig at det er hvit, 7 % eddik. Sterkere eddik kan ødelegge klærne.
  2. Bløtlegg klærne.
  3. La de ligge over natten
  4. Vask de på vanlig måte i vaskemaskinen.

Ikke glem dette når du bruker eddik!

Det er svært viktig at du ikke blander eddik med andre blekemidler eller hydrogenperoksid. Det kan nemlig skape en svært helseskadelig gass.

Visste du at…

..hvit eddik kan brukes til å bleke klær?

Hvite bomullsplagg har en tendens til å få svettemerker under armene og rundt halsen. Før du legger klærne i vaskemaskinen kan du gni litt hvit eddik på områdene som har gulnet. La det virke i én time før du vasker plagget!

Kilder:

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra både reiselivsbransjen og helsesektoren. Bak hver tekst Kristin skriver ligger det nøye research, slik at du som leser kan føle deg trygg på at du får god og riktig informasjon. Ellers har Kristin en egen evne til å finne smarte og kreative løsninger som forenkler hverdagen i hjemmet.
facebook-social instagram-social xplace-social