Beste dyne: Best i test hos forbrukerne

beste dyne

Er du på jakt etter en ny dyne, og ønsker å finne den beste? En dyne er ikke bare en dyne, og det kan være vanskelig og tidkrevende å finne den rette. Vi ønsker å gjøre jobben din lettere for deg. Her får du et utvalg av dynene som er best i test hos forbrukerne!

Fra tid til annen må dyna skiftes ut. Hvor lang levetid en dyne har, avhenger av flere faktorer, blant annet kvalitet, fyll, vedlikehold. En dundyne har for eksempel lenger levetid enn en fiberdyne.

Når du skal velge deg ny dyne, må du tenke på om du ønsker en sommerdyne, vinterdyne eller helårsdyne. I artikkelen vår har vi plukket et utvalg av de beste dynene. Felles for alle dynene i artikkelen er at de har mottatt gode tilbakemeldinger fra forbrukerne.

Hvilken dyne er best i test? Les videre for å se de anbefalte dynene!

Beste dyne: Dette er våre anbefalinger

Oppsummert er dette dynene vi har valgt å inkludere i oversikten over et utvalg av de beste dynene på markedet. Du kan lese mer detaljert om hver dyne lenger ned i artikkelen!

  1. Høie Saga Sval: Et godt valg til sommeren
  2. Nordlys Thermodyne Sval: Prisgunstig helårsdyne
  3. Høie Komplett: Sett med dyne og pute
  4. Høie Embla: Holder deg varm gjennom vinteren
  5. Drøm Dundyne Eksklusiv: Nok et godt vintervalg

arrow-downSlik vurderer vi produktene

Når vi vurderer produkter etterstreber vi å teste dem i virkeligheten. I tilfeller hvor det ikke er praktisk eller økonomisk mulig for oss å teste produktene i virkeligheten, vil vi sette en vurdering basert på flere ulike kriterier.

Eksempler på slike kriterier er pris, spesifikasjoner, kundeanmeldelser, omtaler av nettbutikken, garantitid på produktet, generell kvalitet og eksterne tester. Vi presiserer at flere av produktene i våre omtaler ikke er testet av oss i virkeligheten. Produktene som er inkludert i våre omtaler er utvalgt fra nettbutikker med affiliate-program, hvor det utbetales en viss provisjon per kjøp.

Rangeringen i våre tester gir uttrykk for redaksjonens og skribentens personlige oppfatning av de ulike produktene.

Høie Saga Sval: Godt valg på sommeren

Høie Saga Sval

Få ting er mer slitsomt enn glovarme sommernetter der nattesøvnen uteblir. Gjør da heller som et 5-stjerners hotell og nyt en god nattesøvn med Høie Saga Sval.

Ja, du leste riktig. Dette er faktisk dyna som både Britannia Hotel i Trondheim, Villa Copenhagen i København og Sommerro i Oslo har valgt ut til gjestene sine.

I motsetning til Nordlys Thermodyne Sval, som er en helårsdyne, er dette en dyne som er ment for sommermånedene. Den vil være herlig sval på sommeren, men blir altså for litt for kald å bruke om vinteren.

Moskusdun for ypperlig kvalitet

Det er nok ikke uten grunn at dette er en av bestselgerne hos Høie. Fyllet består av en blanding av 90 % moskusdun og 10 % små hvite fjær. Moskusdun er kjent for sin utrolig gode kvalitet. Ikke bare gir den deg en herlig komfort, den sørger også for at dyna får en lang levetid.

Dunen holdes på plass av et trekk i mykt og ekstra fint garn. Resultatet er en dyne som både er sval på varme sommernetter, men som også kan klare å holde på varmen litt utover senhøsten.

Høie Saga Sval er anbefalt av Asthma Allergy Nordic, og er med andre ord allergivennlig. Bestått!

En forbrukerfavoritt

Det er lett å se at Høie Saga Sval har blitt en favoritt blant forbrukerne. Med hele 4,7 av 5 stjerner på Høie sine hjemmesider, har folket talt.

Det trekkes frem at dynen er god og sval, men samtidig varmende utover høstmånedene. Et godt alternativ for den norske sommernatten, som jo både kan være glovarm og relativt kald!

Vaskes skånsomt

Høie Saga Sval kan vaskes i maskin på 60 °C. For enkeltdyne må du ha en vaskemaskin som kan håndtere minst 7 kilo. Har du gått for en dobbeldyne, må trommelvolumet være på minst 130 liter.

Det anbefales at du bruker ull- eller dunvaskemiddel eller annet enzymfritt vaskemiddel. Bruk kun 2/3 av vanlig dosering. Dundyner bør absolutt tørkes i tørketrommel med vaskeballer, da du på den måten sikrer at dunen fordeler seg godt under tørkingen.

Hvis du ikke har tørketrommel, kan du også lufttørke dyna. Det krever selvfølgelig litt mer innsats fra deg. For at dunet ikke skal klumpe seg, bør du riste dyna minst 2 ganger i timen gjennom tørkeprosessen. Det kan være greit å få hjelp, så dere får ristet den ordentlig!

Oppsummert

Høie Saga Sval har den gode kvaliteten som Høie er kjent for. Fyllet, som er av 90 % moskusdun, gir deg en dyne som varer i mange år!

Høie of Scandinavia logo

Høie Saga Sval

Det ultimate sommervalget!

Nordlys Thermodyne Sval: En prisgunstig helårsdyne

Nordlys Thermodyne Sval

Hvis du ønsker en prisgunstig helårsdyne, kan denne dyna fra Princess være et godt valg. Nordlys Thermodyne Sval er en tolags dyne, noe som gjør at den isolerer svært godt.

Fyll av resirkulert materiale

Fyllet i Nordlys Thermodyne Sval består av resirkulert polyesterfiber (hulfiber) som er gjenvunnet av PET-flasker. Når flaskene kommer inn til gjenvinning, blir de først sortert, renset og komprimert, før de omdannes til polyesterfyll. Dette er en fin måte å redusere miljøavtrykket vårt på!

Thermodyner gir god isolasjon

Thermodyner, som denne er, består altså av to lag. På en annen måte, kan man si at det er to dyner som er sydd sammen. Ved å gjøre dette, får man et luftrom mellom de to dynene, og dermed en bedre isoleringsevne. I tillegg er polyesterfiber hygienisk, da det verken tar opp lukt eller fukt.

Vi tok selvfølgelig en titt på forbrukernes tilbakemeldinger, og så at dynen hadde fått hele 4,9 / 5 stjerner. Stort bedre kan det jo ikke bli!

Kan lufttørkes

Som alle andre dynene i vår test, kan også denne vaskes på 60 °C. For å bevare spensten i fiberen, anbefales det å bruke vaskemiddel for ull eller dun. Det er selvfølgelig best å tørke dynen i tørketrommel med tennisballer/vaskeballer. Ved å gjøre vil fiberen fordeles jevnt.

Ikke alle har tørketrommel, og er du én av dem, kan vi trøste deg med at dyner av fiber fint også kan lufttørkes. Det krever bare litt ekstra jobb, da du må sørge for å riste dyna godt før du henger den opp til tørk.

Oppsummert

Nordlys Thermodyne Sval er en god fiberdyne som kan brukes hele året. Dynen er bestående av to lag, noe som gir bedre isoleringsevne.

Princess Logo

Nordlys Thermodyne Sval

En prisgunstig helårsdyne!

Høie Komplett: Dyne og Pute

Høie Komplett

Denne «dynen» er faktisk et komplett sett med både dyne og pute. Pakken er svært prisgunstig, og er derfor perfekt for deg som ønsker et rimeligere alternativ.

Til tross for den lave prisen har dette settet fått svært gode tilbakemeldinger fra kundene. Via Høies nettsider ser vi at settet har fått hele 4,6 av 5 stjerner.

Skal poden flytte hjemmefra eller trenger du et nytt sett med dyner og puter på hytta? Kanskje er det på tide å skaffe ekstra gjestedyner? Da ville iallfall vi vurdert å kjøpe Høie Komplett.

En god helårsdyne

Dyna i Høie Komplett-pakken er en medium varm helårsdyne som passer til deg som ikke har det altfor kaldt på soverommet om vinteren. Puta er av en medium høy type, og vil være en god pute for svært mange. Både dyna og puta er fylt med lettstelt fiber.

Når vi ser på anmeldelsene fra folket, ser vi raskt at de trekker frem den gode og behagelige kvaliteten, kombinert med den lave prisen. En dyne og pute som gir god søvn!

Vask og vedlikehold

Du bør aldri kjøpe en dyne som ikke kan vaskes på minst 60 °C. Grunnen til det er rett og slett at husstøvmidden ikke dør ved lavere temperaturer.

Høie Komplett Dyne og Pute kan selvfølgelige vaskes på 60 °C. Pass på at vaskemaskinen tåler minst 7 kg før du putter dyna i den. Som andre fiberdyner kan også denne lufttørkes om den ristes godt. Likevel er det aller beste å tørke den i tørketrommel. Da blir fiberen ristet godt rundt og fordeler seg perfekt i hele dyna og puta.

Oppsummert

Her får du et supert dyne- og putesett til en svært god pris. Dyna kan brukes hele året, såfremt man ikke sover i iskaldt miljø om vinteren. Et godt valg for den prisbevisste!

Høie of Scandinavia logo

Høie Komplett

Prisgunstig sett med dyne og pute!

Høie Embla: Holder deg varm gjennom vinteren

Høie Embla

 

Høie kaller denne dyna en folkefavoritt, og tilbakemeldingene fra kundene gjenspeiler dette. Hele 228 kunder har avgitt en dom, og dyna ender på 4,8 av 5 stjerner. En bedre attest kan man nesten ikke få.

Selv om vi ikke har kjøpt inn og prøvd dynene selv, kan vi vel trygt si at dette er et godt kjøp!

Allergivennlig og varm dyne

Der Høie Saga Sval er herlig i de varme månedene, er Høie Embla en varm og god vinterdyne, som er perfekt når gradene kryper nedover. Fyllet består av 90 % moskusdun og 10 % små, hvite fjær. Dynens renhet gjør at Asthma Allergy Nordic anbefaler den til allergikere og astmatikere.

Trekket består av bomullssateng, og det hele gir deg en lett og luftig dyne som holder deg varm gjennom vinternatten. Det er nettopp luftigheten mange av kundene trekker frem når de har lagt igjen en anmeldelse på Høie Embla, i tillegg til at den er deilig varm.

Kommer i flere varmegrader

Er det én ting som er sikkert, så er det at vi mennesker er forskjellige. Det gjelder også i aller høyeste grad når det kommer til hvor varme vi er om natten. Noen fryser lett, mens andre har en tendens til å svette bort bare gradestokken kryper over 20 grader.

Dette har Høie løst fint, ved at de tilbyr Høie Embla i flere forskjellige varmegrader. Du kan velge mellom sval, medium varm, varm og ekstra varm. Har du for eksempel en partner som ofte fryser, mens du selv har en tendens til å være veldig varm, kan dere velge to ulike versjoner.

15 års garanti

Høie Embla kommer med hele 15 års garanti, ved riktig vedlikehold. Selv om garantien går ut etter 15 år, kan du ha glede av dyna i mange år til, om du tar godt vare på den. Med det i bakhodet, kan den høye prisen faktisk forsvares. Du kan se på det som en god investering.

Og hvordan tar du godt vare på den? Jo, ved å jevnlig lufte og riste den, og ved å vaske den riktig. Dyna må ikke bankes, støvsuges eller utsettes for kjemisk rensing.

Når den vaskes, kan du gjøre det på 60 °C. Pass på at du bruker enzymfritt vaskemiddel og at du ikke bruker mer enn 2/3 av normaldosering. Dyna bør tørkes i tørketrommel med tennisballer eller vaskeballer. På den måten sørger du for at fjærene ikke klumper seg.

Skal du lufttørke den, må du passe på å riste den godt hver andre time.

Oppsummert

Høie Embla vil holde deg varm gjennom de kalde vintermånedene. Hele 15 års garantitid er et godt bevis på at dette er en dyne av svært høy kvalitet!

Høie of Scandinavia logo

Høie Embla

Godt egnet som vinterdyne!

Drøm Dundyne Eksklusiv: 100% moskusdun

Drøm Dundyne Eksklusiv

Er du av typen som fryser lett, bør du absolutt ta en titt på denne herligheten. Dette er en relativt dyr dyne, men det kommer av at den er fylt med 100 % ren moskusdun. Moskusdun er av svært høy kvalitet, som i tillegg gir deg en dyne med veldig lang levetid!

Hold deg varm gjennom vinteren

Moskusdun er kjent for å være svært isolerende og varmende. Samtidig sørger dun for å transportere bort fuktighet, så du kan nyte en god og varm natts søvn, uten å våkne opp klam.

Enkelte dyner kan miste mye dun, da trekket ikke alltid klarer å holde tett. Med Drøm Dundyne slipper du dette problemet. Trekket er nemlig tettvevd, og sørger dermed for at duna forblir inni dyna.

Noe annet vi setter pris på med denne dynen, er at den er designet og sydd for å holde duna fordelt over hele dynen. Da unngår du problemet med at all duna hoper seg opp enkelte steder, mens andre områder ikke har noe dun i det hele tatt.

Allergivennlig dyne

Mange er av den oppfatningen av at man kan være allergisk mot dundyner- og puter. Heldigvis er dette kun en myte, og det er ingenting som tyder på at dundyner er noe verre enn dyner med fiberfyll. Det viktige er at du passer på å vaske dyna på 60 °C med jevne mellomrom, så du kommer husstøvmidden til livs.

Hele Drømmedun-serien til Princess består av dunprodukter som er anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund, og er derfor et trygt valg også for allergikere og astmatikere. Dyna er selvfølgelig også svanemerket.

Holder det den lover

Den beste metoden for å se om produsenten holder det den lover, er ved å se på kundeomtalene. Dundynen Drøm har fått ikke mindre enn 5 av 5 stjerner i nettbutikken til Princess. Det som fremheves er dynas evne til å varme, samt den gode kvaliteten.

Ved riktig bruk og vedlikehold, har dynen en garantitid på hele 10 år!

Vaskes på 60 °C

Vi gjentar det enda en gang. Du bør ikke kjøpe en dyne som ikke kan vaskes på minst 60 °C. Grunnen er ganske enkelt at husstøvmidden ikke dør på lavere temperaturer.

Drøm Dundyne kan selvfølgelig vaskes i vaskemaskin på 60 °C. Du må derimot passe på at vaskemaskinen din tar minst 7 kg. For å forlenge holdbarheten til duna, bør du bruke et vaskemiddel uten enzymer og droppe skyllemiddel.

Tørking gjøres i tørketrommel. Legg inn en par tennisballer eller baller egnet for tørketrommel, så unngår du at dunen klumper seg. Du kan med fordel riste dyna med jevne mellomrom gjennom tørkeprosessen.

Oppsummert

Drøm fra Princess er en herlig varm dundyne som har fått svært gode tilbakemeldinger. En allergivennlig dyne med en garantitid på hele 10 år!

Princess Logo

Drøm Dundyne Eksklusiv

Holder deg varm gjennom vinteren!

Kjøp av dyne: Nyttig å vite

materiale dyne

Materiale: Aller først bør du tenke over hva slags materialet dynen er produsert med. De mest vanlige fyllmaterialene i dyner er dun, syntetisk fiber og ull.

Dun er et lett og isolerende stoff, som samtidig har god pusteevne. For ekstra god kvalitet kan du velge en dyne med moskusdun.

Syntetisk fiber byr også på god pusteevne, men vil i mange tilfeller isolere litt dårligere enn dun.

Ull er et passende materiale for deg som vil holde på varmen gjennom hele natta. Med ull absorberes samtidig fuktighet godt.

Vekt

Vekt og varme: Når du skal kjøpe dyne bør du også vurdere hvor tung den er, samtidig hvor varm produsenten oppgir at dynen er.

Her er det personlige preferanser som vil være med å avgjøre. Om du raskt blir kald kan det lønne seg med en tung dyne, som samtidig gir god varmeisolasjon.

Om du er blant de som synes det blir varmt på soverommet bare gradestokken kryper over 20 grader, kan du heller velge en lett og godt pustende dyne.

Størrelse

Størrelse: Størrelsen på dynen må selvfølgelig også vurderes. Vanlige størrelser på dyner er typisk 200 x 140, 200 x 200 og 220 x 240 cm.

Hvor stor dyne du kjøper må naturligvis tilpasses sengen du har, men personlige preferanser har også litt å si.

Noen liker å «krølle» seg inn i dyna, mens andre får helt hetta om det blir for mye dyne i senga.

Om dere er et par som skal kjøpe dyne sammen kan vi også anbefale dobbeltdyne. Det er koselig!

Rengjøring

Rengjøring: Riktig vedlikehold og rengjøring av dynen er viktig for å forlenge levetiden, og samtidig få best mulig komfort.

De aller fleste dyner kan vaskes i vaskemaskin. Samtlige av dynene i vår gjennomgang kan vaskes på 60 °C.

Faktisk er det ganske viktig at dynen du kjøper kan vaskes på minst 60 °C. Det er nemlig da du blir kvitt husstøvmidden!

allergivennlighet

Allergivennlighet: Om du sliter med allergi mot støv og midd, bør du velge en allergivennlig dyne.

For å være på den sikre siden bør du se etter dyner som er anbefalte av ulike astma- og allergiforeninger. På denne måten sikrer du at du får mest mulig komfort i hjemmet!

pris

Pris: For de fleste er pris alltid en faktor når man skal kjøpe noe.

Pris på dyner varierer fra noen skarve hundrelapper, til flere tusen kroner.

Ofte sier prisnivået noe om hvor god dynen er. De dyre dynene har som regel lenger levetid, og materialet er ofte av bedre kvalitet.

Garanti

Garantitid: Sjekk gjerne hvor lang garantitid det er på dynen du skal kjøpe.

Enkelte av dynene i vår gjennomgang har garantitid på hele 15 år. Da kan man godt leve med at dynen koster noen tusenlapper.

Garantitiden er nesten alltid kun gyldig om du vedlikeholder dynen på riktig måte.

kundeanmeldelser

Kundeanmeldelser: Det er viktig å se på hva andre kunder har sagt om produktene.

Ta derfor gjerne en titt på anmeldelsene fra kundene i de ulike nettbutikkene.

I vår gjennomgang har vi kun valgt ut dyner som har mottatt gode tilbakemeldinger fra forbrukerne.

Beste dyne: Ofte stilte spørsmål

down-arrow Hvilken dyne er best?

Hvilken dyne som er best avhenger av dine personlige preferanser. Om du vil ha en sval dyne anbefaler vi blant annet Høie Saga, mens Høie Embla er et godt valg for deg som trives i varmen.

down-arrow Hvor mye koster en dyne?

En dyne kan koste alt fra et par hundre kroner, til flere tusen kroner. Her er det som regel kvaliteten, garantitiden og fyllmaterialet som er med å avgjøre prisen.

down-arrow Hvordan bør en dyne rengjøres?

Generelt sett bør dyner vaskes i vaskemaskin på 60 °C, for å få bukt med midd og støv.

Følg for øvrig alltid anvisningen fra produsenten.

down-arrow Hvor lang levetid har en dyne?

Her er det store variasjoner fra produkt til produkt. De beste dynene kan ha en levetid på hele 25 – 30 år.

For å få lengst mulig levetid er det viktig at du vedlikeholder dynen på riktig måte.

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra både reiselivsbransjen og helsesektoren. Bak hver tekst Kristin skriver ligger det nøye research, slik at du som leser kan føle deg trygg på at du får god og riktig informasjon. Ellers har Kristin en egen evne til å finne smarte og kreative løsninger som forenkler hverdagen i hjemmet.
facebook-social instagram-social xplace-social