Inspirasjon: 70-talls interiør på moten igjen

Antikk interiør design i moderne stil

Vi har vært på jakt etter hva som kommer til å bli den nye interiørtrenden for 2022, og vi kan nå ta farvel med den upersonlige, stramme stilen som har preget hjemmene våres.

Vi har med tiden gradvis åpnet oss for bruk av farger annet enn hvitt og grått. Nå går vi inn i en tid der farger, materialer og mønster som vi assosierer med 70- og 80-tallet vil ski rett inn. Vi vil møtes med varme og lune jordfarger, levende tre og furu og myke tekstiler i velour.

For de som vokste opp på denne tiden vil det være som å tre rett inn i barndomshjemmet.

Til nå har vi hatt en bruk og kast mentalitet, men dagens ungdom har en helt annen holdning til klima og miljø. Denne mentaliteten vil derfor erstattes med en sans for bærekraftige løsninger hvor vi vil se mye mer gjenbruk og fokus på kvalitet.

Oppussing i stedet for å kaste er nøkkelordet, i tillegg til å kjøpe gjenstander av høy kvalitet.

Farger

Kingsize seng i mørkt rom med inneplanter

På den nye fargepaletten vil vi hente inspirasjon fra jordens farger og vi vil se mer av sortaktige nyanser i brunt, blått og grønt, lær- og lyse sandfarger.

Nyanser av rosa, korallfarger og terrakotta er deilige jordfarger som også vil prege interiøret.

I tillegg vil man se mer av den klare fargen mint, som vil stå i deilig kontrast til de nye jordfargene. Mint hadde også sin stortid i samme tidsperiode.

Fargene vi bruker vil heller ikke begrense seg til vegger, de vil spre seg utover møbler, tapet og fliser.

Vi vil også se mer variasjon og stilendring for hvert rom, og rommets bruksområde skal gjenspeiles i interiøret. Lyse lette farger og interiør skal booste kreativiteten, mens vi trekker oss mot mørke, jordnære og behagelige nyanser der vi ønsker å skape ro og trivsel.

Man må ikke la èn farge, eller èn nyanse gå igjen i hvert rom, med mindre du ønsker selvfølgelig. Men man spår at man vil bruke mer kompliserte fargepaletter rundt i huset, og flere kombinasjoner av ulike farger satt sammen til en herlig symfoni.

Materialer

Vintage og elegant stue

Idag er det enkelt å bytte ut møblementet med noe nytt dersom man ønsker en forandring, og dette har gjort at vi har en kultur der vi bruker og kaster. Det er ikke mye som rekker å slites ut, og det er ikke mye som får muligheten til det heller.

Dette er i ferd med å endre seg, da flere er opptatt av bærekraftige løsninger. Den nye generasjonen er opptatt av kvalitet, og at møblene de kjøper skal vare – lenge.

Noe av det som vi kommer til å se mer av fremover, er det som til nå har vært forhatt av mange, nemlig furu. Vi tar imot trekledde vegger og møbler, og gulvene vil preges av mer mønster og farge.

Vi vil i større grad omringe oss med materialer av godt håndverk som tre, betong og grov ull som har mer struktur og følelse.

Mønster

Interiørtrend 2020 med mønster og jordfarger
Kilde: Andy Gore Ltd

Vi henter inspirasjon fra 1800-tallet når det kommer til tekstiler og mønster, og noe av det vi kan glede oss til er blomstrete tapeter, myk fløyel og deilige luggtepper i samme fargenyanser som blir årets trendfarger.

Og det beste er at det er ingen regel på hvordan du gjør det. Du kan ha lag på lag med forskjellige mønster og farger om du så ønsker, fokuset er at det skal preges av din personlige stil og at hjemmet ditt forteller en historie.

Det man ønsker å oppnå ved å bruke ulike kombinasjoner av farger, mønster og tekstiler er at rommet skal gi deg en følelse. Du skal ikke bare se, du skal kjenne en følelse – du skal bli stimulert.

En del av naturen

Innendørsplanter i stuen

På samme måte som vi tar naturens farger inn i hjemmet og interiøret våres, vil også plantene våre være en del av designet.

Vi ønsker å ta vare på jorden, og vi ønsker å føle en tilhørighet til den. Dermed kommer plantene til å ha et stort fokus i rommet.

Vi ønsker å skape oaser i hjemmene våre, og plantene kan like godt fungere som et interiørelement som det kan fylle en funksjon – eksempelvis til å lage forskjellige soner.

Plantene er en refleksjon på hvordan vi ønsker å være – levende og i kontakt med naturen.

Avatar

Hege

Hege brenner for å gi leserne god informasjon, enten det er gjennom detaljerte produktvurderinger eller ved å gi gode interiørtips. På fritiden vier Hege mye tid til plantene sine, og man kan trygt si at hun har "grønne fingre". Hege trives godt med å oppgradere hjemmet, og har fått nyttig erfaring gjennom mange spennende DYI-prosjekter. Hege er samtidig en av våre ivrige researchere for ulike produkter tilknyttet hjem og hage.