Fargepsykologi: Hva gjør farger med oss?

Fargerike hus

Før du bestemmer deg for hvilken farge du skal male rommet med bør du tenke litt på hva fargene faktisk gjør med oss. Fargene du har i hjemmet ditt kan faktisk utvilsomt påvirke både trivsel og sinnstemning!

De aller fleste vet innerst inne at farger kan ha en stor påvirkning på humøret. Likevel er dette noe man ofte glemmer i hverdagen. Vi blir jo i praksis overøst med farger hvor enn vi er, og da er det fort gjort å glemme hvor viktige de faktisk kan være.

Om du vurderer å male hjemme hos deg bør du utvilsomt sette deg litt inn i hva slags sinnsstemning de ulike fargene gir.

Rød

Rød farge

Rød er en vibrant og lidenskapelig farge. Denne farge kan vekke følelser i alle deler av spekteret, og den forbindes ofte med både lidenskap, sinne, skjønnhet og fare.

I mange kulturer forbinder man faktisk rødt med lykke. Dette er ganske så ulikt fra vår kultur, hvor rødt ofte forbindes med sinne og fare.

Om du velger å male deler av huset i rødt vil du raskt kjenne på at fargen er både stimulerende og energirik.

I inngangspartiet kan det passe perfekt med en lys og energisk farge, mens på soverommet gjør det seg godt med dype og varme rødtoner.

For de av dere som skulle være spesielt glad i litt eldre retro-stil er også rødt et fantastisk godt valg!

Oransje

Oransje farge

Oransje er utvilsomt en positiv farge. Flere hevder faktisk at den også stimulerer appetitten.

Om du ønsker et positivt og litt lekent uttrykk i hjemmet ditt anbefaler vi at du prøver deg litt frem med noen oransje elementer.

Forskning har også vist at oransje er en kreativ farge, og den passer derfor perfekt som komplementærfarge på kontoret!

Gul

Gul vegg med roser

Gul representerer visdom og glede, og passer perfekt om du har behov for litt ekstra energi i rommet.

Flere hevder også at en gul farge er med på å regulere døgnrytmen. Gult er tross alt solens farge, og her vil du kunne føle på både glede og kreativitet.

Siden dette er en farge som virker stimulerende kan det være en god idè å sløyfe den gule fargen på soverommet. Bruk den med måte, og plasser gjerne ut mindre elementer i rommet med sterke gule farger. Dette gir en livlig og positiv følelse til rommet!

Grønn

Grønne planter

Grønn er naturens farge, og sies å ha en balanserende og beroligende effekt på kroppen.

For mange kan varme, grønne fargetoner minne om hyggelige hytteturer og avslapning i skog og mark. Denne fargen er altså perfekt til de av oss som trives best utendørs.

Generelt sett kan grønne farger benyttes i så godt som alle rom. En lys grønn farge på veggene i stuen kan gi inntrykk av at rommet er større, mens mørke grønntoner på soverommet kan gi en avslappende og behagelig atmosfære.

Blå

Blå bakgrunn

Pastellblåe farger fremstår som både fredfulle og rolige. En behagelig blåfarge har rett og slett en beroligende effekt på oss mennesker. Dette er nok også grunnen til at mange velger nettopp denne fargen til soverommet.

Blå er for øvrig ikke kun egnet til soverommet. Velg gjerne en lys og livlig blåfarge til entreèn for å gi et positivt inntrykk til gjestene.

Forskerne hevder for øvrig at blått kan senke appetitten. Ikke det beste valget på kjøkkenet eller i spisestua, med andre ord!

Lilla

Lilla roser og lys

Lilla er en sofistikert farge som kan gjøre underverker for både kreativitet og glede. Denne fargen er også godt kjent for å være sexy.

Om du ønsker litt mer aktivitet på soverommet kan derfor lilla være et perfekt valg. Her anbefaler vi spesielt mørke og varme nyanser!

Rosa

Rosa

Rosa. Kanskje ikke favorittfargen til gutta, men om den brukes riktig kan det faktisk se riktig så bra ut.

Den rosa fargen er godt kjent for å redusere aggresjon, og er en positiv og leken farge. Perfekt til barnerommet!

Sort

En mørk farge på veggene kan så absolutt være stilig, men du bør likevel være litt forsiktig med å bruke for mye av sort og andre gråtoner.

Om alle veggene er sorte risikerer du at rommet rett og slett vil føles litt trist. Mørke farger kan også gi inntrykk av at rommet er mindre enn det egentlig er.

En god tommelfingerregel er derfor å dedikere minst èn vegg til en annen farge. Denne fargen kan gjerne være litt livlig, og bør bryte opp i det ellers mørke inntrykket man får i rommet.

Kilder

Avatar

Hege V

Hege brenner for å gi leserne god informasjon, enten det er gjennom detaljerte produktvurderinger eller ved å gi gode interiørtips. På fritiden vier Hege mye tid til plantene sine, og man kan trygt si at hun har "grønne fingre". Hege trives godt med å oppgradere hjemmet, og har fått nyttig erfaring gjennom mange spennende DYI-prosjekter. Hege er samtidig en av våre ivrige researchere for ulike produkter tilknyttet hjem og hage.