Farge på soverommet: Inspirasjonen du trenger

farge på soverommet

Skal du pusse opp soverommet og lurer på hvilken farge som gir deg mest ro? Ja, for det kan faktisk ha noe å si hvilken farge du velger på soverommet. Les videre, så skal vi fortelle deg hvilke farger du kan velge.

En god nattesøvn er alfa omega for et godt og sunt liv. Det er lett å tenke at det er samme hvordan soverommet ser ut, siden vi likevel har øynene lukket når vi sover, men det er nok ikke tilfelle.

Skal du legge forholdene til rette for god søvn, bør du nemlig tenke over sovemiljøet ditt og hvordan det ser ut.

Hvordan få et sovevennlig soverom

farge på soverommet: inspirasjon

Vi mennesker har en tendens til å leve et altfor travelt liv. For å rekke alt, er det ofte søvnen vi velger bort. Men er dette egentlig så lurt? Svaret på det er et rungende NEI!

Skal du opprettholde en god helse og livskvalitet, er du nødt til å få nok søvn. Hvor mye søvn hver av oss trenger, er derimot svært varierende. Noen klarer seg overraskende bra med lite søvn, mens andre trenger minimum 8 timer for å fungere optimalt.

Vi sier ikke at et soverom med riktige farger og innredning vil løse all verdens søvnproblemer. Likevel er det ikke til å stikke under en stol at et godt sovemiljø vil bidra til bedre søvnkvalitet.

Før vi går inn på hvilke farger du bør gå for, vil vi gi deg noen enkle, grunnleggende tips til hvordan du får et sovevennlig soverom.

1. Frisk luft

Soverommet bør luftes ut hver dag. I tillegg sier forskningen at sovetemperaturen bør ligge på mellom 15 og 20 grader, da hjernen vår trives bedre når det er litt kjølig. Det er også viktig at luften du sover i er frisk, og ikke gammel og innestengt.

2. Steng lyset ute

De aller fleste sover mye bedre når det er mørkt. Det kan naturligvis være et problem om sommeren, når det er lyst hele eller deler av natten, alt etter hvor du bor. Hvis du ikke allerede har lystette gardiner, bør du gå til innkjøp av nettopp dette.

Jeg lærte et enkelt, men genialt triks da jeg bodde på Svalbard. Der er det midnattsol fra april til oktober, og da blir gode råd dyre. Men hvorfor ikke benytte det også her på fastlandet?

Alt du trenger er Zalo og aluminiumsfolie. Smør zalo utover vinduet og fest deretter på aluminiumsfolie. Vinduet blir helt lystett, og samtidig vil aluminiumsfolien gjøre at det ikke blir så varmt. Det ser riktignok ikke pent ut, men det funker!

Det vil selvfølgelig ikke være fullt så effektivt om du sover med vinduet på vidt gap. Har du derimot aircondition, kan dette være en god løsning.

3. Ha det ryddig

Har du en tendens til å slenge alt inn på soverommet? Da kan jeg trøste deg med at du ikke er den eneste. Det er vel få som ikke aller trives best når det er ryddig. Ja, til og med søvnen påvirkes av dette. Hvis soverommet er et kaos, vil det også kunne merkes på søvnkvaliteten.

Har du det derimot ryddig, vil du få mer ro i kroppen. Et godt tips er å la soverommet være lyst på dagtid. Da vil du nemlig se rotet lettere, og dermed bli motivert til å rydde.

Farge på soverommet: Hva bør du velge?

Ekspertene strides når det kommer til hvilken effekt fargen på soverommet har på oss. Og om det i det hele tatt har noe å si, siden vi likevel har øynene lukket når vi sover.

Det aller viktigste er at du velger en farge som du liker. Ta deg litt tid til å finne den perfekte fargen. Gir fargen deg ro? Eller føler du at den er oppkvikkende?

Vi mener at det å hvile øynene på en behagelig farge før vi sovner, neppe kan ha noen negativ effekt. Likefullt som at en skrikende oransje eller rosa vegg kanskje ikke vil være like beroligende.

Derfor skal vi her gi deg tips til farger, som mange hevder er de beste å ha på soverommet.

Blått gir god søvn

farge på soverommet: Blå

Den britiske hotellkjeden, Travelodge, gjennomførte en studie rundt hvilken farge som innbyr til best søvn. De som oppnådde den beste søvnen, var de som sov i et blått rom. Blå har en avslappende effekt og kan faktisk bidra til å senke blodtrykket. Så da er det kanskje ikke så rart at nordmenn ofte velger nettopp blått når de skal ha farge til soverommet.

Velger du en mørk blåfarge, kan du med fordel kombinere den med lyst interiør og gulv. Da løfter du rommet og unngår følelsen av å gå inn i en mørk hule. For eksempel rosa og grønt, som begge er farger som, sammen med blått, vil gi rommet en nydelig, varm atmosfære.

Grønt gir deg ro

farge på soverommet: grønn

Grønn er en annen farge som ofte går igjen. Antagelig fordi vi assosierer den med naturen og skogen. Det er ikke til å stikke under en stol at vi blir beroliget av naturens fargenyanser. De gir en helt egen ro, og er derfor perfekt på soverommet. For å gi rommet et enda større preg av naturen, kan du komplettere det hele med brune møbler, puter, pledd, tepper og lignende.

Gult for en glad morgen

gult soverom

Det er litt ulike meninger når det kommer til gult på soverommet. Noen mener at fargen er oppkvikkende og dermed vil føre til dårlig søvn. Likevel er det mange som synes gult er nydelig på soverommet, nettopp fordi man får følelsen av å våkne med solen. Og det må man jo bare bli glad av!

Gult går jo godt sammen med et hav av farger. For å få inn mer av naturen, kan du for eksempel velge brunt eller grønt på ting som møbler, sengeteppe og puter.

Hvitt gir renhet

farge på soverommet: hvitt

Mange foretrekker hvitt soverom, da det gir følelsen av renhet. Samtidig kan hvitt kombineres med absolutt alle farger, så her kan du variere farger på interiøret, uten å tenke på at det krasjer med fargen på veggen.

Nettopp dette er nok også grunnen til at mange nordmenn velger hvitt eller beige når de skal male soverommet. Det gjør det enklere å endre farge på interiøret når du vet at du ikke trenger å male eller tapetsere veggen i samme slengen.

Hvordan finner jeg riktig farge til soverommet?

Det er mange ting å tenke på når man skal finne farge på soverommet. Er det kun veggene som skal skifte farge, må du finne noe som står i stil til det eksisterende interiøret. Skal alt skiftes ut, må du tenke over hvilke farger som passer sammen.

Bruke du soverommet til andre ting, som for eksempel hjemmekontor, bør du kanskje ikke gå for de mørkeste fargene.

Er du ikke så glad i å pusse opp, er det lurt å velge en farge som du kan leve med lenge. Her er hvit og beige gode valg. Da vil veggene holde seg pene lenger, og du trenger ikke å male om hvis du ønsker å endre farge på interiøret.

Det viktigste er at du finner en farge du liker. Ikke velg den fordi motebildet sier at det er den fargen alle skal ha nå, eller fordi noen sier at den er best for god søvn. Hvis du maler soverommet i en farge du misliker, vil du jo ikke trives der inne. Og det vil iallfall ikke gi deg bedre nattesøvn.

Kilder:

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra både reiselivsbransjen og helsesektoren. Bak hver tekst Kristin skriver ligger det nøye research, slik at du som leser kan føle deg trygg på at du får god og riktig informasjon. Ellers har Kristin en egen evne til å finne smarte og kreative løsninger som forenkler hverdagen i hjemmet.
facebook-social instagram-social xplace-social