Rehabilitering av fasader: Dette bør du tenke på

Rehabilitering av fasader

Planlegger du fasaderehabilitering? Dette er en prosess som kan både være tidkrevende og kostbar, og det er mye å sette seg inn i når det kommer til rehabilitering av fasader. Vi ønsker å gjøre ting litt enklere for deg, ved å gi deg noen gode tips på veien!

Rehabilitering av fasader omhandler både reparasjon og renovering av utsiden av en bygning. Det kan blant annet dreie seg om dører, vinduer, rørfornying, terrasser, tak og vegger. I andre tilfeller kommer det med et ønske om bedre energieffektivisering, noe som spesielt kommer godt med i en tid der strømprisene er skyhøye.

Hvem har ansvaret for vedlikehold og rehabilitering av fasade?

Rehabilitering av fasader: Dette bør du tenke på

Enten du er gårdeier eller sitter i et styre i borettslag eller sameie, er du faktisk ansvarlig for at bygget er i tilfredsstillende stand. Dette betyr altså at det er borettslaget eller sameie som har ansvar for å sørge for at utskiftning og utbedring av skader blir utført. Det være seg bærende veggkonstruksjoner, ledninger, bjelkelag og vannrør som er innebygd i bærende konstruksjon.

Sameiet eller borettslaget har også ansvar for at vinduer og ytterdører til boligene blir byttet ut ved behov.

Det er også verdt å nevne at de også står ansvarlig for vedlikehold av alt av fellesinstallasjoner, som blant annet ledninger, rør og kanaler.

Hvorfor er rehabilitering av fasader viktig?

Uten nødvendig vedlikehold vil bygningen forfalle. Fasaden kan få sprekkdannelser og smuldre opp. Dette vil naturligvis gjøre at bygningen ikke ser like pen ut lenger, men det kan også føre til farlige situasjoner, ved at ting kan begynne å falle ned og treffe både mennesker og gjenstander. Da vil du som gårdeier kunne stilles ansvarlig!

En annen lei konsekvens av dårlig vedlikehold, er råteskader og fukt.

Hva bør jeg se etter?

For en som ikke er fagperson kan det være vanskelig å vite hva man skal se etter. Det er likevel en del faktorer som gir deg et varsel om at noe bør gjøres. Følgende er noen av tegnene som indikerer et behov for rehabilitering av fasader:

  • Malingsflak som har falt av fasaden.
  • Mørtel som enten mangler i fuger eller som drysser ut av dem.
  • Større sprekker på fasaden.
  • Knust teglstein.
  • Lag av maling fra pulverisert underlag.

Ulike typer rehablitering av fasader

Rehabilitering av fasader kan dreie seg om alt fra store og omfattende utbedringer, til de mindre reparasjoner.

Totalrenovering er naturligvis den mest omfattende. Da må alt av eksisterende fasade fjernes, før man kan legge på ny fasadekledning.

I andre tilfeller ser man at kun deler av fasaden er nedslitt. Da holder det å reparere kun denne delen, kanskje ved hjelp av et malingsstrøk. Likevel bør du sørge for å leie inn dyktige håndverkere som klarer å gjøre reparasjonen så usynlig som mulig, så den går i ett med resten av bygningen.

Gi fasaden en jevnlig vask

Det er absolutt tilrådelig å vaske fasaden med jevne mellomrom. Da får man fjernet skitt og andre stoffer som med tiden kan tære på bygningen. I tillegg er det utrolig hvor mye penere fasaden kan bli av noe så enkelt og lite kostnadskrevende som en vask jo er.

Fuktskader – den store synderen

De aller fleste skadene på bygårder, dreier seg om fuktskader. Dette kan både dreie seg om mye regn, dårlig drenering og lekkasjer fra tak og takrenner.

Selv om bygningen er forholdsvis ny, er det viktig å følge med på eventuelle fukt- og råteskader. Moderne bygninger er gjerne utstyrt med tette og godt isolerte vinduer.

Hvis veggene da ikke er bygget for å tåle den belastningen, vil det bli for mye vann i veggene som igjen kan føre til råteskader og skader på innervegger og gulv.

Utfør jevnlig vedlikehold

Så selv om rehabilitering av fasader i seg selv er kostbart, er det absolutt anbefalt å gjør det med jevne mellomrom eller når man oppdager feil. Hvis man tenker at det kan vente litt, kan skaden raskt bli mye større og dermed langt dyrere.

Det er derfor anbefalt at man utfører jevnlige vedlikeholdsarbeid. Oppdager man skadene i tide, kan man komme unna med en liten reparasjon.

Det er ikke kun slitasje og et ønske om modernisering som gjør at man velger å rehabilitere en fasade. Formålet kan for eksempel også være å øke energieffektiviseringen, noe som kan være spesielt ønskelig i en tid der vi ser rekordhøye strømpriser.

Hvem bør utføre rehabilitering av fasade?

Det er viktig å ikke gå for en «quick fix» når noe må repareres eller rehabiliteres. Dette vil bare medføre risiko for enda større skader og skyhøye kostnader. Gå for en entreprenør som har god erfaring med fasaderehabilitering. Dette kan naturligvis koste mer, men da er du garantert at de bruker riktige materialer og maling.

En entreprenør som er ekspert på rehabilitering av fasader vet hva som skal til. Det er også viktig at den du velger har erfaring med den type bygning du skal ha forbedret, spesielt med tanke på alder. Ikke velg en billig håndverker, bare for å spare penger. Blir jobben gjort feil, vil det nemlig kunne medføre enorme kostnader!

Kilder

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra både reiselivsbransjen og helsesektoren. Bak hver tekst Kristin skriver ligger det nøye research, slik at du som leser kan føle deg trygg på at du får god og riktig informasjon. Ellers har Kristin en egen evne til å finne smarte og kreative løsninger som forenkler hverdagen i hjemmet.
facebook-social instagram-social xplace-social