Kondens på vinduene? Slik kan du bli kvitt det!

kondens på vinduer

Er du plaget med kondens på vinduer i huset? Det trenger ikke å bety at det er noe galt med vinduene dine. Vi skal se på årsaker og gi deg tips til hvordan du kan få bukt med problemet. 

Vi har vel alle stiftet bekjentskap med dugg, enten på badespeilet eller på vinduer rundt i huset. Kondens oppstår når varme og kulde møtes, som når du dusjer i ekstra varmt vann. Da vil for eksempel speilet på badet dekkes av dugg.

Det er derimot forskjell på kondens på vinduer innvendig og utvendig. Når det kommer kondens innvendig, skyldes det for høy luftfuktighet og for dårlig ventilasjon. Når denne fuktige og varme luften treffer de kalde vinduene, dannes det kondens. Er det veldig kaldt ute, kan det føre til isdannelse.

3-lags vinduer gir mer utvendig kondens

Når man ser på isolasjonsevnen på vinduer, måles dette etter U-verdi. Desto lavere U-verdi, desto bedre isolasjon. I dag velger flere og flere 3-lags glass i vinduene sine, som har en lav U-verdi. I tillegg er glass som produseres i dag av høy kvalitet og isolerer mye bedre enn eldre glass.

3-lags glass reduserer energibruken og kan derfor gi betraktelig lavere strømforbruk når det kommer til oppvarming. Bakdelen med vinduer med lav U-verdi, er at det raskere dannes kondens, dugg og frost på utsiden av vinduene.

Utvendig dugg er positivt

Hvis du er opptatt av å spare penger på strømregningen, skal du altså være glad hvis du ser dugg på utsiden av vindusglasset. Det betyr bare at vinduene har god isolasjonsevne og at du ikke «fyrer for kråka». Varmen forblir inne i huset. Så selv om det kan være både skuffende og irriterende at de nye vinduene dine dugger på utsiden, bør du heller tenke på alle pengene du sparer.

Problemet med dugg og kondens på yttersiden av vinduene forekommer oftest på kalde dager med høy luftfuktighet. Siden vinduet har såpass god isolasjonevne, vil ikke noe av varmen innenfra trenge gjennom. På den måten får ikke vindusflaten nok varme til å fordampe fuktigheten på utsiden.

Vinduer som er plassert der det er direkte sollys, vil være mindre utsatt for kondens. Du vil også se at det oppstår mindre dugg og fuktighet på dager med vind.

Kan man unngå utvendig kondens på vinduer?

Litt skygge på overkanten av vinduet kan gjøre at du får mindre kondens. Enten at det er et overbygg over eller ved å dra ut markisen litt. Får vinduet skygge fra et tre eller fra huset til naboen, kan også dette bidra til at problemet er mindre.

Skal du likevel bytte vinduer, kan du vurdere om du vil ha selvrensende glass. Dette er vinduer som leveres med teknologi som gjør at vannet trekker seg sammen til dråper. Dermed vil vannet bare renne ned og du får kun dugg nederst på vinduet.

Kondens på innsiden av vinduene

Kondens på vinduer: Hvordan bli kvitt det

Fuktighet og dugg på innsiden av vinduene forekommer oftest på soverommet når det er kaldt ute. Det vil også skje oftere i rom der det vaskes eller kokes, eller hvis man er mange samlet i ett rom.

Når vi sover, avgir vi store mengder fuktighet. Når du får kombinasjonen kaldt rom, dårlig ventilasjon og høy luftfuktighet, vil det dannes kondens på vinduene.

Problemet forverres hvis du har trukket for gardinene, eller om du har planter som står inntil vindusflaten.

Kondens på innsiden kan også skyldes at vinduet har dårlig isolasjonsevne. Da er den eneste løsningen å skifte ut vinduet.

Hvordan unngå kondens på innsiden av vinduene?

Fra tid til annen kan det bli fukt på innsiden av vinduene, uten at det betyr at det er noe feil med vinduene. Da er det viktig at du tørker bort vannet og lufter godt. En varmeovn under vinduet kan også hjelpe. Problemet oppstår først når det blir veldig mye kondens inne.

Hvis du er plaget med mye kondens inne, må du se om du kan få bedre ventilasjon. Et altfor fuktig klima er ikke bra for helsen vår. I tillegg gir det bedre vekstforhold for muggsopp og risikoen for råteskader i vinduskarmen blir større.

Kondens og dugg mellom glassene

Hvis det oppstår fukt mellom glassene, er dette et tegn på at vinduet har punktert. Det betyr at vinduet ikke lenger er helt tett i forseglingen rundt glassene.

Den eneste løsningen vil da være å skifte hele ruten. Er vinduene forholdsvis nye, bør du sjekke om det fortsatt er innenfor garantitiden, da et punktert vindu stort sett dekkes av garantien.

Kilder

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra både reiselivsbransjen og helsesektoren. Bak hver tekst Kristin skriver ligger det nøye research, slik at du som leser kan føle deg trygg på at du får god og riktig informasjon. Ellers har Kristin en egen evne til å finne smarte og kreative løsninger som forenkler hverdagen i hjemmet.
facebook-social instagram-social xplace-social