Stige / trapp til hems: Disse bør du sjekke ut

Trapp / stige til hems

En hems kan være et praktisk tilskudd til boligen eller hytta for å utnytte plassen bedre. I denne artikkelen ser vi nærmere på stiger og trapper til hemsen!

Kanskje har du kjøpt en hytte hvor det allerede er en hems. Eller kanskje du bare vil få utnyttet plassen enda litt bedre hjemme hos deg selv.

Når hemsen først står ferdig, gjenstår det jo bare en ting. Man må ha en god løsning for enkel og trygg tilgang til hemsen. Faktisk er det mange som glemmer at det kan stilles visse krav til hemstrapper og -stiger, akkurat som andre trapper i hjemmet.

Å velge riktig stige eller trapp til hemsen kan være en utfordring for mange, spesielt når det gjelder sikkerhet og plassering.

I denne artikkelen gjennomgår vi kravene som stilles til stiger og trapper til en hems, og gir deg samtidig tips for hvordan du kan finne den beste løsningen for ditt hjem!

Stigefabrikken logo

Stigefabrikken.no

Godt utvalg av hemstrapper og -stiger!

Stigefabrikken.no er stedet for deg som er på utkikk etter den perfekte trappen eller stigen til hemsen. I sortimentet finner du et stort og variert utvalg av produkter som passer til alle typer hjem og behov. Enten du trenger en stabil og sikker trapp til en større loftstue, eller en fleksibel stige til en mindre hems, har Stigefabrikken et godt utvalg.

Med lang erfaring innen produksjon av stiger og trapper, kan du være trygg på at du får produkter av høy kvalitet og til konkurransedyktige priser. Alle produktene er nøye utvalgt og testet for å oppfylle strenge sikkerhetskrav, slik at du kan føle deg trygg når du bruker dem.

Hos Stigefabrikken får du samtidig god kundeservice og rådgivning fra fagfolk som kan hjelpe deg med å finne den beste løsningen for ditt prosjekt!

Stiger til hemsen

Leter du etter en hemsstige som passer perfekt til soverommet eller hemsen på hytta? Stigefabrikken har gode løsninger som dekker de aller fleste behov.

I sortimentet finner du stiger både med og uten rekkverk, i mange ulike farger og dimensjoner. Om ønskelig vil Stigefabrikken også kunne bidra til å produsere en spesiallaget hemsstige for deg og dine behov.

Stigefabrikken logo

Stigefabrikken.no

Godt utvalg av stiger til hems

Trapper til hemsen

Hos Stigefabrikken finner du mange gode hemstrapper, som alle er testet for å tåle daglig bruk over lang tid.

I sortimentet finner du trapper i mange ulike stiler og dimensjoner. Enten du er ute etter en klassisk eller moderne trapp, har Stigefabrikken noe for enhver smak.

Om du har spesielle ønsker i forhold til materialer og behandling, kan du alltids kontakte Stigefabrikken for en uforpliktende prat!

Stigefabrikken logo

Stigefabrikken.no

Godt utvalg av trapper til hems

Stige eller trapp til hemsen: Hva skal du velge?

Okei. Du har bestemt deg for å kjøpe en stige eller en trapp til hemsen fra Stigefabrikken. Det er hvertfall derifra vi ville kjøpt produktene. Men hva er egentlig en hems?

Hva er en hems?

Hems, eller ikke-målbart areal på loft som det så pent kalles, skiller seg fra andre rom og områder i boligen. Generelt sett er ikke en hems godkjent måleverdig bruksareal, og derfor stilles heller ikke de samme kravene for tilgang til hemsen.

Hvordan vet du om hemsen er et måleverdig areal?

Det første du må finne ut av er om hemsen faktisk er måleverdig areal eller ei. Her er det takhøyden og -bredden som spiller inn. Om takhøyden er over 190 centimeter i en bredde av 60 centimeter, regnes faktisk «hemsen» som godkjent bruksareal.

Er hemsen et godkjent bruksareal?

Konsekvensen av at hemsen regnes som godkjent bruksareal vil være at det da vil stilles samme krav til hemstrappen som andre trapper i boligen.

Vi ser nå nærmere på kravene som stilles både dersom hemsen er godkjent bruksareal, og dersom den ikke er det.

Hemsen er godkjent bruksareal: Dette er kravene

Allright. Så du har funnet ut at «hemsen» egentlig ikke er en hems. Det er faktisk godkjent bruksareal, og du må derfor innrette deg etter de vanlige kravene for trapper.

Første bud er at trappen naturligvis må være enkel og sikker å gå i, og fungere som en trygg rømningsvei ved brann.

Dette er de grunnleggende kravene

  1. Håndløpere og rekkverk. Trappen skal ha håndløpere på begge sider. Om det ikke er vegger på sidene av trappen stilles det også krav om rekkverk på begge sider. Håndløperne skal plasseres i en høyde på mellom 0,8 – 0,9 meter over gulvet / trinnet.
  2. Bredde og høyde på trappen. En trapp med rett løp skal ha en bredde på trappeløpet på minst 0,9 meter, og en fri høyde på minimum 2,1 meter. Internt i boenheten skal trappeløpet være minst 0,8 meter bredt, med en fri høyde på minst 2,0 meter.
  3. Belysning. Det skal være god belysning i trappen, slik at alle trappetrinnene er synlige.
  4. Trinn og stigning. Pass på at trappen ikke er for bratt, og at trinnene ikke er for smale. Trinnene skal ha en dybde på minst 0,25 meter. Det skal være samme trinndybde i hele trappen.

I tillegg til minimumskravene heter det seg også at trappen skal tilpasses forventet ferdsel og transport. Vi anbefaler at du forhører deg med en byggmester for å sikre at trappen oppfyller alle nødvendige krav!

Hemsen er ikke godkjent bruksareal: Dette er kravene

Du har målt opp, og funnet ut at hemsen tilfredsstiller kravene til ikke-målbart areal på loft. I dette tilfellet stilles det ikke krav til bruk av trapp, og du står fritt til å bruke stige opp til hemsen.

Det er ikke utformet noen konkrete krav for bredde, rekkverk og lignende for stiger. Likevel anbefaler vi selvfølgelig at du bruker en god og sikker stige opp til hemsen.

Håndløpere og rekkverk: Viktigere enn du tror

Spesielt viktig er det med håndløpere og rekkverk. For å forhindre alvorlige skader ved fall i trappa bør man ha noe å ta tak dersom man trår feil og mister balansen. Stigen bør heller ikke være for bratt, og om du planlegger å bruke hemsen som soverom fra tid til annen må det være enkelt å komme seg raskt ned via stigen.

Stige / trapp til hems: Kort oppsummert

Vi har nå gått gjennom noen av de viktigste kravene for trapp og stige til hemsen. Om du er usikker på om hemsen anses som godkjent bruksareal anbefaler vi at du tar kontakt med kommunen, eller eventuelt en byggmester.

Når du har funnet ut av kravene kan du sjekke utvalget av stiger og trapper til hems hos Stigefabrikken.no!

Kilder

Avatar

Bård Fjeldavli

Bård Fjeldavli har solid teknisk innsikt omkring temaene bolig og oppussing. Han er dedikert til å veilede leserne mot de beste valgene, spesielt når det gjelder ulike tjenester som leveres til hjemmet. Her nevner vi både strømleverandører, boligalarmer og ulike eiendomsmeglere. Bård har bakgrunn fra logistikk, og skilter med en bachelorgrad fra 2013 hvor han dykket dypt inn i emner som lager, transport og salg.
facebook-social twitter-social webpage-social