Rekkverk til trapp ute: Hva er kravene?

Rekkverk trapp ute

Har du en utetrapp som trenger rekkverk? Eller begynner det gamle rekkverket å bli slitt? Vi skal se nærmere på hva du bør tenke på når du skal velge rekkverk til trapp ute.

En utvendig trapp tar seg utrolig mye bedre ut og får et mer helhetlig uttrykk med et stilig rekkverk. Men visste du at det faktisk er påkrevd med håndløper på begge sider av trappa? Eller at det skal være rekkverk hvis trappen ikke står inntil en vegg? Har du ikke dette på plass, er faktisk trappen din ulovlig utformet.

I Norge anslås det at 50 personer dør årlig som følge av ulykke i trapp. Dette er faktisk flere enn antall personer som dør i brann. Likevel snakkes det lite om viktigheten av en sikker trapp.

Det er altså litt av hvert du må tenke på når du skal velge rekkverk til den utvendige trappen.

I denne artikkelen vil vi gi deg noen tips, så du enklere kan finne det perfekte rekkverket til utetrappa. Vi går også gjennom hvilke krav som stilles til trappesikring!

Stigefabrikken: Et solid utvalg av rekkverk til utendørs trapp

Stigefabrikken.no er et godt sted å begynne når utetrappen din skal få et rekkverk. I tillegg til rekkverk, kan du også finne et stort utvalg av trapper og stiger, både til innvendig og utvendig bruk. Skal du bygge en ny utvendig trapp, kan du altså finne både trapp, rekkverk og håndløper hos Stigefabrikken.

Med mer enn 10 års erfaring på markedet, har de bevist at de kan fagfeltet sitt. Produktene hos Stigefabrikken er av høy kvalitet og gir deg som bruker en god trygghet.

Hos Stigefabrikken er du i tillegg sikret svært god service. Skulle du være i tvil om hvilket rekkverk du burde gå for, kan medarbeiderne deres hjelpe deg med å finne den beste løsningen for din trapp.

Stigefabrikken logo

Stigefabrikken

Gode løsninger for rekkverk til utvendig trapp!

Fått skryt for god service

Stigefabrikken har et godt utvalg av rekkverk til utvendig trapp i sortimentet sitt. Rekkverkene er designet og utformet for å tåle både vind og vær.

Skulle du ikke finne det du er ute etter, kan du ta kontakt direkte med Stigefabrikken. De vil gjøre sitt ytterste for at du skal få en løsning som passer til ditt behov og ønske.

Hvilke regler gjelder for rekkverk til utvendig trapp?

Det snakkes altså lite om trappesikring, noe som jo er rart med tanke på antall dødsfall som skjer på grunn av ulykker i trapp.

Likevel stilles det altså enkelte krav når en trapp skal bygges. Det samme gjelder rekkverket. Vi vil derfor ta deg gjennom hvilke krav som stilles for en utvendig trapp.

Dybde og bredde på trappen

Trappen må ikke være for bratt og den må heller ikke ha for smale trinn. Trappetrinnet skal ha en dybde på minimum 0,25 meter. Hele trappen skal ha samme trinndybde og -høyde. Trappeløpet i en rett utvendig trapp skal ha en bredde på minimum 0,9 meter og ha en fri høyde på minst 2,1 meter.

Belysningen er viktig

Hele trappeløpet skal være godt belyst, så man kan se alle trinnene.

Årsaken er jo rimelig åpenbar. Det er tross alt ganske så kjedelig om du ikke kan se trappetrinnene. Spesielt for de eldre. Brudd i lårhalsen, anyone..?

Håndløpere på begge sider: Ikke glem det!

Det er krav til at trappen skal ha håndløpere på begge sider. Overkanten skal være mellom 0,8 og 0,9 meter over gulvet eller trinnet. Håndløperen skal i tillegg gå minst 0,3 meter forbi nederste og øverste trinn og ha en avrundet avslutning.

Rekkverket må være på plass

Det skal være rekkverk, med en høyde på minimum 0,9 meter, på begge sider av trappen. Kravet gjelder for hele trappeløpet. Står den ene siden av trappen inntil en vegg, er det kun den andre siden som trenger rekkverk.

Hvis rekkverket har liggende spiler, vil det være enkelt for et barn å klatre over. Derfor må du unngå å bruke det, med mindre du har en tilleggssikring, som for eksempel tildekking på innsiden.

Skal rekkverket bestå av glassfelt, må dette være av typen glass som ikke vil knuse ved et eventuelt sammenstøt. Dette for å både unngå kuttskader, og for å forhindre et fall gjennom glasset.

Andre krav for rekkverk på terrasser og balkonger

I tillegg til de generelle kravene for rekkverk til utvendige trapper, er det også andre krav du bør ta hensyn til.

Generelle sikringskrav: Slik unngår du trøbbel med kommunen

Når vi først er inne på viktigheten av et godt rekkverk, ønsker vi i tillegg å informere deg om at det også stilles krav til sikring på terrasser, balkonger og lignende. Disse kravene er ikke de samme som for sikring av trapp.

Nivåforskjellen har faktisk noe å si

Ved en nivåforskjell på mer enn 10 meter, skal rekkverket ha en høyde på minimum 1,2 meter. Er nivåforskjellen på mellom 3 og 10 meter, er det et krav at rekkverket er minimum 1,0 meter høyt.

Nivåforskjeller på mindre enn 3 meter kan sikres på annen forsvarlig måte, for eksempel en fastmontert blomsterkasse.

Rekkverk til trapp ute: Kort oppsummert

Vi har her oppsummert de viktigste kravene for sikring av både trapp og uteplass, noe som er viktig for å unngå ulykker.

Hvis du fortsatt er usikker, anbefaler vi at du tar kontakt med fagpersoner!

Stigefabrikken logo

Stigefabrikken

Gode løsninger for rekkverk til utvendig trapp!

Kilder:

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra både reiselivsbransjen og helsesektoren. Bak hver tekst Kristin skriver ligger det nøye research, slik at du som leser kan føle deg trygg på at du får god og riktig informasjon. Ellers har Kristin en egen evne til å finne smarte og kreative løsninger som forenkler hverdagen i hjemmet.
facebook-social instagram-social xplace-social