Riktig oppbevaring av utemøbler på vinteren

Oppbevaring av utemøbler når det er vinter

Lite fristende å kjøpe nye utemøbler neste år fordi de du har er blitt ødelagt gjennom vinteren? Da bør du lese disse tipsene!

Vinteren står for tur, og det store spørsmålet melder seg igjen. Hvor skal man gjøre av alle utemøblene?

De aller fleste utemøbler bør lagres innendørs, og generelt sett bør du unngå at det er mye fukt der hvor møblene står. I denne artikkelen går vi gjennom noen generelle råd for oppbevaring av utemøbler på vinteren, og ser samtidig på hvordan de ulike typene bør lagres.

Vask møblene godt!

Dette gjelder for så godt som alle utemøblene. Før vinteren kommer bør du rengjøre samtlige av møblene grundig. Dette bør du gjøre uansett om utemøblene kanskje ikke ser så veldig skitne ut. Små støvpartikler og annen forurensning kan skjule seg på de merkeligste plasser, og vil på sikt kunne gi møblene kortere levetid.

Rengjøringen av utemøblene trenger ikke ta spesielt lang tid, heller. Her holder det med litt lunkent vann, en fille og noen milde rengjøringsmidler. Etter rengjøringen skyller du grundig av møblene, før du lar dem tørke før de settes til side for vinteren!

Ulike typer utemøbler

Felles for så godt som alle utemøbler er altså at de bør vaskes før vinteren kommer. Men hvordan bør de ulike utemøblene faktisk oppbevares gjennom vinteren?

Plastmøbler

Utemøbler i plastikk

Generelt sett er faktisk plastmøbler mer slitesterke enn de som er laget av tre. Plast har likevel en tendens til å tiltrekke seg mye skitt og smuss, og det hele kan faktisk ende med at møblene blir misfarget. Dette er hovedsakelig fordi plast har et høyt innhold av kalk.

Før du setter plastmøblene til side bør du derfor gi dem en grundig vask. Flere anbefaler å bruke bil- eller gulvpleiemiddel på plastmøblene. Dette vil motvirke misfarging, og kan samtidig bidra til at møblene ikke sprekker opp når den bitende kulda slår inn.

Rotting

Utemøbler i rotting

Man skal lete lenge før man finner mer populære utemøbler enn de som er produsert i kunstrotting. Møblene er så godt som vedlikeholdsfrie. Stort sett er det ikke mer enn å sette dem innendørs når vinteren kommer som skal til.

Til tross for at rottingmøbler krever veldig lite vedlikehold, er det likevel litt du kan gjøre selv for å øke levetiden. Når du skal sette møblene til side for vinteren anbefaler vi at du rengjør rottingen med et rensemiddel. Dette rensemiddel fåes kjøpt på sprayflaske, og selges så godt som alle steder hvor man kan kjøpe utemøbler.

Aluminium og stål

Møbler som er utstyrt med aluminiums-rammer er svært robuste. Det kreves intet spesielt vedlikehold, og rammene er i tillegg rustfrie. I de aller fleste tilfeller kan faktisk hagemøbler i aluminium stå ute gjennom vinteren. Bare pass på at det ikke ligger ekstremt mye snø oppe på møblene. Snøen er tung, og rammen kan faktisk bli bøyd om vekten blir for høy.

Om du har møbler som er produsert av stål bør du for øvrig være litt mer påpasselig. Stålmøbler er langt mer utsatt for rust, og bør derfor stå innendørs gjennom vinteren. Med mindre du har kjøpt rustfritt stål, da.

Utemøbler i tre

Utemøbler som er produsert av tre bør generelt sett lagres innendørs. Det finnes riktig nok enkelte typer treverk som tåler å stå ute gjennom vinteren. For å være på den sikre siden anbefaler vi likevel at du alltid lagrer hagemøbler av tre innendørs.

Treverk er også langt mer utsatt for råte enn andre typer møbler. Møblene bør derfor ikke være i direkte kontakt med jord eller gress, og bruk gjerne litt impregneringsolje før vinteren kommer.

Stedet hvor utemøblene skal stå bør heller ikke være fuktig. Om det blir mye fukt i treverket kan det lett danne seg sprekker når sprengkulden slår inn. Dette unngår du ved å lagre møblene på et tørt sted, og gjerne 15 – 20 centimeter vekk fra veggen.

Tekstiler

Tekstiler, slik som puter og duker, bør naturligvis lagres innendørs gjennom vinteren. Et godt råd kan faktisk være å impregnere tekstilene før vinterlagringen. Når sommeren kommer igjen vil det da bli enklere å vaske bort flekker fra tekstilene!

Kilder

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra både reiselivsbransjen og helsesektoren. Bak hver tekst Kristin skriver ligger det nøye research, slik at du som leser kan føle deg trygg på at du får god og riktig informasjon. Ellers har Kristin en egen evne til å finne smarte og kreative løsninger som forenkler hverdagen i hjemmet.
facebook-social instagram-social xplace-social