Vektdyne Test: De beste på markedet

Vektdyne

Vektdyner kan bidra til å forbedre søvnkvaliteten og gi roligere søvn. Hvilken vektdyne har vi kåret til best i test?

Vektdyner ble i utgangspunktet brukt medisinsk for å lindre søvnplager, angst, stress og uro i kroppen.

Flere og flere skaffer seg nå også vektdyner til privat bruk, og mange rapporterer om at dynene gir langt bedre søvnkvalitet.

I denne artikkelen lister vi ut det vi mener er de beste vektdynene på markedet, og gir deg samtidig svar på alt du måtte lure på om vektdyner.

Test av Vektdyner – Best i Test 2023

Lenkene i denne oppsummeringen fører til den av våre samarbeidspartnere med produktet på lager til best pris.

 1. BEST I TEST - Cura Pearl
 2. Hugged Vektdyne
 3. Borganäs
 4. Zenkuru

arrow-downSlik vurderer vi produktene

Når vi vurderer produkter etterstreber vi å teste dem i virkeligheten. I tilfeller hvor det ikke er praktisk eller økonomisk mulig for oss å teste produktene i virkeligheten, vil vi sette en vurdering basert på flere ulike kriterier.

Eksempler på slike kriterier er pris, spesifikasjoner, kundeanmeldelser, omtaler av nettbutikken, garantitid på produktet, generell kvalitet og eksterne tester. Vi presiserer at flere av produktene i våre omtaler ikke er testet av oss i virkeligheten. Produktene som er inkludert i våre omtaler er utvalgt fra nettbutikker med affiliate-program, hvor det utbetales en viss provisjon per kjøp.

Rangeringen i våre tester gir uttrykk for redaksjonens og skribentens personlige oppfatning av de ulike produktene.

1. Cura Pearl

BEST I TEST - Cura Pearl

star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
star-circle star-circle star-circle star-circle star-circle
badge
Cura Pearl Vektdyne
Vekt: 6 / 8 / 10 / 12 kg Størrelse: 135 x 200 cm / 150 x 210 cm Materiale: Bomull / polyester Vaskes i vaskemaskin: Ja Fyllmasse: Kiselperler

Pearl-serien fra Cura of Sweden er av de mest populære vektdynene på markedet. Kvalitet er høy, og valgmulighetene er mange!

Mange vektklasser

Det første vi bemerker oss med Cura Pearl-vektdynene er det gode utvalget av ulike vektklasser. De ulike vektklassene man kan velge blant er 3, 5, 7, 9, 11 og 13 kg. Her finner man enkelt og greit vektdyner som kan passe alle og enhver!

Vi i redaksjonen setter stor pris på det brede utvalget av vektklasser, og det vil være enkelt å finne en vektdyne som passer deg og din kropp. Et stort pluss i vår test!

Bomull / polyester og kiselperler

Vektdynene i Cura Pearl-serien er tilgjengelig med et trekk av enten bomull eller polyester.

Bomull er et godt valg for deg som ønsker at vektdynen skal ha så god pusteevne som overhodet mulig. For deg som skulle slite med ømfintlig hud er også bomull et særdeles godt valg.

På den andre siden har man det menneskeskapte polyester-materialet. Dette er noe mer slitesterkt enn bomull, og fargen på vektdynen vil ikke falme like raskt.

På innsiden av vektdynen finner du rikelig med kiselperler. Disse er plassert jevnt i hele dynen, og resultatet blir en behagelig og trykkstimulerende dyne. Vektdynene fra Cura of Sweden har vist seg og kunne redusere både angst, aggresjon og stress!

En annen fordel med kiselperlene er at de automatisk vil forme seg etter deg og din kropp. Dette liker vi!

Ulike størrelser

Nok en fordel med Cura Pearl-serien. Vektdynene er tilgjengelig i 3 ulike størrelser, og du får derfor godt med valgmuligheter når du skal kjøpe vektdynen.

De tilgjengelige størrelsene er 135 x 200, 150 x 200 og 150 x 210 cm. Om ønskelig kan du også kjøpe et eget vektteppe fra Cura of Sweden!

Enkel rengjøring

Heldigvis er det enkelt å rengjøre vektdynene i Cura Pearl-serien.

Cura Pearl Classic og Cura Pearl Eco kan vaskes i vaskemaskinen på 60 grader. Cura Pearl Basic bør for øvrig vaskes på 40 grader.

For å ta best mulig vare på vektdynen anbefaler vi at du unngår tørketrommelen. Lufttørking er det aller beste, og er langt mer skånsomt enn både tørketrommel og strykejern!

Oppsummert

Cura Pearl-serien fremstår som svært komplett, og du får mange valgmuligheter for både størrelse og vektklasse.

Kiselperlene vil automatisk forme seg etter kroppen din, og dynene er enkle å rengjøre!

Fordeler

 • Ulike størrelser.
 • Mange vektklasser.
 • Enkel vask.
 • Kiselperler.
 • God trykkstimulering.
 • Fornøyde kunder.

Ulemper

 • Ingen retur-rett.

2. Hugged

Hugged Vektdyne

star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
star-circle star-circle star-circle star-circle star-circle
Hugged Vektdyne
Vekt: 5 / 7 / 9 / 11 kg Størrelse: 140 x 200 / 220 cm Materiale: 100% Oeko-Tex bomull Vaskes i vaskemaskin: Ja Fyllmasse: Glassgranulat

Vektdynene fra Hugged ble i utgangspunktet lansert i Danmark, men har nå også gjort sitt inntog på det norske markedet.

Returrett

Noe av det første vi bemerker oss er den gode returretten man har på vektdynene. Hos Hugged.no får du 60-dagers full returrett, og du får dermed god tid til å teste om vektdynen er noe for deg. Det er heller ingen problemer med å bytte til en annen vektdyne ved behov.

Dette setter vi i redaksjonen stor pris på, da man ofte må prøve seg litt frem for å finne en passende vekt på dynen.

Om du ikke skulle være fornøyd med produktet står du altså fritt til å returnere vektdynen. 100% fornøyd-garanti!

Ulike varianter

Totalt finner du 4 ulike varianter hos Hugged.no. Materialene for alle dynene er av samme kvalitet, og den eneste forskjellen er hvor mye vektdynen veier.

Du kan velge mellom 5, 7, 9 og 11 kg. Gode valgmuligheter, med andre ord!

Glassgranulat og OEKO-TEX bomull

Videre er vektdynene fra Hugged.no fylt med glassgranulat. Dette er små glasskuler som er sydd inn i små lommer inne i dynen.
Den strategiske plasseringen av lommene gjør at vekten fordeles jevnt utover hele dynen. Resultatet blir et sansestimulerende trykk for hele kroppen, og glasskulene legger seg tett inntil kroppen.

Selve trekket til dynen vil også oppleves som behagelig, da dynen er belagt med 100% OEKO-TEX bomull.

Ved å bruke en vektdyne fra Hugged.no kan du oppnå mange fordeler.
Trykket fra dynen vil stimulere berøringssansene, og det vil være enklere å finne roen når man har lagt seg. Forskning har også vist at trykkstimuleringen fra vektdynen kan øke produksjonen av melatonin!

Vi i redaksjonen setter også pris på at vektdynene fra Hugged.no ikke gir fra seg mye støy når man beveger på dynen. De små glasskulene er som nevnt plassert i egne lommer, og du får dermed ingen uønskede rasle-lyder når du beveger deg under dynen.

Rengjøring av vektdynen

Om ønskelig kan du også enkelt rengjøre vektdynen ved å vaske den i vaskemaskinen.
Her anbefales det å bruke et kaldtvannsprogram (40 grader) med lav sentrifugering for best resultat. For å unngå at vektdynen tar skade anbefaler vi også generelt sett at den lufttørkes etter vask.

Oppsummert

Vektdynene fra Hugged.no er utstyrt med glassgranulat som sikrer god trykkstimulering til hele kroppen. Dynene leveres med 100% fornøyd-garanti og 60-dagers full returrett!

På den negative siden skulle vi likevel gjerne sett at vektdynene fra Hugged.no var tilgjengelige i ulike størrelser. Per dags dato kan kun vektdynen bestilles med en størrelse på 140 x 200 cm.

Fordeler

 • 4 ulike tyngder på dynene.
 • Glassgranulat.
 • God trykkstimulering.
 • 60-dagers full returrett.
 • Ingen raslelyder.

Ulemper

 • Kun èn størrelse (140 x 200 cm)

3. Borganäs

Borganäs

star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
star-circle star-circle star-circle star-circle star-circle
Borganas Vektdyne
Vekt: 5 / 7 / 9 / 12 kg Størrelse: 150 x 210 cm Materiale: 100% bomull Vaskes i vaskemaskin: Ja Fyllmasse: Kiselperler

Vektdynene fra Borganäs har mottatt gode tilbakemeldinger fra både testerne og forbrukerne. Hvordan kommer disse vektdynene ut i vår test?

Ulike vektklasser

Vektdynene fra Borganäs er tilgjengelige i flere ulike vektklasser. Her finner man dyner med en vekt på både 5 kg, 7 kg, 9 kg og 12 kg.

Utvalget av vektklasser er ikke like bredt som eksempelvis Pearl-serien fra Cura of Sweden, men man får likevel greit med valgmuligheter. Bestått!

Kiselperler, bomull og polyester

På innsiden av dynene fra Borganäs finner man rikelig med kiselperler. Perlene er sydd inn i rektangulære ruter inne i dynen, og er jevnt fordelt for å sikre best mulig trykkstimulering.

Vektdynene fra Borganäs er sertifisert av kontrollorganet Øko-Tex og er dermed godt testet. Her får man garanti for at vektdynene er helt fri for tilsetningsstoffer og materialer som kan være skadelig for hud eller helse.

Selve trekket er 100% bomull, og vektdynen har gir derfor god pusteevne. Samtidig er bomull langt mer skånsomt for de av dere som skulle ha litt ømfintlig hud.

Innsiden av vektdynene er belagt med polyester for å sikre lengre levetid på dynene. Dette liker vi!

Størrelser

Som så mange andre vektdyner er dessverre også Borganäs kun tilgjengelig i èn størrelse. Den tilgjengelige størrelsen er 150×210 cm.

Vi skulle med fordel gjerne sett at dynene var tilgjengelig i 2 – 3 ulike størrelser, men samtidig er det svært få leverandører på markedet som faktisk tilbyr dette.

Rengjøring

I følge produsenten kan vektdynene fra Borganäs rengjøres i vaskemaskinen. Du kan kjøre et maskinprogram på hele 60 grader, men det skader selvfølgelig ikke at du er litt ekstra forsiktig og vasker med et kaldtvannsprogram.

Som alltid bør du unngå å legge vektdynene i tørketrommelen. Her er det lufttørking som gjelder!

Oppsummert

Vektdynene fra Borganäs har mottatt gode tilbakemeldinger fra både testerne og forbrukerne. Tilgjengelige i flere ulike vektklasser!

4. Zenkuru

Zenkuru

star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
star-circle star-circle star-circle star-circle star-circle
Zenkuru Vektdyne
Vekt: 5 / 7 / 9 / 11 / 13 / 15 kg Størrelse: 150 x 210 cm Materiale: Bomull Vaskes i vaskemaskin: Ja Fyllmasse: Glassperler

Vektdynene fra Zenkuru har mottatt gode tilbakemeldinger fra forbrukerne. Hvordan kommer dynene ut i vår test?

Ulike vektklasser

Vektdynene fra Zenkuru er tilgjengelige i et bredt utvalg av vektklasser.

Generelt sett anbefales det at man bruker en vektdyne som veier omkring 10 – 15% av sin egen kroppsvekt.

Dette er enkelt å få til med vektdynene fra Zenkuru. Her kan du velge mellom dyner som veier 5, 7, 9, 11, 13 og 15 kg.

Vi setter stor pris på det brede utvalget, og liker samtidig at den tyngste utgaven veier hele 15 kg. Her kan også de med litt høy kroppsvekt finne en passende vektdyne!

Glassperler, polyestervatt og bomull

På innsiden av Zenkuru-vektdynene finner du jevnt fordelte glassperler i små lommer. Disse gir ekstra vekt til dynen, og er både hypoallergene, gift- og luktfrie.

Ytterstoffet er bestående av 100% bomull. Dette er skånsomt mot huden og gir god pusteevne til dynen.

For å sikre lengre levetid på dynen er innsiden belagt med slitesterkt polyestervatt, som er miljøsertifisert etter OEKO Tex-standarden.

Samlet sett fører dette til at Zenkuru-dynene både er behagelige, slitesterke og allergivennlige. Dette liker vi!

Størrelser

Likt som mange andre vektdyner på markedet leveres Zenkuru dessverre kun i èn størrelse. Den tilgjengelige størrelsen er 150 x 210 cm.

Rengjøring

Zenkuru-vektdynene kan enkelt rengjøres i vaskemaskinen. Produsenten anbefaler at du benytter deg av et kaldtvannsprogram med lett sentrifugering.

Som alltid anbefaler vi også at du unngår tørketrommelen. Lufttørking er langt mer skånsomt for vektdynen!

Oppsummert

Vektdynene fra Zenkuru er tilgjengelige i mange ulike vektklasser, og vi setter stor pris på at den høyeste vekten er hele 15 kg.

Vi savner for øvrig flere ulike størrelser, men samlet sett sitter vi likevel igjen med et godt inntrykk!

Fordeler

 • Mange vektklasser.
 • Høy maksimal vekt.
 • Belagt med bomull.
 • Innvendig polyestervatt.
 • Rengjøring i vaskemaskin.

Ulemper

 • Kun tilgjengelig i èn størrelse.

Vektdyner: Nyttig å vite

Vekt

Vekt: Det første du bør vurdere er hvor tung vektdyne du skal kjøpe.

En generell tommelfingerregel er at vektdynen skal veie rundt 10 – 15% av din egen kroppsvekt.

Om du veier 70 kg bør du velge en vektdyne som veier omtrentlig 7 kg.

Her spiller også personlige preferanser inn. En tyngre dyne vil gi ekstra varme og mer trykkfølelse mot kroppen.

Størrelse

Størrelse: Likt som med vanlige dyner leveres også vektdyner i ulike størrelser.

Noen av vektdynene er kun tilgjengelig i en størrelse, mens andre produsenter lar deg velge mellom flere ulike størrelser.

Noen foretrekker mindre dyner som akkurat dekker over kroppen, mens andre foretrekker større dyner.

materiale

Materialer: Materialet i vektdynen påvirker både komfort og varme.

Populære materialer inkluderer bomull, mikrofiber og flanell.

Bomull er et naturlig, pustende materiale, mens mikrofiber er mykere og mer allergivennlig.

Flanell er varmere og egner seg godt for kalde netter.

fyllstoff vektdyne

Fyllstoff: Fyllmaterialet gir vektdynen dens tyngde og fordeler vekten jevnt over kroppen.

Vanlige fyllmaterialer er glassperler, plastpellets og stålkuler.

Glassperler er et miljøvennlig alternativ og gir en jevnere vektfordeling, mens plastpellets er lettere og billigere.

vaskeanvisning

Vask: Optimalt sett bør vektdynen kunne vaskes i vaskemaskin.

Om vektdynen kan legges i vaskemaskinen er det som regel anbefalt å bruke en skånsom maskinvask.

Vi anbefaler at du vasker vektdynen på 40 grader, med mindre annet er oppgitt fra produsenten.

pris

Pris: Vektdyner varierer i pris avhengig av materiale, fyllmateriale og merke.

Sett deg et budsjett og finn en dyne som passer innenfor budsjettet.

Husk samtidig på at pris ikke er alt. Vi mennesker tilbringer tross alt en god del tid i sengen, så det kan lønne seg å kjøpe en vektdyne av høy kvalitet!

Hvor tung vektdyne bør jeg kjøpe?

Det er anbefalt at en vektdyne skal veie omtrentlig 10 – 15% av din egen kroppsvekt.

Om du vil ha en vektdyne som gir ekstra varme og trykkfølelse mot kroppen bør du velge en av de tyngre variantene. Om du derimot fort blir varm kan det lønne seg med en litt lettere vektdyne.

Tabellen under kan brukes som utgangspunkt for å finne en passende vekt på vektdynen.

KroppsvektAnbefalt vekt på vektdynen
20 -30 kg3 kg
30 - 50 kg5 kg
50 - 70 kg7 kg
60 - 80 kg9 kg
80 - 100 kg9 - 13 kg
100+ kg13 kg

FAQ – Ofte stilte spørsmål

down-arrow Hvilken vektdyne er best i test?

I vår test har vi kåret vektdynene fra Cura of Sweden til best i test.

Cura Pearl-serien fremstår som svært komplett, og du får mange valgmuligheter for både størrelse og vektklasse!

down-arrow Hva er en vektdyne?

En vektdyne er enkelt og greit en god del tyngre enn en vanlig dyne. Vektdyner kalles også ofte for kuledyner.

Inne i vektdynene finner man som oftest glassperler eller andre lignende materialer. Disse materialene bidrar til å gi en trykkfølelse til kroppen.

Vektdynene har lenge blitt brukt medisinsk. Oslo Universitetssykehus har blant annet brukt vektdyner for å lindre søvnvansker, angst, stress og kroppslig uro.

down-arrow Gir en vektdyne bedre søvn?

For mange vil en vektdyne bidra til at man får bedre søvn.

Ingen kropp er lik, og man kan naturligvis ikke påstå at en vektdyne er en god løsning for alle.

Om du sliter med søvnvansker, stress, angst og uro i kroppen anbefaler vi rett og slett at du gir det et forsøk.

Vekten fra dynen vil for mange virke beroligende, og man vil ofte føle seg mer trygg med en vektdyne kontra en vanlig dyne.

down-arrow Hvor tung bør en vektdyne være?

Den generelle anbefalingen er at vektdynen skal veie omkring 10 – 15% av din egen kroppsvekt.

down-arrow Hvem bør ikke bruke en vektdyne?

Vektdyner er ikke egnet for alle.

Små barn under 5 år bør ikke bruke vektdyner. Dynen kan rett og slett utgjøre en kvelningsfare, og man skal derfor aldri la små barn bruke vektdyner.

Om du er gravid, har svekkede muskler eller redusert hjerte- og lungekapasitet skal du alltid rådføre deg med lege før du bruker en vektdyne.

down-arrow Kan en vektdyne motvirke angst?

Ja, en vektdyne kan bidra til å motvirke angst.

Forskningen viser faktisk at vektdyner kan lindre både søvnvansker, stress, kroppslig uro og angst.

Enkelte studier har også konkludert med at vektdyner kan gi bedre søvnkvalitet til eldre barn med autisme.

down-arrow Hvordan vasker man en vektdyne?

Så godt som alle vektdyner kan vaskes i vaskemaskinen.

Før du vasker vektdynen er det for øvrig viktig at du leser nøye på vaskelappen.
Vaskeanvisningen er ofte ulik fra dyne til dyne, og man ser ofte at den anbefalte temperaturen er ulik fra modell til modell.

Om du ønsker å være på den sikre siden er det naturligvis ingenting i veien for at du heller tar en skånsom håndvask av vektdynen.

Avatar

Hege V

Hege brenner for å gi leserne god informasjon, enten det er gjennom detaljerte produktvurderinger eller ved å gi gode interiørtips. På fritiden vier Hege mye tid til plantene sine, og man kan trygt si at hun har "grønne fingre". Hege trives godt med å oppgradere hjemmet, og har fått nyttig erfaring gjennom mange spennende DYI-prosjekter. Hege er samtidig en av våre ivrige researchere for ulike produkter tilknyttet hjem og hage.