Hvordan bli kvitt sølvkre? En enkel guide!

Hvordan bli kvitt sølvkre

Uansett hvor lite farlige de er — sølvkre er ekle å få i hus! Selv om bekjempelsen kan være vanskelig og tidkrevende, er det ikke umulig å bli kvitt sølvkre. Du må bare ta de rette grepene. Ved hjelp av tipsene vi gir deg her, vil du forhåpentligvis bli kvitt problemet.

Hvordan blir jeg kvitt sølvkre?

Heldigvis er det ikke ekstremt vanskelig å bli kvitt sølvkre. Her gir vi deg noen enkle tips!

1. Støvsug ofte

Alt av smuler og døde insekter fungerer som føde for sølvkre. Det er derfor viktig at du støvsuger ofte.

Det er mer fordelaktig å støvsuge enn å vaske, da vann bare vil gi mer fuktighet. Bytt støvsugerpose når du er ferdig, da sølvkre kan overleve og formere seg inne i posen.

Samtidig er det jo ikke alltid så enkelt å støvsuge så ofte. Det er jo tross alt mange andre gjøremål man må få unnagjort. Da er det ekstra praktisk med en robotstøvsuger i hus, som vil støvsuge hele huset for deg – uten at du trenger å løfte en finger.

Vi anbefaler blant annet robotstøvsugeren Neatsvor X520, som er kåret til best i test her hos oss!

Neatsvor Logo

Neatsvor X520

For deg som vil slippe å støvsuge hver eneste dag!

2. Få ned luftfuktigheten

Som nevnt er sølvkre avhengig av høy luftfuktighet på over 60%. Høyere innetemperatur og god ventilasjon er derfor en god løsning.

Ved å oppnå lavere luftfuktighet, vil de normalt forsvinne av seg selv. Det er likevel vanskelig å få ned luftfuktigheten på badet, men ved å skru opp varmekablene for en periode, kan problemet løses. Har du ikke varmekabler, kan vifteovner gjøre samme nytten.

Uttørkingen må skje over en lengre periode. På den måten vil du være sikker på at problemet er borte for godt (iallfall for denne gangen). Har du oppdaget sølvkre i rom der det normalt ikke er høy luftfuktighet, bør du sjekke om du har fått fuktskader og eventuelt utbedre disse.

3. Tett igjen sprekker

Sølvkre trives godt bak lister og terskler og i andre typer sprekker.

Det kan derfor være lurt å tette disse, så de mister gjemmestedene sine.

4. Gift og sprøytemidler

Hvis du er veldig plaget, kan det brukes mindre mengder med sprøytemidler, men som oftest er dette unødvendig.

Et alternativ er å bruke forgiftet åte. Legg ut karbohydrat- og sukkerholdig åte som er tilsatt insektsgift. Her vil åte som er beregnet på bekjemping av maur eller kakerlakker være et godt valg.

Men det aller viktigste er altså at du reduserer luftfuktigheten!

Hva er sølvkre?

Sølvkre, også kalt sølvfisk, finnes i mange hjem landet over. Dette lille, vingeløse og sølvglinsende insektet trives best på badet, kjøkkenet eller i kjelleren.

Som oftest får man øye på dem i det man tenner lyset, men kun for et øyeblikk. De er nemlig veldig lyssky og vil pile avgårde så fort lyset slås på. Eller hvis du løfter på noe de har tatt tilhold under.

Hvordan ser sølvkre ut?

Kroppen til sølvkre er lang og smal, med en smalere bakkropp enn framkropp. Bakerst har den tre lange haletråder.

Hodet er utstyrt med to lange antenner og to korte kjevefølere. Kroppen er kledd av skjell, som gir denne sølvglinsende fargen.

Blir den skadet, kan den miste skjellene, og vil da se mattere ut. Unge sølvkre er hvite og har ikke utviklet skjell ennå.

Livssyklusen til sølvkre

Sølvkre legger eggene sine under fliser og gulvbelegg, bak lister og i sprekker. Det tar cirka 20 dager før eggene klekkes.

Før den er kjønnsmoden gjennomgår sølvkreet 8 hudskifter. Til sammen i livet skifter den hud opptil 20 ganger. Hudskiftet gjør at den kan erstatte tapte bein og antenner. I løpet av livet kan hunnene legge 20-100 egg.

Sølvkre finner du over alt i verden og de har eksistert i over 300 millioner år. De er avhengig av høy luftfuktighet, og det er derfor de forekommer oftest på bad, kjøkken og i kjeller.

Et voksent sølvkre er cirka 10 mm langt, mens ungene er miniutgaver av disse. Levetiden for et sølvkre er mellom to og fire år.

En sterk livsvilje

Hvis du skulle oppdage at du har sølvkre i andre rom enn de ovennevnte, kan dette være et tegn på at du har en fuktskade. Du bør da få hjemmet ditt sjekket.

Det er en vanlig misforståelse at sølvkre dukker opp som følge av dårlig hygiene. Dette stemmer ikke, da de kan dukke opp selv om hjemmet ditt er skinnende rent til enhver tid.

Sølvkre er veldig seiglivede. De kan leve i ukevis uten både mat og vann. Har de tilgang til vann, kan de overleve i flere måneder uten mat.

De gjør som sagt ingen skade på boligen, men siden de er altetere, kan de gå løs på for eksempel frimerkesamlingen din eller viktige dokumenter du har liggende. Spesielt om disse oppbevares i et fuktig miljø.

Hva spiser sølvkre?

Sølvkre lever av sukkerholdige stoffer og stivelse. Insektet trives godt med brødsmuler, muggsopper, papir, tapetklister og lignende.

Sølvkre spiser dessuten døde insekter for å få tilskudd av protein.

Hvordan oppdager jeg sølvkre?

bli kvitt sølvkre

Ser du et sølvkre, kan du være ganske sikker på at den ikke er ensom i huset ditt. De andre har bare gjemt seg godt.

Spesielt hvis du oppdager flere sølvkre i ulike størrelser, kan du være sikker på at de er en flokk.

De forskjellige størrelsene er nemlig et tegn på at noen er yngre og noen eldre. Det betyr rett og slett at de formerer seg i hjemmet ditt.

Hva er forskjellen på sølvkre og skjeggkre?

Det er mange som blander disse to skapningene. Sølvkre er endel mindre enn skjeggkre. I tillegg er skjeggkre gråbrune og hårete, mens sølvkre er sølvfarget.

I motsetning til sølvkre, kan skjeggkre trives over alt i hjemmet ditt, ikke kun der det er fuktig.

Kilder

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra både reiselivsbransjen og helsesektoren. Bak hver tekst Kristin skriver ligger det nøye research, slik at du som leser kan føle deg trygg på at du får god og riktig informasjon. Ellers har Kristin en egen evne til å finne smarte og kreative løsninger som forenkler hverdagen i hjemmet.
facebook-social instagram-social xplace-social