Kalde dager? Slik fyrer du enkelt opp i peisen

Fyrt opp i peisen

Det er alltid koselig med den gode og lune varmen man får fra peisen på kalde vinterdager. Men da må man jo først og fremst få fyrt opp i peisen på en skikkelig måte, uten at det slukker etter 2 minutter.

Jeg vet ikke med deg, men jeg har hvertfall kjent på frustrasjonen. Temperaturen begynner å krype under 20 °C inne i stua, og tida er inne for å fyre opp i peisen. Jeg tvinger meg selv ut i kulda for å hente litt ved, før jeg hiver veden inn i peisen og fyrer opp. Endelig skal det bli litt varmere.

Gleden er for øvrig kortvarig. Allerede etter 2 minutter har flammene slukket, og det er minst like kaldt i huset. I denne artikkelen gir vi deg en helt enkel oppskrift for hvordan du får fyr i peisen med ved på kalde vinterdager!

Hvordan fyre i peisen: Kortversjonen

For å fyre så effektivt som mulig i peisen med ved, er det anbefalt å tenne på fra toppen av. Du begynner ved å plassere de største vedkubbene nederst, før du legger mindre og mindre kubber over igjen.

Tenn så på fra toppen av stabelen, og bruk gjerne litt opptenningsved eller opptenningsbriketter.

Først og fremst: Rengjør peisen

Før du går i gang med opptenninga bør du forsikre deg om at det er relativt rent i peisen. Med rent mener vi at det ikke er veldig mye sot som ligger i bunnen av peisen. Samtidig bør du alltid huske å sette frem stigen til feieren kommer, slik at også pipa er ren.

Ikke bare vil det bli enklere å fyre opp med en ren peis og skorstein. Forbrenningen vil også være mer miljøvennlig, samtidig som risikoen for pipebrann reduseres.

Du har i praksis to valg

Når det kommer til det å fyre opp i peisen, har du i praksis to valg for hvordan du velger å gå frem. Du kan stable opp veden og fyre opp fra bunnen av, eller du kan stable og fyre opp fra toppen av stabelen.

Jeg vet ikke med deg, men jeg har hvertfall tidligere hatt for vane å fyre opp fra bunnen. I følge en uhøytidelig undersøke fra Dinside velger faktisk hele 86% av nordmenn å tenne opp nedenfra. Undersøkelsen er riktig nok noen år gammel, men vi betviler ikke at mange fortsatt gjør det på «gamlemåten» – som altså er å fyre fra bunnen av.

«The Swiss Method»: Du bør fyre fra toppen av

En langt mer effektiv metode enn å fyre opp fra bunnen av, er å gjøre det motstatte. I motsetning til hva mange tror bør man altså tenne opp på toppen av stabelen. Denne teknikken omtales ofte som «The Swiss Method» på engelsk – eller altså den sveitsiske metoden på norsk.

Prinsippet med metoden er at du begynner med å stable de største vedkubbene nederst, før du gradvis legger mindre og mindre kubber over igjen. Til slutt tenner du opp fra toppen av stabelen. Der hvor du tenner opp kan du gjerne bruke litt tynn opptenningsved, eller eventuelt en opptenningsbrikett.

Grunnen til at det som oftest fungerer bedre å tenne på fra toppen av, er at det blir bedre luftsirkulasjonen inne i peisen. Når du tenner på fra toppen, vil flammene gradvis bevege seg nedover stabelen. Luften vil da trekkes inn fra bunnen av, og stige oppover og støtte forbrenningen.

Den gode luftsirkulasjonen gir også en annen fordel som de aller fleste nok vil sette pris på. Med mer effektiv forbrenning vil det bli mindre røyk og aske!

Får du fortsatt ikke fyr? Det finnes råd

Om du fortsatt skulle slite med å få fyr i peisen, finnes det heldigvis løsninger som vil la deg nyte den gode peisvarmen.

Bruk tørr ved

Første bud er å bruke tørr ved. Her fordrer det at du lagrer veden riktig, og du må gjerne ta inn veden 1 – 2 dager før du skal bruke den. Ved med fuktighetsgrad høyere enn 20% vil brenne betraktelig dårligere.

Rengjør peisen

Som vi allerede har nevnt vil det lønne seg å rengjøre peisen fra tid til annen. Ikke bare blir det enklere å fyre opp, men du vil også fyre på en mer miljøvennlig måte.

Juster ventilen

Tilføring av luft er viktig når du skal fyre i peisen. Om du sliter med å få fyr bør du sjekke at ventilen er åpen. Eventuelt kan du også sette døren til peisen på gløtt mens flammene tar seg opp.

Sett vinduet på gløtt

Om ingen av tiltakene over har hjulpet, kan du alltids prøve å tilføre enda mer luft. Dette kan du gjøre ved å sette et vindu eller verandadøren på gløtt frem til du får fyr. Ja, det blir litt kaldere i noen få minutter, men du får i det minste fyr!

Avatar

Hege V

Hege brenner for å gi leserne god informasjon, enten det er gjennom detaljerte produktvurderinger eller ved å gi gode interiørtips. På fritiden vier Hege mye tid til plantene sine, og man kan trygt si at hun har "grønne fingre". Hege trives godt med å oppgradere hjemmet, og har fått nyttig erfaring gjennom mange spennende DYI-prosjekter. Hege er samtidig en av våre ivrige researchere for ulike produkter tilknyttet hjem og hage.