Oppbevaring av ved ute: Slik unngår du fukt

lagring av ved utendørs

Er du i gang med å fylle opp vedlageret for vinteren? Det er mulig å oppbevare ved ute, så lenge man gjør det riktig. 

Når vinteren nærmer seg, begynner mange av oss å skaffe ved for vinteren. Det er viktig å oppbevare veden riktig, så den holder seg tørr og fin til du skal bruke den.

Hvis du ikke har plass til all veden innendørs, er det fullt mulig å oppbevare veden ute. Vi gir deg de beste rådene, slik at du unngår fukt og er sikret tørr ved som kan holde deg god og varm.

Lagring av ved ute: Gi den mulighet til å tørke

Hvis veden du skal stable er våt, trenger du ikke å vente til den tørker før du stabler den. Det du derimot må være oppmerksom på, er at du stabler veden sånn at det kommer luft mellom kubbene. Ikke press dem sammen, for da vil de aldri få muligheten til å lufttørke.

Selv om du har kjøpt såkalt tørr ved, vil det alltid være litt fuktighet. Når veden selges har den normalt en fuktighetsprosent på under 20%. Det betyr altså at det gjenstår litt før den er helt tørr. Derfor må også denne veden ha luftelommer mellom vedkubbene.

Du har kanskje sett at veden på et tidspunkt sprekker opp når den ligger til tørk? Det er lett å tenke at den nå er helt tørr. Faktum er at på det tidspunktet er fuktighetsnivået omtrentlig 30%. Så det gjenstår fortsatt litt før den kan kalles tørr.

Tørr ved tåler nedbør

Det er lett å tenke at tørr ved på ingen måte må få regn og snø på seg. Dette er en vanlig misforståelse. Så lenge veden ikke blir liggende i vann, går det fint om det kommer litt nedbør på den. Når du skal oppbevare ved ute, må du derfor sørge for at den ikke ligger rett på bakken.

Finn et underlag som løfter den opp. Du kan for eksempel bruke noen steiner, rester av impregnerte materialer eller en pall.

Skal du bygge deg et vedstativ ute, må du huske bunnen. Det er jo viktig at det kan komme luft under bunnen også. Det må altså ikke være et helt tett gulv!

Stable veden stabilt

hvordan oppbevare ved ute

Når du skal stable ved, er det svært viktig å sørge for at den ikke kan velte. Uhell kan skje, der for eksempel barn eller dyr kommer borti stabelen og får den over seg. Vær derfor påpasselig med at du ikke stabler for høyt.

Det beste er om du i tillegg sikrer stabelen, for eksempel med lastestropper eller planker som er festet, så ikke veden kommer noen vei.

Man kan kjøpe støtteanordninger, men det går også fint å lage dette selv. Det enkleste er å bygge 4 støttesøyler, én i hvert hjørne. Legg kubbene vekselvis i vinkel til du har bygd cirka en halvmeter opp fra bakken. Pass på at kubbene du bruker er forholdsvis like og rette, så du får det så stabilt som mulig.

Når det er gjort, kan du stable resten av veden mellom søylene, og du unngår dermed at hele stabelen velter. Etter hvert som du kommer opp i høyden, kan du bygge videre på søylene til du har nådd ønsket høyde.

Vi anbefaler som nevnt at du ikke bygger altfor høyt, da det fort kan bli for stort press på søylene. Lag heller flere lave stabler ved siden av hverandre.

Bruk en enkel tildekking

Som vi skrev over, vil ikke veden bli ubrukelig hvis den får litt regn og snø på seg. Likevel kan det være greit å ha en enkel tildekking på oversiden.

Du må samtidig passe på at det ikke blir helt tett fra siden, så å dekke til hele stabelen med presenning er ingen god idé. Da vil ikke veden få luft nok til å tørke.

Hvis du skal ha vedstabel i mange år fremover, kan du bygge et reisverk og tak med takplater eller takpapp. Dette koster derimot litt, men det går også an å gjøre det enklere.

Du kan for eksempel legge 2 to-tomslekter over vedstabelen. Deretter kan du bruke takplater i for eksempel PVC og spenne de fast med stropper. Da er stabelen såpass stabil at den ikke vil stikke avsted om det skulle komme kraftig vind.

Hvordan vet jeg om veden er tørr nok?

I følge Norsk Standard for ved – NS 4414 deles fyringsved inn i 4 klasser.

  • Bjørk klasse ekstra.
  • Klasse 1.
  • Klasse 2.
  • Klasse 3.

For klasse 1 og bjørk klasse ekstra skal veden ha 20% eller lavere luftfuktighet. For klasse 2 og 3 kan veden ha inntil 23% fuktighet. Likevel bruker vedprodusentene å ligge godt under 20%.

Den beste måten å sjekke fuktigheten i veden på, er naturligvis ved å bruke fuktighetsmåler. Nå er det vel de færreste av oss som har det i boden, men det finnes et annet genialt triks.

Ta litt zalo, eller en annen flytende såpe, og smør det på den ene kortenden av vedkubben. Deretter blåser du mot trevirket på den andre siden. Er veden tørr, vil lufta trenge gjennom og det vil begynne å boble i enden der såpa er!

Kilder

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra både reiselivsbransjen og helsesektoren. Bak hver tekst Kristin skriver ligger det nøye research, slik at du som leser kan føle deg trygg på at du får god og riktig informasjon. Ellers har Kristin en egen evne til å finne smarte og kreative løsninger som forenkler hverdagen i hjemmet.
facebook-social instagram-social xplace-social