Fått maur innendørs? Slik blir du kvitt de

Maur innendørs

Oppdaget maur innendørs? Selv om de ikke utgjør noen direkte fare, er det ikke akkurat spesielt hyggelig med en maurinvasjon. Vi ser nærmere på hvordan du kan bli kvitt maur når de først har kommet seg innendørs.

Det er få ting som er mer irriterende enn å oppdage maur inne i sin egen bolig. Disse små insektene er riktig nok ufarlige, men kan raskt bli en plage om de får etablert seg i boligen.

Maur kan komme inn i boligen på mange ulike måter. Ofte handler det om at de er på jakt etter mat. Spesielt søtsaker og annen mat med høyt sukkerinnhold tiltrekker maur. I tillegg kan maur også komme innendørs for å søke ly og varme, spesielt om det er regnvær eller kaldt utendørs.

Uansett årsak er det viktig å bli kvitt maurene så fort som mulig. Heldigvis finnes det flere effektive metoder for å bli kvitt de små beistene. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan du kan bli kvitt maurene, og hindre at de kommer tilbake.

Kortversjonen

 • Slik oppdager du maur:
  • Vanlige steder å finne maur er kjøkken og rundt vinduer/dører.
  • Sjekk benkeplater, skap, skuffer, og søpla på kjøkkenet.
  • Se etter maurstier som leder til reiret.
 • Bekjempelse:
  • Fjern matkilder: Hold kjøkkenet rent og matvarer i tette bokser.
  • Bruk eddik eller sitronsaft: Spray blandingen der maurene er for å fjerne duftspor.
  • Bruk kanel: Dryss kanel rundt vinduer, dører og andre inngangspunkter.
  • Bruk maurspray: Effektivt mot større mengder maur. Kjøpes i dagligvarebutikker.
  • Bygg en barriere med natron: Dryss natron rundt inngangspunktene for å holde maurene ute.
 • Forebygging:
  • Hold hjemmet rent og ryddig, spesielt kjøkkenet.
  • Reparer sprekker og hull rundt vinduer, dører og lister.
  • Unngå fuktighet ved å reparere lekkasjer og håndtere fuktproblemer.

Slik oppdager du dem

Å oppdage den første mauren er ikke så vanskelig. Ofte gjør de seg til kjenne ved at det dukker opp noen her og der. Dukker det opp flere og flere, er det viktig at du finner ut av hvor de befinner seg hjemme hos deg. Om du ikke vet hva du skal se etter kan de nemlig være ganske så vanskelige å oppdage.

Har du sett et par maur inne hos deg, er det spesielt to steder du bør ta en ekstra titt. Det ene stedet er på kjøkkenet. Her oppholder de seg ofte på jakt etter mat. Sørg derfor for å inspisere både benkeplater, skap og skuffer på kjøkkenet – og ikke minst, ta en ekstra titt rundt søpla.

Det andre stedet du bør sjekke er rundt vinduer og dører. Disse områdene er vanlige inngangspunkter for maur, spesielt om det er sprekker eller andre åpninger de kan krype gjennom.

Noen ganger vil du kunne oppdage en sti av maur, som går fra matkilden deres og tilbake til reiret. Det viktigste er at du finner selve reiret, da det er avgjørende for å bli kvitt dem.

Slik bekjemper du maur innendørs

Maur ved lister
Maur kommer ofte inn i boligen gjennom små åpninger ved lister og lignende.

Når du har oppdaget maurene og funnet ut hvor de befinner seg, er det på tide å sette i gang med bekjempelsen. Det finnes flere effektive metoder for å bli kvitt maurene, og vi anbefaler å bruke en kombinasjon av disse for best mulig resultat.

1. Fjern matkilder

Det første du bør gjøre når du oppdager maur innendørs, er å fjerne matkildene deres. Sørg for å holde kjøkkenet rent og ryddig, og unngå å la matvarer stå fremme. Spesielt søtsaker og annen mat med høyt sukkerinnhold bør oppbevares i tette bokser eller beholdere.

Det kan også være lurt å tørke av benkeplater og andre overflater på kjøkkenet jevnlig, for å fjerne eventuelle matrester som maurene kan være ute etter.

2. Bruk eddik eller sitronsaft

Maur vil trekke vekk fra både eddik og sitronsaft, og disse kan derfor være effektive midler for å skremme dem bort. Bland eddik eller sitronsaft med vann i en sprayflaske, og spray blandingen der du har oppdaget maurene.

Ikke bare vil dette skremme bort maurene. Det vil også fjerne eventuelle duftspor de har lagt igjen. Maur kommuniserer nemlig ved hjelp av feromoner, og ved å fjerne duftsporene vil du forvirre dem og gjøre det vanskeligere å finne frem igjen til matkilden.

3. Bruk kanel

Et annet godt tips er å bruke kanel. Dryss gjerne litt kanel rundt vinduer, dører eller andre inngangspunkter hvor maurene kan komme gjennom. Dette vil bidra til å skremme vekk mauren, og bør drysses der hvor maurene ofte dukker opp.

4. Bruk maurspray

Har det gått til det punktet at det er veldig mye maur inne hos deg, kan det være lurt å bruke maurspray. Dette er spesielle insektsmidler som er utviklet for å drepe maur, og er derfor mer effektive enn eddik, kanel og lignende.

Maurspray kan kjøpes hos de fleste dagligvarebutikker, og er enkelt å bruke. Spray rett på maurene, eller der du har observert stien deres. Sørg for å velge en maurspray som er godkjent for bruk innendørs, for å unngå unødvendig eksponering for kjemikalier.

5. Bygg en barriere med natron

Om du har funnet ut av hvor maurene kommer inn, kan du bygge en barriere / mur av natron rundt inngangene. Natron er ufarlig for mennesker og dyr, mens maur automatisk vil trekke bort fra natron.

Dryss natron langs vinduskarmer, dørkarmer eller andre steder maurene kan komme inn. Sørg for å bygge en hel barriere, slik at maurene ikke finner noen åpninger de kan krype gjennom.

Forebygging av maur innendørs

Det beste tiltaket mot maur er naturligvis å hindre at de kommer inn i utgangspunktet. Med enkle tiltak kan du redusere risikoen for å oppdage maur innendørs.

Hold det rent og ryddig

Maurene er på jakt etter mat, og et skittent hjem vil være attraktivt for maur. Sørg derfor for å holde det rent og ryddig. Spesielt på kjøkkenet. Unngå å la matrester ligge fremme, og oppbevar matvarer i tette bokser eller beholdere.

Reparer sprekker og hull

Maurene kan krype gjennom selv de minste sprekker og hull. Inspiser boligen jevnlig, og sørg for å tette eventuelle åpninger du oppdager. Dette gjelder spesielt rundt vinduer, dører, lister og lignende.

Unngå fuktighet

Maurene er avhengige av fuktighet for å overleve, og de trekker automatisk mot fuktige miljøer. Sørg derfor for at det ikke er fuktproblemer i hjemmet ditt, og reparer eventuelle lekkasjer eller andre kilder til fuktighet.

Avatar

Hege

Hege brenner for å gi leserne god informasjon, enten det er gjennom detaljerte produktvurderinger eller ved å gi gode interiørtips. På fritiden vier Hege mye tid til plantene sine, og man kan trygt si at hun har "grønne fingre". Hege trives godt med å oppgradere hjemmet, og har fått nyttig erfaring gjennom mange spennende DYI-prosjekter. Hege er samtidig en av våre ivrige researchere for ulike produkter tilknyttet hjem og hage.