Drivhus Best i Test: Se våre anbefalinger

Atrium Drivhus

Er du på jakt etter et drivhus til hagen din? Da kan vi hjelpe deg å finne det rette. Vi har nemlig plukket ut noen drivhus vi mener er best i test! 

Det er få ting som smaker bedre enn hjemmedyrkede grønnsaker. Bare det å stå opp søndag morgen og gå ut og hente paprika, agurk og tomater til søndagsfrokosten er jo helt nydelig.

Enten du skal dyrke velsmakende grønnsaker, eksotiske planter eller noe helt annet, finnes det mye glede med drivhus. For det er jo veldig gøy å se det spire og gro.

Før du går til innkjøp av et drivhus, må du finne ut hvilken størrelse du ønsker og om det skal være frittstående eller stå inntil en vegg, for eksempel inntil hus- eller garasjeveggen. Vi anbefaler at du går for en størrelse større enn det du først hadde i tankene. Det er lett at det blir litt «mye vil ha mer», og da er det kjedelig å ikke ha plass til de ekstra plantene.

Du kan spare mye penger på å dyrke dine egne grønnsaker. Spesielt nå som frukt og grønt, på lik linje med det meste annet, bare øker i pris. Dessuten slipper du farlige sprøytemidler og kan nyte nyplukket og superkortreist mat.

Vi har tatt en titt på flere av drivhusene fra Grønt Fokus, og plukket våre favoritter. Hvilken drivhus anbefaler vi?

Test av drivhus: Dette er våre anbefalinger

I oppsummeringen under ser du drivhusene fra Grønt Fokus som vi har inkludert i vår oversikt. Du kan lese mer om drivhusene lenger ned i artikkelen.

Lenkene i denne oppsummeringen fører til den av våre samarbeidspartnere med produktet på lager til best pris.

  1. Qube (Frittstående)
  2. Odla (Frittstående)
  3. Odla (Tak- og veggdrivhus)
  4. Bruka Atrium (Frittstående)
  5. Juliana City Greenhouse (Minidrivhus)

arrow-downSlik vurderer vi produktene

Når vi vurderer produkter etterstreber vi å teste dem i virkeligheten. I tilfeller hvor det ikke er praktisk eller økonomisk mulig for oss å teste produktene i virkeligheten, vil vi sette en vurdering basert på flere ulike kriterier.

Eksempler på slike kriterier er pris, spesifikasjoner, kundeanmeldelser, omtaler av nettbutikken, garantitid på produktet, generell kvalitet og eksterne tester. Vi presiserer at flere av produktene i våre omtaler ikke er testet av oss i virkeligheten. Produktene som er inkludert i våre omtaler er utvalgt fra nettbutikker med affiliate-program, hvor det utbetales en viss provisjon per kjøp.

Rangeringen i våre tester gir uttrykk for redaksjonens og skribentens personlige oppfatning av de ulike produktene.

1. Qube Drivhus

Qube (Frittstående)

Qube drivhus
Areal: 3,9 / 5,1 / 6,4 m² Glass, materiale: 3 mm herdet glass Behandling: Pulverlakkert aluminium i svart Integrert sokkel: Nei (kjøpes separat) Takrenne: Ja Bredde: 198 cm Lengde: 198 / 259 / 321 cm Mønehøyde: 219 cm Vegghøyde: 135 cm Dørbredde: 595 cm

Qube er et drivhus i et klassisk og tidløst design, som tåler både vær og vind. Denne modellen kommer i 3 ulike størrelser; 3,9 m², 5,1 m² og 6,4 m². Her kan du enkelt finne noe som passer til ditt behov!

Bygget for tøft vær

Qube har litt tynnere profiler enn andre drivhus, og ved første øyekast kan man tenke at dette lille drivhuset ikke er av det mest solide slaget. Da kan vi berolige deg med at det er utviklet for å tåle både vind og vær.

Takvinkelen er høyere enn normalt. Dette med tanke på at snøen enklere kan gli av. For at drivhuset skal bli ekstra solid, er det designet med strømlinjeformede profiler og vinduer av herdet glass.

Er du fortsatt ikke overbevist? Da kan vi fortelle deg at drivhuset har blitt testet i vindtunnel. Selv i vindhastighet tilsvarende sterk storm, stod Qube støtt.

Elegant og funksjonelt

Qube har et tradisjonelt design, men er likevel utrolig stilig. Mye takket være reisverket av aluminium, som har fått et strøk med sort lakk. Det gir en stilig kontrast til vinduene.

Drivhuset kommer med en nyutviklet skinne til døren, som er uten hjul. Likevel glir dørene sømløst over skinnene, og designet gir en stabil dør som er enkel å åpne. Når døren er lukket, vil den gå i ett med resten av drivhuset, og gjør dermed alt mer helhetlig.

Velger du en av de større variantene, kan du fint få plass til et lite bord og noen stoler. Det er jo herlig å kunne sitte der inne og nyte en kaffekopp mens du betrakter mesterverkene dine.

Tilhørende sokkel

Hvis du er ekstra handy kan du selvfølgelig bygge din egen sokkel. Om du ikke ønsker det, kan du kjøpe med en tilhørende sokkel.

Da får du en vedlikeholdsfri aluminiumssokkel, helt uten at du trenger måle til!

Oppsummert

Qube er et flott drivhus som krever lite vedlikehold. Med dette i hagen kan du dyrke mat året rundt!

2. Odla Drivhus

Odla (Frittstående)

Odla drivhus
Areal: 4,9 / 6,0 m² Glass, materiale: 3 mm sikkerhetsglass Integrert sokkel: Ja Takrenne: Ja Bredde: 194 cm Lengde: 256 / 318 cm Mønehøyde: 230 cm Vegghøyde: 159 / 230 cm

Når man tenker på drivhus, er det nok nettopp denne typen drivhus de fleste ser for seg. Det har det klassiske designet, som ligner på et lite minihus. Dette lille drivhuset er perfekt for nybegynneren eller for deg som kanskje ikke har den største plassen i hagen.

Odla Drivhus kommer i to ulike størrelser, nemlig 4,9 m² og 6 m². Du kan selv velge om du vil ha ubehandlet aluminium eller sortlakkert drivhus. Vi synes personlig at det sortlakkerte gir et eksklusivt uttrykk, med en fin kontrast til sikkerhetsglasset.

Prisgunstig og robust drivhus

Pris er jo noe man må tenke på når man skal investere i et drivhus. Med Odla får du et prisgunstig alternativ, som likevel er av svært høy kvalitet.

Vinduene består av 3 mm sikkerhetsglass i hele lengder, som holdes på plass av plastlister. Om uhellet er ute, og sikkerhetsglasset knuser, vil det nærmest pulveriseres til små biter, i motsetning til vanlig glass, som resulterer i store, skarpe glasskår.

Når det er sagt, skal det litt til før et sikkerhetsglass knuser, da det er hele 5 ganger sterkere enn vanlig glass.

Enkelt å sette opp

Drivhuset Odla er enkelt å sette opp. I pakken ligger det en utførlig monteringsanvisning som tar deg gjennom prosessen steg for steg. Vi anbefaler at du følger denne til punkt og prikke, så unngår du frustrasjoner underveis.

Drivhuset er utstyrt med en robust glidedør. Du slipper altså en dør som står og slår. Det er heller ingen dørterskel, så du enkelt kan komme inn og ut med en trillebår.

Et godt alternativ til nybegynneren

Drivhuset fra Odla er ikke bare funksjonelt. Det er i tillegg fint å se på. Sikkerhetsglasset i fulle lengder gir deg i tillegg komplett oversikt over det du dyrker.

Med kombinasjonen god kvalitet og lav pris, er dette absolutt et godt valg for nybegynneren!

Oppsummert

Odla Drivhus er det godt alternativ for nybegynneren og for de som ønsker et lite drivhus i hagen. Sikkerhetsglasset i fulle lengder gjør at du har full oversikt over avlingene dine.

3. Odla tak- og veggdrivhus

Odla (Tak- og veggdrivhus)

Odla vegg- og takdrivhus
Areal: 3,4 / 5,0 / 7,2 m² Glass, materiale: 3 mm sikkerhetsglass Behandling: Pulverlakkert aluminium (valgfritt) Integrert sokkel: Ja Takrenne: Ja Bredde: 256 / 256 / 380 cm Dybde: 132 / 194 / 194 cm Mønehøyde: 233 / 251 / 251 cm Vegghøyde: 193,5 cm

Ikke alle har plass til et drivhus i hagen og noen har ikke hage i det hele tatt. Det trenger derimot ikke å sette en stopper for ønsket om å dyrke egne grønnsaker.

Med Odla tak- og veggdrivhus får du et drivhus som bygges ut fra husveggen. Bor du i leilighet med tilgang til takterrasse, kan du også lage din egen grønnsakshage der, ved å sette opp et tak- og veggdrivhus.

Utnytter varmen fra huset

Det finnes en stor fordel med veggdrivhus. Har du et frittstående drivhus, vil sola være den eneste energikilden, med mindre du setter inn egen varmekilde, naturligvis.

Med et veggdrivhus, vil du også kunne utnytte varmen fra boligen din. Det gjør at enkelte planter kan takle en overvintring. En mer stabil temperatur er også gunstig om du ønsker å dyrke frem eksotiske planter.

Fås i tre størrelser

Odla tak- og veggdrivhus kommer i tre forskjellige størrelser; 3,36 m², 4,96 m² og 7,24 m². Her burde det mulig å finne noe som passer akkurat din bosituasjon.

Du kan velge mellom vanlig aluminium eller sortlakkert aluminium. Glasset er av typen sikkerhetsglass og kommer i fulle lengder. Sikkerhetsglasset er 5 ganger sterkere enn vanlig glass, og ødelegges dermed ikke så lett.

Skulle du være så uheldig å få glasset knust, vil det nærmest bli pulverisert. Du slipper altså store, skarpe glasskår som er enkle å kutte seg på.

Døren på dette Odla-drivhuset glir friksjonsfritt ved hjelp av glideskinner. Det er heller ingen terskel på drivhuset, noe som gjør det enkelt å komme inn og ut med for eksempel en trillebår.

Drivhuset har integrerte takrenner, så vannet lettere renner ut. I tillegg er det utstyrt med takluker, sylinderlås og sokkel.

Kan fås med tilhørende bod

Kanskje har du bruk for ekstra bodplass? Da bør du ta en titt på Vibo Jonstorp-boden som selges av Grønt Fokus. Den passer godt til nettopp Odla vegg- og takdrivhus.

Oppsummering

Odla vegg- og takdrivhus er perfekt for deg som mangler plass til et frittstående drivhus. Enten du har en ledig husvegg eller tilgang til en takterrasse, kan du få din egne grønne oase rett utenfor stuedøra.

4. Bruka Atrium

Bruka Atrium (Frittstående)

bruka atrium
Areal: 9 m² Glass, materiale: 3 mm sikkerhetsglass Integrert sokkel: Nei (kjøpes separat) Diameter: 380 cm Sidehøyde: 182 cm Totalhøyde: 287 cm Dørbredde: 92 cm Tak: 6 mm kanalplast

Skal du ha et virkelig flott og elegant drivhus, bør du ta en titt på dette sekskantede drivhuset.

Sekskantet eleganse

Bruka Atrium er et stort drivhus på hele 9 m². Vi liker spesielt godt den sekskantede formen, som gir drivhuset et elegant preg og gjør det til et blikkfang i hagen. Den sortlakkerte aluminiumsrammen gir en fin kontrast til vinduene og får det hele til å se riktig så luksuriøst ut.

Er du på jakt etter et romslig drivhus, der det er god plass til å dyrke frem de herligste godsakene eller de fineste blomstene? Ja, da er Bruka Atrium definitivt verdt en plass på vurderingslisten.

Nyt middagen i drivhuset

Dette drivhuset er ikke «bare» et drivhus. I tillegg til rikelig med dyrkeplass, er det også plass til bord og noen stoler. Alt ligger altså til rette for koselige middager eller et glass med noe godt i – midt i den grønne oasen.

Ta med deg familie og venner og nyt en koselig stund, mens dere trekker inn den herlige duften fra plantene dine.

Solide tak og vegger

Bruka Atrium er et drivhus du vil få glede av i mange år fremover, takket være solide materialer i både tak og vegger.

Sidevinduene er av 3 mm sikkerhetsglass, som er 5 ganger så kraftig som vanlig glass. Én av fordelene med sikkerhetsglass, er at det knuses til småbiter om det først går i stykker. Du slipper altså store, skarpe glasskår som du raskt kan skjære deg på.

Taket består av 6 mm kanalplast av polykarbonat. Dette er en type termoplast som har ekstremt god holdbarhet og ofte går under navnet «hammerglass», nettopp på grunn av det eksepsjonelt solide materialet.

Fås med og uten sokkel

Når du kjøper Bruka Atrium kan du velge om du vil ha med sokkel eller ei. Du kan selvfølgelig lage en sokkel selv, men vær oppmerksom på at sokler av tre kan trekke til seg så mye fukt at de vrir seg. Resultatet kan bli at glasset på drivhuset sprekker.

Du bør derfor ha en solid sokkel av stål, og det er nettopp dette materialet den tilhørende sokkelen er laget av. Den er, i likhet med drivhuset, sortlakkert.

Oppsummering

Burka Atrium er ikke bare et drivhus. Det kan også brukes som et slags lysthus. Det stilige sekskantede designet blir garantert et blikkfang i hagen din.

5. Juliana City Greenhouse

Juliana City Greenhouse (Minidrivhus)

Juliana City Greenhouse
Glass, materiale: 4 mm sikkerhetsglass Integrert sokkel: Ja Takrenne: Ja Bredde: 80 cm Dybde: 40 cm Vegghøyde: 144 cm Totalhøyde: 158 cm

Juliana City Greenhouse perfekt for den urbane gartneren. Her får du et lite, frittstående drivhus som passer perfekt til deg som har begrenset plass, for eksempel på en balkong. Liten plass trenger altså ikke å stoppe deg fra å dyrke dine egne blomster, urter og grønnsaker.

Elegant på balkongen

Det er helt utrolig hvor dekorativt et minidrivhus kan være på en balkong. Det setter på en måte en ekstra liten spiss på uteplassen, og kan være en fin kontrast til omgivelsene rundt deg. Spesielt om du bor midt i byen.

Drivhuset står på hjul, så du enkelt kan flytte det. Det kan være praktisk hvis du ønsker å flytte det etter hvert som solen glir over himmelen. På innsiden finner du én stor og én liten hylle som enkelt kan tas ut om du trenger ekstra plass til større planter.

Noe av det vi liker spesielt godt, er hyllene med flater av tre. Kombinert med reisverket, som er i sortlakkert aluminium, gir dette en nydelig kontrast.

Solid kvalitet

Selv om dette er et lite drivhus, går ikke det på bekostning av kvaliteten og funksjonaliteten. Foran finner du skyvedører som gir deg enkel tilgang til vekstene dine. Med mulighet for åpning på toppen, kan du enkelt lufte ut.

Det er i tillegg skyvedører nederst på drivhuset, der du finner et lite oppbevaringsrom for potter og annet utstyr. Du kan selvfølgelig også bruke dette området til plantene dine, hvis du heller ønsker det.

Både vegger og tak består av 4 mm tykt sikkerhetsglass. Dette er ekstra solid glass som ikke ødelegges så lett og er holdbart i mange år.

Oppsummering

Juliana City Greenhouse er perfekt for deg som ikke har plass til et større drivhus. Her får du et elegant minidrivhus som også pynter opp uteplassen din.

Kjøp av drivhus: Nyttig å vite

Drivhus størrelse

Størrelse: Aller først bør du vurdere hvor stort drivhus du har behov for. Samtidig må du også ta høyde for hvor mye plass du faktisk har til rådighet.

Om du kun planlegger å dyrke potteplanter og noen få urter, kan det lønne seg å kjøpe et minidrivhus.

Hvis du derimot har planer om å dyrke mange ulike og spennende planter, og kanskje samtidig bruke drivhuset som et hyggelig oppholdssted, bør du heller se i retning mot de større utgavene.

I vår gjennomgang har vi inkludert både frittstående drivhus, minidrivhus, samt tak- og veggdrivhus.

Drivhus lysforhold

Lysforhold: Lysforhold er spesielt viktig når du skal dyrke planter og andre vekster i et drivhus.

Det er jo tross alt ikke uten grunn at drivhus har vegger av glass – her skal så mye lys som mulig komme inn.

God plassering av drivhuset er derfor viktig for at du skal få de resultatene du ser for deg. Drivhuset bør plasseres på et godt belyst sted, og om du planlegger å dyrke eksotiske planter er det viktig at drivhuset får nok sol til at temperaturen blir høy.

Om du har begrenset med plass, og litt dårlige solforhold der du bor, kan det lønne seg med et portabelt minidrivhus.

Drivhus materialer

Materialvalg: Det er flere ulike materialer å velge mellom når du skal kjøpe drivhus. De mest vanlige er glass og plast, men det finnes også drivhus laget av polykarbonat.

Alle materialene har sine fordeler og ulemper. Glass ser pent ut og gir god lysgjennomgang, men er ofte mer skjørt enn plast og polykarbonat. Heldigvis selges mange drivhuset med herdet glass.

Plast er lettere og ofte rimeligere, men er ikke like robust som glass og polykarbonat.

Polykarbonat er veldig holdbart og har god isolasjon, men gir ikke like god lysgjennomgang som glass.

Byggekvalitet

Design: Designet på drivhuset har ikke veldig mye å si for resultatene du får, men det er jo greit om man kan la drivhuset stå i hagen uten at man skjemmes.

Det finnes drivhus i mange ulike former og design. Velg et design du liker, og som står i stil til huset og hagen din ellers.

Personlig synes vi Bruka Atrium fra Grønt Fokus er blant drivhusene med det peneste designet.  Her må du rett og slett bare finne ut av hva du liker best!

drivhus isolasjon

Isolasjon: God isolasjon er viktig for å opprettholde en jevn og stabil temperatur inne i drivhuset.

Med god isolasjon er det tilrettelagt for at drivhuset kan holde bedre på varmen utover høsten.

Samtidig vil faktisk god isolasjon hindre at temperaturen blir alt for høy på de varme sommerdagene.

Stabil og jevn temperatur er viktig for å sikre gode vekstforhold!

drivhus ventilasjon

Ventilasjon: Akkurat som med isolasjonen, bør det også være tilrettelagt for god ventilasjon inne i drivhuset.

Om drivhuset har dårlig ventilasjon kan det bli svært fuktig. Fuktigheten kan skade plantevekstene, og det kan i verste fall dannes sopp og mugg.

Når du kjøper drivhus bør du derfor påse at drivhuset har tilstrekkelig med vinduer / dører som kan åpnes.

Vedlikehold

Montering og vedlikehold: Enkelte drivhus kan være kompliserte å montere, mens andre kan settes opp på en drøy time.

Her må du rett og slett vurdere hvor mye tid du er villig til å bruke på montering og vedlikehold.

Minidrivhus er som oftest enkle å montere, mens tak- og veggdrivhus krever litt mer.

Med frittstående drivhus lønner det seg også med en sokkel. Denne kan du lage selv, men for mange vil det beste være å kjøpe sokkel fra leverandøren.

pris

Pris og garanti: Prisen må jo som alltid vurderes. Det er stor forskjell på prisnivået mellom de ulike drivhusene.

Generelt sett er det materialene og størrelsen på drivhuset som er med på å avgjøre prisen.

Minidrivhus koster gjerne ikke mer enn noen tusenlapper, mens et stort frittstående drivhus kan koste godt over 10.000 kroner.

Garantitiden bør også vurderes. Flere av drivhusene hos Grønt Fokus har garantitid mot produksjonsfeil på hele 12 år!

Drivhus: Ofte stilte spørsmål

down-arrow Hvilket drivhus er best i test?

I vår gjennomgang av populære drivhus stikker Qube fra Grønt Fokus seg ut som en favoritt.

down-arrow Er drivhus søknadspliktig?

Nei. I utgangspunktet er oppføring av drivhus unntatt søknadsplikt.

Selv om drivhus ikke er søknadspliktig må du likevel melde fra til kommunen om oppføringen.

Pass også på at drivhuset ikke fører til at du overstiger utnyttelsesgraden på tomten.

down-arrow Hva kan jeg dyrke i et drivhus?

Du kan dyrke en rekke sorter av frukt, grønnsaker og blomster. Husk bare å velge planter som tåler klimaet der du bor.

down-arrow Hvor kan jeg finne drivhusene som er omtalt i denne testen?

Alle drivhusene vi har skrevet om her, kan kjøpes på hos Grønt Fokus.

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra både reiselivsbransjen og helsesektoren. Bak hver tekst Kristin skriver ligger det nøye research, slik at du som leser kan føle deg trygg på at du får god og riktig informasjon. Ellers har Kristin en egen evne til å finne smarte og kreative løsninger som forenkler hverdagen i hjemmet.
facebook-social instagram-social xplace-social