Når skal man gjødsle plenen? Våre anbefalinger

Gress i hagen

Vi er tidlig ute i år. I skrivende stund er det bare februar, men likevel har spørsmålet meldt seg. Når er det best å gjødsle plenen?

En grønn og velstelt plen er noe de aller fleste huseiere vil ha. Dessverre er det likevel litt mer som kreves enn bare sol og regn. Samtidig kan det jo være litt deprimerende å se den gule og tørre gressplenen når våren melder seg.

Nøkkelen til en flott og velstelt plen er å gi gresset riktig næring. Og ja, tidspunktet for når du velger å gjødsle plenen har faktisk en god del å si.

I denne artikkelen gir vi deg informasjon om når det er best å gjødsle plenen, og du får samtidig noen hotte tips som vil holde plenen grønn og velstelt gjennom hele sommeren.

Når på året skal man gjødsle plenen?

Gjødsling av gress

For at du skal få en grønn gressplen du faktisk kan være stolt av, er det viktig at du gjødsler på riktig tidspunkt. Men når er det egentlig man bør gjødsle?

Ekspertene er faktisk litt uenige, og mange huseiere bruker ulike metoder og tidspunkter for gjødslingen. Noen gjødsler kun på høsten, mens andre gjødsler flere ganger i løpet av sommerhalvåret.

Gjødsling tidlig på våren?

Våren er en viktig tid for oss hageeiere, og det er ofte et godt forarbeid som resulterer i en flott og frodig hage.

Når våren står for tur kan du gjødsle for første gang når temperaturen har begynte å stige i lufta, og snøen har smeltet. Ved å gjødsle relativt tidlig på våren legger du til rette for gode vekstforhold, og sikrer at gressplenen får den næringen som trengs.

Samtidig er det viktig at du ikke er for ivrig. Det skal ikke være frost i bakken når du gjødsler, og du bør påse at underlaget er tørt før du går i gang med gjødslingen.

En fin metode for å avgjøre når du bør gjødsle er å titte mot de mest lune områdene i hagen. Et godt startsignal for gjødslingen er når gresset begynner å bli mer grønt i disse områdene, og temperaturmåleren har begynt å krype over 10 grader.

Det er viktig at du gjødsler i hagen før gresset begynner å vokse intensivt. Dette vil bidra til å bygge et sterkere rotsystem, samtidig som gresset bedre vil takle tørke og høye temperaturer gjennom sommeren.

Ulempene

En av ulempene med å gjødsle tidlig på våren, er at man kan «overstimulere» gresset. Dette kan føre til at gresset vokser raskere enn normalt.

Resultatet? Du må klippe gresset oftere!

Gjødsle gjennom sommeren?

Også her er det litt uenighet blant ekspertene. Noen mener at man bør gjødsle plenen 3 ganger i løpet av sesongen, mens andre mener at det holder å gjødsle én gang.

Om du velger å gjødsle flere ganger i løpet av sommeren anbefaler vi at du bruker mindre gjødsel utover i sesongen. Generelt er det anbefalt å bruke 3 -5 kg per 100 km² på den første gjødslingen, og deretter 2 – 3 kg per 100 km² på de neste rundene.

Noen gjødsler også sent på høsten

Det er ikke greit å bli klok på når man bør gjødsle. På den ene siden har man de som gjødsler om våren, mens andre sverger til at gjødslingen kun bør gjøres sent på høsten.

Professor Atle Håbjørg har blant annet uttalt til Klikk.no at plenen kun bør gjødsles på høsten. Argumentetet er at det stimulerer dannelsen av underjordiske utløpere i gresset, som igjen skal føre til en tettere og mer robust gressplen.

Følg med på værmeldingen

Det er ikke bare når på året du gjødsler som har noe å si. Du bør også følge med på været.

Været har faktisk en stor innvirkning på når det er best å gjødsle plenen. For å få mest mulig ut av gjødslingen bør du unngå å gjødsle når det er veldig tørt. Optimalt sett bør du gjødsle rett før det kommer en skikkelig regnskur.

Om du gjødsler i en periode hvor det er veldig varmt med steikende sol, risikerer du faktisk å ende opp med brune svimerker på gresset. Lite kledelig!

Bor du i et område hvor det regner lite, er det selvfølgelig ingenting i veien for at du finner frem sprederen. Det eneste du må passe på er at sprederen dekker hele plenen, slik at den ikke etterlater seg tørre flekker her og der.

Redaksjonens råd

Det finnes altså mange ulike oppfatninger av når man bør gjødsle plenen.

Basert på egne erfaringer har vi konkludert med at det ofte kan fungere godt å gjødsle plenen på våren, som beskrevet tidligere i artikkelen. Utover sommeren kan du se an litt, og gjødsle litt ekstra om du ser at gresset begynner å miste fargen. Dette har hvertfall gitt oss et godt resultat.

Om du vil ta den helt ut kan du jo også alltids prøve å gjødsle når det går mot høst. Det er ikke noe vi har prøvd selv, men vi ser likevel at flere har fått gode resultater av dette!

Hvor mye gjødsel bør man bruke?

Vel så viktig som når du skal gjødsle, er hvor mye gjødsel du skal bruke. Faktisk skal det ganske så mye til å bruke for mye gjødsel i hagen. Om resultatene har uteblitt kan det rett og slett hende at du har brukt for lite gjødsel.

En god regel er at du kan bruke 3 – 5 kg per 100 km² på den første gjødslingen, og deretter 2 – 3 kg per 100 km² på de neste rundene.

Samtidig er det greit å huske på at dette er en generell regel. Om du har enkelte områder i hagen som får lite sollys gjennom sommeren, kan du godt spe på med litt mer gjødsel i disse områdene.

Supplementer med kalk

I tillegg til gjødsel bør du også vurdere å bruke kalk i hagen. Kalk er spesielt nyttig for å bekjempe mose og ugress.

Det er ikke nødvendig å bruke kalk like ofte som gjødsel. Stort sett holder det å kalke plenen hvert 3. – 5. år, avhengig av hvor mye mose og ugress du ser i hagen.

Også her finnes det unntak til regelen. Om det er mye mose og ugress i hagen kan du kalke oftere. Dukker det aldri opp hverken mose eller ugress kan det faktisk være at du kan kalke enda sjeldnere!

Kilder

Avatar

Hege

Hege brenner for å gi leserne god informasjon, enten det er gjennom detaljerte produktvurderinger eller ved å gi gode interiørtips. På fritiden vier Hege mye tid til plantene sine, og man kan trygt si at hun har "grønne fingre". Hege trives godt med å oppgradere hjemmet, og har fått nyttig erfaring gjennom mange spennende DYI-prosjekter. Hege er samtidig en av våre ivrige researchere for ulike produkter tilknyttet hjem og hage.