Varmepumpe Test 2023: Slik får du de beste tilbudene

Varmepumpe som henger på veggen

En varmepumpe kan bidra til å redusere både klimagassutslipp og strømregninga. Sammenlignet med panelovner og andre varmekilder vil en varmepumpe varme opp boligen langt bedre, og ikke minst – billigere.

I denne artikkelen gir vi deg oversikt over de beste leverandørene av varmepumper, og forklarer hvordan du bør gå frem for å få det beste tilbudet.

Tjenestetorget Logo

Tjenestetorget.no

100% uforpliktende tilbud fra flere leverandører.

Det florerer av tester av varmepumper på nettet. Et enkelt Google-søk gir svært mange resultater, og felles for flere av testene er at ulike modeller kåres til best i test.

Dette er nok helt sikkert gode tester, men de har likevel en stor ulempe. Hvilken varmepumpe som er best vil enkelt og greit avhenge av boligen som skal varmes opp, og ikke minst klimaet i området hvor varmepumpa skal brukes.

Det å velge riktig varmepumpe er altså ikke en spesielt enkel oppgave. Ikke bare finnes det et hav av ulike produkter på markedet. Du må også vurdere hvilken varmepumpe som passer best til akkurat din bolig. Her er både areal, planløsning, isolasjon og klima viktige faktorer man bør ta hensyn til.

Ikke nok med det. En varmepumpe koster også relativt mye. Man sparer riktig nok inn igjen denne kostnaden gjennom lavere energiforbruk, men for at du skal få mest ut av varmepumpen er det svært viktig at du velger riktig modell.

Om du skulle kjøpe en varmepumpe som ikke passer til din bolig kan du risikere at du ikke sparer noe som helst på investeringen. Vi anbefaler derfor på det sterkeste at du gjør grundig research før du går til innkjøp av en varmepumpe.

Alternativt kan du benytte deg av en anbudstjeneste for varmepumper. Med en slik tjeneste vil du kunne motta spesialtilpassede tilbud for deg og din bolig, og du vil enkelt kunne sammeligne priser mellom de ulike leverandørene.

Vi nevner blant annet tjenestetorget.no, som er en helt uforpliktende anbudstjeneste for varmepumper!

Varmepumpe Test: De beste leverandørene

I denne oversikten har vi valgt å samle de beste leverandørene av varmepumper på markedet. Om ønskelig kan du sjekke pris for å kjøpe varmepumpen selv, eller eventuelt fylle ut skjema via tjenestetorget.no for å motta uforpliktende tilbud på både varmepumpe og montering.

Fujitsu

Fujitsu Logo

Fujitsu er en av verdens største leverandører av varmepumper, og det er FJ Klima AS som står for distribusjonen av Fujitsu-varmepumper i Norge. Varmepumpene fra Fujitsu er spesielt tilpasset for nordiske forhold, og i sortimentet finner man både luft-til-luft og luft-til-vann-varmepumper.

Blant de populære varmepumpene fra Fujitsu finner man Fujitsu Extreme 7.2, som har blitt kåret til best i test i flere uavhengige vurderinger. Denne varmepumpen har en varmekapasitet på 7.2 kW, som i praksis vil dekke omtrentlig 80 m². Ved behov kan du eventuelt gå for en av de mer kraftige modellene i Extreme-serien, som leveres med henholdsvis 7.4 kW og 8.2 kW.

Videre har Fujitsu Extreme 7.2 et svært lavt energiforbruk, og den innebygde bevegelsessensoren vil automatisk senke temperaturen når du forlater rommet hvor varmepumpen er plassert.

Tjenestetorget Logo

Tjenestetorget.no

100% uforpliktende tilbud fra flere leverandører.

Mitsubishi

Mitsubishi Electric Varmepumper Logo

I 1991 startet Miba AS opp i Norge, med hovedfokus på både import og salg av varmepumper og aircondition. I 2015 ble Miba kjøpt opp av Mitsubishi Electric, og har siden den gang ytterligere økt sin markedsandel i Norge.

Mitsubishi Electric leverer i hovedsak luft-til-luft-varmepumper, og dekker i dag omtrentlig 25% av dette markedet. Med lang erfaring og mer enn 400 autoriserte forhandlere rundt om i landet kan du føle deg trygg på at kvaliteten er god.

Blant varmepumpene fra Mitsubishi Electric finner man blant annet flaggskipet Kaiteki 6300. Denne varmepumpen omtales som både driftssikker og energieffektiv, og har en varmekapasitet på 6.3 kW. Dette vil kunne dekke et areal på inntil 120 m², og varmepumpen holder det gående i temperaturer helt ned til -35 °C.

Tjenestetorget Logo

Tjenestetorget.no

100% uforpliktende tilbud fra flere leverandører.

Panasonic

Panasonic Varmepumper Logo

Panasonic har levert elektriske produkter til privatmarkedet i over 100 år. Det er liten tvil om at Panasonic har lang fartstid i markedet, og per dags dato har leverandøren solgt godt over 1 million varmepumper i Norden.

Via nettsidene ser man at Panasonic tilbyr både luft-til-vann og luft-til-luft-varmepumper, og via de lokale forhandlerne kan du enkelt få en helt uforpliktende og kostnadsfri befaring.

En av de definitivt mest populære varmepumpene fra Panasonic er flaggskipet HZ25WKE. Dette er en av Nordens mest solgte varmepumper, og leveres med en varmekapasitet på hele 7.4 kW. I praksis fører dette til at varmepumpen kan dekke et område på inntil 150 m².

For smarthjem-entusiasten nevner vi også at Panasonic HZ25WKE er utstyrt med innebygd WiFi, og det avanserte Nanoe-X rensesystemet sikrer god luftkvalitet i boligen.

Tjenestetorget Logo

Tjenestetorget.no

100% uforpliktende tilbud fra flere leverandører.

Toshiba

Toshiba Varmepumper Logo

Den japanske leverandøren Toshiba ble grunnlagt i 1939, og har derfor lang fartstid i markedet. Toshiba leverer noen av de mest solgte varmepumpene i Norge, og felles for så godt som alle modellene er det lave prisnivået. I sortimentet finner man stort sett kun luft-til-luft-varmepumper, samt egne systemer for aircondition og datakjøling.

En av de mest populære modellene fra Toshiba er Daiseikai 9 Ras 35. Denne modellen har mottatt skryt for sin gode hurtigvarmefunksjon, og varmepumpa kan benyttes ved temperaturer helt ned til -30 grader.

Tjenestetorget Logo

Tjenestetorget.no

100% uforpliktende tilbud fra flere leverandører.

Samsung

Samsung Logo

Samsung har lokale forhandlere fordelt over hele Norge, og tilbyr blant annet gratis befaring før en eventuell montering av en ny varmepumpe.

Varmepumpene fra Samsung er importert av Norges største importør av inneklima-produkter, nemlig ABK-Qviller. Selskapet er 100% eid av NIBE Industrier AB, som er Nordens største fabrikant av ulike varmeløsninger for boliger.

Samsung er godt kjent for å levere smarte produkter, og dette ser man også på varmepumpene. Flere av varmepumpene er utstyrt med innebygd WiFi og stemmestyring, og produktene går perfekt inn i et ekstisterende smarthjem.

I sortimentet finner man både luft-til-luft og luft-til-vann-varmepumper. De desidert mest solgte varmepumpene er luft-til-luft, og de fleste modellene har en prislapp på omtrentlig 15.000 – 25.000 kroner.

En av bestselgerne er Samsung Smart Home Exclusive 12, som blant annet har svært lavt støynivå og integrert WiFi-styring.

Tjenestetorget Logo

Tjenestetorget.no

100% uforpliktende tilbud fra flere leverandører.

Daikin

Daikin Logo

Daikin er en totalleverandør av produkter for inneklima, og har alle typer varmepumper i sitt sortiment. Her finner man varmepumper med både luft-til-luft, luft-til-vann og væske-til-vann.

Daikin er kanskje ikke den mest anerkjente leverandøren her på det norske markedet, men på verdensbasis gjør Daikin det stort. I over 80 år har Daikin levert varmepumper og andre inneklima-produkter til forbrukerne, og flere av varmepumpene er spesielt tilpasset bruk i det kalde, nordiske klimaet.

En av bestselgerne fra Daikin er varmepumpen Synergi 3. Denne varmepumpen har et stilig og tidløst design, og leveres samtidig med innebygd støtte for WiFi-tilkobling. Energimerkingen er A+++, og enheten er spesielt utviklet for det nordiske markedet.

Tjenestetorget Logo

Tjenestetorget.no

100% uforpliktende tilbud fra flere leverandører.

COP, SCOP og SEER

Når du er på utkikk etter å kjøpe en varmepumpe vil du sannsynligvis komme over forkortelsene COP, SCOP, SEER. Men hva betyr egentlig dette, og hva har det å si for deg?

COP

COP står for Coefficient of Performance, og omtales ofte på norsk som varmefaktor eller effektfaktor. COP sier kort fortalt noe om hvor mye varme du får fra varmepumpen sammenlignet med strømforbruket. Desto høyere COP, desto mer varme vil varmepumpen klare å gi fra seg.

COP er for øvrig ikke et veldig nøyaktig mål på hvor effektiv varmepumpen er. COP vil variere basert på flere ulike faktorer, slik som eksempelvis utetemperatur og ønsket innetemperatur. Varmefaktoren sier altså kun noe om hvor mye varme varmepumpen klarer å gi fra seg på et gitt tidspunkt. For å få en bedre oversikt over hvor effektiv varmepumpen er bør du heller se på SCOP.

SCOP

SCOP står for Seasonal Coefficient of Performance, og kalles ofte årsvarmefaktor på norsk. Dette tallet sier noe om varmepumpens evne til å gi fra seg varme gjennom et helt år. Desto høyere årsvarmefaktoren er, desto mer effektiv er varmepumpen. En høy SCOP vil altså resultere i et lavere strømforbruk.

Kort forklart kan man altså si at SCOP er et gjennomsnittlig mål på hvor effektiv varmepumpen er gjennom et helt år. Langt mer nøyaktig enn COP!

SEER

SEER står for Seasonal Energy Efficiency Ratio. Her snakker man altså om energieffektivitetsfaktor, eller bare årskuldefaktor. Årskuldefaktoren sier noe om hvor mye kulde varmepumpen klarer å gi fra seg sammenlignet med strømforbruket.

SEER er spesielt relevant for deg som også planlegger å bruke varmepumpen til kjøling på sommeren. Et høyere SEER-tall tilsier at varmepumpen bruker lite energi for å kjøle ned omgivelsene, og strømforbruket vil dermed også være lavere.

Varmepumpe: Ofte stilte spørsmål

down-arrow Er det lønnsomt med varmepumpe?

Mange kan bli skremt av at kostnaden for selve varmepumpen og installasjonen er relativt høy. På sikt kan det likevel være svært lønnsomt å investere i en varmepumpe.

Det er anslått at en varmepumpe vil redusere energiforbruket med hele 40 – 80% sammenlignet med elektriske varmekilder. Dette vil naturligvis føre til en lavere strømregning. Du begynner med andre ord umiddelbart å spare inn igjen investeringskostnaden for varmepumpa.

Samtidig er det slik at desto høyere strømprisene er, desto mer vil du spare ved å ha en varmepumpe. Med dagens skyhøye energipriser er det derfor mange som tyr til varmepumpa for å redusere strømregningen.

down-arrow Kan man bruke varmepumpe gjennom sommeren?

Primært er jo varmepumpen tenkt for bruk gjennom de kalde dagene på vinteren. Heldigvis kan varmepumpen også brukes for kjøling på sommeren.

I praksis vil varmepumpen fungere omtrentlig som en aircondition, og det er derfor null problem å sette varmepumpa i kjølemodus når de virkelig steiker ute.

Før du setter på kjølemodus er det likevel én ting du bør forsikre deg om. Det må rett og slett være montert en kondensvannslange på den delen av varmepumpen som sitter inne. Dette skulle stort sett ikke være et problem, da så godt som alle autoriserte installatører monterer med disse slangene.

down-arrow Hvilke typer varmepumper finnes?

Hovedsakelig skiller man mellom 4 ulike typer varmepumper.

  • Luft-til-luft-varmepumpe: Denne typen varmepumpe trekker til seg den kjølige uteluften, og utnytter seg deretter av varmeenergien fra denne luften. Den varme luften blir så blåst inn i boligen.
  • Luft-til-vann-varmepumpe: Disse varmepumpene trekker også til seg den kjølige uteluften. Forskjellen er at varmen fra luften benyttes til å varme opp vann. Dette vannet kan eksempelvis brukes til radiatorer, vannbåren gulvvarme eller til oppvarming av tappevann.
  • Væske-til-vann-varmepumpe: Kalles ofte bergvarmepumpe. Her benyttes energi som er lagret i fjell, sjø eller jord til å varme opp vann. Som med luft-til-vann kan dette vannet brukes til gulvbåren varme eller radiatorer.
  • Avtrekksvarmepumpe: En avtrekksvarmepumpe vil hente varme fra ventilasjonsanlegget i huset. Varmen trekkes som oftest ut fra luft som kommer fra kjøkken og våtrom. Luften vil deretter filtreres og kunne brukes til romoppvarming.

down-arrow Kan jeg søke om tilskudd for en varmepumpe?

Det er godt kjent at man kan få støtte fra Enova når man skal kjøpe en varmepumpe. Støtteordningen er for øvrig blitt begrenset i løpet av de siste årene, da markedet nå er godt etablert med god konkurranse mellom leverandørene.

Per nå gis det kun støtte til én type varmepumpe, nemlig væske-til-vann. Her kan man få inntil 10.000 kroner i støtte.

down-arrow Hva koster en god varmepumpe?

Som med alt annet er det store prisvariasjoner også for varmepumper.

På markedet finner man svært rimelige budsjettmodeller som kun koster 5.000 – 10.000 kroner. Samtidig finner man også svært avanserte og kostbare modeller, som kan ha en prislapp på mange hundre tusen kroner.

Generelt sett er en luft-til-luft-varmepumpe det rimeligste alternativet. I denne kategorien finner man typisk varmepumper med en prislapp fra 10.000 – 35.000 kroner.

Luft-til-vann-varmepumper har en betraktelig høyere prislapp, og prisen kan være alt fra 50.000 – 150.000 kroner.

Det absolutt dyreste alternativet er en væske-til-vann-varmepumpe (bergvarmepumpe). Dette er svært avanserte systemer, og installasjonskostnaden kan raskt falle på omkring 200.000 kroner. Samtidig er varmepumpene dyre, og koster typisk 100.000 – 150.000 kroner.

Avtrekksvarmepumper er ikke spesielt mye brukt i Norge. Prisen for en slik varmepumpe er omtrentlig 75.000 – 125.000 kroner.

Merk også at installasjonskostnaden kan variere for samtlige av de ulike varmepumpetypene. Totalprisen avhenger rett og slett av boligen hvor varmepumpen skal installeres.

down-arrow Hvor stor varmepumpe trenger jeg?

Nøyaktig hvor stor og kraftig varmepumpe du har behov for avhenger av flere ulike faktorer.

En av de viktigste faktorene er naturligvis størrelsen på boligen du skal varme opp. Et større areal vil naturligvis føre til at du trenger en kraftigere varmepumpe.

Planløsning er også en viktig faktor. Varmepumpen vil fungere best i åpne løsninger, da den varme luften enklere vil kunne spres rundt om i boligen. Om du har mange lukkede rom kan det være fornuftig å vurdere en relativt kraftig varmepumpe.

Isolasjonen du har i boligen din er naturligvis også en faktor du bør ta hensyn til. Om boligen er godt isolert kan du med fordel vurdere en litt rimeligere og mindre kraftig varmepumpe. Med dårlig isolasjon vil varmetapet være større, og varmepumpen vil dermed måtte være kraftigere for å kompensere for varmetapet.

Til sist bør du også vurdere klimaet i området hvor du bor. Bor du i et kaldt område vil behovet for en kraftig varmepumpe være større. Om du derimot holder til i et område med mildere klima kan du med fordel vurdere en mindre kraftig modell.

down-arrow Krever en varmepumpe mye vedlikehold?

Nøyaktig hva slags vedlikehold som kreves vil avhenge av hvilken type varmepumpe du har.

I løpet av de siste årene har flere av varmepumpene blitt vedlikeholdsfrie, og det er generelt lite man må gjøre for å holde varmepumpa i drift.

Avhengig av hvilken modell du har vil du typisk måtte rengjøre luft- og partikkelfiltre inne i varmepumpen. På vinteren er det også viktig å se til at luftinntaket ikke er tildekt av snø, og man bør se opp for ising på den delen av varmepumpa som sitter utendørs.

De aller fleste installatørene av varmepumper tilbyr regelmessig vedlikehold gjennom service-planer. Dette er anbefalt for å sikre lengst mulig levetid på varmepumpa, og en service koster typisk ikke mer enn et par tusenlapper.

Les også: Test av airconditions!

Kilder

Avatar

Bård Fjeldavli

Bård Fjeldavli har solid teknisk innsikt omkring temaene bolig og oppussing. Han er dedikert til å veilede leserne mot de beste valgene, spesielt når det gjelder ulike tjenester som leveres til hjemmet. Her nevner vi både strømleverandører, boligalarmer og ulike eiendomsmeglere. Bård har bakgrunn fra logistikk, og skilter med en bachelorgrad fra 2013 hvor han dykket dypt inn i emner som lager, transport og salg.
facebook-social twitter-social webpage-social