Hva må du tenke på for å velge riktig farge til huset?

Ny maling på huset

Er du usikker på hvilken farge du skal velge på huset?

Det er faktisk flere ting du bør tenke på før du setter i gang med å male huset. I denne artikkelen går vi gjennom noen av de viktigste faktorene.

Hvordan velge riktig?

Så hva bør du egentlig tenke på når du skal velge farge på huset? Det viktigste er jo selvfølgelig at du liker fargen, men noen andre faktorer bør også tas i betraktning.

Materialer

Hvilke materialer huset er bygget i kan ha betydning for hvilken farge du velger.

De fleste hus er bygget med trevirke som gran og furu. Gran er litt lysere trevirke, mens furu er litt rødaktig.

Har du trevirke på ytterveggene som er trykkimpregnerte, så bør du vente med å male huset til dette har tørket godt i noen måneder.

Nyere minimalistisk stil med tynne panelbord blir ofte beiset for å gi et best mulig utseende. Primærfargene brun, svart og grå blir vanligvis brukt!

Husets stil

Det samme gjelder for husets stil. Det fins mange typer hus, enten det er frittstående eneboliger eller murhus. Det kan være fint å finne ut hvilken stil huset er bygget i, slik at man kan se på hvilke farger disse husene er ment for.

I dag ser vi alt fra gresk til postmoderne stil, og da vil du kunne avdekke hva slags farger som tradisjonelt har blitt brukt til akkurat ditt hus.

Omgivelsene

Omgivelsene kan bety mye for hvordan du velger å male huset. Bor du landlig med mye grønt og andre elementær-farger, så ønsker du kanskje å lage en kontrast

Om du derimot bor i et mer tettbygd strøk kan du lønne seg å se mot naboen.

Nabohusenes farger

Vi nordmenn trives ofte best i flokk, og det er ikke alltid man vil skille seg ut.

Det er svært vanlig å farge huset sitt likt som naboene når man bor i rekkehus eller andre typer borettslag. Ved å male huset i samme farger vil garantert minke nabokonfliktene og gjøre alle fornøyde.

Har man derimot en enebolig i et tettbebygd strøk, så trenger ikke fargene være like. Det kan likevel være lurt å ta en titt mot naboene, og muligens velge en farge i samme nyanse.

Geografisk betydning

Geografi kan ha en betydning for husets farge. Ser man på hus i arktiske strøk, ser man ofte hus i mange sterke farger. Reiser man lenger sør vil man se hus i mer nøytrale farger.

Geografi kan ha betydning på hvordan sollyset faller på huset. Om huset bader i sol eller ligger i skyggen kan ha betydning for hvordan du vil male huset ditt neste gang. Vær og vind kan ha betydning for hvordan huset oppleves av den som ser på det!

Detaljfarger

Er man i tvil om man tør å gå for en «sprek» farge på huset, så kan man velge å holde fargene nøytrale. Man kan heller se på å bruke kreativiteten på detaljene.

Møner, vannbrett, lister og dører er detaljer som kan smykkes med spennende farger som gjør huset unikt. Dessuten har man en hage med stort potensiale. Her kan man eksperimentere med mange spennende detaljfarger!

Hva er de mest populære husfargene i 2022?

Fargekart husfarge

I Norge elsker vi tradisjon og de vanlige fargene som rødt, hvitt, grått og gult går ofte igjen. Samtidig ser vi også en tendens til bruk av mer duse pastellfarger på norske hus.

Vi har nemlig behov for å leke mer med fargene og bruke kreativiteten. Velger man derimot hvitt, slik som Jotuns 1001 Egghvit, så har man mulighet til å bruke fargekartet på detaljer i hjem og hage.

Noen av de mest populære fargene i 2022 er:

  • Jotun 2006 Husmannsrød.
  • Jotun 0152 Staverngul.
  • Nordsjø Embracing Blue.
  • Nordsjø Kleber Grey.
  • Jotun 0734 Brunsvart.
  • Nordsjø My Green Garden.

Hvordan får man maling til å holde lengst mulig?

Det er deilig å pensle den siste strøket på et stort hus, og deretter håpe at det går mange år før man trenger å male det på nytt. For å få det beste resultatet er det lurt å gjøre godt forarbeid.

Aller først må man vaske husets fire vegger grundig. Dette er et arbeid som er ganske tungt og krever tålmodighet. Samtidig avdekker det også panelets tilstand.

Husvask og Kraftvask er anbefalt både til vedlikehold og før du maler. Du fjerner salter, soppsporer og alger som har trengt seg inn i trevirket. Er panelet virkelig angrepet, bør man i verste fall skifte de bordene som er i dårligst stand.

Gjør man dette til en vane, så holder malingen og panelet lenger. Husets tilstand vil være bedre enn uten tiltak.

Det kan også være greit å forsøke og få vekk så mye gammel maling som mulig. Du har kanskje fått av en del med vask, men kanskje du også må til med skrapen.

Ved å fjerne mest mulig gammel maling, sørger man samtidig for at den nye malingen holder lenger. Dette er fordi underlaget er flatere og har mindre mulighet for å slippe til luft, som vil føre til oksidering under malingen. Når du har skrapet alle vegger kan du skylle med hageslangen og la veggene tørke.

Ved å legge på en grunning, vil malingen feste seg til dette laget og minske muligheten for råte forårsaket av tid, vær og vind. Skal du bare male over gammel maling, så bør likevel disse punktene følges.

Oppsummert

Det å velge riktig maling til huset kan være en utfordring. Uansett hvilken farge man til slutt ender opp med, så skal man først og fremst sørge for at man blir fornøyd.

Det er lurt å tenke på ting som materialer, stil, omgivelser og detaljer når man maler, da dette er med på å påvirke resultatet.

Den aller beste måten for å beholde malingen lengst mulig, er årlig husvask og grundig forarbeid. Vi håper du har fått den kunnskapen du trenger for å komme i gang med maling av huset i år!

Avatar

Bård Fjeldavli

Bård Fjeldavli har solid teknisk innsikt omkring temaene bolig og oppussing. Han er dedikert til å veilede leserne mot de beste valgene, spesielt når det gjelder ulike tjenester som leveres til hjemmet. Her nevner vi både strømleverandører, boligalarmer og ulike eiendomsmeglere. Bård har bakgrunn fra logistikk, og skilter med en bachelorgrad fra 2013 hvor han dykket dypt inn i emner som lager, transport og salg.
facebook-social twitter-social webpage-social