Hvor ofte bør man egentlig bytte sengetøy?

Skifte sengetøy

Er du en av de som bytter sengetøy en gang i uka? Eller kanskje du lar det gå en hel måned før du bytter på senga? Hva er egentlig riktig?

Det er ikke mange som synes det er spesielt morsomt å bytte på senga. Et tema som til stadighet tas opp igjen til diskusjon er hvor ofte man egentlig bør skifte på senga.

I følge en studie fra FDB Analyse for Berlingske.dk, skifter danskene på senga i gjennomsnitt hver 14. dag. Om man derimot retter blikket mot de britiske øyene ser man at 1 av 3 faktisk kun skifter på senga èn gang i året, i følge en studie utført av Hammonds Furniture.

Her er det altså store variasjoner. De som kun bytter sengetøy èn gang i året gjør det nok likevel ikke fordi de tror det er det mest renslige. Her antar vi at det nok heller har med vilje å gjøre. Det er jo trossalt ikke den artigste aktiviteten man kan gjøre, eller hva?

Men OK. Folket ser altså ikke ut til å være helt enige om hvor ofte sengetøyet bør byttes. Så hva sier egentlig ekspertene?

Skifte sengetøy annenhver uke – Den gylne middelvei

Vektdyne

«Det er litt individuelt hvor ofte man bør bytte sengetøy, men generelt sett bør det gjøres hver 14. dag».

Dette uttaler lederen hos Orkla forbrukerservice, Malin Skaar, til Dagbladet.no.

Andre ser også ut til å dele denne oppfatningen. Ekspertene hos Good Housekeeping Institute anbefaler på generell basis at sengetøyet skiftes minst hver 14. dag.

«Om du sliter med nattesvette bør du vaske enda oftere enn dette, gjerne èn gang per uke», uttaler ekspertene hos Good Housekeeping Institute. I tillegg bør også personer som sliter med diverse allergier sikte seg inn på å bytte sengetøyet litt oftere enn annenhver uke.

Men hvorfor trenger vi egentlig å bytte på senga så ofte?

I følge Laura Bowater, en anerkjent mikrobiolog, kvitter kroppen seg med nesten en million døde hudceller hver eneste dag. Uten at vi nødvendigvis merker det svetter vi mennesker også en god del gjennom natten. De døde hudcellene og svetten vil tiltrekke seg midd, som på sikt kan føre til en uønsket bakterieflora i sengen. Laura Bowater går faktisk så langt som å anbefale at sengetøyet bør vaskes hver eneste uke, uavhengig av om man sliter med allergier eller ei.

Likevel deler ikke alle ekspertene dette synspunktet. Den generelle anbefalingen fra de aller fleste er at sengetøyet bør vaskes annenhver uke. Rengjøringsgiganten Lilleborg støtter dette, og har uttalt i en generell pressemelding at hver andre uke er den gylne middelvei!

Hvordan kan man holde sengetøyet så rent som mulig?

Ekspertenes tale er altså klar. Generelt sett bør sengetøyet skiftes ut hver andre uke, og personer med allergi eller mye svette bør skifte hver uke. Men hva kan man gjøre mellom hver rengjøring for å holde sengetøyet så rent som mulig?

  • Ta en dusj før du legger deg.
  • Unngå å ligge i senga rett etter trening.
  • Fjern sminke før du legger deg.
  • Ikke bruk body lotion og andre kremer rett før sengetid.
  • Ikke spis i senga.
  • La husdyrene sove i sin egen seng.
  • Ta av deg sokkene før du legger deg i senga.

Oppsummert

Det er store forskjeller mellom folk når man ser på hvor ofte sengetøyet byttes. Enkelte bytter sengetøyet kun èn gang i året, mens andre er flinke og skifter ukentlig.

Generelt sett bør du sikte deg inn på å skifte sengetøy minst èn gang annenhver uke. Dette reduserer risikoen for at det utvikler seg uønskede bakterier og allergener!

Avatar

Hege Vestrum

Hege brenner for å gi leserne god informasjon, enten det er gjennom detaljerte produktvurderinger eller ved å gi gode interiørtips. På fritiden vier Hege mye tid til plantene sine, og man kan trygt si at hun har "grønne fingre". Hege trives godt med å oppgradere hjemmet, og har fått nyttig erfaring gjennom mange spennende DYI-prosjekter. Hege er samtidig en av våre ivrige researchere for ulike produkter tilknyttet hjem og hage.