Rengjøring av stekeovn: Hvordan bør den vaskes?

Rengjøring av stekeovn

Gruer du deg til å gå i gang med rengjøring av stekeovnen? Da er du ikke alene!

Man kan føle seg helt motløs når det kommer til rengjøring av stekeovnen. Dessverre gjør det bare vondt verre å vente. Derfor skal vi gi deg noen tips som gjør at ovnen din blir nesten som ny!

Rengjøring av stekeovn: En kjedelig nødvendighet

Ovnsdøra er så møkkete på grunn av fastbrent fett at man snart ikke kan se inn. Den forkullede pizzaosten virker å ha grodd fast.

Å rengjøre stekeovnen er på ingen måte en drømmejobb. Men det må gjøres!

Visste du at fastbrente matrester i stekeovnen kan sette smak på maten du tilbereder? I tillegg kan det føre til at du røyklegger hele huset. Bare det er jo motivasjon nok til å brette opp ermene og komme i gang!

Vask ovnen etter tilbereding av feit mat

Du bør også passe på å vaske stekeovnen så snart du har tilberedt mat som spruter. For eksempel når juleribba har fått seg en runde.

Hvis du ikke fjerner fett med en gang, vil det brenne seg enda bedre fast. Resultatet blir bare at du får en enda verre jobb.

Rengjøring av stekeovn: Hvordan gjør jeg det?

Rengjøring av stekeovn: Hvordan gjør jeg det?

Heldigvis er det ikke spesielt vanskelig å rengjøre stekeovnen når man først vet hvordan det skal gjøres.

  • Tips: Ikke lyst til å rengjøre for hånd? Da bør du prøve deg med en dampvasker!

Sjekk om stekeovnen er selvrensende

Før du begynner med rengjøring av stekeovnen din, må du sjekke om den er pyrolytisk, altså selvrensende. Hvis den er av nyere modell, er det faktisk ganske sannsynlig at den er nettopp det.

Mange av de selvrensende ovnene tåler ikke vanlig vaskemiddel eller andre remedier man kan bruke til rengjøring.

Sett av tid

Det tar tid å rengjøre en stekeovn. Spesielt om det er lenge siden sist du gjorde det.

Hvis du ikke lar middelet du bruker virke lenge nok, vil heller ikke resultatet bli så bra. Det er her de fleste feiler, og derfor gir opp drømmen om en skinnende ren ovn. Noen midler skal stå en halvtime, mens andre må bli liggende på i over 12 timer.

Vi ønsker ikke å være en gledesdreper, men hvis det er lenge siden du har vasket stekeovnen, kan det hende at du må utføre operasjonen flere ganger.

Da er det viktig å huske at det ikke skal gå like lenge til neste gang. Og da vil det holde med én gang.

Metodene du nå skal få av oss, er blant de mest effektive og også tryggeste. I tillegg har du sannsynligvis de fleste ingrediensene i skapet allerede.

1. Bruk sitron

Ja, du leste riktig. Så enkelt, så billig.

Sett ovnen på cirka 50 °C. Press ut saften av én eller to sitroner og bland dem i en bolle med lunkent vann. Sett bollen inn i stekeovnen og la den stå der i alt fra en halvtime til flere timer. Tiden bestemmes av hvor skitten ovnen din er.

Ta bollen ut og vask med vann og pussesvamp. Da skal selv de mest fastbrente flekkene løsne uten problem. Eventuelt kan du bruke litt såpe i tillegg.

2. Eddik fungerer til alt

Enda en metode som er snill mot lommeboka.

Du tar helt enkelt eddik over på en sprayflaske og sprayer på innsiden av stekeovnen. Sett deretter ovnen på 50 °C. Vent i 20-30 minutter før du tørker av med en fuktig klut.

Kan det bli enklere?

3. Sodapulver, vann og oppvaskmiddel

Denne metoden er fin om steikeovnen din er skikkelig tilgriset. Bland sammen 1 dl vann og 0,5 dl sodapulver.

Bland godt sammen og smør det på innsiden av ovnen. Vær nøye med å fjerne smuler og annen løs smuss først.

La blandingen virke i minst 15 minutter. Deretter renser du overflaten grundig med en fuktig klut. Til slutt tørker du over med en tørr klut.

4. Grønnsåpe

OBS! Denne metoden kan kun brukes om du har en stekeovn med glatt emalje. 

Smør et godt lag med grønnsåpe på veggene og i bunnen. Sett ovnen på 100 °C. Skru av ovnen når du ser at såpen begynner å boble.

Vent til ovnen er kald før du vasker den ren. For å få bort alle såperestene, kan du sette ovnen på 200 °C.

Vent deretter i 10 minutter før du skrur av ovnen og åpner ovnsdøren.

Vaske ovnsdøren

Det er faktisk noen glassdører som tåler en runde i oppvaskmaskinen, så sjekk om det gjelder for din stekeovn.

Når du skal vaske glasset på ovnsdøren, kan du bruke en tannbørste eller liten skurebørste. Her vil eddik og natron være en god hjelp.

Ikke fall for fristelsen til å bruke stålull. Da du kan ende opp med å ripe opp glasset!

Eventuelt kan du legge på en klut med grønnsåpe eller zalo. La den ligge der en halvtime før du vasker døren ren.

Rengjøre stekeplater og rist

Også stekeplater og rist må vaskes. Ta dem ut, sammen med stigene. Ha vann i en skål og bland ut et par skjeer med natron. Konsistensen skal være ganske fast. Smør blandingen utover overflatene som skal rengjøres.

Du vil se at blandingen blir brun etter hvert som du smører den ut. La det hele virke en god stund og helst over natten. Etter du er ferdig tørker du enkelt og greit av med en klut. Enkelt!

Kilder

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra både reiselivsbransjen og helsesektoren. Bak hver tekst Kristin skriver ligger det nøye research, slik at du som leser kan føle deg trygg på at du får god og riktig informasjon. Ellers har Kristin en egen evne til å finne smarte og kreative løsninger som forenkler hverdagen i hjemmet.
facebook-social instagram-social xplace-social