5 raske tips for et mer energieffektivt hjem

Strømforbruk

I en tid hvor vi stadig blir mer miljøbevisste, og strømprisene jevnt over er høye, er det viktig å gjøre det man kan for å få et mer energieffektivt og miljøvennlig hjem.

Heldigvis er det flere grep du selv kan gjøre for å redusere karbonavtrykket fra boligen. Samtidig vil grepene kunne hjelpe deg med å spare noen kroner på strømregninga. I denne artikkelen ser vi nærmere på 5 enkle tips for deg som vil få et mer energieffektivt hjem.

Vurder å skifte vinduer og dører

Du har kanskje kjent det når gradestokken begynner å krype under 0 grader. Det trekker kaldt fra både dører og vinduer rundt om i huset. I eldre boliger er dette et vanlig problem, siden det ofte er lenge siden man har byttet både dører og vinduer.

Før du bestemmer deg for å skifte ut vinduene eller dørene bør du først finne ut hvor det trekker fra. Det er ikke sikkert det er nødvendig å skifte ut alt – det kan holde med noen nye tetningslister om det er der problemet ligger.

Den mest effektive metoden for å finne luftlekkasjene er å bruke et termografikamera. Kameraet vil vise temperaturforskjeller på overflatene det rettes mot, og vil gi god informasjon om hvor det trekker. Ulempen er for øvrig at prislappen er rimelig høy. Da kan du alltids gjøre det på gamlemåten, hvor du holder opp mot vinduene og dørene. Når flammen blafrer litt har du funnet et punkt hvor det trekker.

Om vinduene er over 20 år gamle, eller om du kjenner en tydelig trekk, kan det være at tiden er inne for å skifte de ut. Da gjelder det å velge energieffektivt, slik som eksempelvis doble vinduer og ekstra godt isolerte dører. Da slipper du ikke bare den kalde trekken – du vil også spare penger på strømregninga.

Forbedre isolasjonen

God isolasjon er viktig både på sommeren og på vinteren. Mange forbinder isolasjon med noe som holder kulda ute. Faktisk er isolasjon viktigere fordi det sikrer at boligen holder på varmen om vinteren. Man får altså mindre varmetap. Tilsvarende vil god isolasjon gjøre at boligen holder bedre på kulden om sommeren.

Når boligen er godt isolert, trenger du mindre energi for å varme opp eller kjøle ned rommene. Her kan du altså kutte strømforbruket betraktelig, og samtidig ha en behagelig innetemperatur hele året. Samtidig er det jo et ekstra pluss at lavere strømforbruk gir et redusert karbonavtrykk fra boligen.

Noe av etterisoleringen kan du faktisk gjøre selv. Spesielt rundt dører og vinduer, hvor du enkelt kan tette luftlekkasjene med en dyttestrimmel.

Bytt til LED-belysning

Et annet alternativ er å bytte ut tradisjonelle glødepærer med mer energieffektiv LED-belysning. LED-pærer bruker betydelig mindre strøm enn glødepærer, og i mange tilfeller kan de også se litt finere ut. Dessuten har de som oftest lengre levetid, som redusere behovet for hyppige utskiftninger.

LED-pærer er tilgjengelige i mange ulike farger og lysstyrkenivåer. Selv sverger vi til Philips Hue, hvor du kan justere både lysstyrke og farge på lysene. Praktisk, energibesparende og stilig!

Invester i energieffektive apparater

Du har kanskje hørt at standby-produkter står for en stor del av strømforbruket her i Norge? Selv om det er delte meninger når det kommer til nytten av å trekke ut kontakta på standby-produktene, er uansett én ting helt sikkert. Det lønner seg med energieffektive apparater i hjemmet.

Når du kjøper nye elektriske produkter bør du se etter energimerking på produktene. I Norge er det EUs energimerking som gjelder, hvor man har en skala fra G til A. Samtidig bør du passe på at produktet ikke er merket med «Standby Warning Label», som vil si at produktet ikke tilfredsstiller de nåværende kravene til strømforbruk i standby-modus.

Smarthjem-teknologi

Smarthjem er virkelig i vinden om dagen. Vi har allerede vært inne på det, med lyspærene fra Philips Hue. Pærene støtter nemlig både fjernstyring, automatisk slukking på kveldstid og når du forlater huset, automatisk dimming og mye mer.

Det er for øvrig ikke bare lyspærer som kan bidra til redusert strømforbruk i boligen. Vi nevner blant annet smarte termostater, varmeovner, stikkontakter og mye mer. Tibber er en av de helt store på dette i Norge – du kan lese vår gjennomgang av strømleverandøren her.

Avatar

Bård Fjeldavli

Bård Fjeldavli har solid teknisk innsikt omkring temaene bolig og oppussing. Han er dedikert til å veilede leserne mot de beste valgene, spesielt når det gjelder ulike tjenester som leveres til hjemmet. Her nevner vi både strømleverandører, boligalarmer og ulike eiendomsmeglere. Bård har bakgrunn fra logistikk, og skilter med en bachelorgrad fra 2013 hvor han dykket dypt inn i emner som lager, transport og salg.
facebook-social twitter-social webpage-social