Hvor mye pasta er anbefalt per person?

Hvor mye pasta per person?

Nordmenn elsker pasta! Likevel klarer man liksom aldri å treffe på mengden. Enten koker man opp for mye eller så blir det for lite. For hvor mye pasta er egentlig anbefalt per person?

Pastaens historie

Hvor mye pasta er anbefalt per person?

Har også du hørt at det var Marco Polo som førte pastaen fra Kina til Italia?

Man vet ikke helt hvorfor denne historien oppstod. Han påstod det hvertfall aldri selv. Likevel har historien vært at Marco Polo introduserte retten for italienerne da han i 1925 kom tilbake til Italia etter å ha opphold seg i Østen i rundt 20 år.

Han satte seg da ned og skrev en bok om opplevelsene sine. En av historiene i boka forteller at hoffet til den kinesiske herskeren Khubilai-khan spiste noe som kan minne om nudler, trolig laget av brødfrukt eller rismel.

Men pasta laget av durumhvete og vann hadde allerede vært en del av det italiensk kostholdet lenge før Marco Polo kom hjem igjen. Den dag i dag regnes pastaen for å være en av de viktigste råvarene i det italienske kjøkkenet.

Består av få ingredienser

Pasta består av kun to ingredienser, nemlig durumhvete og egg eller vann. Man kan også tilsette farge eller smak, som for eksempel spinat og tomat. Det er mest vanlig å bruke egg. Som oftest regner man ett egg per 100 gram mel.

I dag finner vi også grov pasta i butikken. Her er det brukt sammalt durumhvete som gir en sunnere pastavariant. På italiensk kalles denne pastaen pasta intergrale.

Deigen eltes til den er smidig. Deretter kuttes, trilles eller kjevles den til man får ønsket form. På fabrikker brukes det naturligvis maskiner til denne prosessen.

Når vi skal handle pasta kan vi velge mellom tørket pasta (pasta secca) og fersk pasta (pasta fresca). Hoveddelen finner man derimot i tørket form.

Hvor mye pasta per person?

Det er jo stor forskjell på hvor mye hver enkelt av oss spiser.

Som utgangspunkt bør du beregne omtrentlig 75 – 100 gram ukokt pasta per person. Om du ikke har en kjøkkenvekt for hånden er 100 gram pasta ca det samme som 2,8 desiliter.

En vanlig 75-grams porsjon med pasta er det samme som 2 dl ukokt pasta.

Til barn kan du beregne litt over halvparten av en voksenporsjon.

Enkle teknikker for å porsjonere

Har du en pastasleiv med hull i midten? Visste du i så fall at hullet er der for en grunn? Hullet er der for å måle opp en porsjon spagetti, altså 100 gram.

Du kan også bruke fingrene dine, ved å lage et hull med tommelfinger og pekefinger. Et hull på størrelse med et kronestykke tilsvarer cirka 100 gram spagetti.

Pasta i alle former og varianter

Hvor mange pastatyper klarer du å ramse opp?

Det kan hende du blir overrasket når vi sier at det finnes over 350 ulike pastatyper i Italia. Det er derimot ikke stor forskjell på grunnoppskriften, som enten er durumhvete og vann eller durumhvete og egg. Forskjellen ligger i utforming, der variasjonene er store.

Det er likevel noen hovedgrupper av pasta, og her vil du nok kjenne igjen de fleste:.

  • Pastatråder (spagetti, vermicelli).
  • Fylt pasta (tortellini og ravioli).
  • Pastaplater (lasagne).
  • Rørformet pasta (makaroni, penne).
  • Båndpasta (fettucine, tagliatelle).

I tillegg finner morsomme varianter, for eksempel pasta formet som hatter, stjerner, sløyfer, hjul og annet.

Kilder

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra både reiselivsbransjen og helsesektoren. Bak hver tekst Kristin skriver ligger det nøye research, slik at du som leser kan føle deg trygg på at du får god og riktig informasjon. Ellers har Kristin en egen evne til å finne smarte og kreative løsninger som forenkler hverdagen i hjemmet.
facebook-social instagram-social xplace-social