Eddik i vaskemaskinen: Kan man bruke det?

Vond lukt i vaskemaskinen

Lurer du på om du kan fjerne vond lukt i vaskemaskinen med eddik? I denne artikkelen skal vi fortelle deg hvordan du kan få klesvasken til å lukte rent igjen, og om du kan ha eddik i vaskemaskinen. 

Det er lite som er mer frustrerende enn klesvask som kommer ut av vaskemaskinen med en ekkel stank. Heldigvis finnes det enkle grep du selv kan gjøre for å få bukt med dette irriterende problemet.

Hvordan fjerne vond lukt i vaskemaskinen?

Eddik i vaskemaskinen: Kan man bruke det?

Vaskemaskinen trenger også pleie og omsorg. Om du ikke vedlikeholder vaskemaskina, vil den begynne å stinke som følge av at vaskemiddel, tøymykner, skitt og fett samler seg opp. Det vil da utvikles bakterier i vaskemaskinen, som vil føre til en vond lukt – spesielt om du vasker på høy temperatur.

Det er flere måter å forebygge vond lukt, eller rette opp i skaden om det allerede har skjedd. Et godt sted å starte, er ved å kjøre en jevnlig kokevask på 85 °C eller mer. Dette kan gjøres både med og uten klær i maskinen.

Ved alle tilfeller kan du følge disse trinnene, som for øvrig bør gjøres minst én gang per måned.

 1. Rengjør vaskemiddelbeholderen. Dra ut beholderen og rengjør den grundig. Rester av såpe og tøymykner kan sette seg fast og med tiden avgi en vond lukt.
 2. Vask gummiringen. Her snakker vi om gummiringen du finner rundt døråpningen. Pass på at du kommer godt nedi sprekkene, der det kan ligge både skitt og småting fra lommer, som mynter, hårstrikker og lignende. Samtidig kan skarpe ting, som steiner og skruer lage hull i klærne. Det er derfor lurt å gå over gummiringen etter hver vask.
 3. Tøm lofilteret. Dette er også noe du bør gjøre med jevne mellomrom. Hvordan dette gjøres, varierer veldig fra vaskemaskin til vaskemaskin. Les bruksanvisningen for din modell om du er usikker.
 4. Kjør en maskinrens. Kjør en månedlig maskinrens. Kjøper du ferdig maskinrens, følger du instruksene på pakken. Om ikke leser du videre, og bruker vår hjemmelagde maskinrens!

Natron og eddik i vaskemaskinen: En miljøvennlig maskinrens

Det finnes et bredt utvalg vaskemaskinrens du kan få kjøpt i butikken. Disse gjør jobben, men er ofte lite miljøvennlige. Et mye bedre alternativ, som også miljøet vil takke deg for, finner du antagelig i kjøkkenskapet ditt – nemlig eddik og natron!

Eddik er en mild syre som vil løse opp kalkavleiringer, fett og annen skitt i vaskemaskinen, mens natron har en mildt slipende effekt, som vil fjerne de siste restene av skitt.

Slik gjør du det

 1. Hell 2 kopper hvit eddik i doseringskammeret.
 2. Kjør et vanlig vaskeprogram på varmeste innstilling.
 3. Når programmet er ferdig, heller du ½ kopp natron i trommelen.
 4. Kjør en ny vask på den varmeste innstillingen.
 5. Når vasken er fullført kan du tørke av inne i vaskemaskinen med en mikrofiberklut.

Fjerne mugg på gummiringen

Hvis gummiringen rundt døråpningen har fått sorte prikker, betyr det at det har dannet seg mugg på den. Da er det viktig at du fjerner denne så raskt som mulig. Muggsopp vil gi en ubehagelig lukt, og kan med tiden ødelegge gummien.

Også her kan du bruke eddik. Denne metoden kan du med fordel utføre jevnlig, som et tiltak for å forhindre mugg og vond lukt.

Slik gjør du det

 1. Hell 1 del eddik og 1 del vann i en sprayflaske.
 2. Spray blandingen på gummiringen. Vær nøye på at eventuell mugg er godt dekket.
 3. La blandingen virke i 10-15 minutter.
 4. Bruk en gammel tannbørste og skrubb gummiringen. Vær nøye med å skrubbe grundig der det er synlig mugg, og se etter at all mugg er borte.
 5. Hvis det er vanskelig å fjerne muggen, kan du lage en pasta av natron og vann og stryke den over områdene med mugg. La dette virke noen minutter før du skrubber på nytt. Husk å skylle vekk rester av natron.
 6. Tørk av gummiringen med en ren, tørr klut.

Ikke overfyll vaskemaskinen

Hvis du har gjort alle tiltakene over, men fortsatt opplever at klesvasken lukter vondt, kan det hende du rett og slett stapper den for full.

Spesielt med dagens høye strømpriser er det fristende å fylle vaskemaskinen til randen når man først vasker. Da er det viktig å huske at klærne trenger plass til å bevege seg inne i trommelen. Ligger klærne som en stappet klump i trommelen, vil ikke det være mulig. Klærne blir da ikke tilstrekkelig vasket og vil avgi en vond lukt.

Hvor mye klær en vaskemaskin takler, avhenger av modellen. På noen vaskemaskiner står det påført på utsiden hvor mye klær den tåler. Hvis dette ikke gjelder for din vaskemaskin, kan du se i bruksanvisningen. Husk at det oppgitte tallet gjelder for tørre klær.

Men hvem gidder å veie vasken hver gang? Derfor skal vi gi deg en tommelfingerregel: Når trommelen er fylt opp, skal du fortsatt ha plass til en knyttet neve over klærne!

Andre råd for å unngå vond lukt

Det er flere ting du kan gjøre for å forebygge vond lukt fra vaskemaskinen:

 • Luft ut. La døren til vaskemaskinen stå åpen når den ikke er i bruk, så den får luftet ut og tørket skikkelig. Du kan med fordel gjøre det samme med såpebeholderen.
 • Bruk riktig dosering med vaskemiddel. Her er det mange som synder og bruker altfor mye vaskemiddel. Det helt unødvendig og kan faktisk bidra til vond lukt. Doser etter anvisning på vaskemiddelbeholderen.
 •  Kjør kokevask én gang i måneden. Hvis du vasker klær ofte, kan du kjøre kokevasken enda oftere. Ideelt sett bør du da også kjøre en rens med eddik og natron eller annen type maskinrens.

Les også: Vaske stekebrett: Vi viser deg hvordan!

Kilder

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra både reiselivsbransjen og helsesektoren. Bak hver tekst Kristin skriver ligger det nøye research, slik at du som leser kan føle deg trygg på at du får god og riktig informasjon. Ellers har Kristin en egen evne til å finne smarte og kreative løsninger som forenkler hverdagen i hjemmet.
facebook-social instagram-social xplace-social