Opplever du at fugene på badet aldri blir rene, uansett hvor hardt du går til verks? Da kan det faktisk hende du bare ikke har funnet den rette metoden ennå. Vi har derfor samlet noen gode tips for hvordan du kan vaske fugene på badet, og virkelig få resultater!
Fliser på badet er ikke bare fint, de er også enkle å holde rene. Verre er det med fugene, og det er vel få ting som er kjedeligere enn å vaske fugene på badet. Det er nemlig ikke mulig å få dem rene kun ved å bruke langkosten.
Likevel bør du brette opp ermene og gjøre dette jevnlig. Etter hvert som såperester og skitt fester seg i fugene, vil det, sammen med fukt, danne et miljø muggsoppen trives i. Og den vil vi iallfall ikke ha på badet.
For ikke bare ser muggsoppen ekkel ut – den er også helseskadelig å puste inn. Dessuten er du vel enig i at misfargede fuger ikke akkurat får badet til å se innbydende ut?
Før du faller for fristelsen med å krafse opp fugene og fuge på nytt, kan du prøve ut tipsene vi har samlet til deg!
Tips for å vaske fugene: Kort oppsummert
- Unngå visse rengjøringsmidler: Skuremidler kan skade fugene. Grønnsåpe etterlater fettbelegg, og desinfeksjonsmidler som klorin er ikke egnet alene.
- Egnede metoder:
- Eddik og vann: Bland like deler eddik og vann. Spray på fugene, og la det virke i 10 minutter. Skrubb deretter med tannbørste, og skyll.
- Eddik, natron, potetmel og vann: Lag en mikstur, påfør på fugene, og la virke i 10 minutter. Deretter skrubber du og skyller av.
- Natron og vann: Bland natron og vann. Påfør blandingen, og la den virke i 15 minutter før du skrubber av og skyller.
- Dampvasker: Effektiv og tidsbesparende for store flisområder.
- Tradisjonelle rengjøringsmidler: Bruk nøytrale eller svakt alkaliske midler.
- Vedlikehold: Vask fugene hver 14. dag ved daglig bruk av badet.
- Forhindre mugg: Luft ut jevnlig etter dusjing. Bruk en klut for å tørke våte overflater, og la baderomsdøren stå åpen for å redusere fuktighet.
Hvordan vaske fugene på badet?
Først og fremst er det viktig at du unngår visse midler når du skal vaske fugene på badet.
- Skuremidler. Unngå å bruke kraftige skuremidler på fuger, da dette kan skade fugene. Kraftige skuremidler kan gjøre fugene ruere, noe som som gjør at skitt og såperester enklere fester seg og dermed gir bedre grobunn for muggsopp.
- Grønnsåpe. Noen er av den oppfatning at grønnsåpe kan brukes på alt, og i tillegg avgir den en lukt mange elsker. Grønnsåpe inneholder fett som legger seg som en hinne på det du vasker, og fugene vil bli misfarget. Sannheten er at grønnsåpe kun skal brukes på ubehandlet treverk.
- Desinfeksjonsmiddel. Desinfeksjonsmidler (f.eks. Klorin) inneholder ikke fettoppløselige ingredienser og er derfor uegnet når du skal vaske fuger. Du kan eventuelt bruke litt desinfeksjonsmiddel etter at fugene er vasket, for å hindre bakterievekst. Husk bare at du aldri må blande klorin med salmiakk eller andre amoniakkholdige rengjøringsmidler!
Finn en gammel tannbørste
Uansett hvilken metode du bruker når du skal vaske fugene, vil det være lurt å ha en gammel tannbørste for hånden. Da kommer du godt til nedi fugene.
Eddik og vann
Et enkelt triks når du skal vaske fuger, er å bruke en blanding av eddik og vann.
Gjør følgende:
- Bland én del eddik med én del vann i en sprayflaske.
- Spray blandingen på fugene og la det virke i 10 minutter.
- Skrubb med en gammel tannbørste.
- Skyll med varmt vann og tørk av med en klut.
Les også: Edikk og Zalo – En god ide?
Eddik, natron, potetmel og vann
Denne metoden er spesielt god på misfargede fuger, for eksempel i dusjen.
Slik gjør du det
- Bland 0,5 dl eddik, 0,5 dl natron, 1 spiseskje potetmel og 1 dl vann. Du skal få en konsistens som minner om tannpasta.
- Smør pastaen over fugene og la det virke i 10 minutter.
- Skrubb med tannbørste.
- Tørk fugene med en fuktig klut og skyll godt med lunkent vann.
Natron og vann
Natron har egenskaper som gjør at den kan brukes til mange rengjøringsprosjekter i hjemmet. Det gjelder også fugene.
Slik gjør du det
- Bland natron og vann til du får en tannkremlignende pasta.
- Smør pastaen utover fugene og la det virke i 15 minutter.
- Skrubb fugene med tannbørste.
- Skyll med lunkent vann og tørk av med en klut.
Bruk en dampvasker
Hvis du har en dampvasker i hus, er denne genial til å vaske fugene med. Du slipper å skrubbe og polere, samtidig som dampen vil komme til overalt.
Har du mange fliser i hjemmet ditt, kan det altså være lurt å investere i en dampvasker. Det vil spare deg for masse tid og frustrasjon!
Tradisjonelle rengjøringsmidler
Det er selvfølgelig mulig å bruke et tradisjonelt rengjøringsmiddel fra vaskehyllene i butikken. Det er derimot viktig at du bruker et nøytralt eller svakt alkalisk rengjøringsmiddel (f.eks. Salmiakk, Ajax, Jif (ikke skuremiddel). Flere av disse midlene kan fås på sprayflaske, så det er enkelt å påføre fugene.
Ikke fall for fristelsen med å bruke rengjøringsmiddel med lav pH-verdi, da disse kan ødelegge fugene dine.
Visste du at…
…stearinlys kan holde fugene dine rene lengre? Det er faktisk helt sant!
Ta et hvitt stearinlys og smør det over fugene mellom flisene. De vil da få et beskyttende lag og gjøre fugene hvite og pene i lang tid. Stearinen gjør at vannet ikke trenger ned i fugene. Selv om det tar litt tid å gjøre dette, vil du tjene på det i det lange løp.
Du må selvfølgelig fortsatt vaske fugene med jevne mellomrom og påføre et nytt lag med stearin. Likevel er dette et tips du absolutt bør teste ut!
Hvor ofte bør jeg vaske fugene?
Hvor ofte du bør vaske fugene, kommer naturligvis an på bruken av badet. Brukes badet daglig, bør du nok regne med å gå over fugene hver 14. dag. Dette for å hindre bakterievekst, som igjen vil gjøre det vanskeligere å få fugene rene.
Hvordan unngår jeg mugg på badet?
Det viktigste for å unngå fukt og mugg på badet, er jevnlig utlufting. Spesielt etter at du har dusjet. Har du vaskemaskin og/eller tørketrommel stående på badet, er det viktig å huske at også disse avgir fuktighet.
Hvis du ikke har vindu eller vifte på badet, bør du iallfall la baderomsdøren stå åpen en stund etter at du har dusjet eller badet.
I tillegg er det viktig å bruke en klut til å tørke over våte overflater.