Hvordan velge riktig seng og madrass?

Velge riktig seng

I denne artikkelen skal vi ta for oss en av de aller mest nyttige møblene som finnes. Ja, vi snakker om senga!

Det er ingen tvil om at søvn er viktig for oss mennesker, og derfor kan det være greit å tenke over hvordan man skal velge riktig seng og madrass. Noen er bare vant til at det er en seng der de legger seg, mens andre velger løsninger som ikke er vel overveide.

Vi kan sammenligne soverommets seng med stuas sofa, både når det gjelder størrelse og pris. Likevel er vi klart overbevist om at valg av seng og dertil madrass betyr ennå mer for et sunt og godt liv. I og med at vi lever stadig mer stressende liv, er det helt avgjørende at man sover godt. Vi har sett på ulike senger, og hvordan riktig valg av madrass kan ha utslag på dette.

Det vi har lagt til grunn er komfort, funksjonalitet og holdbarhet. Dessuten forteller vi om forskjellene mellom kontinentalseng, rammemadrass og regulerbar seng!

Komfort: Seng og madrass

Skifte sengetøy

Det er mange ting som avgjør komforten på en seng, men i bunn og grunn skal det være en seng som gjør at man trives og sover godt. Det skal være en glede å legge seg hver kveld, og våkne opp uthvilt hver morgen. Men hva er det som avgjør komforten? La oss se på noen viktige punkt.

Størrelsen

Det første vi kan se på er størrelsen på senga. Det fins mange størrelser, alt fra enkeltsenger hvor man knapt får plass, til dobbeltsenger med god plass til 2 stykker. Men noen velger kanskje for stor seng, eller kanskje for liten.

Det første man bør finne ut av er naturligvis hvor stor seng man faktisk har plass til. Tar den så stor plass at man ikke kan gå ut av den fra begge sider, så bør man naturligvis vurdere en mindre seng. Er man usikker, kan man for eksempel velge en regulerbar seng. Mer om dette senere!

Madrassen

En ny seng virker alltid til å ha god madrass, men etter en stund merker man at den ikke er så god likevel. Det kan ha med hardheten i madrassen å gjøre.

Velger man en rammemadrass, så får man som regel vendbar overmadrass som passer til dem som liker å ligge både mykt og hardt. Poenget er ofte at partnere har ulik smak, og derfor er det lurt å velge en seng som gir en viss fleksibilitet.

Kvaliteten

Senger har ulik kvalitet, og det vises som regel på prisen. Etter hvert så knirker den bare man snur seg, og man våkner opp med et brak.

Det å velge en kontinentalseng vil gjøre at sengen har flere lag med demping, og en robust ramme som ikke knirker. Et slikt valg er å anbefale, da man får mye verdi for pengene!

Funksjonalitet

I dag har folk mange flere valg enn før. Vi kan til og med få senger med regulerbart system for å heve og senke deler av sengen. Dette kan være svært gunstig for de som lider av diverse livsstilsykdommer, som for eksempel søvnapné eller fibromyalgi.

Har man mye vondt i føttene kan en regulerbar seng være smart, fordi man kan legge føttene høyt og øke blodsirkulasjonen.

Løfter man opp fordelen, kan man bruke sengen til å kose seg med gode filmer eller TV-serier. Eller kanskje lese bok?

Men kanskje du trenger plass, og vil ha en seng med oppbevaring, eller en skuveseng du kan skyve unna for å frigjøre gulvareal. Du kan til og med skaffe deg en seng som rer opp for deg!

Holdbarhet

Valg av seng har også noe med hvilken situasjon man er i. Litt penger er det uansett verdt å legge i sengekjøpet. Noe av grunnen til at man bør legge litt mer ressurser i en god seng, er fordi den vil holde i mange år uten å forringe kvalitetssøvnen. Dette er like aktuelt for unge som voksne!

Noe man bør tenke på er kvaliteten på elementer som sengeføtter, koblinger og trevirke. Mange senger er produsert av presset knust sagflis, også kjent som MDF. Dette er et solid substitutt i mange produkter, men det er ikke like motstandsdyktig mot fukt og belastning.

Så er du usikker på om hvilke seng du skal velge, så koker det hele kanskje ned til om du skal velge kontinentalseng, regulerbarseng eller rammeseng? Vi ser nærmere på de 3 typene!

Kontinentalseng

Kontinentalseng

Mange drømmer om en kontinentalseng og tenker på det som livets himmelseng. Vi kan ikke si at vi er helt uenige, heller.

Nederst på sengen finner man en robust ramme, og over denne en tykk madrass med fjærer. Sammen med rammen skaper det et solid grunnlag for overmadrassen.

Overmadrassen er utformet slik at den har egenskaper som passer ulike former på begge sidene. På den måten kan man selv velge en mykere eller hardere variant. Til sammen gir det en god søvn-opplevelse som kan tilpasses etter eget behov.

Kontinentalsenga har som regel en stor sengegavl i tillegg. Her kan man leke seg litt og finne et stilig design!

Fordeler med kontinentalseng

 • Komplett seng for par.
 • Kan tilpasses flere behov.
 • Vakkert møbel.

Ulemper med kontinentalseng

 • Større engangsinvestering.
 • Stort møbel.

Regulerbar seng

Regulerbare senger blir stadig mer populære blant forbrukerne. Ulike årsaker gjør at folk trenger støtte gjennom natten, men først og fremst gjelder økningen at regulerbare senger endelig er tilgjengelig til en OK pris.

Det er den innebygde motoren som gjør at denne typen senger gir større bruksfelt. Den kan nemlig heves etter eget ønske, slik at man kan sove mest mulig komfortabelt. Om man er 2 som deler seng kan flere av modellene også tilpasses ulikt på hver side av sengen!

Fordeler med regulerbarseng

 • Perfekt for å lese, se film og lignende.
 • Utmerket for de med kroppslige plager.
 • Mange innstillinger.

Ulemper med regulerbarseng

 • Kostbar å reparere.

Rammeseng

Rammesengene har en ramme som vanligvis går helt ned til gulvet og skaper et vakkert møbel som passer godt som dobbelseng.

En av hovedfunksjonene rammesengene er at de har skuffer under, slik at man kan stue bort ting. De aller fleste har gir hvertfall mulighet for litt ekstra oppbevaring.

Dette er spesielt gunstig i små boliger der alt handler om å optimalisere arealets utnyttelse. I motsetning til de to andre sengene, er denne enkel å montere og hurtig å re opp. Madrassen ligger nedsvøpt i rammen, slik at den holdes stabilt på plass. Rammesenger er enkle å holde ryddig!

Fordeler med rammeseng

 • Rent design.
 • Oppbevaring i skuffer.
 • Enkel å montere.

Ulemper med rammeseng

 • Kun en madrass.
 • Ikke optimal komfort.

Fjærmadrass eller skummadrass?

Type madrass

Så kommer spørsmålet om type madrass. Som regel leveres senger med tilpasset madrass, men dersom man har en god seng man ellers er fornøyd med, så kan en ny madrass gjøre underverker. Valget står stort sett mellom fjær- eller skummadrass.

Fjærmadrass er populært fordi de gir så god støtte og har lang holdbarhet. Uansett hvilket fjærsystem man velger, så kan den tilpasses ulike senger. Som regel ligger madrassen rett på lamellene i en vanlig seng, men passer også i en rammeseng. Når man velger fjærmadrass, så er det anbefalt å ha en overmadrass. Det slipper man dersom man velger skummadrass.

Det som kjennetegner skummadrasser er at de myke og anvendelige. De er som regel tynnere enn fjærmadrasser, og kan brukes rett på lamellene. Men dersom man vil ha en god skummadrass så kan det være lurt å se etter lateks. Dette materialet skaper personlig tilpasset støtte, og utnytter vekten til å skape mer fylde. Samtidig som lateks avleder fukt og varme, så vil man raskt merke komforten med en skummadrass!

Siste ordet er ditt – Hva velger du?

En seng er viktig for god søvn. Uten riktig seng og madrass vil man raskt bli uopplagt, sliten, mer stresset og kraftløs. Men hvilken man skal velge når den store avgjørelsen skal tas, er ikke alltid like lett å vite.

En anbefaling kan være å prøve sengene og madrassene på forhånd. Det vil gi en pekepinn på hvordan den passer deg. Samtidig føler vi at vi har gått gjennom de viktigste punktene, slik at du nå sitter igjen med en god formening. Enten du velger kontinentalseng, regulerbar seng eller rammeseng!

Avatar

Bård Fjeldavli

Bård Fjeldavli har solid teknisk innsikt omkring temaene bolig og oppussing. Han er dedikert til å veilede leserne mot de beste valgene, spesielt når det gjelder ulike tjenester som leveres til hjemmet. Her nevner vi både strømleverandører, boligalarmer og ulike eiendomsmeglere. Bård har bakgrunn fra logistikk, og skilter med en bachelorgrad fra 2013 hvor han dykket dypt inn i emner som lager, transport og salg.
facebook-social twitter-social webpage-social