Male flisene på badet: Ja, det kan gjøres!

male flisene på badet

Lurer du på om du kan male flisene på badet? Ja, det er faktisk mulig, men det er flere ting du må vite før du går i gang. Les denne artikkelen, så vil vi fortelle deg det du trenger å vite. 

Oppussing av baderom kan være svært kostbart. Spesielt om hele badet skal flislegges på nytt. Kanskje har du et gammelt bad med utdaterte fliser som var moderne for mange år siden?

Fortvil ikke. Du kan fint pusse opp badet på en mindre kostbar måte, enn om du skulle ha byttet ut alle flisene. Ja, for det er nemlig mulig å male flisene, både på veggene og gulvet, så lenge du gjør det riktig og grunnarbeidet er nøye utført.

Husk bare at du ikke kan regne med at malingen holder i like mange år som et nytt flislagt bad ville gjort. På den andre siden har du muligheten til å fornye badet så ofte du vil, uten at det koster skjorta.

kan man male flisene på badet?

Det fine med å male flisene, er at det ikke koster så altfor mye, kontra å skulle bytte ut alle flisene. Skulle du gå lei av fargen, kan du bare gjenta maleprosessen med den fargen du ønsker.

Hvilken farge du skal gå for, er helt opp til deg. Noen ønsker lyse farger, som gir dybde og positivitet, mens andre ønsker å skape et stemningsfullt rom, og går derfor for mørkere nyanser.

Ønsker du at rommet skal være mer livlig og levende, kan du male veggene i én farge og gå for en annen farge til gulvet. Her er mulighetene mange.

Noe annet du må tenke på er glansnivået på malingen. I dag ønsker mange en matt maling, med glansgrad under 50. Ønsker du derimot et bad som er enkelt å vaske, bør du gå for en glansgrad over 50, da dette gir glatte overflater som er svært rengjøringsvennlige.

Hvilken type maling trenger jeg til å male baderomsflisene?

Hvis du ønsker å male flisene på badet, er det ikke bare å kjøpe en hvilken som helst maling og gyve løs. Mye av malingen som selges i dag er vannbasert, og egner seg derfor svært dårlig til fliser og våtrom.

For våtrom trenger du en oljebasert våtromsmaling. Båtmaling er et godt alternativ, da dette er maling som er svært holdbar og laget for å tåle mye vann. Det er ikke alle fargehandlere og byggevarebutikker som har båtmaling, men oppsøker du en spesialbutikk for utstyr til båt, vil du med all sannsynlighet finne det der.

Med riktig maling er det fullt mulig å også male flisene i våtsonen i dusjen. Snakk med personalet i butikken, så vil de være behjelpelige med å finne den rette malingen i sitt sortiment.

Hvordan gå frem når du skal male flisene på badet

Når du først har bestemt deg for å fornye badet, kan tålmodigheten settes på prøve. Ikke la den ta overhånd, for uten godt forarbeid, vil du få et dårlig resultat.

Start med en grundig vask

male baderomsfliser

info

Når flisene er vasket må du vente minst ett døgn før du begynner med malejobben

Begynn aldri med malejobben før du har vasket grundig. Gjør du ikke det, vil malingen begynne å flasse av omtrent før du har fått den på flisene. Bruk gjerne en dampvasker for å rengjøre flisene.

Det er viktig at du får fjernet alt av fett, kalk, såperester og lignende, så du trenger et fettløselig middel. Vi nevner ofte eddik når det kommer til rengjøring, og også her kan dette fantastiske middelet gjøre en god jobb. Bruk én del med 35 % eddikessens og bland den ut med fire deler vann. Skrubb godt og skyll deretter nøye med rent vann.

Deretter må du ta en runde med et sterkt vaskemiddel som har en nedmattende effekt. Til det kan du for eksempel bruke gulvvask, forvask eller husvask. Eller du kan bruke et middel fra samme produsent som malingen du har valgt kommer fra.

Igjen må du skylle godt med rent vann. Er badet lite nok, kan du helt enkelt bruke dusjslangen til dette formålet. Før du starter malingen, er det viktig at det er helt tørt. Vent minimum ett døgn, eller til du kjenner at flisene er tørre.

Slip ned flisene

Dette steget gjelder for deg som har blanke eller helt glatte fliser. Denne typen fliser må nemlig slipes ned før du begynner på malejobben. Hvis du hopper over dette steget, vil ikke malingen sitte like godt og du risikerer at den begynner å flasse av etter kort tid.

Pass på å bruke et fint slipepapir eller en slipepad. Det er viktig at slipepapiret ikke er for grovt, hvis ikke kan du ende opp med riper som blir synlige etter at malejobben er ferdig.

Pass bare på at alt støvet er fjernet før du fortsetter med grunning!

Grunning før maling

info

Ett strøk med heftgrunn vil gi malingen godt feste, noe som igjen gir et bedre og mer holdbart resultat

Når badet er ferdig vasket, flisene er pusset og alt støvet er fjernet, er det klart for grunning. Dette er en viktig del av jobben før du maler flisene på badet. Heftgrunn vil nemlig sørge for at malingen holder seg bedre og lengre. Vi anbefaler at du bruker heftgrunn fra samme leverandør som malingen din kommer fra.

Når du er ferdig med et strøk med heftgrunn, må du vente til den har tørket skikkelig. Vi anbefaler at du venter minst ett døgn før du begynner på selve malejobben.

Endelig kan malejobben starte

Nå er du endelig klar til den store malejobben. Du bør male minst to strøk, men vi anbefaler at du tar deg tiden til et tredje strøk også. Du vil jo at det skal holde lengst mulig og se pent ut?

Skal flisene i våtsonen også males, må du huske å velge en maling som tåler mye vann, og ikke kun litt fuktig miljø .

Igjen vil det bli mye venting, for hvert av strøkene bør tørke i minst ett døgn før du begynner på neste. Husk at denne ventetiden også gjelder etter siste strøk, før du igjen tar i bruk badet.

Men hva med fugene?

Først og fremst er det viktig å vite at malingen ikke fester seg på silikonfuger. Hvis badet ditt har denne typen fuger, kan du derfor fornye dem ved å legge på nye silikonfuger etter at malingen har tørket.

Andre typer fuger kan friskes opp med fugepenn som gir hvit eller grå farge. Ønsker du at fugene skal ha en farge som går fint til fargen du har valgt til flisene, vil det bli en litt mer omfattende jobb.

Da må du først fjerne den gamle fugemassen med et spesialverktøy. Deretter må du legge på ny fugemasse i ønsket farge. Denne jobben må du utføre før du begynner med malejobben. Når du er klar for å starte med malingen, må alle fugene maskeres.

Noen velger også å male fugene i samme farge som flisene. Da vil du riktignok ikke få et klart skille mellom flisene, men dette handler kun om smak og behag.

Malte baderomsfliser sparer deg for store summer

Nå har du fått et nytt, flott bad i akkurat de fargene du ønsker deg. Og det til en brøkdel av prisen det ville blitt om du skulle flislagt hele rommet på nytt.

Vi anbefaler at du ikke hopper over noen av stegene, eller slurver underveis. Skal du ha et fint og holdbart resultat, må du investere den tiden det tar, både hva gjelder arbeidstid og tørketid.

Det kan føles som at dette vil ta en evighet, men når jobben først er gjort er vi sikre på at du er glad for at du investerte tiden.

Kilder

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra både reiselivsbransjen og helsesektoren. Bak hver tekst Kristin skriver ligger det nøye research, slik at du som leser kan føle deg trygg på at du får god og riktig informasjon. Ellers har Kristin en egen evne til å finne smarte og kreative løsninger som forenkler hverdagen i hjemmet.
facebook-social instagram-social xplace-social