Slik behandler og steller du med juletreet

Juletre

Julen står for tur, og tradisjon tro skal juletreet opp. I denne artikkelen gir vi deg gode tips for hvordan du holder juletreet grønt og dryssefritt gjennom hele julestria.

Det er noe helt spesielt med et ekte juletre inne i jula. Treet gir fra seg en god duft, og det lukter rett og slett jul i hele heimen. Mange har likevel valgt å gå for et kunstig juletre, nettopp fordi det kan være litt vanskelig å holde liv i et ekte juletre gjennom hele jula. Samtidig er det jo litt kjedelig om juletreet begynner å drysse, og du må støvsuge opp granbar 3 – 4 ganger daglig.

Heldigvis finnes det råd. Med noen enkle kjøreregler kan du behandle og stelle juletreet på riktig måte, slik at det holder til godt over nyttår!

Første bud: Velg riktig juletre

I første omgang er det viktig at du legger til rette for suksess, og velger et bra juletre. Enten du kjøper eller hogger juletreet selv, er det noen fellestrekk du bør se etter.

Generelt sett bør det ikke være for lenge siden treet ble felt. En edelgran skal kunne holde seg i underkant av 2 måneder (med riktig stell), mens vanlig norsk gran holder seg litt kortere. Det positive å ta med seg her er at det er fullt mulig å pynte juletreet allerede i starten av desember, og fortsatt ha et fint tre rundt nyttår. De fleste trær ute i butikkene er hogd rundt månedsskiftet november / desember.

Uansett om du går for edelgran, vanlig norsk gran eller en annen tresort, må du finne et juletre du selv liker. Se etter tykkelse og fyldighet på treet, og dra gjerne fingrene gjennom grenene for å se om det drysser mye. Ha samtidig øynene åpne for lette misfarginger på granbar og lignende. Ser du misfarginger bør du gå for et annet tre!

Unngå å ta med juletreet rett inn i stua

Når du har funnet det perfekte juletreet kan det jo friste å ta det med rett inn i stua. Man vil jo starte jula så snart som mulig, og juletreet er jo det ultimate tegnet på at jula er i gang.

I følge ekspertene gjør du nok likevel lurt i å sette juletreet på et litt kjøligere sted i et par dager. Her er det snakk om det som heter akklimatisering. Juletreet bør settes i en kjølig gang, kjeller eller eventuelt i garasjen i 1 – 2 døgn. På denne måten får juletreet en gradvis overgang til høyere temperatur, og det vil være mindre sjanse for at treet blir stygt og drysser.

Sag av den nederste delen

Etter at juletreet er akklimatisert er tiden inne for å sette juletreet der du vil ha det. Før du setter opp juletreet bør du finne frem en sag og kutten av den nederste delen av stammen. Treet vil da enklere kunne ta opp vann fra juletrefoten, og du har mindre risiko for at treet begynner å drysse veldig mye.

Ikke nødvendigvis best med varmt vann

Mange anbefaler også at man bruker veldig varmt eller kokende vann på juletreet. Klaus Høiland, seniorforsker ved UiO, har tidligere uttalt til Forskning.no at det ikke nødvendigvis har så mye for seg med varmt vann.

Han anbefaler heller ikke ulike «næringsblandinger» – kaldt vann vil rett og slett være nok i de fleste tilfeller. Dessuten vil varmt vann gi gode vekstforhold for bakterier og andre ulumskheter som man helst ikke vil ha inne i stua.

Juletrefoten bør takle en del vann

Du vil kanskje bli overrasket over hvor mye vann et stort juletre faktisk trenger. Mange gjør den feilen at de kjøper for liten juletrefot, hvor det ikke er plass til nok vann. For uansett om akklimatisering og valg av riktig juletre er viktig, er det nok enda viktigere at du gir treet nok vann mens det står inne. Får treet for lite vann vil det begynne å drysse og bli misfarget – så enkelt er det.

Du bør derfor jevnlig følge med på vannmengden i juletrefoten. Begynner det å bli lite vann er det bare å fylle på, slik at treet ikke tørker. Treet skal alltid stå i vann!

Plasser juletreet relativt kjølig

Et godt tips for at juletreet skal holde seg lenge er å holde treet borte fra varmekilder i rommet. Juletreet bør ikke stå inntil en peis, varmeovn eller lignende. Ikke bare kan det være brannfarlig. Det er også stor sjans for at treet begynner å drysse og blir misfarget.

Et enkelt råd er å plassere treet på et relativt kjølig sted. Aller helst bør treet stå på det kjøligste stedet i rommet, men her kommer det jo naturligvis litt an på plass og preferanser også. Du bør hvertfall unngå å plassere juletreet på den varmeste plassen!

Avatar

Anders Olsen

Anders har bachelorgrad i fornybar energi, med tilleggsfordypning i økonomi og energimarkedet. I tillegg kan han skilte med en bachelorgrad i informatikk, hvor han også dykket dypere inn i ulike økonomifag. Han har blant annet vært en god bidragsyter til vår test av bredbåndsleverandører. Anders står stødig som en av hjemoghage.no's mest pålitelige testeksperter. Med mange års erfaring, vet Anders nøyaktig hva man skal se etter i produktene. Enten han baserer seg på erfaringer fra andre forbrukere eller dykker dypt inn i egne tester, danner han seg alltid et godt bilde av produktene.