Når skal man pynte til jul?

Pynte til jul. Julekuler og pynt

Jula er en av de sterkeste tradisjoner her i landet, selv om det er ganske utydelig hvor skikken egentlig kommer fra. Vi ser på juletida som en fin tid å lyse opp i mørket på, som for veldig mange begynner med første dag i advent.

Noen pynter med nisser året rundt, mens andre helst vil ha den ekte følelsen av jul først når man endelig har fått pyntet juletreet og kan sette seg ned og slappe av. Det hele er nesten som en oppsummering av året for de voksne, mens for barna er det en tid for moro og glede.

Det er mange grunner til at dette spørsmålet er interessant, både fordi meningene er så mange og fordi utfallet av jula har så mye å si for hvordan man håndterer tida både før, under og etter den.

En ting er hvertfall sikkert. Jula kommer hvert år. Så når er det man skal pynte til jul?

Advent -og juletradisjoner

Julepynt Med Engler

For mange er advent en del av jula, både fordi vi går inn i den mørke tida, barna får julekalender og vi haster rundt for å finne julegaver. Butikkene har som regel for lengst begynt å lure med julebrus og marsipanpølser, men folk flest synes det er for tidlig.

Advent er mer en kristelig feiring hvor vi nordmenn i hundrevis av år fastet både fordi de hadde lite mat i kuldetida, samtidig som man skulle faste mot frelserens ankomst. Som de fleste vet ble Jesus født i en stall på julaften. I dag har vi hverken dårlig råd eller nød, og derfor forbinder vi gjerne heller julen med samhold, familiekos og julepakker under juletreet.

Ser vi på de siste årene, så vises det at vi både pynter og tenker mer på jula, selv utover disse uskrevne reglene. Vi hører julemusikk på radio hele året, smaker på ribba i november og kan til og med la juletreet stå til langt ut på nyåret. Så når er det greit å begynne å pynte til jul og når er det akseptabelt å ta ned julepynten?

Når skal man starte og avslutte pynting til jul?

I dag går advent og jul litt over i hverandre, og derfor er det ganske vanlig at både nisser og engler kommer fram rundt første søndag i advent. Det er nok ingen som reagerer på om de kommer opp enda litt tidligere.

Samtidig er folk snare med å klage om butikkene begynner å reklamere for julepynten før i slutten av november. Vi pynter først og fremst for å kose oss, men hva du gjør er helt opp til deg.

For mange representerer advent starten på det nye året, men det er vanlig å ha bytte ut adventspynt med julepynt lenge før den tid. Likevel kan man både se juleduker, snøkrystaller og julenisser på møbler og vinduskarmer til langt ut i januar. Om man velger 6. eller 13. dag jul til å fase ut jula, spiller ingen rolle. Velg det som passer deg best!

Hvorfor pynter vi?

Jula er et av årets høydepunkt for mange. Det er da man treffer besteforeldre, venner og bekjente igjen. Det er i jula man får åpne julepakkene man har sett på i smug. Det er da vi skal spise god mat og se på koselige filmer foran skjermen.

Vi pynter for å forberede oss for denne flotte tiden av året der alt skal være perfekt. Ja, selv oppbygningen til jula skal være som tatt ut fra et julekort. Advent er en ting, men alt som skal ordnes i denne tiden før jul er desto viktigere. Da er det trivelig å kunne ha opp fiolette gardiner og tenne stearinlys som en nedtelling til julaften.

Inspirasjon:

Avatar

Bård Fjeldavli

Bård Fjeldavli har solid teknisk innsikt omkring temaene bolig og oppussing. Han er dedikert til å veilede leserne mot de beste valgene, spesielt når det gjelder ulike tjenester som leveres til hjemmet. Her nevner vi både strømleverandører, boligalarmer og ulike eiendomsmeglere. Bård har bakgrunn fra logistikk, og skilter med en bachelorgrad fra 2013 hvor han dykket dypt inn i emner som lager, transport og salg.
facebook-social twitter-social webpage-social