Kjøpe bolig? Slik vinner du budrunden

Hvordan vinne budrunden

Planer om å kjøpe drømmeboligen? Da bør du ha en god taktikk klar som gir deg gode sjanser til å vinne budrunden.

Budrunden. Det siste steget før drømmeboligen kan bli din. Ting skjer raskt, og det er både nervepirrende og hektisk.

Men hva er egentlig den beste strategien i en budrunde? Og hva kan du gjøre selv for å øke sjansen for at drømmeboligen blir din?

Før budrunden

Før Budrunden – Kort Oppsummert

  • Ha finansieringsbeviset klart. Finansieringsbeviset er en garanti fra banken om at boligen kan finansieres. Dette bør være på plass allerede før budrunden.
  • Bestem deg for en makspris. Før du går inn i budrunden bør du bestemme deg for en makspris. Hvor mye er du villig til å gi for boligen?
  • Ikke informer megler om låneramme. Husk at megleren i utgangspunktet jobber for selger. Du bør ikke avsløre hvor mye du har å gå på.
  • Prisnivå. Sjekk hva andre boliger i nærområdet er blitt solgt for.
  • Sett av tid. Budrunder kan bli både lange og hektiske. Sett av tid slik at du får ro til å tenke!
  • Vær nøye. Gå nøye gjennom salgsoppgave og vedlegg. Du bør lese spesielt godt på tilstandsrapporten. Gjør deg også gjerne litt kjent med nærområdet.

Mange legger store planer om hvordan budrunden skal foregå, og hvilke strategier de skal følge. Det mange likevel glemmer er at det kan være vel så viktig å forberede seg før budrunden.

Finansieringsbevis

Det første som bør være på plass er finansieringsbeviset. Dette er en garanti fra banken om at du faktisk kan finansiere boligen du skal by på.

Aller helst bør finansieringsbeviset være på plass allerede før du begynner å lete etter boliger på markedet. Ved å ordne dette tidlig kan du senke skuldrene og vite at finansieringen er på plass. Da unngår du unødig stress når du endelig skal by på en bolig, og du kan vie tiden din til det som faktisk er viktig – nemlig å undersøke boligen du skal by på.

Maksimal kjøpesum

I en budrunde er det lett å la seg rive med. Mange følelser settes i spill, og man vil jo så gjerne få boligen man har sett for seg.

Vi anbefaler likevel at du bestemmer deg for en maksimal kjøpesum før budrunden. Dette er det beløpet du mener du maksimalt kan gi for boligen. Det høres kanskje banalt ut, men gang på gang ser man at budgivere lar seg rive med. Resultatet blir at man rett og slett betaler mer enn det boligen egentlig er verdt.

I en budrunde er det også lett å miste begrepet om hvilke summer det faktisk er snakk om. Et lite ekstra bud på 50.000 virker kanskje lite, men plutselig har prisen steget med over 200.000.

Rådet er derfor enkelt. Legg følelsene til side, og ikke by mer enn det du har bestemt deg for på forhånd!

Ikke informer megler om låneramme

Husk at megleren i utgangspunktet jobber for selger. Det er både i meglers og selgers interesse at boligen selges så dyrt som mulig. Du bør derfor holde kortene tett til brystet, og ikke informere hverken selger eller megler om låneramme eller maksimal kjøpesum.

Prisnivå

Du bør gjøre deg kjent med prisnivået i området.

Hva har tilsvarende boliger i nærområdet blitt solgt for? Dette gir en god pekepinn på om boligen er under- eller overpriset.

Sett av tid

Budrunder kan bli svært hektiske. Kanskje er det mange som er med, og budene har kort tidsfrist. Du må ta raske avgjørelser, samtidig som du må vurdere hvor mye du faktisk skal by.

For å legge til rette for en så oversiktlig budrunde som mulig bør du derfor sette av tid. Ta gjerne fri fra jobben, og hold deg hjemme mens budrunden pågår!

Vær nøye

Ikke gå i boligfella. Kanskje ser boligen fin og velstelt ut på overflaten.

Men hva sier salgsoppgaven? Hvilken tilstandsgrad har blant annet våtrom fått? Hvordan er nærområdet? Er det noe spesielt som må gjøres så snart du flytter inn?

Poenget er at du bør undersøke boligen godt før du legger inn et eventuelt bud. Gjør deg kjent med nærområdet, og les salgsoppgaven nøye!

  • Tips: Visste du at du kan kvalifisere til avdragsfrihet på lån? Les gjerne mer om hva avdragsfrihet er hos vårt partnernettsted, Finansio.

Under budrunden

Det finnes et hav av ulike strategier for hvordan man kan vinne en budrunde. Her finnes det ingen fasit, men vi har likevel forsøkt å samle de beste tipsene i en kort oppsummering.

Under Budrunden – Generelle Tips

  • Ikke by på mer enn èn bolig. Dette er alfa-omega. Budene er bindende, og du må aldri by på mer enn èn bolig av gangen.
  • Unngå skambud. Ikke begynn budrunden med et veldig lavt bud. Dette kan fornærme selger. Samtidig kan det resultere i at flere blir med i budrunden. 
  • Ikke vær redd for å starte budrunden. Om du virkelig har lyst til å kjøpe boligen trenger du ikke være redd for å starte budrunden. Legg gjerne inn et relativt høyt inngangsbud. Dette kan skremme unna andre potensielle kjøpere.
  • Korte tidsfrister. Ha relativt korte tidsfrister på budene. Husk for øvrig at den korteste tidsfristen som er lovlig er klokken 12:00 dagen etter visning.
  • Ikke glem forutsetninger for budet. Selger er ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet. Overtakelsesdato og andre faktorer kan også spille inn. Dette legger du ved budet.
  • Unngå høyning med små beløp. Generelt sett bør man unngå å høyne med lave bud. Dette gjelder spesielt om det er mange med i budrunden. Et bud på 10.000 kroner skremmer ingen, mens et bud på 50.000 kan føre til at flere potensielle kjøpere gir opp.
  • Ha en liten margin til slutten av budrunden. Du bør sikte på å ha litt ekstra margin mot slutten av budrunden. Da kan du legge inn et solid bud som skremmer unna de siste konkurrentene.
  • Vær aktiv. Hold jevnlig kontakt med megler gjennom hele budrunden. Forsøk også å avklare hva som er ønsket overtakelsesdato for selger.
  • Ikke mist motet. Det er helt vanlig å tape noen budrunder før man endelig får drømmeboligen. Ikke mist motet!

Oppsummert

Før du skal kjøpe en bolig er det mye du må sette deg inn i. Finansieringsbeviset bør være på plass, og du bør gjøre deg godt kjent med boligen du skal by på. Samtidig bør du sette en maksimal kjøpesum for boligen.

Under budrunden gjelder det å holde seg rolig. Ikke la deg rive med, og prøv samtidig å unngå at du «inviterer» andre budgivere med i budrunden. Hold jevnlig kontakt med megler, og vær tydelig i kommunikasjonen!