Dårlig inneklima? 8 tips for å unngå tørr inneluft

Luftfukter

Har du lagt merke til at du oftere får hodepine, sår hals og sliter med konsentrasjon? Det er ikke sikkert du er i dårligere form. Det kan ha med inneklima å gjøre!

Hvordan du skal unngå tørr luft inne et tema som har mange spørsmål og svar. Men det har blitt enda mer aktuelt nå som luftbåren smitte har skapt furore verden over. Munnbind, hjemmekontor og karantene-hotell har blitt nye ord vi omgir oss med.

Sjekk disse 8 tipsene for å optimalisere luftfuktigheten innendørs!

1. Bruk en luftfukter

Levoit 600 Hybrid Test

En ting som kan fikse tørr luft inne er en såkalt luftfukter. Dette er et apparat som sprer ørsmå vanndråper utover i rommet. Luftfukteren passer utmerket i perioder med tørr luft, noe du kan dra nytte av for å få bedre inneluft som gir deg overskudd.

Vi i redaksjonen har blant annet testet luftfukteren Levoit 600 Hybrid. Denne anbefales!

Levoit Logo

Levoit 600 Hybrid

Et godt valg for å øke luftfuktigheten

2. Luft ut bedre

Lufter ut for å øke luftfuktigheten

Boligen din er et perfekt tilholdssted for skitt og smuss. Partiklene drar til seg fukt i luften og gjør den tørrere. Dersom man lufter ut med jevne mellomrom, så vil svevestøv, soppsporer og partikler i lufta slippe ut.

Ved å lufte ut jevnlige får du skiftet ut den gamle lufta. Enkelt!

3. Skru ned temperaturen

En grunn til at luften blir tørr er varmluft uten relativ fuktighet. Det er fordi fuktig luft er lettere enn tørr luft, og vil da føres oppover. Da blir den tørre luften igjen der du oppholder deg.

Reduserer man temperaturen med 8%, så vil man få opp mer blandet luft som er nærmere det ideelle fuktighets-målet.

4. Skaff flere planter

Grønne planter gir deg ikke bare en visuell glede. De produserer jo oksygen, den bestanddelen i lufta som vi er helt avhengige av.

I tillegg renser de også luften for støv og partikler som gjør at vi puster dårligere.

5. Vask jevnlig

Myk klut

Å fjerne støvpartikler med vask og en tørr støvklut vil forbedre inneklimaet i hjemmet ditt. Det handler ikke om å vaske mer, men å vaske jevnlig. En grundig vask hver uke er nok til å få høyere luftfuktighet og en bedre romfølelse.

6. Sjekk ventilasjon for skader

Luftfuktigheten bør ligge mellom 40-60% for at man skal unngå helseplager. Det kan hende du bør sjekke ventilasjonen.

Den har samlet opp støv, matfett og skitt i mange år, og kan være skadet slik at man ikke får byttet luften i rommet. Det er relativt enkelt å rense ventilasjonsanlegget, i følge denne artikkelen fra Tu.no.

7. Skaff et hygrometer

Hva som er ideelt og reelt er ikke alltid lett å avgjøre. Akkurat som luften er fukten usynlig for oss.

Heldigvis kan et hygrometer fortelle deg sannheten. Med dette apparatet slipper du å lure på om luften er for tørr eller ei. Lettvindt!

8. Isolering og varmepumpe

Fyrer man med ved på vinteren, vil også en del støv fra fyringen blandes inn i inneluften.

Vurder derfor å sette på varmepumpa for å holde en jevn temperatur på rundt 21-22 grader. Større inngrep som bedre isolering i vegger og tak, kan også være smart for å unngå unødvendig utsig av oppvarmet luft.

Tørr luft inne – Hva er symptomene?

Tørr luft kan være en plage for mange. Men hva er egentlig symptomene på at luften er for tørr inne i boligen?

  • Astmatikeren får kraftigere anfall.
  • Tørr hud og såre øyne.
  • Tretthet og hodepine.
  • Statisk hår og gnistrete klesplagg.
  • Trevirke sprekker opp.

Oppsummert

Vinteren er ofte årsaken til tørt inneklima. Å unngå tørr inneluft handler om god ventilasjon, jevnlig vask og ikke minst muligheten for å skaffe seg en luftfukter.

Symptomer på tørr luft kan være at du får luftveisplager, hodepine og generelt dårligere helsetilstand. Dessuten spres smitte lettere i tørr luft.

Vurder dine behov for riktig luftfuktighet nå, før vinteren slår til!

Avatar

Bård Fjeldavli

Bård Fjeldavli har solid teknisk innsikt omkring temaene bolig og oppussing. Han er dedikert til å veilede leserne mot de beste valgene, spesielt når det gjelder ulike tjenester som leveres til hjemmet. Her nevner vi både strømleverandører, boligalarmer og ulike eiendomsmeglere. Bård har bakgrunn fra logistikk, og skilter med en bachelorgrad fra 2013 hvor han dykket dypt inn i emner som lager, transport og salg.
facebook-social twitter-social webpage-social