Pizzastein og pizzastål test: De beste pizzastålene

Pizzastein

Norge er i verdenstoppen når det kommer til det å spize pizza. I vår test ser vi nærmere på de beste pizzasteinene og pizzastålene på markedet!

Det er få nasjoner som er mer pizzaglade enn oss nordmenn. Salget av frossenpizza her i Norge er faktisk i verdenstoppen, og trenden ser ikke ut til å avta med det første.

Man kan si mye om frossenpizzaen, men at den er bedre enn ekte italiensk pizza blir vel å dra det litt langt. Heldigvis er det ikke spesielt vanskelig å lage en skikkelig god italiensk pizza hjemmefra.

Uavhengig av hva slags ovn du bruker, vil en pizzastein utvilsomt løfte smaksopplevelsen til nye høyder. I vår pizzastein og pizzastål test har vi samlet det vi mener er de beste produktene på markedet.

De beste pizzasteinene og pizzastålene: Best i Test

Oppsummert er dette rangeringen i vår test av pizzasteiner. Du kan lese mer om hver pizzastein lenger ned i testen!

Lenkene i denne oppsummeringen fører til den av våre samarbeidspartnere med produktet på lager til best pris.

 1. BEST I TEST - Gourmetstål Rundt Pizzastål
 2. Gourmetstål Norrland
 3. Modern House Pizza Angels
 4. Broil King Pizzastein

arrow-downSlik vurderer vi produktene

Når vi vurderer produkter etterstreber vi å teste dem i virkeligheten. I tilfeller hvor det ikke er praktisk eller økonomisk mulig for oss å teste produktene i virkeligheten, vil vi sette en vurdering basert på flere ulike kriterier.

Eksempler på slike kriterier er pris, spesifikasjoner, kundeanmeldelser, omtaler av nettbutikken, garantitid på produktet, generell kvalitet og eksterne tester. Vi presiserer at flere av produktene i våre omtaler ikke er testet av oss i virkeligheten. Produktene som er inkludert i våre omtaler er utvalgt fra nettbutikker med affiliate-program, hvor det utbetales en viss provisjon per kjøp.

Rangeringen i våre tester gir uttrykk for redaksjonens og skribentens personlige oppfatning av de ulike produktene.

1. Gourmetstål Rundt Pizzastål

BEST I TEST - Gourmetstål Rundt Pizzastål

star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
star-circle star-circle star-circle star-circle star-circle
badge
Gourmetstål Rundt Pizzastål
Materiale: Stål Form: Rund Høyde: 0,6 cm Bredde: 49 cm Dybde: 49 cm Vekt: 9 kg

Dette runde pizzastålet fra Gourmetstål er blant de beste pizzastålene som er å få tak i på markedet. Kundene er fornøyde, og vi er imponerte!

Stor varmeflate

Det første vi bemerker oss med pizzastålet er den store varmeoverflaten. Til tross for at pizzastålet er rundt i formen, kan man enkelt tilberede mat til flere personer samtidig.

Diameteren på pizzastålet er hele 49 centimeter. Sammenlignet med andre pizzastål / pizzasteiner i denne testen er det faktisk dette produktet fra Gourmetstål som har størst overflate. Dette liker vi!

Praktiske håndtak

Både pizzasteiner og pizzastål blir svært varme når de brukes i ovnen. Temperaturen er ofte 300 – 400 ℃. Det skal med andre ord ikke mye til før man brenner seg litt på fingrene.

Da er det jo naturligvis praktisk at pizzastålet fra Gourmetstål leveres med 2 bærehåndtak. Du må selvfølgelig fortsatt bruke grytelapper, men sammenlignet med andre pizzastål er dette stålet mye enklere å håndtere.

Når pizzastålet ikke er varmt kan det naturligvis også brukes som serveringsbrett. Praktisk!

Holder godt på varmen

Det varmrullede stålet gjør at pizzastålet holder svært godt på varmen. Samtidig takles temperaturendringer bedre enn med vanlige pizzasteiner. Resultatet blir redusert risiko for sprekker i overflaten. Samtidig trenger du ikke å bekymre deg for at stålet bøyes ved høye temperaturer.

Rengjøringen er også enkel. Overflaten er glatt, og det er derfor lettvindt å få vekk fastbrente pizzarester. Pizzastålet bør for øvrig ikke brukes i oppvaskmaskin.

Konklusjon

Dette pizzastålet fra Gourmetstål har en stor overflate. Diameteren er hele 49 centimeter, og de praktiske bærehåndtakene kommer godt med!

Fordeler

 • Stor overflate.
 • Praktiske håndtak.
 • Kan brukes som serveringsbrett.
 • God varmefordeling.
 • Fås i 2 forskjellige størrelser.

Ulemper

 • Bør ikke brukes i oppvaskmaskin.

2. Gourmetstål Norrland

Gourmetstål Norrland

star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
star-circle star-circle star-circle star-circle star-circle
Gourmetstål Norrland
Materiale: Varmrullet stål Form: Firkantet Høyde: 1 cm Bredde: 33 cm Dybde: 37 cm Vekt: 9 kg

Dette pizzastålet fra Gourmetstål har fått svært gode tilbakemeldinger fra forbrukerne. Hva ble resultatet i vår test?

Varmrullet stål

Noe av det første vi bemerker oss med denne «pizzasteinen» er at den er produsert av varmrullet stål. Her har man altså i realiteten med et pizzastål å gjøre, og ikke en vanlig pizzastein.

Det at Gourmetstål Norrland er produsert av stål fører med seg noen praktiske fordeler. Pizzastålet tåler blant annet hurtige temperaturendringer på en bedre måte. Med Gourmetstål Norrland trenger du altså ikke bekymre deg for at pizzastålet mister den rette formen på grunn av varmen. Samtidig gir materialet mindre risiko for sprekker i stålet.

Vi i redaksjonen setter også pris på at pizzastålet er litt enklere å rengjøre enn en vanlig pizzastein. Pizzastålet kan for øvrig likevel ikke brukes i oppvaskmaskin, og den veier litt mye sammenlignet med andre pizzasteiner (9 kg).

Firkantet form

Gourmetstål Norrland er et firkantet pizzastål. Bredden er 33 centimeter, mens dybden er 37 centimeter. Pizzastålet får dermed god plass inne i en vanlig stekeovn, og den firkantede formen gjør at man enklere kan lage pizza til flere personer samtidig.

Om du er redd for at pizzastålet tar mye plass kan vi også betrygge deg med at høyden kun er 1 centimeter. Gourmetstål Norrland er enkel å sette til side når den ikke er i bruk!

Optimal luftstrøm

Sammenlignet med vanlige pizzasteiner har Gourmetstål Norrland en litt annerledes overflate. På grillflaten finner man små ujevnheter, som er strategisk plassert ut for å gi et best mulig resultat.

Ujevnheten sikrer en optimal luftstrøm på undersiden av pizza. Resultatet blir en mer crispy bunn!

Konklusjon

Gourmetstål Norrland er et godt valg for deg som vil lage god og crispy hjemmelaget pizza.
Prisnivået er fornuftig, og kundene er svært fornøyde!

Fordeler

 • Optimal luftstrøm.
 • Fornuftig pris.
 • Tåler temperaturendringer godt.
 • Enkel rengjøring.

Ulemper

 • Litt høy vekt.
 • Bør ikke vaskes i oppvaskmaskin.

3. Modern House Pizza Angels

Modern House Pizza Angels

star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
star-circle star-circle star-circle star-circle star-circle
Modern House Pizza Angels
Materiale: Stål Form: Firkantet Høyde: 0,3 cm Bredde: 40 cm Dybde: 35,5 cm Vekt: 3 kg

Pizza Angels er produsert av den kjente leverandøren Modern House. Her får man et pizzastål som virkelig får jobben gjort!

Produsert i stål

Likt som enkelte andre «pizzasteiner» i denne testen er også Pizza Angels produsert av stål.

Stålplaten leder varme bedre enn pizzasteiner i leire eller keramikk. I praksis gir dette en kortere tilberedningstid, uten at man går glipp av den gode og sprøe bunnen.

Til tross for at stål leder varme noe bedre, er det fortsatt viktig å huske på at pizzastålet må forvarmes. Modern House anbefaler at pizzastålet forvarmes i omtrentlig 30 minutter før pizzaen settes inn i ovnen.

Stor varmeflate

Som det fremkommer av bildene er Pizza Angels firkantet i formen. Bredden er 40 centimeter, mens dybden er i overkant av 35 centimeter. Pizza Angels fra Modern House er med andre ord en av de største pizzasteinene i denne testen. Dette liker vi!

Selv om pizzastålet er relativt stort, veier det overraskende lite. Vekten er 3 kg, og tykkelsen er kun 0,3 centimeter. Denne får du enkelt plass til i skuffen!

Svært enkel rengjøring

Mange pizzasteiner / pizzastål er ikke egnet for bruk i oppvaskmaskinen. Det er heldigvis Pizza Angels fra Modern House.

Etter at du er ferdig med matlagingen trenger du kun å la pizzastålet kjøles ned, før det kan plasseres i oppvaskmaskinen. Du bør for øvrig passe på at pizzastålet ikke står tett inntil andre gjenstander inne i oppvaskmaskinen.

Om du vil være helt sikker på at pizzastålet ikke får noen skader, kan det naturligvis også vaskes for hånd. Den glatte overflaten gjør at fastbrente pizzarester enkelt går av!

Konklusjon

Pizza Angels fra Modern House er et stort pizzastål, som passer godt når det skal tilberedes mat til flere personer samtidig.

Pizzastålet er hele 40 centimeter bredt, men veier kun 3 kg!

Fordeler

 • Lav vekt.
 • Stor varmeflate.
 • Leder varme godt.
 • Kan brukes i oppvaskmaskin.
 • Høyde på kun 0,3 centimeter.

Ulemper

 • Må forvarmes relativt lenge.

4. Broil King Pizzastein

Broil King Pizzastein

star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
star-circle star-circle star-circle star-circle star-circle
Broil King Pizzastein
Materiale: Keramikk Form: Rund Høyde: 1 cm Bredde: 38 cm Dybde: 38 cm Vekt: 2,2 kg

Denne pizzasteinen fra Broil King er spesielt godt egnet for bruk på grillen.

Relativt stor overflate

Broil King-pizzasteinen er rund i formen. Her kan man altså lage klassiske italienske pizzaer, og varmefordelingen på pizzasteinen er god.

Diameteren er hele 38 centimeter. Pizzasteinen er riktig nok ikke like stor som enkelte av pizzastålene fra Gourmetstål. Om du skal lage gode porsjonspizzaer er likevel Broil King et godt valg.

Keramisk kompositt

Pizzasteinen fra Broil King er produsert av keramisk kompositt. Dette materialet takler høye temperaturer svært godt, og steinen kan derfor enkelt brukes på en varm grill.

Den keramiske kompositten beskytter samtidig mot fukt, og man får heller ingen sprekker i materialet – selv ved høye temperatur.

For best mulig resultat er det anbefalt at pizzasteinen forvarmes i 20 – 30 minutter før pizzaen legges på.

Konklusjon

Broil King Pizzastein er godt egnet for bruk på grillen.

Overflaten er relativt stor, og den keramiske kompositten takler høye temperaturer svært godt!

Fordeler

 • Takler svært høye temperaturer.
 • Fornuftig pris.
 • Lav vekt.

Ulemper

 • Best egnet til grillen.

Pizzastein og pizzaovn: En genial kombinasjon

For å ta matlagingen til et nytt nivå kan det være lurt å kombinere en pizzastein med en pizzaovn. Pizzaovner lar deg få langt høyere temperatur enn du ville fått i en vanlig stekeovn. Vedfyrte pizzaovner har samtidig den fordelen at de gir en autentisk italiensk smak på pizzaen.

Pizzastein og pizzastål: Nyttig å vite

Med en pizzastein i hus er mye lagt til rette for at du kan lage pizza med restaurant-kvalitet rett fra ditt eget hjem. Med et bredt utvalg av merker, materialer og priser på markedet kan det likevel være greit med en oversikt over hva man bør se etter.

Vi ser nå nærmere på flere faktorer du bør ta hensyn til når du kjøper en pizzastein / pizzastål.

Byggekvalitet

Materialer: Når du skal kjøpe pizzastein bør du sjekke hvilket materialet den er produsert med.

De mest vanlige materialene i en pizzastein er keramikk, støpejern og stål.

Keramiske pizzasteiner er nok det som tradisjonelt sett har vært mest brukt. Disse har normalt en fornuftig pris, og byr på god varmefordeling og absorbering av fuktighet fra pizzabunnen.

Ulempen med de keramiske pizzasteinene er at de ofte er litt mer skjøre, og kan enklere sprekke opp om de utsettes for raske temperaturendringer.

Støpejern og stål er de mest robuste alternativene. Et pizzastål av disse materialene vil samtidig varmes opp svært raskt, og gir veldig god varmefordeling.

Ulempen med støpejern og stål er at de ofte veier mer enn de keramiske, og at de kan bli veldig varme. Derfor er det viktig med egne håndtak på disse pizzastålene.

Størrelse

Varmeflate: En annen viktig faktor å vurdere er varmeflaten. Med varmeflate mener vi altså størrelsen og formen på pizzasteinen.

Du bør i første omgang selvfølgelig sørge for at steinen passer godt inn i ovnen din, og at den også er stor nok for de pizzaene du har tenkt å lage.

Om du planlegger å lage mat til hele storfamilien anbefaler vi en stor pizzastein. Her er testvinneren Gourmetstål et godt valg, som har en diameter på hele 49 centimeter.

I tillegg til størrelsen på pizzasteinen, bør du også ta en nærmere titt på tykkelsen.

En tykkere pizzastein vil kunne holde noe bedre på varmen. Dette er perfekt når du vil ha en sprø og crispy bunn!

Vekt

Vekt: Hvor mye pizzasteinen veier er også en viktig faktor for mange.

Vekten har ikke spesielt mye å si for sluttresultatet, men ofte er vekten et uttrykk for hvor robuste materialer som er blitt brukt.

Som nevnt veier som regel pizzasteiner av støpejern og stål en god del mer enn de keramiske.

Selv om en tung pizzastein kanskje er av god kvalitet, bør den jo likevel være enkel å håndtere. En pizzastein som veier mye bør helst være utstyrt med praktiske håndtak, slik at den blir enklere å håndtere.

Varmefordeling

Varmefordeling: Noe av det som som gjør en pizzastein mer effektiv enn en stekeplate er evnen til å fordele varmen jevnt.

Dette er en viktig egenskap å se etter når du skal velge hvilken pizzastein du skal gå for.

I all hovedsak bør en god pizzastein kunne absorbere varme raskt og fordele varmen jevnt over pizzaen. Hva er vel kjedeligere enn en pizza som er svidd på den fremre delen, og rå på den bakre?

Rengjøring

Rengjøring: Det å vaske opp er sjeldent morsomt. Det gjelder også om man har laget en perfekt pizza for gjestene.

I vår test har vi derfor gitt pluss til pizzasteinene som er enkle å rengjøre. Husk at pizzasteinene utsettes for høye temperaturer, og at rester etter pizzadeigen raskt kan brenne seg fast på steinen.

Optimalt sett bør pizzasteinen kunne rengjøres i vaskemaskinen. Om det ikke er mulig bør den som et minimum ha en glatt overflate, slik at det er enkelt å fjerne fastbrente pizzarester med en vaskekost.

pris

Pris: Når du kjøper en pizzastein / pizzastål er det ikke de helt store kostnadene du må ut med.

Stort sett ligger prisnivået fra 500 kroner – 1000 kroner. De største pizzasteinene har ofte den høyeste prislappen.

Pizzasteiner av støpejern og stål har ofte en litt høyere prislapp enn de keramiske. Her er det likevel store variasjoner fra butikk til butikk.

I vår prissammenligning i testen ser du de beste tilbudene på hver av pizzasteinene!

Slik bruker du en pizzastein riktig

For at du skal få mest mulig ut av pizzasteinen er det viktig at du bruker produktet riktig. Vi gir deg nå noen enkle kjøreregler som gir deg de beste forutsetningene for et godt resultat!

Forvarm ovnen

Før du setter inn pizzaen bør du selvfølgelig forvarme ovnen. På denne måten får pizzaen en jevn temperaturen under hele steketiden, og resultatet vil bli mye bedre.

Det mange ikke vet er at pizzasteinen skal settes inn i ovnen før ovnen settes på. Dette gir tid til at pizzasteinen kan varmes opp jevnt. Ved plutselig temperaturendringer kan nemlig både pizzastein og pizzastål få sprekker.

Husk å sette på ovnen i god tid før pizzaen settes inn. Pizzasteinen må nemlig få tid til å varme seg opp, slik at du får den sprø og crispy bunnen du er ute etter.

Høy temperatur er viktig

Nøkkelen til å få et godt resultat med en pizzastein er høy temperatur. For å få best mulig resultat bør du ha omtrentlig 400 ℃ i ovnen.

Med en helt vanlig stekeovn er det vanskelig å oppnå så høye temperaturer. De fleste vanlige stekeovner har en maksimal temperatur på omtrentlig 300 ℃. Om du ikke har en pizzaovn i hus er det altså maksimal temperatur som gjelder.

Ulempen med å bruke en vanlig stekeovn er altså at temperaturen ikke blir like høy. Bunnen kan derfor bli litt mindre crispy, og steking vil ta noe lengre tid.

Unngå bakepapir

Selv om det kan være fristende å bruke bakepapir, er det best å unngå det når du bruker en pizzastein. Bakepapiret kan føre til at pizzabunnen ikke blir ordentlig stekt. Ved veldig høye temperaturer kan til og med bakepapiret ta fyr.

Som et alternativ til bakepapir kan du heller strø litt mel eller maismel på pizzasteinen rett før du legger pizzaen på den. Dette vil forhindre at deigen setter seg fast, og gjør det enklere å ta av pizzaen når den er ferdig.

Bruk en pizzaspade

En pizzaspade er mer eller mindre et must når du bruker pizzastål / pizzastein. Husk at pizzasteinen er varm når pizzaen skal legges på. Her blir det fort mye kløning og svidde fingertupper om man ikke har en god pizzaspade.

Det samme gjelder når pizzaen skal ut av ovnen. Du bør som nevnt ikke bruke bakepapir, og det kan fra tid til annen skje at pizzaen setter seg litt fast. Da er det helt gull med en pizzaspade!

Vær nøye med rengjøringen

Når du er ferdig med matlagingen er det viktig at du rengjører pizzasteinen riktig. I første omgang bør du følge anvisningen fra produsenten. Noen pizzasteiner kan vaskes i vaskemaskin, mens andre må rengjøres for hånd.

Uansett bør du alltid vente til pizzasteinen har kjølt seg ned før du går i gang med rengjøringen. På denne måten unngår du raske temperaturendringer, som kan føre til sprekker i pizzasteinen.

Med mindre produsenten har oppgitt noe annet bør du unngå å bruke sterk såpe og andre rengjøringsmidler. Disse kan faktisk trenge inn i pizzasteinen, og sette en uggen smak på den neste pizzaen som skal tilberedes.

Andre populære produkter til hjemmekokken

Det er ikke bare pizzasteiner som er praktiske å ha på kjøkkenet når du er glad i matlagingen. Her hos Hjem og Hage er vi over snittet interessert i produkter til hjemmet, inkludert de som kan brukes til matlaging.

Vi har tidligere vurdert både gassgriller, pizzaovner, pastamaskin, foodprosessorer og mye mer. Ta en gjerne en titt på omtalene under!

Pizzastein / Pizzastål: Ofte Stilte Spørsmål

down-arrow Hvilken pizzastein / pizzastål er best?

I vår test har vi valgt å kåre det runde pizzastålet fra Gourmetstål til best i test.

Her får man en stor varmeoverflate, og de praktiske bærehåndtakene kommer godt med!

down-arrow Hvordan bruker man pizzastein / pizzastål?

Heldigvis er det ikke spesielt vanskelig å bruke en pizzastein.

Pizzasteinen må varmes opp før pizzaen legges på steinen. For best mulig resultat bør du ha omtrentlig 400 ℃ i ovnen. Om du ikke har egen pizzaovn kan du sette stekeovnen på maksimal temperatur, som er rundt 300 ℃.

For å unngå sprekker i pizzasteinen / stålet skal den legges inn i kald ovn, og varmes opp sammen med ovnen. Først når både ovnen og pizzasteinen er varmet opp legges pizzaen på steinen.

Du bør sette på ovnen i god tid før pizzaen skal stekes, slik at pizzasteinen blir forvarmet i god tid. Det anbefales at pizzasteinen forvarmes i minst 20 minutter.

down-arrow Kan pizzastein og pizzastål brukes i vanlig stekeovn?

Ja, de kan brukes i vanlig stekeovn. Den eneste ulempen er at temperaturen vil være litt lavere enn med en pizzaovn.

Stekingen vil derfor ta noe lengre tid, og du risikerer samtidig at bunnen ikke blir like crispy som med en pizzaovn.

down-arrow Kan man bruke bakepapir på pizzastein?

I utgangspunktet skal man ikke bruke bakepapir på pizzastein. Pizzabunnen skal stekes direkte på steinen for best resultat.

Mange velger likevel å la pizza ligge på bakepapir de første minuttene inne i ovnen. Dette gjør det enklere å plassere pizzaen på steinen.

Når bakepapiret skal fjernes åpner du enkelt og greit ovnsdøra, og drar vekk bakepapiret fra steinen.

down-arrow Hvor mye koster en pizzastein / pizzastål?

En pizzastein / pizzastål koster ikke spesielt mye. De beste pizzasteinen koster typisk 500 – 1000 kroner.

Sammenlignet med med pizzaovner er dette altså et svært rimelig alternativ!

Les også: Test av pizzaovner: Best i Test

Avatar

Anders

Anders står stødig som en av hjemoghage.no's mest pålitelige testeksperter. Med mange års erfaring, vet Anders nøyaktig hva man skal se etter i produktene. Enten han baserer seg på erfaringer fra andre forbrukere eller dykker dypt inn i egne tester, danner han seg alltid et godt bilde av produktene.