Slik bør du stelle tomatplantene: Våre tips

Dyrkede tomater

Tomater er en av de mest populære grønnsakene å dyrke i Norge. Det er ikke uten grunn, for med riktig stell og pleie kan du få store og saftige tomater som smaker himmelsk.

Tomatplanten er en varmekjær plante som trives best i godt drenert jord med mye sol. Derfor er det viktig at du velger et lunt og solrikt sted å plante tomatene. Mange velger å dyrke tomater i drivhus, fordi tomatene da får ekstra varme og beskyttelse. Du kan også dyrke tomater ute. Da er det viktig at du velger en lun og solrik plass for plantene.

I denne artikkelen gir vi deg informasjonen du trenger for å stelle tomatplantene på best mulig måte. Vi gir deg også tips til hvordan du kan unngå vanlige problemer som kan oppstå underveis i dyrkingen.

Ulike tomatsorter

Tomater finnes i mange ulike sorter, og det kan være lurt å tenke litt på hvilken sort du skal velge. Noen sorter er mer hardføre enn andre, og noen sorter gir større avlinger. I tillegg finnes det tomatsorter som er spesielt godt egnet til å dyrkes i Norge. Noen eksempler på tomatsorter som passer bra til dyrking i Norge ser du i listen under.

 • Busktomat.
 • Storfruktet tomat.
 • Cocktailtomat.
 • Plommetomat.
 • Cherrytomat.
 • Snacktomat.

Det finnes selvsagt mange flere tomatsorter, men disse er noen av de mest populære.

Cocktailtomat, cherrytomat, og snacktomat er små tomater som egner seg godt til å spise rett fra planten. Busktomat er en kompakt og fin plante som gir store avlinger av søte tomater. Storfruktet tomat gir store og saftige tomater, mens plommetomat er en oval og fin tomat som passer godt til sauser og gryter.

Det er også viktig å tenke på om du vil ha tidlig- eller senmodnende tomater. Tidligmodnende tomater er tomater som modner tidlig på sommeren, og som kan høstes allerede i juli. Senmodnende tomater modner senere på sommeren, og kan høstes litt ut på høsten. Skal du være helt sikker på et godt resultat kan du jo prøve deg frem med begge deler?

Planting av tomatene

Planting av tomat

Tomater bør plantes ut når det er varmt i været, og faren for nattefrost er over. I Norge er det vanlig å plante tomatene ut i slutten av mai eller begynnelsen av juni. Hvis du har et drivhus, kan du plante tomatene litt tidligere. Tomater trives best i godt drenert jord, og det er lurt å tilføre litt næring før du planter tomatene.

Hvis du skal dyrke tomatene ute, er det lurt å velge en plass i hagen som er lun og solrik. Tomater trives best i full sol, og de trenger mye varme for å utvikle seg ordentlig. Det er også viktig at du velger en plass som er godt beskyttet mot vind. Tomatplantene kan nemlig bli ganske så høye, og de kan derfor lett velte i sterk vind.

Før du planter ut tomatene, bør du vanne plantene godt. Grav et plantehull som er litt større enn potten tomatplanten står i. Hell litt vann i plantehullet, og fyll på med litt jord. Sett tomatplanten i hullet, og fyll på med jord til du dekker røttene. Press jorden lett til, og vann godt. Hvis du skal plante flere tomatplanter, bør du sørge for at det er minst 50 cm mellom plantene.

Riktig stell av tomatplantene

For å få et så godt resultat som mulig, er du viktig at du steller riktig med tomatplantene. Vi ser på noen av de mest grunnleggende kjørereglene for tomatplanter.

Trenger godt med vann

Tomater trenger mye vann for å utvikle seg skikkelig. Du bør derfor vanne tomatplantene jevnlig, spesielt når de er små. Når tomatplantene er små, bør du vanne dem annenhver dag. Når plantene blir større, kan du vanne dem litt sjeldnere. Du bør likevel prøve å vanne tomatplantene jevnlig. Det er bedre å vanne litt og ofte, enn mye og sjeldent.

Det er viktig å vanne tomatplantene på morgenen eller ettermiddagen. Hvis du vanner tomatplantene midt på dagen når det er som varmest, kan vannet fordampe før plantene rekker å ta det opp. Hvis det regner mye, kan det samtidig være lurt å dekke til tomatplantene med en presenning eller lignende. Da har du selv kontroll på hvor mye vann de faktisk får.

Hvis tomatplantene får for mye vann, kan nemlig røttene råtne. Samtidig vil selve tomatene kunne bli mindre søte, da de vil inneholde for mye vann.

Gjødsling av tomater

Tomatplantene bør gjødsles jevnlig gjennom hele vekstsesongen. Du kan bruke både flytende og fast gjødsel til tomatplantene. Hvis du vil bruke flytende gjødsel, kan du for eksempel bruke vanlig plantenæring.

Du bør gjødsle tomatplantene omtrentlig 1 – 2 ganger i løpet av 2 uker. Vil du helst bruke fast gjødsel, kan du eksempelvis gå for kugjødsel eller kompost. Du bør strø gjødsel rundt tomatplantene, og røre det lett inn i jorden.

Støtt opp plantene

Tomatplantene kan bli ganske så høye, og trenger derfor noe å støtte seg på. Du kan for eksempel bruke en støttepinne eller en ståltråd. Stikk støttepinnen eller ståltråden ned i jorden ved siden av tomatplanten. Bind deretter tomatplanten forsiktig fast til støtten.

 • Tips: Pass på at du ikke binder opp for hardt, da det kan skade planten.

Det er også lurt å fjerne sideskuddene på tomatplanten. Sideskuddene vokser ut fra hovedstilken, og de gir ingen frukt. Hvis du fjerner sideskuddene, vil tomatplanten bruke all energien på å utvikle frukt. Vi anbefaler å knipe av sideskuddene når de er omtrentlig 5 centimeter lange.

Se opp for skadedyr og sykdommer.

Tomater kan angripes av en lang rekke skadedyr og sykdommer. Noen vanlige skadedyr og sykdommer som kan angripe tomatplantene ser du i listen under.

 • Rød spinnmidd.
 • Hvitflue.
 • Teger.
 • Gråskimmel.
 • Grå råte.
 • Brun råte.
 • Tomatskimmel.
 • Bladlus.

Hvis tomatplantene angripes av skadedyr eller sykdommer, kan du prøve å fjerne skadedyrene eller sykdommene for hånd. Du kan for eksempel plukke bort angrepne blader, eller skylle plantene med vann. Det finnes også ulike plantevernmidler som kan brukes mot skadedyr og sykdommer. Hvis du velger å bruke plantevernmidler, er det viktig at du følger bruksanvisningen nøye.

Det morsomste: Høsting av tomatene

Tomatene er klare for høsting når de har fått riktig farge og størrelse. Du bør plukke tomatene forsiktig av planten, og unngå å dra i dem for å skåne planten. Oppbevar helst tomatene i kjøleskapet etter høsting, da det gjør at de holder seg lengre.

Ofte stilte spørsmål

Hvor lenge tar det før en tomatplante gir frukt?

Tomatplanten vil gi frukt etter omtrentlig 2-3 måneder, avhenging av stell planten har fått.

Hvordan ser tomatblomster ut?

Tomatblomstene er små, gule blomster som sitter i klaser.

Hvor mye vann trenger tomatplanten?

Tomatplanten trenger mye vann. Du bør vanne tomatplanten jevnlig, og holde jorden fuktig. Bare pass på at du ikke vanner for mye.

Hvor mye sol trenger tomatplanten?

Tomatplanten trenger mye sol. Du bør derfor velge en plass i hagen som er solrik, eventuelt et drivhus.

Hvordan kan jeg unngå at tomatplanten blir angrepet av skadedyr?

Du kan unngå at tomatplanten blir angrepet av skadedyr ved å vanne planten riktig, og ved å fjerne ugress og insekter i nærheten av tomatplanten.

Avatar

Hege

Hege brenner for å gi leserne god informasjon, enten det er gjennom detaljerte produktvurderinger eller ved å gi gode interiørtips. På fritiden vier Hege mye tid til plantene sine, og man kan trygt si at hun har "grønne fingre". Hege trives godt med å oppgradere hjemmet, og har fått nyttig erfaring gjennom mange spennende DYI-prosjekter. Hege er samtidig en av våre ivrige researchere for ulike produkter tilknyttet hjem og hage.