Luftrenser Test – Beste Luftrenser 2022 | Hjem Og Hage

Luftrenser Test – Beste Luftrenser 2022

Luftrenser test

Inneholder annonsørlenker

En luftrenser vil bidra til å forbedre inneklimaet i hjemmet ditt, og er et perfekt valg for deg som sliter med astma og allergier – eller som rett og slett bare ønsker et sunnere inneklima i hjemmet.

I forbindelse med denne artikkelen har vi gått gjennom utallige tester og kundeanmeldelser av luftrensere, og kåret det vi mener er de beste luftrenserne på det norske markedet.

Ofte stilte spørsmål

Hvilken luftrenser ble kåret til best i test?

I vår test av luftrensere har vi kåret Blueair Classic 405 til best i test.

Denne luftrenseren byr på en svært god filtreringsevne, og den brukervennlige mobilappen gjør dette til en sikker vinner.

Hvor mye koster en luftrenser?

Som med så godt som alle typer produkter, er det også stor variasjon i prisnivået for luftrensere.

De mest kostbare premium-modellene har gjerne en prislapp på over 6.000 kroner, mens de rimelige budsjettvalgene gjerne ikke koster mer enn en tusenlapp.

I tillegg til at kvaliteten er med på å påvirke prisnivået, vil også luftrenserne som er designet for å dekke et større areal ha et høyere prisnivå enn de som kun skal benyttes i mindre rom.

Som vi ser i denne testen er likevel ikke pris nødvendigvis alltid et godt mål på kvaliteten, og enkelte av budsjettvalgene er ytelsesmessig på nivå med de mer kostbare modellene.

Vil en luftrenser gi bedre inneklima?

I henhold til nyere forskning ser man at vi mennesker tilbringer opptil 90% av tiden vår innendørs.

Det er derfor mer eller mindre selvsagt at man bør fokusere på luftkvaliteten i hjemmet, siden vi tilbringer så mye tid der.

En luftrenser fungerer ved at den fjerner uønskede partikler fra luften i rommet, slik som eksempelvis støv, røyk, pollen og andre partikler som kan virke irriterende for luftveiene våre.

Selve filtreringen av partiklene gjøres ved hjelp av et partikkel- og/eller gassfilter, som i praksis vil fange opp de uønskede partiklene som befinner seg i luften.

En luftrenser er altså et svært godt valg for deg som vil sikre et sunt inneklima.

Merk likevel at en luftrenser primært vil klare å plukke opp partikler som befinner seg i luften, mens tyngre partikler som raskt faller til bakken vil være vanskeligere å filtrere ut – slik som eksempelvis støvmidd og dyreallergener.

Hvorfor er det viktig med godt inneklima?

Et godt inneklima er viktig for den generelle helsen din, og dersom du sliter med luftveisproblemer er en luftrenser et godt valg.

Typisk ser man at et dårlig inneklima, hvor man finner mange uønskede partikler i luften, vil forverre eksisterende luftveisproblemer betraktelig.

Dersom du ikke sliter med luftveisproblemer, kan det også likevel være at du merker effektene av et dårlig inneklima.

Kanskje kjenner du at det klør litt ekstra i øynene og nesen, eller at det rett og slett føles litt tyngre å puste.

Mange opplever også at de føler seg mer tunge i hodet, og både hodepine og generell uvelhetsfølelse er ikke uvanlig.

Hva betyr HEPA og HPP?

HEPA er en standard for sertifisering av hvor godt et filter renser luften i rommet.

I praksis ser man ofte at filter omtales som HEPA-filter, som egentlig innebærer at filteret er bestående av fiber som går på kryss og tvers, og som fanger opp luftpartiklene når de går gjennom filteret.

HPP-filter er et alternativ til de populære HEPA-filtrene, og har en ganske så ulik virkemåte fra sammenlignet med HEPA.

HPP-filtrene renser luften ved at den tilføres en liten elektrisk spenning når den passerer gjennom filteret, før luften føres videre opp forbi noen elementer med elektrisk ladning.

Partiklene vil så feste seg til disse elementene, som i praksis gjør at partiklene altså filtreres ut fra luften.

En av de store fordelene med HPP-filter er at de ikke trenger og byttes ut, mens HEPA-filter gjerne filtrerer ut partiklene i luften litt mer effektivt.

Selve rengjøringen av HPP-filteret er også ofte litt omstendelig, og vil kreve noe mer tid kontra en enkel utskiftning av et HEPA-filter.

Test av luftrensere – BEST I TEST 2022

Oppsummert er dette rangeringen i vår test av luftrensere.
Du kan lese mer om hver luftrenser lenger ned i testen!

Lenkene i denne oppsummeringen fører til den av våre samarbeidspartnere med produktet på lager til best pris.

 1. BEST I TEST - Blueair Classic 405
 2. Philips AC1214/10
 3. Woods ELFI 300

Så langt det er mulig gjennomfører vi selv tester av produktene.
Om det ikke er mulig tildeler vi en total score basert på vurderinger og tilbakemeldinger i dialog med brukerne, samt spesifikasjoner og funksjoner.

1. Blueair Classic 405

BEST I TEST - Blueair Classic 405

5
Blueair Classic 405 Test

Blueair Classic 405 er en solid og pålitelig luftrenser, som blant annet stakk av med seieren i Testfakta.se sin store test av luftrensere.

Luftrenseren leveres med med et enestående HEPASilent-filter, som i praksis gjør en svært god jobb med å filtrere ut luftbåren forurensning i rommet.
HEPASilent-filteret baserer seg på en kombinasjon av mekanisk og elektrostatisk filtrering, samtidig som lydnivået vil oppleves som svært overkommelig (maksimalt 52 dB på høyeste belastning).

Ulikt mange andre luftrensere gir Blueair Classic 405 deg muligheten til å kontrollere luftrenseren via en enkel og intuitiv mobilapp, som baserer seg på en enkel tilkobling via WiFi.

Dersom du ikke ønsker å benytte deg av mobilappen, er Classic 405 også utstyrt med et brukervennlig berøringspanel på fremsiden av renseren – hvor du blant annet kan sette i gang en ny runde med luftfiltrering, eller eventuelt sjekke om det er behov for filterbytte via indikatorlampen.

Ytelsesmessig er det også lite å utsette på Blueair Classic 405.
For best mulig effekt bør renseren benyttes i rom på omkring 40 m², og er derfor et perfekt valg i store soverom, stuer og mindre kontorer.

Luftrenseren håndterer maksimalt 595 m³/t, noe som i praksis gir deg omkring 5 totale luftrensinger i løpet av kun èn time.

Som prikken over i-en er også Blueair Classic 405 anbefalt av Asthma Allergy Nordic, som skryter av at enheten filtrerer ut opptil 99.97% av alle luftpartiklene som befinner seg høyere opp enn 0.3 mikrometer.

Blueair Classic 405 er en fantastisk godt valg for deg som vil ha renere luft i hjemmet.
Luftrenseren er godt egnet til store soverom og stuer, og lydnivået vil oppleves som svært behagelig.

Fordeler

 • Svært god filtreringsevne.
 • Lavt støynivå.
 • Brukervennlig berøringspanel.
 • Styring via mobilapp.
 • Godt egnet til store soverom og stue.

Ulemper

 • Luftrenseren er litt stor.

2. Philips AC1214/10

Philips AC1214/10

4.8
Philips AC1214/10 Test

Philips AC1214/10 er et godt valg for deg som ønsker å rense luften i relative store rom, da den har et maksimalt dekningsområde på hele 63 m².

Luftrenseren har mottatt skryt for sin gode filtreringsevne, og enheten kan i praksis filtrere ut hele 99.97% av alle de uønskede partiklene i luften.

Mye av årsaken til den gode filtreringsevnen er den avanserte renseteknologien, som i praksis benytter seg av et flerstegs-filtreringssystem.
Når du bruker Philips AC1214/10 sikrer rensesystemet altså at luften filtreres gjentatte ganger, slik at luften blir så ren som overhodet mulig.

Vi i redaksjonen setter også stor pris på at Philips har valgt å utstyre AC1214/10 med 3 automatiske moduser, slik at du ikke trenger å finjustere innstillingene før du tar i bruk luftrenseren.

De 3 forhåndsinstallerte modusene er henholdsvis generell, allergen og nattføler.

Den generelle modusen kan du benytte på dagtid i normale situasjoner, mens allergen-modusen vil være ekstra følsom ovenfor allergener i lufta.

Nattføler-modusen vil automatisk senke viftehastigheten når lyset i rommet slukkes, og vil samtidig dempe belysningen på selve displayet til renseren.

En annen unik faktor med Philips AC1214/10 er den automatiske overvåkningen av luftkvaliteten i rommet.
Så snart renseren registrerer at luftkvaliteten endres i negativ retning, vil viftehastigheten justeres opp for å kompensere for dette.

Dersom ønskelig kan du naturligvis også justere viftehastigheten selv, hvor du totalt kan velge mellom 4 ulike hastigheter.

Til sist setter vi også stor pris på at Philips AC1214/10 leveres med en egen mobilapplikasjon, slik at du enkelt kan administrere enheten fra hvor enn du måtte befinne deg.

Philips AC1214/10 er et solid valg for deg som ønsker å forbedre luftkvaliteten i relativt store rom.
Luftrenseren vil automatisk tilpasse hastigheten basert på luftkvaliteten i rommet, og du kan enkelt administrere enheten via den tilhørende mobilappen.

Fordeler

 • Stort dekningsareal.
 • God filtreringsevne.
 • Forhåndsinstallerte moduser.
 • Automatisk overvåkning av luftkvalitet.
 • Egen mobilapp.

Ulemper

 • Litt høyt støynivå på høyeste hastighet.
 • Litt lav luftstrømskapasitet.

3. Woods ELFI 300

Woods ELFI 300

4.5
Woods Elfi 300 Test

Denne luftrenseren fra Woods er spesielt designet for mellomstore rom, og kan totalt håndtere et romareal på 60 m².

Den anbefalte romstørrelsen er likevel noe mindre, og de beste resultatene får du med en romstørrelse på omkring 30 – 40 m².

ELFI 300 har mottatt skryt både fra forbrukerne og testerne, og ble blant annet tildelt 7 av 10 poeng av det svenske forbrukermagasinet TestFakta.se.

Som en av de få luftrenserne på markedet, leveres Woods ELFI 300 med en enestående garantitid.
Med dette produktet gis det hele 10-års garanti, mot at du registrerer enheten din på Wood’s egne hjemmesider.

Vi i redaksjonen setter stor pris på at Woods ELFI 300 leveres med et lavt og behagelig støynivå, og ytelsesmessig gjør renseren det også godt.
Det innebygde HEPA-filteret kan filtrere ut opptil 99.98% av de uønskede partiklene i luften, og det patenterte ION HEPA-filteret sikrer dermed god luftkvalitet i hjemmet.

En annen fordel med ION HEPA-filteret er at filteret i seg selv er langt lettere å håndtere, samtidig som selve filtreringsevnen er like god som for de tradisjonelle HEPA-filtrene.

Sammenlignet med andre luftrensere bemerker vi oss også at Woods ELFI 300 har et relativt lavt energiforbruk, og enheten vil dermed ikke påvirke strømregningen i stor grad.

Vi i redaksjonen savner for øvrig muligheten for å koble til via en mobilapplikasjon, og brukervennligheten er nok dessverre litt dårligere enn for enkelte andre luftrensere.

Til tross for at Woods ELFI 300 markedsføres som at den kan benyttes i rom på hele 60 m², bør du også som nevnt være klar over at den beste effekten oppnås for rom under 30 – 40 m².

Fordeler

 • God filtreringsevne.
 • Lavt energiforbruk.
 • Stillegående.
 • Slankt og letthåndterlig filter.

Ulemper

 • Litt stor.
 • Ingen appstyring.
 • Dårligere ytelse for rom større enn 40 m².