Luftrenser Test: Dette er de beste luftrenserne

Luftrenser test

En luftrenser vil bidra til å forbedre inneklimaet i hjemmet ditt, og er et perfekt valg for deg som sliter med astma og allergier – eller som rett og slett bare ønsker et sunnere inneklima i hjemmet.

I forbindelse med denne artikkelen har vi gått gjennom utallige tester og kundeanmeldelser av luftrensere, og kåret det vi mener er de beste luftrenserne på det norske markedet.

Test av luftrensere: Best i Test

Oppsummert er dette rangeringen i vår test av luftrensere. Du kan lese mer om hver luftrenser lenger ned i testen!

Lenkene i denne oppsummeringen fører til den av våre samarbeidspartnere med produktet på lager til best pris.

 1. BEST I TEST - Winix Zero
 2. BESTE PREMIUMVALG - Levoit Core 600 Smart
 3. BESTE KOMPAKTVALG- Winix Zero Compact
 4. Electrolux Flow A3
 5. Philips AC1214/10

arrow-downSlik vurderer vi produktene

Når vi vurderer produkter etterstreber vi å teste dem i virkeligheten. I tilfeller hvor det ikke er praktisk eller økonomisk mulig for oss å teste produktene i virkeligheten, vil vi sette en vurdering basert på flere ulike kriterier.

Eksempler på slike kriterier er pris, spesifikasjoner, kundeanmeldelser, omtaler av nettbutikken, garantitid på produktet, generell kvalitet og eksterne tester. Vi presiserer at flere av produktene i våre omtaler ikke er testet av oss i virkeligheten. Produktene som er inkludert i våre omtaler er utvalgt fra nettbutikker med affiliate-program, hvor det utbetales en viss provisjon per kjøp.

Rangeringen i våre tester gir uttrykk for redaksjonens og skribentens personlige oppfatning av de ulike produktene.

1. Winix Zero

BEST I TEST - Winix Zero

star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
star-circle star-circle star-circle star-circle star-circle
badge
Winix Zero Luftrenser
Maksimal romstørrelse: 99 m² Appstyring: Nei Effekt: 3 - 70 W Filtertype: Flerstegsfiltrering Støynivå: 27 - 51 dB Luftstrøm: 390 kubikkmeter/t Dimensjoner (B x D x H): 38 x 20,8 x 60 cm Vekt: 7 kg

Winix Zero er en populær luftrenser, som kan takle rom på en størrelse helt inntil 99 m².

Effektiv rensing av luften

Via nettbutikken til Bedre Inneklima har luftrenseren fått en gjennomsnittlig vurdering på hele 4,8 / 5 stjerner, basert på 20 anmeldelser. Her kan man trygt si at kundene er fornøyd!

Det innebygde HEPA-filteret gir Winix Zero svært god ytelse. Filteret fanger opp 99,97% av støv og andre allergener, samtidig som karbonfilteret vil eliminere vond lukt og VOC-gasser i luften.

Winix Zero er designet for å passe inn i de aller fleste norske hjem. Her har produsenten tatt høyde for både støv, muggsporer, pollen, flass fra kjæledyr, røyk og VOC (flytende organiske forbindelser).

Avansert rensesystem

Mye av den gode ytelsen skyldes det avanserte 4-trinns rensesystemet. I første omgang vil luften passere gjennom et finmasket forfilter. Forfilteret kan enkelt støvsuges, og trenger derfor ikke byttes ut regelmessig. Her holder det med en liten rengjøring!

Etter at luften har passert forfilteret vil den passere gjennom karbonfilteret. Her fjernes vond lukt og VOC-gasser fra luften. Deretter venter HEPA-filteret, som vil eliminere 99,97% av alle luftbårne allergener og støvpartikler.

Før luften føres tilbake i rommet benyttes også Winix’ egne PlasmaWave-teknologi. Denne teknologien vil fjerne større deler av virus og bakterier fra den omkringliggende luften. Dette liker vi!

Anbefalt av astma- og allergiforbundet

Det er altså ikke spesielt overraskende at Winix Zero er anbefalt av det britiske astma- og allergiforbundet. Samtlige av luftrenserne fra Winix har denne godkjenningen. Samtidig trekker vi frem at luftrenserne også er godkjent av ECARF (European Centre for Allergy Research Foundation). Et realt kvalitetsstempel, med andre ord!

For å tilpasse luftrenseren til eget bruk har Winix utstyrt Zero-modellen med 4 ulike viftehastigheter. Om ønskelig kan du også bruke auto-modusen, hvor viftehastigheten automatisk tilpasses etter luftkvaliteten i rommet.

På forsiden av luftrenseren finner du et praktisk og godt belyst LED-display. Her kan du justere viftehastigheten, aktivere timer-funksjonen og overvåke indikatorer for luftkvalitet og filterbytte. Enkelt og brukervennlig!

Kort oppsummert

Winix Zero er en kraftig og brukervennlig luftrenser. Rensesystemet er bestående av hele 4 trinn, og produktet er anbefalt av det britiske astma- og allergiforbundet!

Fordeler

 • 4-trinnsfiltrering.
 • God viftekapasitet.
 • Inntil 99 m².
 • Partikkelsensor.
 • Lavt støynivå.
 • PlasmaWave-teknologi.
 • Funksjonsrik.

Ulemper

 • Ingen appstyring.

2. Levoit Core 600 Smart

BESTE PREMIUMVALG - Levoit Core 600 Smart

star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
star-circle star-circle star-circle star-circle star-circle
badge
Levoit Core 600 Smart
Maksimal romstørrelse: 147 m² Appstyring: Ja Effekt: 49 W Filtertype: Flerstegsfiltrering Støynivå: 26 - 55 dB Luftstrøm: 697 kubikkmeter/t Dimensjoner (B x D x H): 31,3 x 31,3 x 60 cm Vekt: 6,4 kg

Core 600 Smart er den kraftigste luftrenseren fra Levoit. Hvordan kommer den ut i vår gjennomgang, og hva er kundenes erfaringer?

Dekker et stort område

Noe av det første vi bemerker oss med Levoit Core 600 Smart er det gode dekningsområdet. Luftrenseren kan brukes i rom med en størrelse helt opp til 147 m².

Sammenlignet med andre luftrensere på markedet er dette i toppsjiktet. Den ideelle romstørrelsen er riktig nok 59 m², men Core 600 Smart har likevel grei effekt også i større rom.

Om luftrenseren brukes i et rom på omtrentlig 60 m², vil luften i rommet filtreres hele 5 ganger i timen. Dette skyldes hovedsakelig den gode luftstrømmen, som er på hele 697 kubikkmeter per time. I et rom på 147 m² vil luften filtreres 2 ganger per time.

For å sikre at luften blir så ren som mulig benyttes et 3-trinns filtreringssystem. Nylon Pre-filteret og karbonfilteret fanger opp store partikler i luften, mens H13 HEPA-filteret eliminerer de siste partiklene i luften. I følge produsenten vil hele 99,97% av partiklene i luften bli filtrert ut!

3 viftehastigheter

Levoit Core 600 Smart gir deg muligheten til å justere viftehastigheten mellom 3 nivåer. Hastigheten kan enkelt justeres via panelet på toppen av luftrenseren, eller eventuelt via appen.

Vi i redaksjonen liker ekstra godt at viftehastigheten automatisk justeres etter luftkvaliteten i rommet. For din del betyr det at du ikke trenger å følge med på luftrenseren til enhver tid. Her gjør Levoit Core 600 Smart jobben for deg!

Egen mobilapp

Ekstra praktisk er det jo at Levoit Core 600 Smart kan kobles opp mot telefonen din.

Med VeSync-appen får du full oversikt over luftkvaliten i rommet. Her trenger du ikke å gå bort til luftrenseren for å sjekke, og du kan også sjekke luftkvaliteten i hjemmet når du er ute av huset.

Via appen kan du også justere viftehastigheten ved behov, og samtidig sjekke om det er tid for å bytte filter.

Kort oppsummert

Levoit Core 600 Smart er en kraftig luftrenser, som passer godt for deg som vil rense luften i store rom.

Luftrenseren takler områder helt opp til 147 m², og VeSync-appen gjør at luftrenseren er svært enkel i bruk!

Fordeler

 • Stort dekningsareal.
 • Kan styre via app.
 • Automatisk viftehastighet.
 • Fornuftig støynivå.
 • 3-trinns filtrering.
 • Svært god viftekapasitet.

Ulemper

 • Litt høyere pris enn flere av konkurrentene.

3. Winix Zero Compact

BESTE KOMPAKTVALG- Winix Zero Compact

star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
star-circle star-circle star-circle star-circle star-circle
badge
Winix Zero Compact
Maksimal romstørrelse: 50 m² Appstyring: Nei Filtertype: Flerstegsfilter Effekt: 55 W Støynivå: 26 - 47 dB Luftstrøm: 250 kubikkmeter/t Dimensjoner (B x D x H): 24,1 x 24,1 x 37,1 cm Vekt: 3,1 kg

Winix Zero Compact minner på mange måter om storebroren, Winix Zero. Fordelen med denne modellen er at den tar betraktelig mindre plass, og støynivået er samtidig noe lavere.

En god luftrenser for mindre rom

Sammenlignet med toppmodellen Winix Zero dekker Compact et noe mindre romareal. Med en luftstrømskapasitet på inntil 250 kubikkmeter per time, er Winix Zero Compact egnet til rom inntil 50 m². Den beste effekten oppnås for øvrig rundt 30 m².

Et perfekt alternativ til kontoret og soverommet, med andre ord!

Avansert og gjennomtenkt rensesystem

Utover dette er Zero Compact utstyrt med samme robuste filtreringsmetode som storebroren. Her benyttes et filteringssystem med 4 trinn. Det finmaskede forfilteret fjerner først de største støvpartiklene fra luften.

Deretter overtar karbonfilteret. Dette filteret eliminerer vond lukt, og reduserer samtidig nivået av VOC-gasser i luften. Luften føres så videre til et ekte HEPA-filter, som vil fjerne 99,97% av uønskede allergener og støvpartikler.

Til sist avsluttes renseprosessen med Winix’ egne PlasmaWave-teknologi. PlasmaWave-funksjonen eliminerer større deler av virus og bakterier fra luften. Perfekt for deg som er opptatt av å ha et optimalt inneklima!

Nattmodusen er god å ha

Som nevnt har Winix Zero Compact et lavt og behagelig støynivå. Vi i redaksjonen setter spesielt stor pris på nattmodusen. Her vil støynivået reduseres til kun 26 dB, samtidig som lysene på kontrollpanelet vil dempes. Her er det ikke vanskelig å få en god natt søvn, selv om luftrenser står og jobber!

Via kontrollpanelet kan du justere alle innstillingene på luftrenseren. Samtidig vil partikkelsensoren gi god informasjon om luftkvaliteten i rommet. Displayet vil lyse enten blått, grønt eller rødt – avhengig av hvor ren luften i rommet er.

Viftehastigheten kan justeres mellom 3 ulike nivåer. Eventuelt kan du benytte deg av automodusen, som automatisk vil tilpasse ytelsen basert på luftkvaliteten i rommet.

Til sist trekker vi også frem at Winix Zero Compact er anbefalt av både det britiske astma- og allergiforbunet, samt ECARF (European Centre for Allergy Research Foundation).

Oppsummert

Winix Zero Compact byr på et avansert 4-trinns rensesystem. Støynivået er lavt, og med 3 viftehastigheter er det enkelt å tilpasse renseren etter eget behov!

Fordeler

 • Plassbesparende.
 • Brukervennlig.
 • 4-trinns rensesystem.
 • PlasmaWave-teknologi.
 • Partikkelsensor.
 • 3 viftehastigheter.

Ulemper

 • Ingen appstyring.
 • Ikke egnet for rom over 50 m².

4. Electrolux Flow A3

Electrolux Flow A3

star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
star-circle star-circle star-circle star-circle star-circle
Electrolux Flow A3
Maksimal romstørrelse: 40 m² Appstyring: Nei Filtertype: Flerstegsfilter Effekt: 20 W Støynivå: 26 - 49 dB Luftstrøm: 195 kubikkmeter/t Dimensjoner (B X D X H): 24 x 24 x 38 cm Vekt: 2,5 kg

Electrolux Flow A3 er en solid og pålitelig luftrenser, som blant annet stakk av med seieren i TV2 Hjelper Deg sin test av luftrensere.

Luftrenser med flerstegsfilter

Luftrenseren leveres med med et flerstegsfilter, som i praksis gjør en svært god jobb med å filtrere ut luftbåren forurensning i rommet.

Det spiralformede lokket sørger samtidig for at luften fordeles effektivt ut i rommet. Totalt takler Flow A3 et romareal inntil 40 m².

Godt egnet til mindre stuer og soverom, med andre ord!

Lavt støynivå og enkel betjening

Støynivået er mer enn overkommelig, og på høyeste viftehastighet gir ikke luftrenseren fra seg mer enn 49 dB. Vi i redaksjonen setter samtidig stor pris på nattmodusen, som vil redusere støynivået helt ned til 29 dB. Dette er i toppsjiktet blant luftrensere!

På oversiden av Flow A3 finner du et enkelt og praktisk betjeningspanel. Her kan du kontrollere alle funksjonene på luftrenseren, og du kan samtidig sjekke luftkvaliteten via den innebygd luftsensoren.

God ytelse

Ytelsesmessig er det også lite å utsette på Electrolux Flow A3. Luftgjennomstrømningen er på 195 kubikkmeter per time. For best mulig effekt bør renseren derfor benyttes i rom på omkring 40 m².

Selve viftehastigheten kan justeres mellom 3 ulike nivåer. Dette gir bra med variasjonsmuligheter. Den eneste ulempen er at det ikke medfølger en egen fjernkontroll, slik at du alltid må gå bort til luftrenseren for å endre innstillingene.

Som prikken over i-en er Electrolux Flow A3 svært energieffektiv. Perfekt for både miljøet og lommeboka!

Oppsummert

Electrolux Flow A3 passer perfekt til mindre stuer og soverom. Nattmodusen er gull verdt, og med 3 viftehastigheter kan du enkelt tilpasse luftrenseren etter eget behov!

Fordeler

 • Lavt støynivå.
 • Energieffektiv.
 • Godt egnet til soverom.
 • Nattmodus.
 • Kompakt og stilig design.
 • Praktisk kontrollpanel.

Ulemper

 • Ingen appstyring.
 • Ingen fjernkontroll.
 • Ikke egnet til rom over 40 m².

5. Philips AC1214/10

Philips AC1214/10

star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
star-circle star-circle star-circle star-circle star-circle
Philips AC1214/10 Test
Maksimal romstørrelse: 63 m² Appstyring: Ja Filtertype: HEPA Støynivå: 32 - 62 dB Luftstrøm: 280 kubikkmeter/t Dimensjoner (B x D x H): 32,5 x 21,0 x 54,3 cm Vekt: 5,3 kg

Philips AC1214/10 er et godt valg for deg som ønsker å rense luften i relative store rom, da den har et maksimalt dekningsområde på hele 63 m².

En luftrenser med god filtreringsevne

Luftrenseren har mottatt skryt for sin gode filtreringsevne, og enheten kan i praksis filtrere ut hele 99.97% av alle de uønskede partiklene i luften.

Mye av årsaken til den gode filtreringsevnen er den avanserte renseteknologien, som i praksis benytter seg av et flerstegs-filtreringssystem.

Når du bruker Philips AC1214/10 sikrer rensesystemet altså at luften filtreres gjentatte ganger, slik at luften blir så ren som overhodet mulig.

Automatiske moduser

Vi i redaksjonen setter også stor pris på at Philips har valgt å utstyre AC1214/10 med 3 automatiske moduser, slik at du ikke trenger å finjustere innstillingene før du tar i bruk luftrenseren.

De 3 forhåndsinstallerte modusene er henholdsvis generell, allergen og nattføler.

Den generelle modusen kan du benytte på dagtid i normale situasjoner, mens allergen-modusen vil være ekstra følsom ovenfor allergener i lufta.

Nattføler-modusen vil automatisk senke viftehastigheten når lyset i rommet slukkes, og vil samtidig dempe belysningen på selve displayet til renseren.

Overvåker luftkvaliteten i rommet

En annen unik faktor med Philips AC1214/10 er den automatiske overvåkningen av luftkvaliteten i rommet. Så snart renseren registrerer at luftkvaliteten endres i negativ retning, vil viftehastigheten justeres opp for å kompensere for dette.

Om ønskelig kan du naturligvis også justere viftehastigheten selv, hvor du totalt kan velge mellom 4 ulike hastigheter.

Til sist setter vi også stor pris på at Philips AC1214/10 leveres med en egen mobilapplikasjon, slik at du enkelt kan administrere enheten fra hvor enn du måtte befinne deg.

Oppsummert

Philips AC1214/10 er et solid valg for deg som ønsker å forbedre luftkvaliteten i relativt store rom.

Luftrenseren vil automatisk tilpasse hastigheten basert på luftkvaliteten i rommet, og du kan enkelt administrere enheten via den tilhørende mobilappen.

Fordeler

 • Stort dekningsareal.
 • God filtreringsevne.
 • Forhåndsinstallerte moduser.
 • Automatisk overvåkning av luftkvalitet.
 • Egen mobilapp.

Ulemper

 • Litt høyt støynivå på høyeste hastighet.
 • Litt lav luftstrømskapasitet.

Ofte stilte spørsmål

down-arrow Hvilken luftrenser ble kåret til best i test?

I vår test av luftrensere har vi kåret Winix Zero til best i test.

Denne luftrenseren byr på en svært god filtreringsevne, og er anbefalt av det britiske astma- og allergiforbundet!

down-arrow Hvor mye koster en luftrenser?

Som med så godt som alle typer produkter, er det også stor variasjon i prisnivået for luftrensere.

De mest kostbare premium-modellene har gjerne en prislapp på over 6.000 kroner, mens de rimelige budsjettvalgene gjerne ikke koster mer enn en tusenlapp.

I tillegg til at kvaliteten er med på å påvirke prisnivået, vil også luftrenserne som er designet for å dekke et større areal ha et høyere prisnivå enn de som kun skal benyttes i mindre rom.

Som vi ser i denne testen er likevel ikke pris nødvendigvis alltid et godt mål på kvaliteten, og enkelte av budsjettvalgene er ytelsesmessig på nivå med de mer kostbare modellene.

down-arrow Vil en luftrenser gi bedre inneklima?

I henhold til nyere forskning ser man at vi mennesker tilbringer opptil 90% av tiden vår innendørs.

Det er derfor mer eller mindre selvsagt at man bør fokusere på luftkvaliteten i hjemmet, siden vi tilbringer så mye tid der.

En luftrenser fungerer ved at den fjerner uønskede partikler fra luften i rommet, slik som eksempelvis støv, røyk, pollen og andre partikler som kan virke irriterende for luftveiene våre.

Selve filtreringen av partiklene gjøres ved hjelp av et partikkel- og/eller gassfilter, som i praksis vil fange opp de uønskede partiklene som befinner seg i luften.

En luftrenser er altså et svært godt valg for deg som vil sikre et sunt inneklima.

Merk likevel at en luftrenser primært vil klare å plukke opp partikler som befinner seg i luften, mens tyngre partikler som raskt faller til bakken vil være vanskeligere å filtrere ut – slik som eksempelvis støvmidd og dyreallergener.

down-arrow Hvorfor er det viktig med godt inneklima?

Et godt inneklima er viktig for den generelle helsen din, og dersom du sliter med luftveisproblemer er en luftrenser et godt valg.

Typisk ser man at et dårlig inneklima, hvor man finner mange uønskede partikler i luften, vil forverre eksisterende luftveisproblemer betraktelig.

Dersom du ikke sliter med luftveisproblemer, kan det også likevel være at du merker effektene av et dårlig inneklima.

Kanskje kjenner du at det klør litt ekstra i øynene og nesen, eller at det rett og slett føles litt tyngre å puste.

Mange opplever også at de føler seg mer tunge i hodet, og både hodepine og generell uvelhetsfølelse er ikke uvanlig.

down-arrow Hva betyr HEPA og HPP?

HEPA er en standard for sertifisering av hvor godt et filter renser luften i rommet.

I praksis ser man ofte at filter omtales som HEPA-filter, som egentlig innebærer at filteret er bestående av fiber som går på kryss og tvers, og som fanger opp luftpartiklene når de går gjennom filteret.

HPP-filter er et alternativ til de populære HEPA-filtrene, og har en ganske så ulik virkemåte fra sammenlignet med HEPA.

HPP-filtrene renser luften ved at den tilføres en liten elektrisk spenning når den passerer gjennom filteret, før luften føres videre opp forbi noen elementer med elektrisk ladning.

Partiklene vil så feste seg til disse elementene, som i praksis gjør at partiklene altså filtreres ut fra luften.

En av de store fordelene med HPP-filter er at de ikke trenger og byttes ut, mens HEPA-filter gjerne filtrerer ut partiklene i luften litt mer effektivt.

Selve rengjøringen av HPP-filteret er også ofte litt omstendelig, og vil kreve noe mer tid kontra en enkel utskiftning av et HEPA-filter.

Avatar

Anders O

Anders har bachelorgrad i fornybar energi, med tilleggsfordypning i økonomi og energimarkedet. I tillegg kan han skilte med en bachelorgrad i informatikk, hvor han også dykket dypere inn i ulike økonomifag. Han har blant annet vært en god bidragsyter til vår test av bredbåndsleverandører. Anders står stødig som en av hjemoghage.no's mest pålitelige testeksperter. Med mange års erfaring, vet Anders nøyaktig hva man skal se etter i produktene. Enten han baserer seg på erfaringer fra andre forbrukere eller dykker dypt inn i egne tester, danner han seg alltid et godt bilde av produktene.